» »

`razvezana lokalna zanka' my ass

`razvezana lokalna zanka' my ass

enough98 ::

kolikor razumem gre tu (v povezavi z `alternativnimi' adsl ponudniki - amis, volja) za to, da telekom svojo infratrukturo (parice) oddaja nekemu podjetju, v tem primeru, da prek njih ponuja adsl.

logicno se mi zdi, da za adsl potrebujes parico do stanovanja in to je to. vendar so mi tako pri volji, kakor tudi pri amis povedali, da temu ni tako. pogoj je se vedno placevanje narocnine ali pstn ali isdn telekomu.

ce prav razumem so sedaj dosegli le to, da ni vec potrebe po narocnini na isdn, ostala pa je narocnina na pstn.

mislim...

Tr0n ::

Jup, navaden telefon bos se vedno potreboval.

Gwanaroth ::

Saj to je logicno. Omrezje je prvi postavil Telekom in ga ima on v lasti. Torej ce imas ti parico do bajte, moras Telekomu placevat narocnino za PSTN, za katero si se ocitno odlocil, sicer ne bi imel parice do bajte.

Tako ti bo slo 2,5k, al kolkor pac je narocnina za PSTN, Telekomu, storitev ADSL bos pa placeval ADSL ponudniku, ki si ga bos poljubno izbral.

Telekom ubistvu ne v celoti oddaja paric nekemu podjetju, ampak le delno. Ker po paricah, ko bos ti vzel ADSL pri Amisu, ne bo tekel samo Amis ADSL, temvec tudi tvoji telefonski pogovori..

Ce pa bi hotel samo parico + ADSL, brez pstnja, zal zivis v iluziji. Kot sem rekel, je omrezje v lasti Telekoma in tudi on mora kaj kasirat, ceprav ti Telekomove storitve dejansko ne bi potreboval. To ti je pa demos..
Lights often keep secret hypnosis..

borchi ::

?

pri razvezanem dostopu odjaviš telefon. ne plačuješ več telekomu. pol se tvoj isp in telekom zmenita kolk isp plačuje telekomu za uporabo njegove infrastrukture. ni tako?

mene pa moti, da ker še nimam telefona v stanovanju, moram, če hočem razvezan dostop, najprej kupit telefonski priključek, se z isp-jem zmenit za razvezan dostop in odjavit tel. priključek. grrr...
l'jga

borchi ::

Gwanaroth, a pol ma samo siol tako narejeno, da ne plačuješ več naročnine za telefon? sj vem, da ga dejansko še vedno plačuješ, ker je razvezan dostop dražji od "navadnega". ampak formalno ga ne plačuješ.
l'jga

enough98 ::

gwanaroth: popolnoma razumem to razmisljanje, vendar, kot je ze borchi povedal, gre tu za stvar dogovora med telekomom in adsl ponudnikom, kateri ti mesecno izstavlja racun in bi po mojem iz tega naslova morali kriti tudi nadomestilo/najemnino za uporabo telekomove infrastrukture.

borchi: kolikor sem jaz spraseval, ni te opcije, da bi prijavil pstn prikljucek in ga nato, po priklopu adsl, tudi odjavil.

Tr0n ::

Zakaj bi moral ponudnik placevati tvojo narocnino Telekomu? To so dodatni logisticni in drugi stroski za ponudnika in ker telefon tako ali tako potrebujes, tukaj ne vidim nobenega problema. Gre za dve loceni zadevi, za dva locena ponudnika razlicnih storitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

enough98 ::

saj ravno v tem je catch.

ce pred leti narocis pstn prikljucek, placujes narocnino itd. po nekem obdobju se odlocis, da bos prekinil narocnisko razmerje, ker telefona ne potrebujes vec. parice do stanovanja ostanejo.

ce se odlocis za adsl pri nekem providerju, je to po mojem njihova stvar, kako bodo zadevo pripeljali do tebe. ce se odlocijo za telekomove parice, naj bi se med seboj dogovorili o placilu uporabe tega.

tako ostane, da ponudnik rece adsl dobite, odlocite se le, ali boste placevali 2500 telekomu in 6500 nam ali pa 9000 nam. tako gre tu verjetno tudi za komercialni vidik.

borchi ::

ja, pizdarija, sj zato ravno gre pri razvezanem dostopu. razvezan dostop != dostop po analogni liniji??!!

pol me flanca in 080 1000 in siolov faq:

Ali bom še vedno plačeval naročnino Telekomu Slovenije?
Ne. Pogoj za vzpostavitev priključka ADSL prek polnega razvezanega dostopa je prekinitev naročniškega razmerja za obstoječi telefonski priključek s Telekomom Slovenije. S podpisom ustreznega pooblastila lahko SiOL v vašem imenu prekine naročniško razmerje.
l'jga

borchi ::

Kaj je razvezava lokalne zanke?
Razvezava lokalne zanke (Local Loop Unbundling ali LLU) je storitev, pri kateri lastnik komunikacijskega omrežja ponudi svoje lokalne vode, ki povezujejo končne uporabnike in telefonsko centralo, v uporabo drugim operaterjem.

drugi operater je npr. siol, ki očitno plačuje neko nadomestilo telekomu, zato je razvezan dostop dražji kot navaden. zato pravim, da siol "plačuje tvojo naročnino".

off-topic: ker za mojo novo lokacijo telekom pravi, da je adsl razpoložljivost v "pripravi" (ko sem vztrajal, da izpljune nek datum je neprepričljivo dahnila september (verjetno je mislila 2006)) me zanima, če ponuja kdo kabelski internet (kabel je spet od telekoma) po telekomovem kablu. naj kr ugibam, da ne, ane? kr telekom pač prodaja adsl. grrr...
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

enough98 ::

jaz imam kabel po siolovem kablu.

ko smo ravno pri tem, je kje mozen dostop do interneta po kablu, ne da bi placeval narocnino za kabelsko tv?

saj stvar je v tem, ce nekdo zeli broadband dostop do interneta, ne potrebuje pa kabelske tv in pstn telefona. zakaj bi placeval nekaj, cesar ne potrebujes?

verjetno sta prvi dve stvari, ki se kazeta wimax in optika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: enough98 ()

Hux ::

Razvezan dostop je to da ti nimas vec nic placevati telekomu. Ne navadnega, ne ISDN.
ADSL pa je mozen tudi z navadnim telefonom in ne vec samo z ISDN ampak to je pa standardni nerazvezan dostop samo da pac ISDNa nerabis.
Razvezani je pa spet drazji za kakih 2500SIt tak da je vbistvu vse isti smorn se vedno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Hux ::

mnjami zdaj bi pa res smorn jedo. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

ppp ::

dve vrsti razvezave zanke obstajata:
1) delna, kjer ISP zakupi samo zgornji frekvenčni pas na spodnjem pa telekom ponuja telefonijo (obe isdn ali pots)
2) popolna, kjer ISP zakupi celoten frekvenčni pas, kar v bistvu pomeni da telekom preveže bakrene parice direktno na ISP-ja.

Zaenkrat v sloveniji to storitev uporablja samo Siol in to 2 model pri paketih (duo in trio brez isdna)
S 1. oktobrom 2005 pride nov ponudnik na popolni razvezavi T-2.
Izvleček iz dela:

Telemach, največji slovenski kabelski operater, je pripravljen sodelovati s telekomunikacijskim operaterjem T-2, ki bo začel komercialno obratovati 1. oktobra letos, smo izvedeli neuradno. V tem primeru bi se kabelski in alternativni operater združila proti največjemu internetnemu ponudniku Siolu, ki namerava konec leta ponuditi novo tehnologijo za širokopasovni internetni dostop, adsl 2+. Telemach in T-2 imata skupnega nasprotnika in veliko skupnih interesov, saj prvemu manjka dostop do uporabnikov zunaj svojega kabelskega omrežja, drugemu pa kakovostne televizijske vsebine.
Lep dan!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internetni dostop brez Telekoma

Oddelek: Omrežja in internet
122386 (1943) jurre
»

Razvezan dostop - kalvarija

Oddelek: Omrežja in internet
192605 (2124) PaJo
»

Telekom in že spet Telekom ...

Oddelek: Omrežja in internet
454743 (2916) Tilen
»

Telekom zavrnil razvezan dostop

Oddelek: Omrežja in internet
265602 (4011) 'FireSTORM'
»

ADSL brez ISDN - končno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11216702 (11329) Tr0n

Več podobnih tem