» »

snemalni studio

snemalni studio

haha ::

Doma nameravam narediti audio snemalni studio. Imel ga bom v kleti, kjer imam tudi zvočno izolirano sobico:D , imam ozvočenje in mikrofon, zanima me pa še kakšno programsko opremo mi priporočate in kje se jo da dobiti, in kakšna je priporočljiva konfiguracija računalnika, pa če nujno potrebujem mešalno mizo, pa kako bi lahko priklopil el. kitaro prek ojačevalca na računalnik da bi snemal. Če imate še kakšno idejo oz. nasvet kar sem z njim:))

Damjan Jagar ::

Kaj to misliš snemati, samo kitaro? Kitara bo še šla prek enega kanala, če bo pa treba bobne snemat se bo pa vse skupaj ustavilo pri navadni zvočni kartici in enem mikrofonu. Boš moral še dosti para reskirati.
http://jagar.si

haha ::

kako pa kitaro priklopim da jo bom lahko snemal, na zvočno al kaj

wonderboy ::

El. litaro priklopiš preko ojačevalca. Lahko na LINE OUT na ojačevalcu pa pol pr zvočni na MIC. Še bolši zvok boš pa dobil, če boš porinu pred ojačevalc mikrofon, pa pol prek njega peljal v zvočno.

Backup22 ::

haha, če hočeš kaj resnega delat, rabiš externo večkanalnozvočno kartico (npr 8 kanalov). Za kitaro/bas je seveda dovolj 1 kanal. Kakšno kartico imaš? Problem pri low budget karticah je, da imajo zamik, če snemaš direktno. Priporočam nek dober mikrofon (če imaš kakšen dober efekt or sth, lahko služi kor predojačevalec). Mikrofon postaviš 3-4cm stran od ojačevalca in iščeš "sound", ki ga želiš tako, da mikrofon premikaš horizontalno in vertikalno.

Program za snemanje pa je Cubase! Lahko tudi kakšen CoolEdit Pro (2.1), ki je okrnjen Cubase..

Torej:

- kitara v ojačevalec
- pred ojačevalec postaviš mic
- in ga preko predojačevalca (če imaš) spelješ v kartico
- press rec>:D
//

haha ::

Zvočno imam CREATIVE LABS Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum i, pa ko sem enkrat spremljal snemanje kitare nismo snemali z micom

Backup22 ::

No sound blaster maš dober.

Torej ste snemali dirtekt v zvočno (kitara-kabl-zvočna)? al ste meli kakšen predojačevalec? Kak ste pa efekte nardili?
//

haha ::

Mal sm narobe napisov, kitara, efekt, zvočna, mislm da je blo tko ja

haha ::

Pa prijatelj je rekel, da bom potreboval dva monitorja. Zakaj?

mte ::

2 monitorja (pa ne računalniška!) rabiš pa zato ker na slušalke boš težko kaj pametnega zmiksal...

Brilko ::

Aha...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brilko ()

Backup22 ::

Jep monitorja sta dva (ne 3 al 1..>:D ) dobra zvočnika, ki imata vse ok (bass, srednjetonce, visokotonce). To rabiš za mixanje, kot je mte rekel. Če boš kako drugače miksal, verjetno ne bo dobro, ko boš drugje poslušal (npr. solo nebo dovol glasen, vokal pretih, etc.)

Če te še kaj zanima vprašaj!
//

Monster ::

kitara se ponavadi vedno snema preko mikrofona .. pač da je na ojačevalcu, bas pa ponavadi pelješ not preko line outa .. če boš pa bobne htel snemat pa boš rabil kako 8kanalno zvočno .. cene so tam 200k++, pa še komplet mikrofonov 120k++, kabli :), z mešalko je pa tak tak ... je pa ni nujna, je skor bol nujen kaki oktavski izenačevalnik(al kk se napise ) ... to pa spet košta :) .. se pravi ce bos mel dnar za vse to boš še nabavo eno 8kanalno mešalko sej so tam okol 40k sit :) .. programska pa cubase, cooledit pr(ne on navadni), reason ... za linux pa nevem kk je s tem ...
Ka zaboga...

mte ::

za linux pa nevem kk je s tem ...

sem kar nekaj časa vložil v raziskovanje kaj je in kaj ni, pa sem pristal nazaj na xp-jih :(. Saj neki editorji pa tudi kakšen DAW program se najde (baje celo neki vst-plugini preko raznih emulatorjev naj bi delali) ampak linux je na tem področju svetlobna leta daleč nazaj..

če bi kupoval nov pc za audio bi pa kakšnega maca probal, ampak to pa ni za študentski žep...

Monster ::

MAC ja ... mokre sanje :)
Ka zaboga...

haha ::

Frend mi je rekel prav računalniške monitorje, je rekel da rabim dva in ju priklopim na en računalnik (dual screen)

mte ::

Monster no ja..ampak če upoštevamo da je že mogoče dobiti macos x za pc-je (seveda neuradno), pomoje kmalu ne bo več tak problem..

haha: to je pa če si privoščiš malo luksuza, vsekakor ni to noben pogoj.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

Monster ::

mah ... je ena 17tka cisto cool :) razne ce mislis nevem kaj miksat ... ja sam mac os bo za pcje ja :) ... sm kaj ko je software drag ko prasica ... vcasih pa se pogojen z določeno strojno opremo ipd ...
Ka zaboga...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Monster ()

haha ::

Mikrofon imam pa Sony FV-220, je dober ali naj kupim kaj boljšega?

Backup22 ::

Odvisno zakaj rabiš mikrofon... Za kitare mislim da je ok.. (poglej Shure za okol 20k)... za bobne pa itaq rabiš min 4 mice (fusa, snare+hihat, tomi, činele)...

2 monitorja je že fajn met, ampak ne rabiš tega, sploh če nimaš več kot kakih 15 trackov... Ti rabiš 2 monitorja za mixat;)

Kako glasbo boš snemal, če smem vprašat?
//

haha ::

Snemal bi rock

seamaster ::

Za tvojo rabo sta najbolj primerna Yamaha 01x + Cubase SX 3.

S tem imaš že kar soliden domači studio, pa ne prav drag.

LPG

mte ::

haha: daj ti raje pojdi do kakega mladinskega kluba ki ima vsaj približno spodoben nabor mikrofonov in ozvoči par koncertov, toliko da boš vsaj malo vedel razlike v mikrofonih, kablih in podobnim. Teh stvari se doma z omejenimi financami in tvojim mikrofonom ne boš mogel naučiti... in upoštevaj nasvet od Backup22, poglej za kakšnimi shuri (sm57, beta58, ...) ki so dokaj poceni in hkrati dovolj kvalitetni tudi za profesionalce (vokal, kitara).
dober predlog je dal tudi seamaster ampak glede na to da sprašuješ če je mikrofon za 5 jurjev dovolj dober, dvomim da boš pripravljen dat toliko, vsaj na začetku. Tako da raje investiraj v kakšno mal boljšo zvočno kartico.
lp

Backup22 ::

haha dobro bi bilo, če poznaš koga, ki se s tem ukvarja. Lahko greš k njemu, ti razloži par stvari, te nauči par "trikov" (kako dobit lep snare/fuss sound, guitar sound, čist vokal, etc...).
//


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domači snemalni studio

Oddelek: Loža
123214 (668) midiboss
»

Kitarski efekti na računalniku?

Oddelek: Zvok in slika
92269 (1755) RazzorX
»

Snemanje vokala?

Oddelek: Zvok in slika
235199 (4911) zcetrt
»

cool edit snemanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
81187 (1112) M323SBA
»

Pc za demo posnetke..cubase

Oddelek: Kaj kupiti
342760 (2386) Axis69

Več podobnih tem