» »

Radioamaterstvo

Radioamaterstvo

tx-z ::

Nevem če sm dau u prav oddelk pa dau prav naslov ampak useen...

A lahko kdo pove, kako je s tem..Kupiš recimo eno CB al IC al...krkol že to je? postajo, kaj pa potem, a rabš kakšna dovoljenja za uporabo te naprave, oz. dovoljenje do uporabe različnih frekvenc?

Vem, da neki treba met, ampak a na useh frekvencah? A morš met tut izpit da lahko poslušaš/oddajaš?....itd itd

Hvača;)
tx-z

BladE_ ::

mislm da res rabs dovoljenje za CB postajo !! sam ce noben ne ve da jo mas ti ga ni treba met :D
Akcija - Reakcija

aljazh ::

Za CB ne rabiš dovoljenja, če ustreza nekim EU kriterijem - mislim, da glede moči oddajanja, števila kanalov in modulacije.

Za uporabo "prave" radioamaterske postaje potrebuješ izpit (mislim, da obstaja več stopenj). Vsaj pred nekaj leti je še bilo tako.

Več od tega žal ne bi vedel, lahko pa odklikaš sem.

softwar66 ::

Še vedno rabiš izpit za UKW, za CB ne, delaš ga lahko v kateremkoli radioamaterskem klubu. Info imaš na radioamaterski zvezi slovenije. Če ne bi rad kršil zakona si kupi CB ali UKW scanner, če pa bi vseeno rad pozabil na ta zakon pa kupi ročno UKW samo ne kaži jo Modrim medvedkom.

Lincolin ::

Jaz imam CB/HF postajo že od decembra a zaenkrat nimam težav.
Tako postajo moraš imeti prijavljeno.
Tudi včasih ko sem imel samo CB postajo ni bilo težav. Nekaj je sitnaril sosed a sva kmalu uredila.
Če se ne bo šsestrinjal s sosedom lahko naslednji dan dobiš inšpekcijo na vrata.
Tako da je bilo že nekaj govora, da bi se moralo dodatno plačevati postaje k RTV prispevkom. Ker se plačuje televizija in radijo, telefon...Tako da je tudi radioamaterstvoene vrste komunikacija, ki jo/je/bo potrebno plačevati.
Tako da konkretnejših informacij nimam.
Lahko pa si ogledaš naslednji link in povprašaj malo tam:
forum.hamradio.si
Ampak brez skrbi.......
L.P. Grega

ToniT ::

Za CB ne rabiš izpita. Če hočeš delati na radioamaterskih frekvencah, pa potrebuješ izpit. Po novem je radioamaterski razred samo en in lahko delaš na vseh frekvencah. Plačevati uporabe frekvenc pa ni potrebno in še kar nekaj časa ne bo!

tx-z ::

Ali obstajajo tudi ne-radioamaterske frekvence, za katere ne bi rabil izpita?:\
tx-z

Azrael ::

Za CB, 27MHz ne rabiš izpita, samo postaja mora izpolnjevati zahtevane standarde (največja dovoljena moč, kanali, modulacija).

Baje obstajajo tudi nekateri kanali v 144MHz pasu, za katere ne potrebuješ izpita (včasih v Conradu ponujajo take postaje), vendar ne vem, če je to pri nas v resnici dovoljeno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Lincolin ::

Dovoljene frekvence so 144 Mhz, ki pa so CMD postaje (v Sloveniji je dovoljeno, uporabljajo joh pa predvsem službe na prostem, pohodniki....). NE-Radioamaterska postaja je tudi Walkie Talkie!
L.P. Grega

Azrael ::

Drži walke-talkie ni radioamaterska postaja, ampak ali ni (zelo) pomembna frekveca na kateri taka naprava dela? Npr.na frekvencah od 108 do 140 MHz nimaš kaj oddajati, razen če si pilot, ker je ta band rezerviran izključno za letalstvo?
Nekoč je bil Slo-tech.

Lincolin ::

Ja je, 144 Mhz je dovoljena in prosto uporabna frekvenca SAMO za govorno komunikacijo. Tako kot imamo Brezžična oprežja na 2.4 Mhz (če se ne motim), je dovoljeno SAMO za prenos podatkov.
Tako država samo komplicira, če pogledamo v drugo stran pa imajo prav, kaj če bi vse po povprek oddajali kaj bi nastalo?
L.P. Grega

tx-z ::

Močnejši zmaga>:D
tx-z

Azrael ::

Frekvenčni obseg od 144 do 147MHz je tudi radioamaterski, tako imenovan dvo metrski band (2m valovne dolžine), v katerem je zelo pricizno popredalčkano, kaj se sme početi na katerem od kanalov (telegrafija, SSB, FM, repetitorji, svetilniki, packet radio...). Pasovna širina enega kanala je 25kHz.

Tako, če kar na slepo srečo oddajaš nekje na 144MHz hitro pohodiš kup kurjih očes, temu kmalu sledi še kakšen uraden obisk ali poziv. Tudi, če je slišati samo tišino, ne pomeni, da je ta kanal prazen, ker lahko nekdo dela na njem z drugačno modulacijo in ga z FM sprejemnikom ne slišiš, z oddajanjem pa mu povzročaš hude motnje.

Točne frekvence kanalov na katerih je FM (govor) dovoljen brez izpita, žal ne vem (ne vem niti, če je to res), že precej let nisem pri radioamaterjih. Če kdo ve naj napiše, drugače se pozanimajte v najbližjem radioklubu.
Nekoč je bil Slo-tech.

SavoS ::

Hoj
Na tej POVEZAVI inaš določene stvari lepo razloženo.....pa prebrskaj še druge strani tam okol, pa boš veliko in še več izvedel....

@Azrael pasovna širina kanala je že nekaj let 12,5kHz

Drugače je pa dovoljeno oddajanje vseh elektronskih naprav male moči ( do 5w, s tem je mišljeno razni "vok-tokiji", razni senzorji itd..)na frekvenci 433.000 MHz., in se da te naprave povsem legalno kupiti....

Glede "voki-tokijev".. poznamo jih več vrst... tisti z frekvenco 27MHz, res niso radioamatreske postaje...dočim, tisti z frekvenco okoli 50MHz, 144MHz, 433MHz, 1,2GHz pa so radioamaterske postaje in za te stvari pa je potrebno opraviti radioamaterski izpit! - seveda, če jo želiš uporabljati v skladu z HAM-RADIOM.

Kot je že rekel Azrael, NE SMEŠ kar tako na eni frekvenci oddajati, ker lahko z oddajanjem motiš recimo kakšen TV kanal, policijo, reševalce, gasilce ali pa kakšno drugo službo.... vse to pa potem privede do obiska kakšnih uradnih oseb in posledično zaplembo takšne postaje + kazen v višini prekrša in še kaj zraven.....da se pa poslušati marsikaj....

Torej če te zadeva resnično veseli, se včlani v najbljižji RADIOKLUB in boš tam opravil izpit za Radioamaterja in boš vsaj formalno zadostil pravici, če te slučajno z postajo v roki srečajo naši vrli policaji, pomoliš jim izpit pod nos in samo še pozdrav ter adijo....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Azrael ::

SavoS

Imaš prav, 12.5KHz je širina kanala, moja napaka. Kanali, da se ne motijo med seboj pa imajo korak po 25KHz.
Nekoč je bil Slo-tech.

ToniT ::

@Azrael
Malo bo potrebno zopet pogledati PRAVILNIK o vrstah amaterskih radijskih postaj in tehničnih pogojih za njihovo uporabo :)
Še izseček:
9. Simpleksne frekvence so v segmentu 145,200 - 145,5875 MHz s kanalskim razmikom 12,5 kHz. Tehnične karakteristike amaterskih radijskih postaj s kanalskim razmikom 25 kHz je treba uskladiti do 1. januarja 2000.
Kot je napisal SavoS, je to že kar nekaj časa....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

Bobr123 ::

Se opravičujem za ponovno oživljanje teme.

Zanima me, ali lahko še vedno oddajaš na frekvenci 433 MHz brez licence?

Kupil sem namreč Baofeng UV-R5 postajo (potrebujem jo za padalstvo 147,800 Mhz) in jo bi rad stestiral če deluje. Sam skener mi namreč ne najde nič.

Lep pozdrav,

A

llc ::

Bobr123 ::

Najlepša hvala :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Walkie talkie ('dovoljenje') (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5420662 (720) Nesho
»

UKV postaja

Oddelek: Pomoč in nasveti
268701 (1999) krneki0001
»

Ukv inpolicija

Oddelek: Loža
3520137 (5990) francek1
»

izdelava radijo oddajnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152603 (2241) madboy
»

Omrežje prek CB postaje?

Oddelek: Omrežja in internet
52071 (1964) ToniT

Več podobnih tem