» »

izdelava radijo oddajnika

izdelava radijo oddajnika

Xgroznik ::

Zanima me kaj in s čim bi lahko naredil radijo oddajnik v dosegu tam nekje do 5km ali več in bi predvajal kot lastno radijsko lokalno postajo? Ali je zadeva plačljiva ali se da doma sestavt in prez prijave predvajat na neki določeni frekvanci.... Kdor se spozna na to naj mal pove kaj se da... ter povezavo z internetnim radijem.(predvajanje oboje hkrati)
Prodaja tehnike, najceneje samo na http://next-shop.tk

jvolk ::

Oddajanje na frekvencah, namenjenim za radio, je treba plačevat. Se pravi moraš imet vse skupaj prijavljeno. Tudi vso glasbo, ki jo boš predvajal, če jo boš, je potrebno kupiti.

LP

Azrael ::

Danes to ni več enostavno.

Za lastno radijsko postajo na kateri bi legalno vrtel muziko, boš za dovoljenja in ostalo papirologijo plačal bistveno več, kot bo stal sam oddajnik, pravzaprav bo ob vseh drugih stroških oddajnik drobiž.

Samogradnja se ne izplača, saj je tudi za samogradnjo potrebno pridobiti ateste in dovoljenja, To posledično pomeni, da je samogradnja mnogo dražja, kot nabava tovarniškega izdelanega oddajnika..

Radioamaterske frekvence in CB, tja muzika ne sodi niti pod razno in boš v takem primeru tudi z morebitnimi izpiti ali brez njih hudo naje*al.

Res ti v primeru, če imaš nek majhen oddajnik, ki komaj seže nekaj metrov daleč v stanovanju ne bo nihče težil, ampak, ko hočeš kilometerske dosege se pravila igre drastično spremenijo.

Zavedati se moraš. da izslediti neko radijsko postajo z nekaj kilometerskim dosegom, ki oddaja vsaj nekaj minut, nikoli ni bil noben problem. Frekvenčni pasovi so dandanes zapolnjeni do konca in raznih prostih strelcev nihče ne mara. Ne se igrati s tem.

Skratka, tako na horuk, kot nakazuješ v vprašanju, nikar, razen če ti je v veselje plačevati astronomske kazni (oprema bo zaplenjena). Namreč na tak način se boš zameril vsem od APEKa do ZSAZAS.
Nekoč je bil Slo-tech.

VolkD ::

Glej, upoštevaj en pameten nasvet ! naredi dvoje :

1. spremeni si nick.
2. pejd babe lovit !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

nekdo_02 ::

Jaz se nekaj malega spoznam na elektroniko... Pa mi mogoče si naredil tole. Kaj mislite kakšen je doseg?

Azrael ::

Doseg je pri taki moči in frekvenci več kot dovolj velik, da imaš resne težave s cesarjem. S tako močjo in z usmerjeno anteno dosežes v dobrih pogojih tudi več 100km.
Nekoč je bil Slo-tech.

nekdo_02 ::

hehe
glede da so deli ker precej poceni bom si torej naredil :D
Pol bom pa dal na sosedovo drevo, tak da bo on kriv>:D

Azrael ::

Ni probkema.

Ko boš na sodišču, se nič ne čudi in tudi tukaj ne jokcaj, če bo zraven vseh drugih obtožb, še sosed priložil tožbo za motenje posesti.
Nekoč je bil Slo-tech.

hamax ::

a se da radijo pripravt do tega, da bi sprejemu frekvence visje od 108?

snow ::

Še jaz imam eno vprašanje glede frekvenčnega prostora.

Kaj bi bilo potrebno narediti (in koliko plačati), če bi želel pošiljati podatke na 433MHz par kilometrov.

Podatke bi pošiljal v enem primeru na 30 sekund, v drugem pa ves čas.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Azrael ::

@hamax:

Če so tuljavice sprejemnega dela zračne in ne na tiskanini je to možno, je pa zelo fajn, če imaš še shemo. Problem je le uglasitev, če nimaš inštrumentov (signal generator in osciloskop).

BTW, če imaš računalniško radio kartico (imajo jo tudi nekatere ISA zvočne) oz. TV kartico, ki sprejema tudi FM , ti ni treba drugega, kot da uporabiš programček Radiator, da razširiš obseg, vendar v mojem primeru s SoundForte zvočno je bil radio že precej gluh pri frekvencah nad 140MHz.

@snow:

Radioamaterji uporabljajo 430MHz (70cm band). Ker že precej let nisem v ZRS, zato to besedilo, ki sledi, ni zanesljivo in prosim preveri na najbližjem radioklubu ali kar direktno na ZRS.

Mislim, da so na 70cm bandu kanali namenjeni samo digitalnim komunikacijam, tako da bi jih lahko uporabljal z ustreznim radioamaterskim izpitom in plačano letno kotizacijo in članarino.

Seveda je to odvisno tudi od tega, kakšne podatke želiš prenašati. Kakšna vremenska postaja in podobne tehnične stvari , zelo verjetno brez nadaljnega, P2P in pr00n pa seveda ne.
Nekoč je bil Slo-tech.

VolkD ::

pizdamaterna,

Glej, take stvari niso za na slotech !!
Omenjeni oddajnik je dobesedno en velik nateg ! O tem sem že pisal. pa bom še enkrat.
1. Za izdelavo vF vezja je uporabljeno enostransko tiskano vezje. Na nasprotni strani torej ni mase. Zaradi tega impedanca vodov ni ustrezna. Posledica so neželjene oscilacije po celotnem frekvenčnem spektru.
2. Uporabljen tranzistor je po specifikacijah proivajalca v stanju dati 2,5 W izhodne moči, ob predpostavki, da je vezje narejeno pravilno. Tudi vzbujanje mora biti ustrezno. Omenjeno moč je iz tranzistorja mogoče dobiti pri 28 V napajanju.
3. Tranzistor ima 10 db ojačenja, kar pomeni, da je za polno izkrmiljenje potrebnih 0,25 W vzbujajnja. 2N2219 ima celotne disipacije 0,8 W kar pomeni, da ob izkoristku 50 %, ustrezno moč lahko zagotovi, a je to mejna vrednost, pri kateri se že pojavljajo harmonski produkti. Tak oddajnik bo torej delal razen na željeni še na kaki drugi frekvenci >:D
4. Tranzistor 2n3553 je narejen za delo v področju od 135 do 175 MHz. Praviloma se ga ne sme uporabljati na nižjih frekvencah, ker njegovo ojačenje tam nekontrolirano naraste. Tako pride do neželjenih oscilaij na nedefinirani frekvenci, ki se za povrh še seli po frekvenčnem spektru v odvisnosti od temperature in ostalih vpliviv bljužnje okolice.
5.Uporaba takega oddajnika je kaznjivo dejanje. Ni dovoljena ! Niti eksperimentalno ne ! Avtorjevo opozorilo v tej smeri ga ne reši kazenske odgovornosti.
6. Soodgovoren kaznjivega dejanja pa je tudi vsakdo, ki te k temu napeljuje.
7. Radioamaterji se ukvarjajo z popolnoma drugačnimi vrstami oddaj in ne z radiodifuzijo.

Bo dovolj ?? Ne ? Lahko dodam, da je v primeru, da bi se tu pojavil nekdo, ki bi te nagovarjal ali kakorkoli drugače vzpodbujal k uporabi takega oddajnika, odgovoren tudi SLO-TECH .

Glej, tudi zate velja:Upostevaj pameten nasvet in naredi dvoje :

1. spremeni si nick.
2. pejd babe lovit !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VolkD ()

Jan987 ::

Mene pa zania kako naj si naložim ta rtadiator ker končnica .rsd mi ni najbolj znana

Azrael ::

rsd je besedilna datoteka s seznamom radijskih postaj in njihovih frekvenc. Za SLO je ni in jo boš moral ustvariti sam, ko boš s programčkom iskal postaje in jih shranjeval v njegov "spomin", kar je v resnici rsd datoteka.

Najprej po inštalaciji boš moral pozorno slediti navodilom, drugače ne bo delovalo. Zadeva nima autodetect za HW in samo hitro klikanje next ne bo prineslo uspeha.

Program (radiator.zip 2.22MB) DL od tu.
Nekoč je bil Slo-tech.

snow ::

Azrael hvala za informacije!

V mislih sem imel pošiljanje podatkov (telemetrije) iz dirkalnega avta.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

madboy ::

Drgač pa v eni trgovini na rudniku (bela tehnika, pa tehnika pa to nesmem delat reklame b** ***g) prodajajo oddajnik. Naštimaš frekvenco moškega jacka utaknš u mp3 al pa kamr kol že naštimaš frekvenco, in pol lohka poslušaš. Sam ne dela na 5 km ampak mislm da na ene 15m...
js pravm sam buh var da se slama uname!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madboy ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Italijani drugi pokopavajo FM

Oddelek: Zvok in slika
386215 (2610) veso266
»

UKV postaja

Oddelek: Pomoč in nasveti
268711 (2009) krneki0001
»

prosim pomagajte ne najdem cisto nikjer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
202180 (1695) Azrael
»

radijska povezava med dvema PC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81752 (1362) VolkD
»

Kaj je trba imeti za rado postajo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
191988 (1638) T0RN4D0

Več podobnih tem