Forum » Elektrotehnika in elektronika » kaj je to?
kaj je to?
reno ::
Mene sam zanima ce mi zna kdo razlozit kaj pomeni VA? recimo sm narocu eno trafo 33V / 4A
pol pa zravn pise 15VA.
hvala za odgovore :)
pol pa zravn pise 15VA.
hvala za odgovore :)
reno ::
aha...sam koko pa prids do tega rezultata zdej ce bi racunov za moc po enacbi P = I*U bi dobu
132W ce se ne motm (glede na to da ma trafa 33V pa 4A). kako pa prids do 15VA to mi ni jasn :\.
se opravicujem ce sm nadlezen z neumnimi vprasanji :s.
se enkrat hvala za odgovore :)
132W ce se ne motm (glede na to da ma trafa 33V pa 4A). kako pa prids do 15VA to mi ni jasn :\.
se opravicujem ce sm nadlezen z neumnimi vprasanji :s.
se enkrat hvala za odgovore :)
DoDaske ::
pri izmeničnem toku se množi efektivna napetost z efektivnim tokom pri predpostavki, da sta v fazi. če ne še to množiš z kozinusom zamika. To kar je tam opisano je navidezna moč.
Link ti vse pove
Link ti vse pove
gumby ::
ne ravno...
W = VA * cos fi
edit:
1V * 1A = 1W bo pravilno ane?
W = VA * cos fi
edit:
1V * 1A = 1W bo pravilno ane?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gumby ()
egomez ::
Da ti še bolj praktično povem. Tisto je navidezna moč pri predpostavki, da sta napetost in tok "v fazi". V realnem svetu pa ponavadi nimaš idealnih pogojev, ker kapacitivnosti in induktivnosti spreminjata fazni kot med napetostjo in tokom. Zato če imaš 150VA transformator, ga ne smeš obremenit z 150W ampak z nekaj manj.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen in koliko močan UPS nabavit ??Oddelek: Kaj kupiti | 2861 (2841) | ender |
» | kok watt-ov požre posamezna komponentaOddelek: Strojna oprema | 1802 (1348) | Azrael |
» | Napajanje PCja v avtu (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10880 (8146) | stromar |
» | Koliko električne energije pokuri povprečen računalnikOddelek: Strojna oprema | 9919 (8916) | BigHugo |
» | Razvoj računalniške tehnologije dolgoročnoOddelek: Znanost in tehnologija | 2999 (2413) | Yohan del Sud |