» »

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji

1 2
3
4

Olajuwon ::

Bluphenix: Raziskovanja v medicini NI (raziskovanje nastopa šele na akademskem nivoju - tako kot pri ostalih faxih). Sestra dela magisterij pa nima nikakršnih raziskovalnih nalog. Zgolj kolokviji. Sicer to kar ti pravijo medicinci ne jih preveč vzet na besedo, ker že tako vsak hvali svoj fax in za vsakega je lasten fax najtežji če pa še pri temu prištejemo nek pseudoelitizem dobiš pretiravanja na kvadrat.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

BigWhale ::

Tisti medicinci, ki jih jaz poznam, pravijo, da je tezak prvi, pogojno se drugi letnik, potem se pa stvari ponavljajo z mogoce malenkostno nadgradnjo. Ce naredis prvi letnik, je ze precej dela opravljenega.

TribesMan ::

Ce naredis prvi letnik, je ze precej dela opravljenega.

Mislim da ni samo na medicini tako... na FE je zelo podobno... Prvi letnik je fuk matere božje in Franca Jožefa... drugi letnik je že bolj ql, saj se znebiš fizike :D Tretji letnik je pa še bolj ql... saj se rešiš še matematike... Kako je pa naprej ti bom pa drugo leto povedal :>

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

drejc ::

Kak se v tretjem rešiš matematke? Kolkor vem mate vse (1,2,3,4) dele mizorijeve matematke čez vse 4 letnike, torej več teoretske matematke ko računalničarji in strojniki. Vem pa da so zdej neki krajšal program, mrbit je to to?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TribesMan ::

A? Mel smo res 4 matematike... sam so vse 4 v prvih dveh letnikih... In včasih je bilo isto... je fotr hodil ene 25 let nazaj točno tja... in so mel isto...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

kopernik ::

Na fri je polno matematike, vsa leta. Analize, diskretne strukture, numerična, linearna algebra, kombinatorika, verjetnost in statistika, operacijske raziskave, optimizacijske metode. Mogoče se še kaj spustil. Skratka, matematike vrh glave dovolj.

BluPhenix ::

Ja predmeta matematika se rešiš, matematike pa nikakor ne >:D .

Ja prvi je zajeban, drugi tudi ni mačji kašelj. Tretji letnik je najbolj izi (smer elektronika), četrti, no četrti je pa spet nekaj svojega. Pomembno je da delaš vse zelo sproti, poslušaj me, ker čene ti bo ostala večina izpitov iz 4.ega letnika. Sej ni, da je pretirano težek, le ful snovi je in je potrebno razmišljanje na naslednjem nivoju. Peti pa ... sploh ne vem zakaj je, brezveze, pretežno lahek. Je pa ena prednost 4. in 5. letnika pred prvimi tremi, snov je zanimiva in če si zadela faks te kar vleče (no ne vse, nekateri predmeti so čisto nepotrebni in ti samo jemljejo čas, pa še nič pametnega ni od njih).

Jaz nisem hotel reči, da na naravoslovnih ni piflanja (nisem še pozabil na kilometrske enače, ki se jih je bilo treba učiti na začetku), vendar temu piflanju sledi logično sklepanje. Če imaš dobro utrjene osnove, ti je marsikatera naprednejša stvar takoj jasna, do večine rešitev lahko prideš sam, konec koncev lahko marsikatero enačbo, če se je ne spomneš spelješ sam. Skratka je nekaj piflanja, vendar še zdaleč ne toliko kot v družboslovnih faksih.

Nič niso krajšali programa, še vedno je 9 semestrov. Pač v prvem letniku imaš mat1 in mat2, v 2 pa mat3 in mat4. V bistvu je kar precej matematike za je osvojit v dveh letih, ampak se da. Mizorijeva matematika, kaj pa je to? Mi smo imeli razne slivnikove in tomšičeve matematike. Pa tudi Vidavova je prišla kdaj pod roke, ampak večinoma ni bila potrebna :D .

Sej normalno, da je ful matematike, saj se vse okoli nje vrti, al boš naredil vezje/algoritem tako, da boš debatiral z njim >:D

Zgodovina sprememb…

drejc ::

Skratka je nekaj piflanja, vendar še zdaleč ne toliko kot v družboslovnih faksih


Delal sem tri predmete na filozofski fakulteti, s kolegico ki študira angleščino in pravi da so to trije najtežji predmeti v 3 letniku. Vsi so bili polletni in je bilo vsega 30 strani po predmetu piflanja. S tem da to nekako ni piflanje pač prebereš večer prej cel zgodovinski spektakel in kronološko urediš, če maš pa še količkaj esejsko žilco si pa zmagu.

Spet druga kolegica in kolega pravita da je na FDVju lažji kot na gimnaziji.

Še zdaleč nočem blatit družboslovja, sam skušam pojasniti zakaj trend migriranja v družboslovje (on topic), tkole kroz evolucijo. Linija najmanjšega upora ali cost benifit analiza. Pomoje delček obojega.

.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

DavidJ ::

Sicer dovmim, da smo dobr zasukali debato, ampak nadaljujmo tam, kjer smo pristal.

Definirajmo težek študij. Jaz to enačim s porabljenim časom za učenje. Malo učenja = lahko, veliko = težje. Moja ocena težavnosti študija je torej v nekakšni linearni odvisnosti od vloženega časa.

In s tega vidika je prva medicina. Ne zato, ker bi se učili komplicirane zadeve, ki zahtevajo visok nivo abstraktnosti, temveč zaradi količine, ki jo je potrebno absorbirat, in ker je to časovno požrešna zadeva. Ta študijski program ponuja, poleg usmerjenega znanja, tudi en takšen benchmark, ki pove, koliko si si sploh sposoben zapomnit.

Tako kot te na drugem koncu Ljubljane FMF-jevci stestirajo kolk zahtevne stvari še lahko razumeš.

To lahko povem po tem, ko že dve letim živim študentske dni v družbi dveh medicincev in dveh mafijašev. In vem, kolk truda truda vlagajo oboji, in bi si upal trdit, da velja nekakšna obratna simetrija. Nobenmu ne bi šlo dobro, če bi izmenjali fakultete. Eni so bolj za logiko, drugi bolj za pomnenje. Če nismo dovolj pazljivi mešamo jabolka in hruške. Kaj je težje za prebavit je torej tudi odvisno od posameznika.

>> Primerjal fmf mat uni skripte s kolegom na pravu. Količina je enaka, vendar je pri njemu prvobitno da zna.
Jaz ne vem, kaj si ti primerjal, ampak resni študenti prava se učijo iz knjig, ne skript. In že v prvem letniku je obveznega čtiva nekaj čez 4000 strani. Tko na uč ene 3 Bronštejne -- za primerjavo. V redu, jedrnato pa le ni tolk. :)

>> ampak verjemi da je lahko veliko težje se naučit 1 stran kot 500
Za 500 strani se porabi, če so zmerno napisane, 2 tedna -- 40 strani na dan + nekaj malega za ponavljanje. Potem pa v povprečju vsake dodatne 2-3 dni za po eno višjo oceno. Mal več za prehod iz 9 na 10. Če v tem času nisi sposoben doumet, kaj piše na enem listu papirja, jasno ob predpostavki, da imaš za razumevanje dovolj predhodnega znanja, ti tudi 100 let ne bo dovolj.

>> Vem naprimer, da od 3. letnika naprej je zelo težko past na izpitu
Pohavlo, če to drži za tvojo sestro. Za ostale gotovo ne.

>> teorija se piše zgolj na polah abcd
Takih izpitov je malo in veljajo za težje, saj so zastavljeni tako, da se ni težko zmotit, čeprav zadevo obvladaš.

V prid trditvi o težanosti MF in PF govori tudi podatek, da kljub temu, da ti dve fakulteti pobereta vrhnje procente maturantov, jih diplomira zelo malo. Za MF ne vem, ampak na pravu jih diplomira približno 60 na leto, v prvi letnik pa se jih vpiše vsako leto 700. Na FMF-ju pa vzamejo poleg peščice matematično-fizičnih navdušencev, ki navadno tudi briljirajo na maturi, navadno še vse tiste, ki ne pridejo na željen študijski program. "FMF je nekakšna varnostna mreža za študentski status," je izjava profesorja Čopiča enkrat spomladi v oddaju na radiu oz. nekako v tem stilu je povedal. Tudi tu tičijo razlogi za nizko stopnjo napredovanja.

Brez dvoma, FMF ni za vsakograr, vendar tisti, ki so tam z določenim namenom in logično žilico pridejo do diplome z manj oguljeno tazadnjo kot medicinci ali pravniki.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Olajuwon ::

Samo pri nekaterih točkah bi se ustavil:
Pohavlo, če to drži za tvojo sestro. Za ostale gotovo ne.

No temu se reče klasično govorjenje na pamet. Bivša cimra, ki je doštudirala stomatologijo (soroden fax medicini) tudi v kasnejših letnikih ni fuknila nobenega... Zgolj naključje? Potem je še vrsto kolegic od sestre za katere vem, da so vse redno in brez problemov delale izpite. In dejansko če mi je rekla sestra, da je v višjih letnikih težko fuknit izpit... ni to govorila tako samo za to da nekaj reče... očitno je nekaj tem.

Takih izpitov je malo in veljajo za težje, saj so zastavljeni tako, da se ni težko zmotit, čeprav zadevo obvladaš

No spet govorjenje na pamet... Na medicini vso pisno teorijo se piše na polah abcd. To se spomnem tudi ko sem zafrkaval sestro in mi je govorila ja ja ma veš hitro se lahko zajebeš. So tudi taki izpiti, ko je dovolj da imaš serijo starejših izpitov (pole abcd) se jih nadrkaš in potem greš na izpit (enkrat videl npr vprašanje koliko pritiska je v eni bomboli pri operacijskem posegu).

V prid trditvi o težanosti MF in PF govori tudi podatek, da kljub temu, da ti dve fakulteti pobereta vrhnje procente maturantov, jih diplomira zelo malo. Za MF ne vem, ampak na pravu jih diplomira približno 60 na leto, v prvi letnik pa se jih vpiše vsako leto 700.

Govorjenje na pamet... Zdaj nevem točno koliko jih na medicini procent vpis/diploma , ampak koliko se jaz spomnem je kr precej visok. Zdaj te cifre od prave nevem, ampak na dnu lestvice že vrsto let glede vpis/diploma je FGG, ki je tudi prva po tem koliko let študent porabi za končat študij in tudi potem, da je najnižje povprečje ocen (je pa res da tam ni veliko odličnjakov, to je res, samo ta faktor vpliva le do določene mere ). Sicer to o pravni je tako... ta v preteklosti je bil razglašen za luftarski fax par exellence. Po mojem v zadnjih letih je postal "težek" predvsem zaradi tega, ker to študentje in profesorji dobro propagirajo. Namreč če se hoče imet prestiž (za kar na tem faxu vedno hrepenijo) mora fax tudi biti težek. Dejstvo je da na ta fax se velika večina ljudi vpiše predvsem zaradi tega ker si misli, da se bo masno obogatelo in dejansko se jim NE sanja, o čem bodo študirali. In jasno prideš tam ambicijozen a hkrati vidiš da se učiš stvari ki v življenju nisi niti od daleč vidu in razglasiš za težko in dosti jih potem fax pusti. Jaz v srednji šoli sem imel osnove prava in jasno da je je kapljica v oceanu na pram fakulteti, samo dovolj da sem dobil filing o čem sploh se učiš. Imel sem opravka s pravnim jezikom in vem, da če imaš se za učit na stotine strani zna bit krepko utrujajoče... ampak osebno menim, da so faxi osnovani na fiziki in matematiki težje doumljivi. Jaz ne bom trdil da je ta fax lahek, ampak imam določeno mero skepse zaradi zgoraj omenjenih dejavnikov.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

B_Marley ::

Ja mislim da ima eden izmed prejsnjih razpravljalcev prav...potrebno je ločit...na nekaterih faxih je pac veliko pomnjenja na nekaterih pa vec logicnega razmisljanja.
Na nasem faxu (farmaciji) je vsaj v prvem letniku nekaj vmes...matematika, fizika, en kup kemij in pa tudi "medicinsko-bioloski" predmeti...pri enih vec logike, pri drugih pac memoriranje. Morem priznat da so mi prvi sicer bolj vsec... koliko se v visjih letnikih spremeni razmerje predmetov logike in memoriranja, pa ne bom trdil...In sicer ne vem koliko ljudi bi ti reklo na nasem faxu da je fax tezek, verjamem pa da ti nihče resen nebi rekel da je lahek...

point je v tem...jaz mocno dvomim da bi naredil recimo pravo...prvic je res ogromno gradiva, drugic pa pac nekaj kar me enostavno ne zanima...in tu se pojavi tezkost vsakega faxa za vsakega posameznika...je pa res da vsaj po mojem mnenju pa lahko nekatere faxe oznacimo za "lazje" (kdo je za to kriv ne vem. ucni načrt? profesorji?), pa da ne bomo ravno tako preko FF; imam cimra ki studira tam prevajalstvo...pa ni niti priblizno lahek studij...ampak FF ima pac taksen imiđ...
She is electric. Can i be electric too?

B_Marley ::

da se dodam:

>No spet govorjenje na pamet... Na medicini vso pisno teorijo se piše na polah abcd. To se spomnem tudi ko sem zafrkaval sestro in mi je govorila ja ja ma veš hitro se lahko zajebeš.

Tako ti bom rekel, sem dobil izpit iz mislim da histologije od medicincev...ni abcd, ampak je abcdefghijk in kdaj se kaksna crka, od teh pa je seveda moznih vec odgovorov pri cemer ni nikjer napisano koliko...

Pa se recimo to, pri stipendijah in podobnih zadevah, so povprecja na druzboslovnih faxih visja (cimer je pri vsakih vajah na FDV dobil skoraj oceno visje na izpitu ker je oddal vaje in mogoce kaksno seminarsko)...na medicini (v lj) se ocenjujejo samo 3je predmeti...ostali so vsi samo opr...pa si ti naredi dobro povprecje iz treh ocen, ce se ti recimo samo en ponesreci... Je pa res da so mislim da na medicini v mb to naredili drugace in se ocenjujejo tudi drugi predmeti.

Drugace pa sej eni ljudje so res "rojeni" za druzboslovje eni za naravoslovje...tako je nekdo ki ga dejansko zanima druzboslovje in si ne predstavlja sebe v naravoslovju (tako kot si vi verjetno ne sebe v druzboslovju; vsaj jaz si ne predstavljam sebe) pac odlocen za druzboslovje in ga to nebo spremenilo, problem so ljudje ki ne vedo kam bi sli pa se odlocijo za druzboslovje ker se je lazje neko stvar ki te morda celo ne zanima naucit na pamet kot pa jo do potankosti in logicno razumet.
She is electric. Can i be electric too?

Barakuda1 ::

Po mojem mnenju najtejžji so tisti faxi, kjer je prisotne največ fizike in matematike. To pomeni FMF, FE, FRI, FS, FGG,.... slednjega si pozabil omenit in malo je manjkalo, da bi ti začel groziti Skratka matematika in tehnični faxi RoXXX


:\

Hhhh, ne vem zakaj se ne morem znebit občutka, da so nekomu najtežji tisti faxi, katerih glavnina študija je tematika, ki jo težko pokapira.


In tko mimogrede. A ti je morda znano kateri faxi so tisti, kjer je potrebnega največ abstraknega in logičnega razmišljnja? Jih znaš naštet vsaj tri (3)

Da ti pomgam:
- ..........
- ..........
- matematika

No :\ bo šlo, al boš sestro vprašal :\

Olajuwon ::

barakuddy:
FMF, FE, FRI, FS, FGG


Sestre pa ne morem prašati ker je ni tu:\


Hhhh, ne vem zakaj se ne morem znebit občutka, da so nekomu najtežji tisti faxi, katerih glavnina študija je tematika, ki jo težko pokapira.

Za matematiko je splošno znano (in znanstveno dokazano), da je za povprečnega človeka najtežje doumljiva veda. Btw... nism trd za matematiko, če te to zanima.:\
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

Barakuda1 ::

Za matematiko je splošno znano (in znanstveno dokazano), da je za povprečnega človeka najtežje doumljiva veda


:\

Ne so no hecat.

Osnove matematike so dojemljive vsakemu branjevcu, sicer si ne bi mogel niti izračunat kolk profita ima s prodajo solate.

No tolk kot povprečen človk pozna filozofijo, pa zgodovino, pa psihologijo pa pravo pa še kaj, pozna tud matematiko (matematiko pravzaprav bolj).

Problem nastane od tu dalje, ko je potrebno poglobljeno znanje, ki presega okvire splošnih znanj in vedenj.

Od te točke dalje, pa ljudje poznajo in obvladajo - dojamejo (v resnici in ne samo za šankom) filozofijo lih tko kot matematiko.

In če misliš, da je naprimer filozofija kaj manj podvržena abstrakciji in logiki od matematiki, pol škoda besed.

Govoriti torej o tem, da je matematika edina (ali skoraj edina) veda, kjer je potrebno logično razmišljanje in abstrakcija je pa res zlo, zlo blizu napuhu, zablodi pa sigurno.


Lahko pa mi vrjameš (al pa vpraš še koga) da naprimer pri študiju filozofije ali pa prava (ki ga očitno ne ceniš preveč) imaš več kot preveč za razmišljat tud na 1 strani knjige, tako kot ti pri matematiki - samo če hočeš.

Če pa se zadovoljiš s sivim povprečjem, pol je pa vseeno ali si slab matematik al pa slab pravnik.

Pa zgolj mimogrede. V matematiki sem zmeraj (in še) užival, ravno zaradi nje abstrakcije, pa se kljub temu nisem odločil za ta študij.

Ne zato ker bi se mi zdela pretežka, pač pa zato ker so me zanimale pač druge stvari.
A to lahko razumeš, al je preveč abstraktno.

poweroff ::

Družbeni zakoni so veliko bolj intuitivni kot naravni

To je navaden bullshit.
To trdijo tisti, ki družboslovja ne poznajo in mislijo da je družboslovje na ravni "filozofskih" gostilniških debat.

Sem na žalost sodi tudi marsikateri študent družboslovja...
sudo poweroff

Thomas ::

Takoimenovani družbeni zakoni so samo delovanje takoimenovanih naravnih zakonov v velikem merilu. Tako kot je izvajanje programa samo količinsko bit swapanje.

Komplikacija obsega, takorekoč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Olajuwon ::

Osnove matematike so dojemljive vsakemu branjevcu, sicer si ne bi mogel niti izračunat kolk profita ima s prodajo solate

:\

Jaz nisem imel v mislih osnovno matematiko, temveč univerzitetno matematiko. Namreč na faxih se ne učiš 1+1 ne? Mogoče sem se prej slabo izrazil... matematika na visoki ravni (kar na tehničnih faxih po mojem mnenju je) je najtežje doumljiva veda za povprečnega človeka. Ampak to so študije pokazale in se ne tuki izmišljujem sproti, kot nekateri radi počenjajo.

A to lahko razumeš, al je preveč abstraktno. :\

:D
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Thomas ::

Je pa seveda res, da obstajajo shortcuti. Praktično nemogoče je kar dostikrat, iti iz osnove, pač pa se vzame kakšna približna (ali celo točna) pravila, recimo o tem, kako "deluje družba".

Rezultati so pač kvečjemu takodobri, kolikor je poenostavitev, s katero operiramo, pravilna. Marxova "razredna borba" je pač toliko napačna, da se je v dobrih 100 letih napačnost že videla iz vesolja.

Čeprav se mnogim zdi ta generalizacija sama po sebi umevna.

Kontraintuitivno je skoraj vse.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Jaz nisem imel v mislih osnovno matematiko, temveč univerzitetno matematiko. Namreč na faxih se ne učiš 1+1 ne? Mogoče sem se prej slabo izrazil... matematika na visoki ravni (kar na tehničnih faxih po mojem mnenju je) je najtežje doumljiva veda za povprečnega človeka. Ampak to so študije pokazale in se ne tuki izmišljujem sproti, kot nekateri radi počenjajo.

IMO je za povprečnega človeka univerzitetna matematika lih tolko nerazumljiva kot univerzitetna filozofija, fizika, psihologija, ipd... Če nimaš ustreznega predznanja, pač ne boš kaj dosti (nič) zakapiral. Pravzaprav je za laika vsaka znanost na visoki ravni nerazumljiva, pa jo lahko obračaš kolko češ. Tako da so takele primerjave rahlo mimo, če mene vprašaš. Pa link do famoznih študij, če se jih že omenja prosim.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Tear_DR0P ::

bi jst tud reku da je stopnja abstrakcije v družboslovju višja kot pri naravoslovju. sam sem končal srednjo računalniško, z maturo, dokaj uspešno,predmeti fizika, računalništvo, angleščina in matematika so mi pač ležal.
potem sem se vpisal na FDV na družboslovno informatiko - nek konglomerat med družboslovjem in naravoslovjem.Na računalništvo nisem hotel, ker mi matematika ni dišala, pa čeprav sem bil dober. No ko sem na slo-techu enkrat napisal kake ocene mam na FDVju so se mi vsi smejal in me vprašal če sem mogoče sfalil - pač mi družboslovje ne leži, komot si memoriram zadeve, vendar jih ne znam v pravilnem vrstnem redu priklicat, zato že 3 leta bluzim v tretjem letniku, z istimi tremi izpiti.

kar pa se mature tiče. slovenski sistem se nekako poskuša približati nemškemu, vendar mu ne uspeva. ko sem jst končal maturo, smo v povprečju mel računalničarji boljši uspeh od gimnazijcev - v velenju - in več maturantov z odličnim uspehom. tko da gimnazija je za mene bullshit. je pa nefer, da mam jst z opravljenno maturo tudi definiran poklic, vsi gimnazijci iz moje generacije pa ne - tko da men je vseen če faksa ne bom dokončal, še vedno sem lahko programer - gimnazijski maturant je pa kurac od ovce (z vidika marsikaterega uradnika). delitev na poklicno in splošno maturo bi smeli imeti samo v primeru, da bi se na splošno gimnazijo lahko vpisal vsakdo, ne glede na uspeh, v strokovne šole pa bi se vpisovali tisti ki bi želeli. po končani gimnaziji bi z enim letom dodatnega šolanja dobil pravico do opravljanja osnovnih poklicev. kdor pa bi opravil strokovno maturo bi dobil tudi ustrezen naziv mojster po dodatnem letu šolanja - tko bi se men zdel dost bolj fer. drgač je pa sistem po kterem sm jst opravu maturo boljši.

P.S. a kdo ve se lahko na FDVju pavzerji vpišejo pogojno v višji letnik?? sumim da mi lahko rata opravit metodologijo v tem roku, kar pomeni da mi manjkata samo še dve obveznosti in imam pogoje :8)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

123456 ::

@CWIZO: kot absolvent FE in prejemnik kadrovske štipendije v Iskri Emeco v Kranju ti lahko rečem naslednje: plača pripravnika je bila kako leto nazaj okol 160kSIT, počitniško prakso sm imel plačano in je za 3 tedne znesla malo nad 60KSIT. 400kSIT v razvojnem oddelku nima nobeden. Mogoče vodja oddelka, ne vem, pa še to dvomim. Ne vem če si slišal, ampak zadeva ni ravno rožnata v tej Iskri. Pred časom je odstopilo vodstvo Iskre, planirajo pa tudi odpust 500 delavcev v proizvodnji. Res je sicer da jim primankuje UNI kadra in da pospešeno vlagajo v razvoj, ampak se mi zdi da so se prepozno spomnili. Kar se tiče štipendije, je pa pohvale vredna. Jst sm z mojim povprečjem dosegu tudi 80KSIT s stroški prevoza in se nisem pritoževal. Obstaja pa seveda veliko drugih firm, ki tudi krvavo rabijo inžinirje in se ni za bati, da ne bi dobil dela.

BTW se strinjam z A. Smith (škoda k nism šu to usporedno študirat, bi prej diplomiru na EF k na FE :D )

drejc ::

bi jst tud reku da je stopnja abstrakcije v družboslovju višja kot pri naravoslovju


Tole je mimo IMO. Kot argument podajaš tvoje ocene.

Upam rečt da je nivo abstraktnega razmišljanja na fmf smeri mat uni nekaj velikostnih razredov pred drugim, pa naj bo to pravo al pa fizika. Menim tudi da je abstraktno razmišljanje zelo computing potrošna roba za možgane , čene najbolj (g00gle it). Ergo iz tega sklepam tolikšno težavnost sledenja tega študija.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Barakuda1 ::

Mogoče sem se prej slabo izrazil... matematika na visoki ravni (kar na tehničnih faxih po mojem mnenju je) je najtežje doumljiva veda za povprečnega človeka.


:\

Če pustimo ob strani kaj je najtežje doumljivo (jaz ne poznam nobene uradne raziskave, ki bi to potrdila), mi ni jasno tvoje "abstraktno" razmišljanje, ko za matematiko na faxsih praviš da gre za študij na visoki ravni.

A je zaključek tvojega "abstraktnega" razmisleka, da pa je univerzitetni študij filozofije, prava, sociologije, psihologije in podobno pa na ravni kafanskega bluzatorstva.8-O

To tvoje razmišljanje je še najbolj podobno tistemu, da je tek na 10.000 m zagotovo mnogo težja disciplina od teka na 110 m z ovirami.

Sej delno imaš prav. Tekač na 110 m z ovirami bo težko dosegel (če sploh) rezultate tekače na 10.000 m in obratno, če gre za vrhunske atlete.

Če pa gre za rekreativce, pa bistvenih razlik ne bo (razen tistih, ki so stvar naravnih danosti).

123456 ::

@Tear_DR0P:
>bi jst tud reku da je stopnja abstrakcije v družboslovju višja kot pri naravoslovju.

A res? Če vprašaš FDV-jovca kaj dobiš če integriraš x^2+y^2=r^2 po kotu fi od 0 do 360 stopinj, boš mogoče dobil odgovor, da kroglo. Veliko študentov te bo pa vprašalo: "če kaj narediš?" Zate pa tole vprašanje: jst mam še vedno mal težave pri predstavljanju kako se obnaša 4D kocka, ko jo vržeš po mizi, pa bi mi ti to mal razložu. Aja, snov naj bo vzeta iz knjige na kateri bo pisalo ZALOŽBA FDV :D
Hvala

LP

Barakuda1 ::

Upam rečt da je nivo abstraktnega razmišljanja na fmf smeri mat uni nekaj velikostnih razredov pred drugim,


:\

No, vse bolj se mi dozdeva, da bo potrebno razčistiti pojem

Abstraktno razmišljanje

Vsi, ki zagovarjete teorijo, da je nivo abstraktnega razmišljanja na naravoslovnih faxih (ergo tudi v sami znanosti), nekaj vrednostnih razredov pred ostalimi znanostmi


a bi podali vašo definicijo

abstraktnega razmišljanja.

in

Zakaj menite, da gre za višji nivo abstrakcije?

V ta nemen sem odprl posebno temo, zato prosim, da na to vprašanje odgovrjate v za to odprti temi in ne tukaj.

Alexius Heristalski ::

fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

guest #44 ::

kaj pa ostane tistim ki mamo rad naravoslovje in družboslovje?? :O

poweroff ::

Družboslovna informatika na FDV. 8-)

Imaš sociologijo + statistiko + matematiko + računalništvo.
sudo poweroff

guest #44 ::

hmm...problem je ker sem se že vpisal na FGG smer VKI...ker se mi zdi lih nekaj takega!!??

bfranklin ::

šel sem brat tole razpravo dokler nisem prišel do Matthai-jevega komentarja. Matthai kapo dol in a lot of respect ti dam. za nekoga z doktoratom, si zelo priseben in ti dam 100 točk pod tist post. važno je da ma človek dobro mero obojega - družboslovje in naravoslovje. ljudje, pa saj živite med ljudmi! zbudite se! naprej ne bom bral sploh.

komentar na to da se vse avtomatizira? halo??! halo?! a nej sploh komentiram? ja, lahko avtomatiziraš pa se zapreš v en bunker do konca življenja, če ti je to lajf... samo enkrat boš pogruntal da ti nekaj manjka. al boš pa samo depresiven pa neveden še naprej do konca življenja.

aja ta post je star že 7 let...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bfranklin ()

CaqKa ::

bfranklin je izjavil:

šel sem brat tole razpravo dokler nisem prišel do Matthai-jevega komentarja. Matthai kapo dol in a lot of respect ti dam. za nekoga z doktoratom, si zelo priseben in ti dam 100 točk pod tist post. važno je da ma človek dobro mero obojega - družboslovje in naravoslovje. ljudje, pa saj živite med ljudmi! zbudite se! naprej ne bom bral sploh.

komentar na to da se vse avtomatizira? halo??! halo?! a nej sploh komentiram? ja, lahko avtomatiziraš pa se zapreš v en bunker do konca življenja, če ti je to lajf... samo enkrat boš pogruntal da ti nekaj manjka. al boš pa samo depresiven pa neveden še naprej do konca življenja.

aja ta post je star že 7 let...

dokler zadeve niso avtomatizirane, se boš vedno lahko spraševal, zakaj nekaj ni avtomatizirano ko bi se pa dalo in zakaj ne počneš nečesa kar te veseli, pa je lahko to tudi delo in zakaj namesto, da iščeš delo, iščeš službo.

"a nej sploh komentiram?"
ja ti kr komentiraj, ampak dokler si ideje ne prebereš do konca pričakuj da te bodo zagovorniki ideje spraševali kako to da komentiraš nekaj kar ne poznaš.

bfranklin ::

js dobr vem kaj govorim. loh pa povem še to: "če se preveč specializiraš, ne vidiš drugih stvari okol sebe - rataš neke vrste idiot - evo, "fach idiot" je prava beseda. pojma nimate kako se razni čefurji smejijo slovenskim inženirjom k misljo da so pametni... un pa gre pa zapeca bejbo in gre dalje. sm pa prepričan da ogromn ljudi kle ne bo vedlo o čem govorim. čefurjem je pa vsem jasno ko beli dan.


ma nima veze. prosm brište tale post. hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bfranklin ()

Invictus ::

Tujina dobro plača za naravoslovni-tehnični kader.

Sam dobim (kadar delam) nekje od 350 - 500 EUR/dan. Včasih mi celo povrnejo vse stroške (npr. zdaj). Delaš 2 meseca in imaš povprečno slovensko letno plačo. Kdo bi pol delal za zarukane slovenske omejene lastnike ?!?!?!

Moj profil v Avstraliji zasluži 120.000 AUD/leto. Zaenkrat še ne razmišljam o selitvi.

Kdo bi pol delal v Sloveniji za 1500EUR/mesec ?!?!?! Kar je ponavadi zgornja meja za plačo, pa že to jim moraš povedat (glupi kadrovski namreč) da ni nič posebnega ?!?!?!

Da ne govorim še o drugem idiotizmu delodajalca. Namreč kupovanju opreme. Zmeniš se za plačo 2500 EUR bruto, kar pomeni z vsemi stroški (malica, prevoz, davek na plače) okoli 3200 EUR/mesec oz. 38400 EUR/leto. Vse lepo in prav.

Ko pa rečeš da bi rad tisti laptop, ki sicer stane eno tvojo mesečno bruto plačo, pa začnejo varčevat. Ne, ne rabiš tako dobrega in hitrega računalnika, saj je tisti povsem dober, ki smo ti ga dali, itn.

Če vprašate mene, mora vsak, ki karkoli razvija, dobiti najmočnejšo mašino, ki se jo lahko dobi. Da ne zgublja časa z čakanjem.

In ker tega pač ni, ljudje raje hodijo drugam delat. Tam kjer jih obravnavajo kot potencial in investicijo, ne kot strošek.

Vlada naj naredi kar hoče s svojimi družboslovci. Prej ali slej bo zmanjkalo tudi državnih služb. Bomo pač imeli diplomirane natakarje, selitvene servise. Najbrž bodo njihove cene nižje, ker bodo vsako stvar blazno zakomplicirali.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Ramon dekers ::

no sam še vseeno menim da bodo pravniki prav tako morali obstajati, ker na koncu koncev, nekdo bo moral znati in pregledovati papirje, zakonodajo... prav tako lahko pokriva področje ekonomistov. Če pa bi znal še kakšen tuji jezik, španšina, ruščina, kitajščina, pa ni vrag da ne bi dobil službe.

Je pa dejstvo da če dela ni nikjer ga tudi pravnik ne bo imel, prav tako ne inžinir. Pri nas je viška na vseh področjih. Si pa ne predstavljam kaj hudiča bi lahko delal nekdo s filozofsko.

CaqKa ::

Ramon dekers je izjavil:

no sam še vseeno menim da bodo pravniki prav tako morali obstajati, ker na koncu koncev, nekdo bo moral znati in pregledovati papirje, zakonodajo... prav tako lahko pokriva področje ekonomistov.

če z ekonomist misliš onega kekca ki je moral zračunat 20% od x in je enostavno anredil x*20 potem good luck :)

na prvo pa... ja da posekaš eno drevo, ali pa da greš v rudnik malo premoga skopat, bo Zemlja od tebe zahtevala razne pravne akte.

mislim get real, pravnike smo ustvarili zato, ker se je zaradi kapitalizma in podobnih for začela pojavljat pohlepnost. če se to napako družbe odpravi, pravnika več ne rabiš. vsaj v današnjem pomenu besede ne.
skupaj z tem da vsakemu zagotoviš preživetje in skupaj z dobro vzgojo (izobrazbo) podrpto z moralnimi načeli, pa več niti policije ne rabiš.

ekonomista v takem svetu ne rabiš. vse kar rabiš je matematiko. na matematiko se pa današnji ekonomisti bolj bogo spoznajo.

Tear_DR0P ::

pravnike smo ustvarili zato, ker se je zaradi kapitalizma

pravnike so poznali že rimljani. še pred tem pa je njihovo vlogo igral lokalni veljak. ustvarili smo jih zato, ker se radi prepiramo, nočemo se pa pretepati in je včasih bolje nekomu plačati kosilo, da se pretepa namesto tebe.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

bfranklin> un pa gre pa zapeca bejbo in gre dalje.

Če ti je pecanje bejb smisel življenja, je to povsem smiselno.

Če ti ni, potem pa v tem ne vidiš nobenih prednosti in počneš druge reči, ki ti prinašajo veselje in zadovoljstvo.

Benjamin Franklin, recimo, ni izgubljal prav veliko časa z dekleti, je pa izumil strelovod (in čefurjem ni blo nč jasn).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

CaqKa ::

Tear_DR0P je izjavil:

pravnike smo ustvarili zato, ker se je zaradi kapitalizma

pravnike so poznali že rimljani. še pred tem pa je njihovo vlogo igral lokalni veljak. ustvarili smo jih zato, ker se radi prepiramo, nočemo se pa pretepati in je včasih bolje nekomu plačati kosilo, da se pretepa namesto tebe.

dobro.. pa zamenjaj "kapitalizma" z "pojava trgovanja s sredstvi in storitvami".

jype ::

Tudi čevljarje in borze so imeli že Rimljani.

Okapi ::

Benjamin Franklin, recimo, ni izgubljal prav veliko časa z dekleti,
Prav res ga ni izgubljal. Pri sedemnajstih se je hotel poročiti s petnajstletno hčerjo svojega takratnega stanodajalca (in se nekaj let kasneje z njo tudi je poročil), vmes je pa še enega nezakonskega sina pridelal.

O.

Ramon dekers ::

CaqKa je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

no sam še vseeno menim da bodo pravniki prav tako morali obstajati, ker na koncu koncev, nekdo bo moral znati in pregledovati papirje, zakonodajo... prav tako lahko pokriva področje ekonomistov.

če z ekonomist misliš onega kekca ki je moral zračunat 20% od x in je enostavno anredil x*20 potem good luck :)

na prvo pa... ja da posekaš eno drevo, ali pa da greš v rudnik malo premoga skopat, bo Zemlja od tebe zahtevala razne pravne akte.

mislim get real, pravnike smo ustvarili zato, ker se je zaradi kapitalizma in podobnih for začela pojavljat pohlepnost. če se to napako družbe odpravi, pravnika več ne rabiš. vsaj v današnjem pomenu besede ne.
skupaj z tem da vsakemu zagotoviš preživetje in skupaj z dobro vzgojo (izobrazbo) podrpto z moralnimi načeli, pa več niti policije ne rabiš.

ekonomista v takem svetu ne rabiš. vse kar rabiš je matematiko. na matematiko se pa današnji ekonomisti bolj bogo spoznajo.


ti preveč ozkogledno gledaš na zadeve. Gledaš z vidika fizične osebe, ko pa se gre za sklepanje pravnih aktov med dvema večjima podjetjima, kjer so določeni roki, penali in transparentnost tako enega kot drugega subjekta, pa je dober pravnik še kako potreben.

Tisto da pravnik pokriva tudi področje ekonomista pa je bilo bolj v smislu, da vso to njihovo sranje ki jo ekonomist obdela v 4 letih zajema gospodarsko pravo, no bolj ali manj. Določene družboslovne smeri bodo morale biti in ta je ena izmed njih. Filofaks pa zaradi mene lahko ukinejo.

jype ::

Okapi> Prav res ga ni izgubljal. Pri sedemnajstih se je hotel poročiti s petnajstletno hčerjo svojega takratnega stanodajalca (in se nekaj let kasneje z njo tudi je poročil), vmes je pa še enega nezakonskega sina pridelal.

Seveda - ker so se dekleta ukvarjala z njim, ne pa obratno, kot se za inženirja tudi spodobi.

jype ::

Tudi Bill Gates, Warren Buffet, Tim Berners Lee in Linus Torvalds niso izgubljali časa z dekleti, pa imajo vsi družine z otroci.

Se splača preverit dejstva, preden se podaja pavšalne sodbe o tem.

bfranklin ::

No, ko že govorimo o tem. Tale vam bo mogoče všeč, mogoče pa tut ne:

Every woman needs one man in her life who is strong and responsible. Given this security, she can proceed to do what she really wants to do - fall in love with men who are weak and irresponsible.
Richard J. Needham

bfranklin je izjavil:

No, ko že govorimo o tem. Tale vam bo mogoče všeč, mogoče pa tut ne:

Every woman needs one man in her life who is strong and responsible. Given this security, she can proceed to do what she really wants to do - fall in love with men who are weak and irresponsible.
Richard J. Needham


http://www.allgreatquotes.com/men_quote...

Tole berem zdej. Almost every thought gives me chills, cause they are so true.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bfranklin ()

jype ::

Ta tema govori o ljudeh, zaradi katerih so vlaki točni, letala varna in v Ljubljani redko zmanjka elektrike.

To seveda niso samo moški, kot se marsikomu morda zdi.

CaqKa ::

Ramon dekers je izjavil:

CaqKa je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

no sam še vseeno menim da bodo pravniki prav tako morali obstajati, ker na koncu koncev, nekdo bo moral znati in pregledovati papirje, zakonodajo... prav tako lahko pokriva področje ekonomistov.

če z ekonomist misliš onega kekca ki je moral zračunat 20% od x in je enostavno anredil x*20 potem good luck :)

na prvo pa... ja da posekaš eno drevo, ali pa da greš v rudnik malo premoga skopat, bo Zemlja od tebe zahtevala razne pravne akte.

mislim get real, pravnike smo ustvarili zato, ker se je zaradi kapitalizma in podobnih for začela pojavljat pohlepnost. če se to napako družbe odpravi, pravnika več ne rabiš. vsaj v današnjem pomenu besede ne.
skupaj z tem da vsakemu zagotoviš preživetje in skupaj z dobro vzgojo (izobrazbo) podrpto z moralnimi načeli, pa več niti policije ne rabiš.

ekonomista v takem svetu ne rabiš. vse kar rabiš je matematiko. na matematiko se pa današnji ekonomisti bolj bogo spoznajo.


ti preveč ozkogledno gledaš na zadeve. Gledaš z vidika fizične osebe, ko pa se gre za sklepanje pravnih aktov med dvema večjima podjetjima, kjer so določeni roki, penali in transparentnost tako enega kot drugega subjekta, pa je dober pravnik še kako potreben.

Tisto da pravnik pokriva tudi področje ekonomista pa je bilo bolj v smislu, da vso to njihovo sranje ki jo ekonomist obdela v 4 letih zajema gospodarsko pravo, no bolj ali manj. Določene družboslovne smeri bodo morale biti in ta je ena izmed njih. Filofaks pa zaradi mene lahko ukinejo.

fino. ti pa gledaš na zadeve premalo vizionarsko. čemu bi sploh potreboval firmo?
verjamem pa da je težko it iz današnjega kalupa, da je treba za preživetje imet službo, da je za to potrebna firma in da se resursov ne da drugače razdeljevat kot pa s pomočjo vmesnega medija kot je denar.

samo tuki smo s to temo preveč offtopic... imamo tam ono karl marx temo.

amigo_no1 ::

Invictus
V kateri bražni si ?
Sedaj delaš v Avstriji/Nemčiji ?

CaqKa ::

Olajuwon je izjavil:

Danes je zopet prihrumela novica, da so tehnične smeri v fakultetah nezasedene, a hkrati v družboslovju nabito polne. Kaj menite zakaj prihaja do tega? Zakaj mladci se odločajo za smeri za katere se dobro ve, da se bo stežka dobilo službo? Je to problem naše družbe ali zgolj politika privabljanja mladih na naravnoslovno-tehničnih faxih?

Klik!

PS: Najprej sem mislu, to dat pod šolstvo, ampak že ki je to problem celotne družbe, sem raje pripopal sem temo:P

politike prvabljanja mislim da nimamo. vse kar vem iz lastnega faksa je da se faksi sami od sebe brigajo in da se recimo FERI v MB kar trudi z raznimi akcijami na srednjih in osnovnih šolah pridobit spet nekaj novih študentov.
kaj temu botruje je težko vprašanje... oziroma je pomojem odvisno od večih faktorjev znotraj družbe.

treba je pa tudi razmislit o tem da imamo vedno več študentov, ki ni nujno da študirajo zaradi tega ker bi želeli, ali zaradi tega da dobijo status, ampak tudi takšnih ki jim je edini razlog to, da jim starši pripovedujejo da drugače ne bodo službe dobili.
s tem dobivamo tako sfižen in še vsako leto bolj sfižen sistem, ki smrdi nekje v temeljih naši politiki pa ne znajo ugotovit kje, dajejo pa glupe rešitve v smislu omejitev fiktivnih vpisov itd...

Ramon dekers ::

CaqKa je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

CaqKa je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:

no sam še vseeno menim da bodo pravniki prav tako morali obstajati, ker na koncu koncev, nekdo bo moral znati in pregledovati papirje, zakonodajo... prav tako lahko pokriva področje ekonomistov.

če z ekonomist misliš onega kekca ki je moral zračunat 20% od x in je enostavno anredil x*20 potem good luck :)

na prvo pa... ja da posekaš eno drevo, ali pa da greš v rudnik malo premoga skopat, bo Zemlja od tebe zahtevala razne pravne akte.

mislim get real, pravnike smo ustvarili zato, ker se je zaradi kapitalizma in podobnih for začela pojavljat pohlepnost. če se to napako družbe odpravi, pravnika več ne rabiš. vsaj v današnjem pomenu besede ne.
skupaj z tem da vsakemu zagotoviš preživetje in skupaj z dobro vzgojo (izobrazbo) podrpto z moralnimi načeli, pa več niti policije ne rabiš.

ekonomista v takem svetu ne rabiš. vse kar rabiš je matematiko. na matematiko se pa današnji ekonomisti bolj bogo spoznajo.


ti preveč ozkogledno gledaš na zadeve. Gledaš z vidika fizične osebe, ko pa se gre za sklepanje pravnih aktov med dvema večjima podjetjima, kjer so določeni roki, penali in transparentnost tako enega kot drugega subjekta, pa je dober pravnik še kako potreben.

Tisto da pravnik pokriva tudi področje ekonomista pa je bilo bolj v smislu, da vso to njihovo sranje ki jo ekonomist obdela v 4 letih zajema gospodarsko pravo, no bolj ali manj. Določene družboslovne smeri bodo morale biti in ta je ena izmed njih. Filofaks pa zaradi mene lahko ukinejo.

fino. ti pa gledaš na zadeve premalo vizionarsko. čemu bi sploh potreboval firmo?
verjamem pa da je težko it iz današnjega kalupa, da je treba za preživetje imet službo, da je za to potrebna firma in da se resursov ne da drugače razdeljevat kot pa s pomočjo vmesnega medija kot je denar.

samo tuki smo s to temo preveč offtopic... imamo tam ono karl marx temo.


s čim bi pa ti trgoval? z blagom. Denar sam po sebi je ok, kar je narobe pri monetarnem sistemu je da je v rokah peščici židov ki določajo obresti. Države bi morale imeti svoje banke pod svojo kontrolo.

On topic: sicer je pa tale tema malo butasta, mi lahko poveš kje točno je ta manjko tehničnega kadra? res je družboslovcev več na cesti, samo ne me pa je... da imajo vsi informanike, arhitekti, biologi šihte. Redka izjeme so mogoče kemiki, pa še oni morajo biti malo nadpovprečjem da delajo v laborotijih za kakšne faramacevtska podjetja.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344204 (6396) nejc_nejc
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6814964 (12190) sandmat
»

Študij finančne matematike

Oddelek: Šola
4210454 (9304) tony1
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7120734 (18881) romat

Več podobnih tem