» »

(Ne)sposobnost zaposlenih na RTV ?

(Ne)sposobnost zaposlenih na RTV ?

kopernik ::

Sem ljubitelj raznoraznih dokumentarcev, informativnih oddaj, ipd, ker mi širijo obzorja predvsem na tistih področjih, o katerih vem malo (ali nič). Dober dokumentarec mi polepša dan, resno. Npr. danes sem gledal en dokumentarec na BBC :

Rough Science

Nič izjemnega, nobenih groznih efektov, zdel se mi je celo low-budget. To je samo eden od primerov, kako se lahko dela tudi dobre oddaje. Vsi poznamo Discovery channel, Animal planet, National Geographic, etc.

A bo kdaj nastopil čas, ko bodo tudi na rtv sposobni sproducirati nekaj, kar bo vsaj približno na nivoju oddaj zgoraj omenjenih TV postaj ? Ne morem sprejeti tega, da se izgovarja na denar. Ves čas mantra o pomanjkanju denarja.

Tudi ne sprejmem razlage, da RTV nima dovolj sposobnega kadra. Ima ga, ki nekatere zadeve spelje res zelo dobro (npr. RTV na internetu).

Kje torej škripa ?

Stepni Volk ::

Politika
RTV nadzoruje politika. Prednost je politična pripadnost in ne sposobnost. Denar tako ali tako nenehno priteka, če ga je premalo, se poveča naročnino.

Birokracija.
V birokraciji se prebije dober birokrat in ne dober snemalec dokumentarcev. Mogoče bi morali posneti dokumentarec o birokraciji na RTV' >:D

Finančna nemotiviranost
Dejstvo, da prejemajo naročnino od vseh, ki so priključeni na el. omrežje, ne glede nato, kaj ustvarijo. Potem se vedno lahko zgovarjajo na "nacinalni in kulturni interes" (duhamorne "kulturne" oddaje v prime time-u), ter seveda na omenjeni denar.

Rešitev...
Vpliv nas, plačnikov se mora povečati in ne politikov, ki odločajo namesto nas. Samo je potem nevarnost, da bo na TV več španskih telenovel, kot dokumentarcev >:D

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

Stepni Volk,
BBC je tudi nacionalna TV, pa ima mnogo res dobrih oddaj. Res je, da so Discovery, Animal planet, ipd. privat in so bolj motivirane za kakovostno produkcijo.

Stepni Volk ::

Res je tudi, da je VB parlamentarna demokracija od Magne karte naprej... se pravi, kar nekaj stoletij. Odsotnost enoumnih sistemov ugodno vpliva na kreativnost in napredovanje sposobnih :)

Commonwealth. VB ima svoje krake raztegnjene po vsem svetu. Še pred II SV so govorili: "Sun never sets on British empire."

VB ima cca. 30x več prebivalstva kot Slovenija. Tako bazen bodočih talentov, narodov, religij, kot tudi... ja pravilno ugibaš: DENARJA.

BBC ima prednost, da proizvaja v enem bolj vplivnih jezikov na tem svetu: angleščini.


Vzami raje Švicarje ali Avstijce. Blizu so. Jih je nekako 5x več... si kdaj gledal dober Švicarski ali Avstrijski dokumentarec?
In njihov izbor bi nam vendarle moral ustrazati, saj smo podalpski narod...

Povedano z besedami angleškega gledališkega kritika, ki si je po službeni dolžnosti ogledal srečanje gledaliških skupin na Dunaju: "Znano je, da so Avstrijci najbolj dolgočasen narod na svetu. Edini, ki lahko zdolgočasijo Avstrijce, so Slovenci."

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

Ja, ampak TV je prešel v splošno uporabo šele v prejšnjem stoletju.

Torej, ti zagovarjaš tezo, da je (ne)kakovost nacionalne TV predvsem posledica politike oz. oblasti ? S tem se nekako strinjam, saj so nacionalne TV javne institucije. Drugače torej tudi ne more biti.

Stepni Volk ::

Ne, poglej še enkrat... prekmalu sem stistnil pošlji.:8)

kopernik ::

Žal znam bolj slabo nemško in tudi ne gledam nemških tv postaj (oz. nemško govorečih). Toda imaš prav, nemških dokumentarcev nisem videl prav dosti, nekaj pa le. Pa še to niti avstrijskih niti švicarskih, temveč "pravih" nemških. Tudi iz Francije in Španije pride bolj malo, čeprav sta svetovna jezika.

Očitno (spet) so anglo-saksonci tudi tu korak naprej. Dajmo se raje z njimi primerjati, kot z Avstrijci.

Thomas ::

Kdo je bolj zarobljen in tumast - Avstrijci ali Slovenci - to je kar veliko in težavno vprašanje. Oboji imajo genetske dispozicije zanemarljivo boljše/slabše od Anglosasov, samo kultura obojnih jodlarjev je zafurana v primerjavi s kakšno ... Avstralsko. Celo Avstralci nas nesejo. Majo vsaj tistega tepca ki naskakuje krokodile, da ni totalen dolgčas. Slovenci kvečjemu kakšno zapojejo, Avstrijci pa gonijo govejo ali scagano musko. Kakor da se tu neha vse.

Sej nič tako hudega. Ampak da se ve, kje smo.

Stepni Volk ::

kopernik - nemški dokumentarci so dobri. Nazadnje sem gledal tistega o digitalnem babilonu, o tem kako čez nekaj let ne bomo mogli brati sedaj zapisanih podatkov. Za primer so dali arhive DDR, za katere ne obstaja več naprave, ki bi jih brale... ali recimo luknjane kartice... prvi floppy diski...
Dobre dokumentarce delajo tudi japonci in francozi.

Morda bi v iskanju razlogov, morali pogledati, kaj pravzaprav potrebuješ za dober dokumentarec?
Dober team: kamerman, pripovedovalec, tonski mojster... ideja, scenarij. Nekako vse to slovenci premoremo, a ne uspemo spraviti skupaj v gledljivo celoto.

Verjetno bo temu tako zaradi podobnega razloga, kot pri reklamah. Naročnik nima "jajc". :)

Thomas ::

Tist je pa bla neumnost. Svetovna.

Stepni Volk ::

Marsikater BBC-jev dokumentarec je neumnost... kar so lepo že pokazali francozi s svojim dokumantarcem o BBC-jevih dokumentarcih :)
A so kljub temu dobri.

Thomas ::

Hjaaa ... Francozi imajo neumne serije. Ravno tako kot Nemci ali Slovenci ali kakšni taki. Mogoče malo boljš, no. Z Anglosaksonci se pa ne morejo primerjat.

Seveda lahko kritiziramo tudi kakšne BBC serije in se celo delamo norca iz njih, vendar je to mau bedno, če pogledamo, kakšna je tovrstna naša (kontinentalna) produkcija. 10% dobrih - tops!

Ma no, tista Slovenska, ko je ena bejba razlagala rastline, je bila pa OK. Pa tista, ko uni bradač žene čredico otrok po enih rovtih, kjer nabirajo rožce in jih kuhajo in jejo - je tudi dobra!

Sicer je pa tako. Je bil leta nazaj en SLO snemalec v Afriki in je posnel par levov od zadaj. Pri tem je razlagal, kako so se mu tresle hlače, voditelji v studiu so bili veseli ker se je srečno vrnil ... podn, totalen!

Zdej pa poglej kako leve snemajo Anglosasi! V ene par deset oddajah že, so posneli neverjetne zadeve. Neverjetne.

Ne pa tista beda od Tofa, ki sem jo opisal zgoraj. Nekaj levjih repov na safariju in čvekanje o tresočih hlačah. Beda, beda.

iration ::

Jože Možina dela fenomenalne dokumentarce. Enega na leto mu pustijo.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Thomas ::

Ja, samo on ne dela poljudnoznanstvenih. On dela zgodovinske, ki te (upravičeno!) šokirajo. Vendar na tem področju niso slabi niti Nemci ali Avstrijci ali Francozi.

Teh oddaj jest nekako nisem prištel zraven, čeprav bi jih pravzaprav moral.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ukinitev obveznega RTV prispevka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27661864 (47616) RejZoR
»

Discovery Channel je postal prav živceparajoč program! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
559108 (6266) gendale
»

Referendum za ukinitev RTV Slovenija prispevka (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
807243 (4943) urban99
»

RTV prispevek višji za evro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17911720 (7343) aljazh
»

Bowling.for.Columbine vrtijo na HT1

Oddelek: Sedem umetnosti
191637 (1328) pivmik

Več podobnih tem