»

VIA P4M800 Pro

The Register - Via je pričela z razpošiljanjem novega veznega čipovja za cenejše rešitve v navezi z Intelovimi procesorji, poimenovanega P4M800 Pro.

Novo vezno čipovje podpira DDR2, hitrosti FSB do 1066 Mhz, vsebuje grafično jedro S3 Unicrome Pro s podporo HDTV ter SDTV, DVI in VGA izhodim, na voljo pa je tudi podpora za zunanje AGP vodilo.
Južni mostiček sliši na ime VT8237R+ in podpira Via Vinyl Audio 5.1, do štiri IDE naprave in dva S-ATA priključka. Poleg tega ima integriran še 10/100 Mbps mrežni vmesnik in lahko upravlja z do osmimi USB 2.0 napravami.

1 komentar

VIA opozarja na nezdružljivost

The inquirer - Težave z združljivostjo imajo starejši južni mosti (southbridgi) tega podjetja, ki ne prenašajo trdih diskov SATA-II, na kar je VIA svoje stranke tudi opozorila.

Vprašljivi so južni mostički VT8237, VT8237R, VT6420 in VT6421L, ki niso združljivi z novim standardom. Tako trdi disk SATA-II priključen na ploščo s tem čipom ne bo deloval. VIA pripravlja novo rešitev, VT8237R Plus, ki bo rešila težave z združljivostjo. Če kupujete nov trdi disk, ki podpira SATA-II, raje preverite združljivost, v kolikor si lastite ploščo z VIA naborom veznih čipov. Trdi disk namreč ne bo prepoznan.

Hiter pogled na VIA domačo stran nam pove, da so vse novejše plošče opremljene z modelom južnega mostička VT8237R, kar zagotovo ne bo dobro vplivalo na ugled podjetja.

29 komentarjev

VIA s 64 biti

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so uradno najavili svoj prvi x86-64 procesor, ki se zazdaj imenuje še Isaiah, s katerim se želi VIA postavili ob bok AMD-ju in Intelu na področju 64-bitnih procesorjev. Isaiah bo imel vgrajeno PadLock tehnologijo, vrsto multimedijskih izboljšav, povečan predpomnilnik in celo tehnologijo, podobno Intelovem HyperThreadingu, so dejali v Vii. Razkrili niso nobenih oprijemljivejših podatkov, so pa zatrdili, da bo procesorjeva poraba električne energije in posledično tudi gretje zelo nizko. Pričakujemo ga lahko leta 2006. Več o tem.

5 komentarjev

VIA s kakovostnim zvokom v prenosnikih

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so predstavili nov avdio krmilnik VIA Vinyl Envy24MT za prenosnike, "katerih uporabniki zahtevajo brezkompromisen zvok". Novi krmilnik bo nadomestil trenutno uveljavljen AC'97, podpiral pa bo 24-biten/192 kHz HiFi zvok, analogne in digitalne stereo vhode in izhode ter dva priključka MIDI. Ker je krmilnik namenjen predvsem prenosnim računalnikom, bo največkrat integriran na ploščo, moč pa ga bo dobiti kot kartico mini-PCI ali PCMCIA. Klik!

3 komentarji

VIA K8T800Pro

HardOCP - VIA, podjetje ki že dolga leta proizvaja nabore za matične plošče (tako za Intel kot tudi za AMD) je izdala nov nabor K8T800Pro, ki je v bistvu K8T800 nabor, z nekaj popravki.



Glavna novost nabora je zaklep PCI in AGP vodila, tako da sta ta dva neodvisna od FSB frekvence (kar pride še kako prav pri navijanju). V novem naboru je tudi nekaj novih bonbončkov kot je naprimer spreminjanje voltaže. Test ki so ga opravili na HardOCP pokaže, kako se le ta obnese pri spreminjanje FSBja in kaj se s tem pridobi na isti hitrosti procesorja. S podporo 939 pinskemu podnožju ga bomo vrjetno srečevali še na mnogih ploščah, za kar je vsekakor vreden ogleda!

0 komentarjev

Nov All-in-Wonder ter čipovje za Opterone

Overclockers Australia -

Včeraj smo poročali, da je AMD izdal svoj nov Opteron, danes pa sta za dve novosti na trgu poskrbela še ATI in VIA. ATI je predstavil novega člana družine All-in-Wonder, ki temelji na Radeonu 9600 Pro. Grafična kartica poleg samega grafičnega procesorja omenjene družine prinaša še TV tuner s podporo 125 kanalom, FM tuner za poslušanje radia, sekundarni VGA izhod za delo na več dveh zaslonih, podporo predvajanju DVD filmov in še nekaj ostalih bonbončkov. O ceni in dobavljivosti v Kokoški še ni podatkov. Več o tem.

Za novost drugačne vrste je to pot poskrbela VIA, ki je včeraj pokazala delujoč računalnik s čipovjem K8T800, na katerem sta se pod Linuxom potila dva 64-bitna Opterona. Novo čipovje vsebuje južni most VT8237, podporu RAID-u, SATA, ATA in AGP 3.0. Cena ostaja neznana. Slin, slin.

0 komentarjev

VIA izdala 8237 South Bridge

več strani - VIA je končno izdala svoj 8237 South Bridge, ki vsebuje tako Serial ATA, kot tudi RAID krmilnik. Da pa bo prehod na Serial ATA manj boleč, so inženirji v čip vgradili tudi ATA krmilnik, ki bo poskrbel za "stare" diske. V čip je vključena tudi podpora USB 2.0, 10/100 Mbps hitremu ethernetu in šestkanalnemu zvoku. Manjkala ne bo niti hitra povezava Ultra V-Link med severnim in južnim mostom, ki bo sedaj zmogla na sekundo prenesti kar 1066 MB različnih podatkov.

0 komentarjev

SATA krmilniki

DigiTimes -

VIA Technologies je pred kratkim, natančneje v petek, napovedala svoj nov RAID/SATA krmilnik, imenovan VT6420, ki bo bržčas še bolj razplamtel vojno med izdelovalci le-teh na tem področju. Krmilnik bo podpiral osnovne RAID različice (RAID0, 1), star paralelni ATA133 in nov SATA. Predstavili ga bodo marca v Hannovru na tamošnjem CeBitu, z njegovo proizvodnjo pa bodo začeli aprila. Prav tako namerava VIA takrat pričeti z masovno proizvodnjo svojega novega južnega mosta za matične plošče, VT8237, ki bo imel SATA podporo že vgrajeno.

Konkurenca kakopak ne počiva. Viin veliki rival SiS že pripravlja protiudarec s svojim SATA čipom, ki se zaenkrat kodno imenuje še 180. Njegova masovna proizvodnja se bo pričela najkasneje maja.

Ustrezne rešitve bodo ponujali ostali proizvajalci strojne opreme. ITE Tech naj bi svoj PATA/RAID krmilnik ponujal za štiri, Promise Technology pa svojega za šest dolarjev. Tudi VIA in SiS bosta svoje rešitve cenila največ na štiri dolarje. Klik!

1 komentar