» »

racunalnik ne dela (pisk)

racunalnik ne dela (pisk)

armek ::

Zdravo, zanima me kje je tezava, saj se mi racunalnik noce zagnati.
Odstranil sem vse komponente iz racunalnika, tako da je bilo samo napajanje in maticna plošča (brez procesorja), v tem primeru ni bilo piska, ampak ekran je bil tudi crn. Postopoma sem dodajal komponente, piska ni bilo vse dokler nisem vstavil procesorja.
Je pokvarjen procesor vzrok da se racunalnik ne zazene. V bios tudi ne pridem.

Napajanje dela, diski se zaganjajo, ampak ekran je kljub temu crn. Kako testirat ce maticna plosca pravilno deluje, oz. kako se naj prepricam da je procesor zanic.

Hvala, za odgovore.

Dadox ::

Ponovadi za piske je kriva pokvarjena Graficna kartica. Ce graficna ne dela pride do piskov. Provaj fajn prtisnit graficno kartico noter.
Drug problem je Ram. Poglej ce si ga prav "Natancno zapel"

Nevem ce je problem graficna al pa ram, ker se je to zgodilo kr naenkart, ko sem prizgal racunalnik. Slisi se pa samo en dolg mocan pisk, ekran pa je ves cas samo crn, nic se ne prikaze.

Kako naj ugotovim, kaj je zanic?

Opkow ::

Oglej si spodnji link, kjer ti glede na bios razlozijo kaj piski pomenijo
beep!

Se vedno nisem odkril napake, ce izklopim vse komponente, razen procesorja se vedno piska, ce pa vzamem procesor ven in prikljucim vse ostale komponente pa se pisk ne slisi.

Kaj to pomeni da je zanic procesor ali maticna plosca?

riba43 ::

armek,

ko je pri meni zapiskalo je bil to definitivno procesor.

Azrael ::

Prvo kot prvo, plata brez procesorja nikoli ne piska, tudi če so vstavljene vse ostale komonente in je vse brezhibno.

Problema si se lotil povsem napačno. Greš takole:

1. Plata s procesorjem in brez RAMa, kartic in priklopljenih IDE in disketnega kabla piska? Praviš da. OK, gremo dalje.

2. Vstaviš RAM. Piska sedaj drugače? Če ne, je RAM ali RAM slot fuč. Oglej si beep kode v zgornjem linku, kaj pomenijo!

3. Vstavi grafo. Je slika? Če je ni in še vedno piska ali je tišina: fuč grafa, nepriklopljeno dodatno napajanje grafe (samo nekateri modeli), premalo porinjena grafa v slot ali fuč AGP slot.

4.) Če dobiš sliko potem postopoma sestavljaj nazaj, če bo vse delalo potem se je nekaj razmajalo in ni bilo dobrega stika. Preglej še kakšni so kondenzatorji na plati. Če so podobni napihnjenim sodčkom potem je lahko to problem nedelovanja.

In pomni: Vse komponente vstavljaš ali vlečeš ven (priklapljaš in odklapljaš) samo takrat, ko je kabel za elektriko izklopljen iz računala!

Če piska, je možnost okvare procesorja le kakšen %. Aja, še tale povezavo preberi.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Azrael ()

Ko iz kompa poberem vse razen procesorja se piski ponavljajo v nedogled, ko pa vstavim rame pa se slisi en dolg pisk in dva kratka. Ampak graficne na drugem kompu dela.

CMOS Clear ali vzeti baterijo ven si poskusil? Če imaš možnost pomeri še napetost baterije, če je pod 2V potem, menjaj baterijo in šele potem nadaljuj.

Če imaš kakšno PCI ali ISA (če imaš ISA slote) grafo, poskusi z njo. Če se bo sistem pobral (bo slika in samo en kratek pisk), potem je nekaj narobe z AGP slotom na plati, ker praviš, da grafa drugje dela.

Skratka, zelo verjetno je šla plata po gobe ali si preveč nežno vstavil grafo v slot.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael,

kako se preveri ce je AGP slot zanic, se ga da tudi kako zamenjati??

kako se preveri ce je AGP slot zanic,

S PCI grafiko(glej moj prejšnji post), tak sistem z nedelučim AGP slotom je uporaben samo za Office in net, včasih zadostuje.

se ga da tudi kako zamenjati??

Ponavadi samo tako, da zamenjaš celo ploščo. Včasih, bolj redko sicer, je vzrok nedelovanja AGP kakšen napihnjen kondenzator, to še lahko zamenjaš, v primeru fuč chipov pa ti ostane samo menjava plošče.
Nekoč je bil Slo-tech.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sestavljanje računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
689998 (8460) Helena123
»

PC ugasnil in po ponovnem zagonu ne deluje več.

132002 (1741) francek1
»

Nov računalnik in se ne ''zbudi''

151529 (1317) Snegec
»

Obujanje starejšega računalnika

151361 (1029) R33D3M33R
»

kaj je šlo k vragu - ram ali...?