» »

Kako je z avtorskimi pravicami?

Kako je z avtorskimi pravicami?

bkreutz ::

Če sem izdelal neko spletno stran, kjer je popolnoma vsa oblika, teksti in fotke plod moje pridnosti, kako lahko to stran (npr. tudi datoteke na tej isti strani, ki sem jih ustvaril jaz) avtorsko zaščitimo. Ali je dovolj, da se napiše nekje na vidnem mestu strani Copyrights 2005 Janez Novak ali je potrebno napraviti kakšno posebno pravno obvestilo. Fino bi bilo, če bi mi lahko podali kakšen primer.

Hvala& Lep pozdrav

Tody ::

Ponavadi se napiše samo copyright oz da je delo zaščiteno. Kar še ne pomeni da vam noben te zadeve ne bo mogel skopirat. Veliko debat se je že grelo okoli tega toda sklep je samo eden. Ni neke prave zaščite. Tekst bo folk lahko tako in tako kopiral, in lahko tudi komu potem rečete da se to ne sme če zasledite kje to zadevo. Grafiko pa noben ne bo šel vam krast, ker se ne splača. Torej tehnično lahko zaščitite stran samo tako da je ne objavite.

bkreutz ::

Hja, sej to itak! Najboljš da ne objavim! Sam če imam pa recimo jaz veliko del, ki sem jih naredil SAM oz. dobri drugi avtorji, ki dovoljujejo objavo le teh na moji strani za študente in dijake, in če text ni pravilno avtorsko zaščiten se najdejo pol druge spletne strani, ki men dobesedno ukradejo literaturo in jo na svoji strani objavijo in služijo z oglaševanjem in nikjer niti več ne piše, da sem npr. jaz avtor.

ideja pa je : če so avtorske pravice neoporečno napisane se lahko zadeva preseli na sodišče, ker imam poln k**** tega, da folk krade stvari, ki sem jih naredil jaz! pol pa napišejo avtor neznan, j**** jim mater.

lp

root987 ::

Mislim da ti še Copyright ni treba napisati, ker ti avtorske pravice pripadajo same po sebi. To, da jih greš pa tožit je pa tudi ena izmed možnosti ja. Lahko pa razmisliš o creative commons licenci in rečeš da se lahko kopira ampak morata biti avtor in izvorna stran navedena.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Brilko ::

Jaz lahko kopiram kiro koli stran, tudi Slo-tech, pa mi ne morete čisto nič!!!

(če nimate patenta za katero stvar ali trademark)

Brilko ::

... da nebo kdo mislu da to hočem narediti in da to delam, ampak če se mi oz. komurkoli zahoče ima prosto pot...

bkreutz ::

jst mislim, da to ni čist res.... res pa je, da o teh stvareh ne vem veliko :)

Če boš ti kopirau en članek, k ga je napisal nevem kdo nevem na keri strani in je spodi napisan da je on avtor tega članka; pa če ga ti skopiraš in daš na svojo stran (brez da bi navedel avtorja ali pa se celo sam izdajal za avtorja) al pa prodajaš to... ne vem, po moje ga lahko kr precej nafuk**. ker pol bi folk tudi knjige ker prepisoval pa prodaju za svoje.....

Brilko ::

Seveda nisem govoril zgoraj o tekstu, kot so članki... ampak dizajn...

segi ::

Brilko dizajn je avtorsko delo. Članki so avtorsko delo. Napis kopirajt nima nobene veze.

Skratka poznamo materialne in moralne avtorske pravice, več o tem pa si najdite na spletu.
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

kuglvinkl ::

Ali je dovolj, da se napiše nekje na vidnem mestu strani Copyrights 2005 Janez Novak ali je potrebno napraviti kakšno posebno pravno obvestilo.

Ne, nič ne rabiš. Preberi današnjo novico.
Your focus determines your reallity

alum ::

hipoteticno...

vidim speltno stran, vsec mi je oblika, odprem graficni program, sam naredim podoben dizajn, vmes na drugi spletni strani zapazim zanimive barve, jih vkljucim v le-ta dizajn, in imam koncano spletno stran.

Kaj se mi obeta?

tec ::

nic se ti ne obeta

root987 ::

če bi se za vsak podoben dizajn na sodiščih jaclali, bi google do danes indeksiral morda nekaj tisoč strani. ker preprosto prevladuje nek layout in neke ideje, ki se more or less uporabljajo na spletu že nekaj let, posledično pa je vsaka stran podobna neki drugi zaradi neke barve, layouta, ipd.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

bkreutz ::

Torej, kar se tiče dizajna (torej grafike in kode) se sploh tok ne sekiram, ker vem da ni na takšnem nivoju da bojo ljudje to koristli. Čisto druga pesem so pa datoteke. Avtorji mi zaupajo, da bo njihovo ime vedno napisano zraven njihovega dela in to lahko zagotovim le na svoji strani. Ko pa kakšni večji portali z podobno vsebino in cilno skupino obiskovalcev presnamejo datoteko iz mojga na svoj server in napišejo avtor neznan ali pa narobe avtorja (se dogaja on a!!!!!!!), se mi pa zdi stvar nekorektna in zelo sporna. In prav v ta namen me zanima internetna stran, ki ima vzorno in predvsem pravno nesporno napisane "avtorske pravice".

Brilko ::

Če bi ti grafiko vzel od neke strani to ni pravilno, če pa ti sam narediš (noben ti pa nemore zatrditi, da nisi sam naredil) se pa lahka sam drugi po kepi toučejo! Definitivno!

Za datoteke pa mislim da se da kej si prislužiti, sam se to nedogaja pogosto. ;)

root987 ::

če je pa tako, pa lahko poskusiš omejit dostop do datotek z nekim login sistemom, vsake nekaj časa pa v google skopiraš stavek ali dva iz vsakega teksta in vidiš a še kdo to poseduje.

če pa imaš veliko člankov, pa napiš eno skripto ki ti bo sama iskala po internetu.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna stran - pridobitev izvorne kode

Oddelek: Pomoč in nasveti
445181 (3449) Ales
»

Zajemanje spletnih strani in pravni vidik

Oddelek: Loža
61661 (1366) telexdell
»

Nedovoljeno kopiranje internet strani

Oddelek: Omrežja in internet
304516 (2892) Okapi
»

Netflix krade

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
308955 (7484) MrStein
»

Slo-tech uporabniki in njihove pravice

Oddelek: Slo-Tech
282158 (1651) kuglvinkl

Več podobnih tem