» »

Malo pomoči pri navijanu

Malo pomoči pri navijanu

Barac00da ::

Torej… prvič se bom lotil navijanja svojeega sistema in bi imel glede tega še nekaj vprašanj:

Procesor (P4 (Northwood) 2,4 GHz) se pravi tukaj moram povečat FSB (To naj bi blo CPU Bus Clock), če pa je sistem nestabilen pa še napetost. Tukaj me pa zanima, ker se skupaj s FSBjem povečuje tudi AGP/PCI Clock, a bi to moral po navijanju nastaviti nazaj na default (66.66/33.33)?

RAM (512 MB PC3200 DDR) A RAM se navija samo s povečanjem napetosti pa posledično z večanjem FSBja al kako? Emm pa neki vem da je tudi od množilnika odvisno samo tudi tukaj nisem ziher kako pa kaj. Aja potem pa še timingi. Trenutno so 3.0-3-3-8 (default). A najbolše timinge lahko ugotovim samo s poskušanjem pa testiranjem v Sandri?

Grafična (Sapphire Radeon 9800pro 128MB) Tukaj ni tolko problema, saj se čisto lepo navija z ATITool –om. Ko sem dal, da mi sam poišče max core pa memory je prišlo do 444/394 (Default je pa 378/338) z stock hladilnikom (bom pa verjetno še danes namestil VGA Silencerja). A drugače še kaj pridobim, če bi jo flashal na XT (sam nisem ziher če obstaja bios za 128MB verzijo)?

BIOS (AMIBIOS V3.31A) Performance mode imam nastavljen na slow, pa nevem sicer kaj je to, samo mi ta »slow« nekak bode v oči.
Disk naj bi mi delal na DMA mode, pa mislim da potem ne rabim nič nižat PIO, ker potem itak nima veze. Sploh pa v biosu ne najdem te nastavitve…
Spread spectrum naj bi se pred navijanjem disableal, pa tudi nevem kaj je to.
Potem sta pa še dve stvari ki ne pašeta čisto zraven:
Ena možnost v biosu je Dynamic overclocking, ki je nastavljena na private, pa se trenutno ne spomnim katere možnosti so še, se mi pa zdi zanimivo ime :)
Hyper threading imam v biosu onemogočen čeprav naj bi moj proc imel HT (mi tudi napiše v CPU-Z v tisti case_slikci/logotu). To sem že enkrat mislil enableat, pa sem nekje prebral (menda je bilo to v navodilih moje plate?), da moraš met za to chipset ki pdpira HT (865PE sem ugotovil, da podpira), Bios ki podpira HT (moj menda podpira, če ima to opcijo?) in OS ki podpira HT (WIN XP to podpira), potem me je pa minilo…

Moja plata pa je MSI 865PE Neo2-S (MS-6728)


OK, najlepša vam hvale za odgovore (upam, da bojo kakšni :), pa upam da nisem s temle preveč zabluzil. Sem pač N00B v overclockanju…

Moonman ::

-Pri tvoji plošči je agp, pci frekvenca zaklenjena, zato lahko fsb višaš po mili volji.
-Ram lahko nastavi tako, da bo deloval sinhrono z fsbjem (1:1).
-Poglej kakšno jedro imaš na grafični. Če imaš R360, potem poglej še kakšni rami so na grafični. Bios ti potem zrihtam jaz.
-Diske kar pusti na DMA načinu.
-Spread specturm onemogoči.
-Dynamic overclocking onemogoči, ker boš navijal sam.
-HT omogoči, ker se nekatere aplikacije nekaj pohitrijo.


Barac00da ::

Moonman, hvala za hiter odgovor.
AGP/PCI frekvenca ne more biti zaklenjena, če se mi viša z višanjem FSB-ja. Al je to samo v nastavitvah, dejansko se pa nezviša?
Jedro na grafični je R360, rami pa so Hynix 2,5 ns. Kaj pa sploh še pridobim, če jo flasham, razen tega da jo bo comp prepoznal kot XT?
Kaj sploh je Spread spectrum? Me čisto iz firbca zanima.

Jan987 ::

sam ne pretiravaj s povečevanjem napetosti procesorja da ga ne skuriš!

Barac00da ::

Ja to vem, Jani123. Hvala vseno

Sem pa ravnokar šeenkrat šel pogledat v bios in AGP/PCI lahko v vsakem primeru nastavim nazaj na 67.01/33.50 in to pomojem ni preveč.
Pri ramu mam pa nastavitve 266, 333, 400, 500, 532. Pomojem da je 400 taprava samo nevem no. Spodaj, kjer mi pa napiše frekvenco rama je pa vedno 2*FSB, ne glede na zgornje nastavitve.

Sem pa nekje našel še tole

1. Set Performance Mode as "Normal".
2. Set DRAM Frequency as 266MHz.
3. Set Spread Spectrum as "Disabled".
4. Set CPU Bus as 300MHz.
5. Set AGP/PCI frequency as 66.67/33.33.
6. If overclocking fails, try to adjust the voltage. Take 2.4G CPU for example, the standard voltage is 1.525V, and we'll adjust it up to 1.550V.
7. Set DDR Power Voltage as 2.8V and AGP Power Voltage as 1.7V.

Gre se za praktično enak proc kot ga imam jaz na enaki plati, samo da ga jaz ne mislim navit na 3,6GHz (OK, če bi šlo, nimam nič proti ampak mu bo verjetno prevroče:D )
Za Performance mode pa jaz sploh nimam možnosti Normal...

LP

Barac00da ::

Sem pa tudi nekje prebral, da je AGP dobro dat na 1,6V, da pomaga pri stabilnosti.
Ram pa naj bi tudi zdržal do malo čez 3V samo da so nekateri rami na taki nepetosti že zelo nestabilni.

P.S.: Vem, da je osnova navijanja zvišaj_FSB_pa_potem_še _napetost ampak mene vse zanima mal bol v detajle, pa za kaj je sploh kaj potrebno, pa to. Če se komu da, naj mi zraven še malo razloži :)

Barac00da ::

Dajte, prosim recite kaj je prav pa kaj narobe, da si nebom res kaj skuril :\

Barac00da ::

OK, no mogoče sem prej malo preveč naenkrat sparaševal. Se opravičujem.:8)

No, pred dobro uro sem moj procesor spravil na 2975 MHz pri vcore 2,525V (default), DDR 2,7 V (default=2,65), AGP 1,6V (default=1,5) in frekvenci rama 400 MHz (1:1). Ko računalo še enkrat resetiram in ves vesel dam FSB na 250, se je sam resetiral. Grem spet v bios, pa tam vse črke pomešane in eni čudni znaki. Še nekajkrat sem resetiral, da mi je uspelo priti normalno v bios in dal sem vcore na 1,5370 V, DDR na 2,75 V in ram na 333 MHz (1:1,2). Po vsem tem so se stvari še poslabšale in po dobre pol ure mi je spet uspelo priti v bios kjer sem vse nastavitve dal nazaj na prejšnjo vrednost in proc odvil na 2,9 GHz. Pri tej frekvenci sem 20 min. igral NFSU2 in 10 min. COD UO, zraven pa je delal tudi F@H. Obremenitev je bila ves čas 100% in nakoncu je bila max temperatura 54 °C, tako da temperatura nebi smela bit problem.
Kaj naj še naredim, da mi bo uspelo it čez 3GHz?? 2,9 ni problem (dela trenutno brez problema, pri 49°C), 2,97 tudi ne ampak na 3 pa nemorem prit. :'( ;((

Help me plz !

dxx ::

54 stopinj ni tko majhna temp. Moj Barton 2500@3200+ 1,8GHz@2,2GHz je pri 55 stopinjah že rahlo nestabilen, pri 48 še vredi dela, za P4 so pa kritične temp še malo nižje kot pri AMD-ju tako da bi jaz priporočal nov hladilnik in malo prepiha čez ohišje, in mislim da ne bo problem tudi 3,2GHz.

Barac00da ::

Kar se tiče temperature, sem bral da do kakih 65 °C nebi smel bit prevelik problem, ni pa rečeno da je to res.

Kar se tiče ventilacije se imam pa čez kakih 10min. namen lotiti dela. In sicer bom vse pobral ven iz ohišja, potem bom spredaj odstarnil tiste mrežice za vent, ki so že v originalu naštancane in naluknjal sprednjo masko, tak da prideta spredaj še dva venta, potem pa še na stranico pleksi in en vent ki piha na grafo pa en vent ki piha na proc. Pomojem bo po vsem tem že melo bolše :D
OK no, to je že mal off topic...

Moonman ::

Pri 65 °C deluje procesor stabilno pri original frekvencah.
Pri navitem procesorju boš moral ohranjati nizjo temperaturo.

Če boš naredil vse to, kar si napisal boš zelo zmanjal temperaturo.


tiborrr ::

Ocitno bo procesor rabil vec soka. RAM:FSB pa poskusi voziti v razmerju 1:1, saj nacin 5:4 (333) prizadene kar konkreten performance hit.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Barac00da ::

No sprednja ventilatorja sta na svojem mestu, sedaj bo treba samo še izrezati stranico (upam da bo to jutri). Vem da sem dolgo delal, ampak sem se lotil še marsičesa drugega, nisem samo dodal ventilatorjev :D :D
Sem pa opazil, da je zdajle procesor na 2,4. Izgleda da sem pomotoma resetiral bios samo nevem kako (baterija je bila ves čas na plati). No ni panike, saj ga lahko zdaj hitro spravim nazaj na 2,9.

tiborrr: Amm, kakšnega soka al šoka al kaj sploh ? Res ne razumem. Če misliš napetost, sem jo malo povečal ampak je bil bios kljub temu čisto popačen.

tiborrr ::

sok = juice = napetost = voltaza :D Ocitno imas torej resne probleme s pregrevanjem. Si kdaj razmisljal o kaksnem drugem kulerju, recimo kak Thermalright?
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Barac00da ::

Sem razmišljal, samo to pride mogoče enkrat ko naberem še malo $$$. Se pa tudi opazil, da pod hladilnikom sploh ni termalne paste in bom dal spodaj malo AS5, pa bo tudi dosti bolše pomojem.
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

Barac00da ::

pri 2,95 GHz opazim, da mi NFSU2 čisto malo šteka. A je to lahko zaradi premajhne napetosti?
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

MR-OzO ::

Bom kr tu napisal, neom nove teme odpiral, kak je stem navijanjem rama pa proca
zaj mam bartona 2500+ @ 2200Mhz rame pa sn pusto na 166fsb pač kr mam en modul 400mhz en pa 333mhz tak noname varianta. Bi slo to rame vse na 400mhz dat? al bi blo preveč? nekih vmesnih nastavitev pa tak ni.

Barac00da ::

Jaz bi probal najprej na 400, če pa ne bo vredu pa potem na 333. No samo kot vidiš nisem jaz ravno strokovnjak v tem, ker še zase nevem kaj naj naredim. :8)
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

MR-OzO ::

ja nič probal sn pa zaj dela, sn nareo ovi memory burn in test, zaj pač kolko dougo bi naj to delal da veš da je vrei, pa kaki so znaki če se ti rami v kišti pregrevajo?štekne kišta al kak bi naj to zgledlo?:)

Barac00da ::

Pojma nimam. Kakšno urico ali 2 igraj kakšno zshtevno igro, pa boš videl če bo vse vrdu delalo.
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

Legoless ::

Hmm, če daš 166MHz modul na 200, lahko tudi skuriš, če je noname. Aja, barakuda, ti imaš proc z fsbjem 133 ali 200?

dxx ::

če daš 166MHz modul na 200, lahko tudi skuriš,

Ojojoj, noob v navijanju, spet eden. To je pa zelo čudno. Ali koga poznaš ki mu je ratal skurit DDR333 modul ker ga je dal na 400MHz? Sorry, legoless skuri se lahko le v primeru višanja napetosti nad nominalno vrednostjo, da bi pa kdo s dvigom 333->400 kaj skuril pa nisem še slišal.:\

gofra ::

Dxx, ti si se najbrž rodil vseveden?

@Legoless

Ne, skuril ga ne boš. Skuriš ga lahko edinole če vanj spustiš preveč voltaže. Tu bodi pazljiv. Sicer pa je odlično orodje za preverjanje stabilnosti sistema pri dani hitrosti ramov memtest86. Testiraj vsak modul posebej najprej pri privzetih hitrostih in se kasneje premikaj po par mhz višje. Namig: skoraj pravilo je, da ti bo napako prvi odkril test št. 5, tako, da ti sprva po nepotrebnem ni treba zaganjati vseh testov.

In kar se pregrevanja tiče: če nisi dvigoval napetosti potem ne skrbi, rami so dovolj dobro narejeni, da prenesejo kako stopinjo več kot mislimo. Dvig voltaže je ponavadi potreben za stabilizacijo RAMa pri nekoliko višji hitrosti, ni pa nujno. Določeni moduli tako zaživijo šele pri 3V+, spet drugi (recimo moj) ne prenesejo drugega kot 2.7.

Legoless ::

Dobro no, se zmotim in me že linčate. Seveda ga ne skuriš, a kolegu je po tem začel delati napake v memtestu in potrebno ga je bilo zamenjati. Vseeno bodi previden, pri navijanju nikoli ne veš.

gofra ::

Ne ne, poglej...če pride do napak v memtestu pri privzetih nastavitvah, potem je RAM najbrž defekten. Če pa do napak pride pri navijanju, je to zgolj indikacija da si šel predaleč, nič drugega. Vrni se par MHz nazaj in memtest ne bo več javljal napak.

Error je v tem primeru rezultat drugačen od pričakovanega (tako pač deluje memtest). Podobno je recimo kot bi recimo delavca zasul s preveč dela in mu naložil, da naj vse naredi v 1 uri. Dober in sposoben bo to naredil, slabemu pa se bo sfrtajčkalo :D

lp

Barac00da ::

Jaz mam fsb 200.

P.S.: Me veseli, da se je tema malo razživela :)
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

MR-OzO ::

Kak bi zadeva delovala če bi jaz privzeto na plati nastavo 400mhz namesto 333mhz?Ker polj agp nebi bil navit ne?popravite me če se motim

Legoless ::

gofra, vem. Hec je v tem, da ko je noname ram PC2700, torej 333MHz, dal na 400MHz, so seveda bili errorji. A potem, ko ga je vrnil nazaj na 333MHz, so tudi tu bili errorji. Višal ni voltaže in tudi skuril se ni. Ne vem, kaj se je sicer zgodilo, a ram ni več normalno delal.

gofra ::

Pa timingi? Če je spreminjal timinge lahko takisto pride no napak v memtestu. Če je vse spravil nazaj na privzete nastavitve (napetost, FSB, timinge) potem pa je RAM fuč. Upam, da je še v garanciji?

Legoless ::

Saj to je že nekaj časa nazaj. Ne, timingov ni spreminjal sploh. Ram pa ni bil več v garanciji. Saj ni nujno, da bo tukaj enako, samo pravim, previdnost ni odveč.

Barac00da ::

A to štekanje v igrici, ki sem že prej omenil, je lahko posledica premajhne napetosti?
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

Barac00da ::

No, zdaj mi po nekem čudežu deluje na 3GHz (FSB: 249 Množilnik:12* 8-O ) pri default voltaži in temperaturi 55°C full load, popolnoma stabilno.
Takoj ko dam FSB na 250 komaj še pridem v bios. Ko sem za 0,05 povečal voltažo je začel po restartu pc speaker grozno poiskat (pi-pi-pi-pi-pi...), zato sem komp ugasnil in resetiral bios.

Bi bil na to mogoče kak komentar ali pa predlog ?
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

gofra ::

= podobno... moja plata recimo pri 228 FSB preživi 12 ur Prime-a, 230 pa niti monitor ne mrkne več.
Tako, da lahko samo skupaj gruntava (žal ne znam pomagat)


lp

Barac00da ::

No, lepo da imam enega s podobno težavo.:)
Bom jaz še malo po netu poiskal, če bom našel kaj okrog tega.

edit: V podpisu imaš napisano Radeon 9600 Prc
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

Zgodovina sprememb…

gofra ::

Haha, pa res!
Bom kar pustil, ker si naziva PRO niti ne zasluži ;)

Barac00da ::

A ti ne dela dobro?
Moj frend ma en teden to grafo pa pravi da je skor enako dobra kot moja (9800 pro, na 420/370). Jaz sem z mojo čisto zadovolen, nisem pa še videl, kako njemu dela vse skupaj.
---------------------------------------
A ti mene zumeš brjatu?

gofra ::

/offtopic:

Mad View kopija - za moje potrebe je ok, je pa daleč od tistega, kar bi naj R9600 PRO bila


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sempron 2200+ @1.8Ghz (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
946047 (4246) Veron
»

Par vprašanj o amd athlonu 1800+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
705154 (3985) Pyr0Beast
»

AMD 3700+ pomoč naviti

Oddelek: Navijanje
432320 (1588) m0LN4r
»

Twinmos twister pc3700

Oddelek: Navijanje
451795 (1137) PlayTheGame
»

Corsair Twinx XMS pc3200 512mb se ne navijajo*?

Oddelek: Navijanje
241643 (1294) BaRtMaN

Več podobnih tem