» »

Akusticna "reza", pomoc dobrodosla

Akusticna "reza", pomoc dobrodosla

overman ::

Pozdrav,

pri fiziki smo pred casom razpravljali na temo svetloba, kjer smo se tudi igrali z svetlobno "resetko". Torej svetlobo smo preusmerili skozi dvojno rezo, in tako dosegli uklon svetlobe. Rezultat je bil viden kot maximum in pa minimum svetlobe. Tukaj pa se skica:



V bistvu mi je to zelo tezko razlozit, saj sem v soli v avstriji in mi doloceni izrazi zal manjkajo. V glavnem bi rad opravil enak poizkus z zvokom. Zgradil bi dobro (zvocno) izolirano "skatlo" v kateri bi se nahajal zvocnik, pred le tem pa dve luknji. Tako bi nekako dosegel "prekrivanje" dveh valovnih obmocij. Na obmocjih, kjer bi se zvocni valovi "stikali", bi tako dobil mocnejsi zvok, drugje sibkejsi. Zvocnik bi priklopil na nastavljiv generator zvocnih frekvenc, ki si ga lahko sposodim v soli. Dobrodosla bi bila vsakrsna informacija, saj google ne najde v nemsicni skoraj nic, v anglescini pa nevem pod katerim izrazom naj iscem:8) . Pa se idejna skica (valovi zal niso najbolje narisani):



Zelo hvalezen bi bil za vsakrsno informacijo.

Lep pozdrav,
aljaz

Stepni Volk ::

Na ta način delujejo vsi bas refleksni zvočniki. Z obliko ohišja (notranjo kot zunanjo) in lunknjo v njem pridobijo več basov.

Zgodovina sprememb…

overman ::

To ze, ampak zanima me ali obstaja kaksna enacba za izracun razmaka ter velikosti obeh lukenj za zvocnik R=12cm ? Nekaj so mi ze pomagali na avtoakustiki (forum), amapk oni so to naredili s pomocjio dveh zvocnikov, jaz pa bi rad z enim, in pa dvojno rezo-liknjo. Ima kdo mogoce kaksen mo3 ali waw-file z razponom od ca 20hz do 20khz? Vem, da sem enkrat imel nekaj takega na racunalniko, kao "frequency test".

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: overman ()

desperados ::

tak fajl si lahk nardiš kr sam
pa spet strica googla mal upraš!!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11150474 (38870) gruntfürmich
»

Relativnost kvantne mehanike (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
926352 (4428) Thomas
»

Radijski valovi zelo nevarni?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
404804 (3607) Okapi
»

[Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8212489 (9638) miko 55
»

Akusticna reza

Oddelek: Znanost in tehnologija
91525 (1369) Thomas

Več podobnih tem