» »

pravica do molka [pravo]

pravica do molka [pravo]

Jester ::

ok...mene neki zanima....
vsi govorijo o pravicah svobodnega izražanja itd. nism ap še slišov da bi kdo govoru o pravici do molka (razn ko si v priporu itd)
a je mogoče ta pravica všteta k pravicam do svobodnega izražanja?
kako je s tem v sloveniji?

no...razpište se mal:8)

aja: svoje trditve potrdite z viri (ustava, zakoni....)
HP notebook, AMD Turion 64 1,6 GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon X300 128 MB
  • spremenilo: Jester ()

perci ::

Pa o kakšni pravici do molka ti sploh govoriš? Ko si doma, si lahko tiho, ne rabiš ustave, da ti to pove. Sicer pa ta pravica spada pod svobodo govora. Sklepanje od večjega na manjše pač. Če ti je dana pravica do govora, ti je avtomatsko dana tudi pravica do molka.

Drugač pa ne razumem o čem točno govoriš.

Morda o molku na sodišču v vlogi priče?

O molku stranke, priče v upravnem postopku?

Kaj točno te sploh zanima?

Stepni Volk ::

5 amandma v USA...

V tem smislu?

Zgodovina sprememb…

perci ::

To velja tut pri nas. Nikomur ni treba pričati zoper sebe.

gzibret ::

A si mislil na pravico do molka, ko si vprašan v šoli?

Imaš pravico molčati, samo v tem primeru ima učitelj pravico v redovalnico napisati 1.
Vse je za neki dobr!

Jester ::

mnja....mislu sm na pravico do molka v 'splošnem' življenju...ko naj bi se pogovarjal z domačimi, sosedi, prijatelji.....

a te sploh kdo lahko prsili da govoriš?
HP notebook, AMD Turion 64 1,6 GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon X300 128 MB

Stepni Volk ::

Seveda... sosed te lepo vpraša: Imate kaj proti, če bi od sedaj naprej parkirali pred vašo hišo?

Keyser Soze ::

Ja kaj ti čjo pa naredit? Bodo uporabili prisilna sredstva al kaj? Če si tiho, ti nihče, ki ni kaj več od policije ne more ama nič. Bodi tiho, pa povej če boš v tem času kakšno tožbo fasal. :D

P.S.: No ja, to da te punca potem premlati ko vola in da ti recimo fotr ali mati primaže kakšno pa ni odveč omenjat. Pomoje kršiš nepisana "pravila" družinskega kodeksa.

Zgodovina sprememb…

Jester ::

ja no....kako ti pa policija pride do živga????
HP notebook, AMD Turion 64 1,6 GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon X300 128 MB

BigWhale ::

Zakaj bi te pa morala silit?

Keyser Soze ::

Hm, recimo v praksi. Če se izkaže, da si vedel za kaznivo dejanje in si molčal oz. ga nisi prijavil imajo v rokah vsa pooblastila, da začnejo postopek, ki bo na koncu tebe udaril po "žepu".

perci ::

Razen, če gre za tvojega bližnjega, ki bi ga lahko s pričanjem spravil v kazenski pregon, hudo sramoto ali bi mu povzročil večjo premoženjsko škodo.

Keyser Soze ::

Eh, ni res...

Maš popolnoma prav. Še tega ni treba, da ga spraviš v k. pregon, idp.

Tisti, ki opusti ovadbo, se ne kaznuje, če mu je storilec zakonec, oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, krvni sorodnik v ravni vrsti, brat ali sestra, posvojitelj ali posvojenec ali če je on storilcu zagovornik, zdravnik ali spovednik. Če se katera od oseb, navedenih v tem odstavku, razen zagovornika, zdravnika ali spovednika, ne kaznuje za opustitev ovadbe iz prvega odstavka tega člena, se za opustitev ovadbe ne kaznuje niti njen zakonec niti oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti.

Zgodovina sprememb…

Yossarian ::

Na sodišču te lahko prisilijo pričat (če nisi seveda sorodnik), saj je po procesnih zakonih pričanje dolžnost in ne pravica. Prisilijo te pa lahko z denarnimi kaznimi ali pa tudi z zaporom (razen seveda v tistih primerih, kjer je tudi nevtralni priči dana možnost, da ne odgovori na zastavljeno vprašanje).
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

BigWhale ::

Ne, lahko odredijo privedbo na sodisce. Kar bos pa tam povedal je pa na nek nacin tvoja stvar.

Yossarian ::

Fizično te res nihče ne more prisiliti, da bi pričal, vendar npr. 1. in 2. odstavek 241 člena Zakona o pravdnem postopku določata:
241. člen

(1) Če priča, ki je bila v redu povabljena, ne pride in svojega izostanka ne opraviči ali če se brez dovoljenja ali opravičenega razloga odstrani s kraja, kjer bi morala biti zaslišana, sme sodišče odrediti, da se privede s silo na svoje stroške, sme pa jo tudi kaznovati v denarju do 300.000 tolarjev.

(2) Če priča pride, pa potem ko je bila opozorjena na posledice, noče pričati ali odgovoriti na posamezna vprašanja, sodišče pa presodi, da so njeni razlogi za to neupravičeni, jo lahko kaznuje v denarju do 300.000 tolarjev; če pa tudi potem noče pričati, jo
sme zapreti. Zapor traja vse do takrat, dokler priča ni pri volji pričati ali dokler ne postane njeno zaslišanje nepotrebno, vendar največ mesec dni.

Naslednji 4 odstavki še določajo nekaj o stroških in o vojakih oz. policistih.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Nutcracker ::

Kriva izpovedba
289. člen [KZ]

(1) Priča, izvedenec, cenilec, prevajalec ali tolmač, ki pred sodiščem, v postopku o prekršku, v postopku parlamentarne preiskave, v postopku za ugotavljanje kršitev delovnih obveznosti ali drugih kršitev delovne discipline, v drugem disciplinskem ali upravnem postopku po krivem izpove, izvedenec ali cenilec, ki da krivo pisno mnenje ali prevajalec, ki da lažni pisni prevod, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Enako se kaznuje stranka, ki je pri dokazovanju z zaslišanjem strank v pravdnem, nepravdnem, izvršilnem ali upravnem postopku po krivem izpovedala, in je sodišče ali drug pristojni organ na to izpovedbo oprlo svojo odločbo v tem postopku.

(3) Za krivo izpovedbo v kazenskem postopku, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

(4) Če ima dejanje iz prejšnjega odstavka posebno hude posledice za obdolženca, se storilec kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

(5) Če storilec prostovoljno prekliče svojo krivo izpovedbo, preden se izda dokončna odločba, se kaznuje z denarno kaznijo, sme pa se mu tudi odpustiti kazen.
Qui tacet, ubi loqui debuit ac potuit, consentire videtur.

Gandalfar ::

edenpač: v najslabsem primeru si en mesec v zaporu in placas 300k. In potem ti noben cisto nic ne more? Glavnega osumljenca spustijo, tebe tudi in pobegneta z miljoni? :-)

aljazh ::

... in nenazadnje ga ni sodnika in izvedenca, ki bi lahko dokazal, da se priča nečesa "ne spomni".

Priče pa ni mogoče denarno kaznovati ali celo zapreti zgolj zato, če je pač bolj kratkega spomina...

Yossarian ::

Bodimo malo bolj realni. Mislim, da tu ni toliko govora o takšnih tipih, ki bi lahko pobegnili z milijoni, saj ne ležijo kar tako na cesti. Bolj je govora o nas navadnih ljudeh in posredne možnosti, da te prisilijo, obstajajo.Verjemi, da jih večina raje priča, kot da bi zaradi nekoga fasali denarno kazen.

Ne vem, če so ravno vsi kratkega spomina, večina se jih zlomi. Verjemi. Še posebej, če niso kaki sorodniki ali kaj takega. Sicer pa na sodiščih ni takšen problem molk, temveč krivo pričanje. Tega je pa več.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Stepni Volk ::

O postopkih policije in protiukrepom, ki so ti na volji, je pisala pred leti Mladina. Malce po tisti aferi, ko so policisti popisali in priprli 4 naše umetnike pred Pen-klubom (resda je blizu ameriške ambasade in še po 9.11 je bilo). Po spominu na hitro obnavljam:

Policija rada sprašuje in zadržuje, še preden ti povedo pravice itd. Zato v primeru, da vas policist zadržuje, vprašajte sledeče:
"Ali mi je odvzeta prostost?"

1 Če policist zanika, lahko mirno odidete s kraja prizorišča. Policist vam bo znal igrati na kakšno noto, "informativnega razgvora" ali kaj podobnega. Vljudno jo zavrnite, pozdravite in odidite. Saj, če vam niso odvzeli prostosti, vam ni potrebno ničesar razlagati, niti biti tam, kjer želijo oni.

2 V primeru, da odgovori pritrdilno, zahtevajte odvetnika in obrazložitev, zakaj vam je odvzeta prostost. Do prihoda odvetnika ste lahko tiho. Nadaljni postopek odvisen od nasvetov vašega odvetnika.

Za detajle bo potrebno pobrskati po njihovih pravilnikih.

Zgodovina sprememb…

Yossarian ::

To, kar je povedal Stepni volk, povsem drži. Če niste priprti ali pridržani, imate pravico oditi in ničesar govoriti. V tem primeru res obstaja pravica do molka in je z ustavo zagotovljena. Saj tudi v postopku kasneje obdolženec ima pravico do molka, ne pa tudi navadna priča. Le ta ima dolžnost pričati (razen seveda privilegirane priče). V postopkih ima torej vsak svojo vlogo in pravice. In prav je tako.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policija & državljan (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15928365 (18667) Mehmed
»

Pričanje oz. kako se legalno izogniti pričanju na sodišču ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8118499 (16008) nurmaln
»

Britanska vlada bo lahko posameznike prisila k razkritju šifrirnih ključev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
608023 (5890) Matthai

Pretep z lažjo/težjo telesno poškodbo (kazen oz. kaj pač sledi)? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13018394 (16099) Stepni Volk
»

Pravila in pravo

Oddelek: Loža
371466 (1014) Matthai

Več podobnih tem