» »

Izšel OpenBSD 3.7

Izšel OpenBSD 3.7

OSNews - Ob tej novici boste zastrigli z ušesi vsi, ki se vam v resnici gre za varnost in visoko stopnjo zanesljivosti vašega računalniškega sistema. Letos je izjemoma šele v drugi polovici maja izšel OpenBSD 3.7, ki je vedno slovel po vključitvi kar največ varnostnih tehnologij in ga kljub domnevnemu "komunističnemu" konceptu zelo cenijo tudi v Redmondu (npr. Services for Unix izhaja ravno iz OpenBSD in velikodušnega dovoljenja BSD). Theo se tudi tokrat ni izneveril tradiciji in znova naslikal še legendarni poster (tokrat z motivom Čarovnika iz Oza) in skomponiral himno te različice (oboje najdete tule skupaj s spiskom sprememb za posamezne platforme). Prihod izdaje 3.7 obenem pomeni, da je različica 3.5 (in kajpada tudi vse starejše) uradno dokončno upokojena. Sam operacijski sistem spremlja še sistem ports, kjer bo med 3000 (od tega 2800 že vnaprej prevedenimi) naslovi vsak našel tisto, kar potrebuje. Uradne komplete 3 CDjev lahko samo kupite, npr. v belgijski izpostavi za 45€ (plus poštnina) ali pri Agendi za malo manj kot 20 tolarskih tisočakov. Tisti, ki ste bolj gorenjske sorte ali pa si želite stvar najprej preizkusiti, lahko seveda popolnoma zakonito pretočite pakete z mnogih zrcalnih strežnikov, katerih seznam najdete tu. Če se ne nahajate kje v Severni Ameriki, se raje izogibajte zracalom v ZDA.

10 komentarjev

GBX ::

Če si želite sami izdelati OpenBSD namestitveni CD:

http://www.pantz.org/os/openbsd/makinga...

samek ::

zelo uporaben link :)
/dev/null

Nerdor ::

Ni pa nič narobe, če podprete avtorje OpenBSD-ja z nakupom offical cd-jev. :\
... for lifetime!

suprpp ::

Ali t-shirtov! (: :)

christooss ::

Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

christooss ::

Intervju s clani razvojne ekipe.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

jype ::

One thing you won't get with OpenBSD 3.7, as in previous releases, is proprietary or restrictively licensed drivers or programs. In fact you won't even find Apache 2, because its license is more restrictive than its predecessor. OpenBSD 3.7 includes a heavily modified version of Apache 1.3.29 instead.

Oh, the horror.

nejc_ ::

Če kdo želi podpreti avtorje OpenBSDja in zato kupiti orig. CDje, naj mi pošlje mail - če jih dobim 5 (mailov seveda, 6. sem jaz), naročim 6 kompletov in zato dobimo 40% popust, tako da vsakega pride na koncu (45€-40%=27€) + poštnina. Vsi spimo ok, ker smo podprli OpenBSD skupnost.

d20 ::

cakaj malo, ti hoces cloveka podpret in hkrat isces varjanto kako to narest cim cenej?
http://www.worldjumpday.org

nejc_ ::

V bistvu sem ekonomist. ;)
Sedaj pa zares: koliko dobijo avtorji, ce bi 6 ljudi sami naredilo cdje po npr. navodilih, ki so tudi v tej temi? 0€
Koliko dobijo avtorji, ce kupim samo jaz direktno z njihove strani ali preko slo. firme, ki se mastno tukaj zasluzi na racun OpenBSD skupnosti, ostalih 5 pa si naredi cdje? 40€
Zelel sem povabiti predvsem tiste, ki so v svetu OpenBSD skupnosti (dokaj) novi - kot npr. jaz - in ker sprva OpenBSD ne bi uporabljali za resne zadeve, je znesek npr. 20.000SIT kar malo prevelik - tudi 40€+postnina je se kar velik za malo igrackanja... 27€ pa se meni osebno zdi sprejemljiv znesek za taksno zadevo.. Skratka, zelim omogociti avtorjem dobrih 162€ prihodka in to od tistih, ki bi si sicer sami naredili cdje.. Naj se omenim, da ce se nas ne bo zbralo 6, bom zadevo nabavil brez popusta.
Skratka: ce hoces narediti nekaj dobrega, se pritozi slo. firmi, ki se okorisca na racun OpenBSD: zagotovo dobijo kolicinski popust, torej je racunica: 20.000-6500=13.500SIT po komadu, od tega morajo placati se nekaj za postnino, ostalo gre njim.. Na komad dobijo 2x toliko kot OpenBSD.
Ker je ta tema off-topic, je to moj zadnji post. Ce bi zelel debato nadaljevati, me obvesti o novi temi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odkrita varnostna luknja v privzeti namestitvi OpenBSD

Oddelek: Novice / Varnost
194152 (3087) poweroff
»

OpenBSD 3.9

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
193932 (2682) nejc_
»

OpenBSD 3.8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
153634 (3096) poweroff
»

OpenBSD 3.5

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
92549 (2549) Road Runner

Več podobnih tem