»

Firefox se spogleduje s Chromom

CNet - Mozilla je že prejšnji teden pokazala prve slike spremenjenega grafičnega vmesnika prihajajoče različice Firefoxa 3.7, zdaj pa so pokazali še prve slike vmesnika naslednjega velikega izida, Firefoxa 4.0 Slednji vmesnik različice 3.7 še dodatno nadgradi in ga opcijsko naredi zelo podobnega vmesniku Googlovega brskalnika Chrome.
 Firefox 3.7 v pogonu Aero

Firefox 3.7 v pogonu Aero

Najpomembnejša novost v različici 3.7 je ukinitev vrstice z meniji Datoteka, Uredi in podobnimi, ki jih nadomesti gumb za nastavitve, postavljen desno od okenca za iskanje, ter gumb Page, postavljen na začetek vrstice z zavihki. Družbo prvemu dela tudi gumb, ki prikaže sicer tovarniško izklopljeno vrstico z zaznamki. Pri Mozilli so se odločili še za prilagajanje izgleda Windows Visti in Windows 7, za katera so pripravili bolj steklen izgled od tistega, namenjenega za Windows XP.
 Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 4.0 bo prišel še z opcijo dveh različnih razporeditev vrstic, kjer bo prva enaka razporeditvi v različici 3.7 in zelo...

70 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.4

Open BSD - Še vedno se držijo svojega šestmesečnega cikla in tudi na začetku tega novembra je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD 4.4. Novosti vključujejo OpenSSH 5.1 s podporo za chroot(2), Xenocaro, Gnome 2.20.3, KDE 3.5.8 itn. Celoten seznam si lahko ogledate na njihovih straneh, od koder si lahko OpenBSD 4.4 prav tako tudi brezplačno prenesete ali pa naročite škatlasto verzijo.

0 komentarjev

Izšel FreeBSD 6.0

Slo-Tech - Po končanem natečaju in predstavljenem novem logotipu ter novem dizajnu spletne strani je danes izšla še nova različica operacijskega sistema FreeBSD pod zaporedno številko 6.0. Novosti je precej, najbolj odmevne pa so številne optimizacije (predvsem pri dostopu do trdega diska), razširjena podpora brezžičnim omrežjem in (zaenkrat še) poskusna podpora platformi PowerPC. Celoten spisek novosti lahko najdete tukaj, vsi, ki sistem neizmerno želite namestiti, pa ga lahko snamete z uradne strani. Nerdorju se zahvaljujemo za obvestilo o novici.

9 komentarjev

OpenBSD 3.8

OSNews - November je tu in po utečenem običaju je že čas za izid nove različice OpenBSD. In res, izšla je že 3.8 reinkarnacija tega odprtokodnega operacijskega sistema, ki je od ostalih BSD-jev podedoval pregovorno stabilnost in robustnost, avtorji pa še posebno skrb posvečajo varnosti. Obširen seznam vseh sprememb od prejšnje različice lahko najdete tu.

Zadevo si lahko pretočite z najbližjega zrcalnega strežnika (če se nahajate kje drugje kot v Severni Ameriki, se zaradi ameriških kriptografskih zakonov raje izogibajte tistim v ZDA), samih slik ploščkov pa tam ne boste našli.

15 komentarjev

Izšel OpenBSD 3.7

OSNews - Ob tej novici boste zastrigli z ušesi vsi, ki se vam v resnici gre za varnost in visoko stopnjo zanesljivosti vašega računalniškega sistema. Letos je izjemoma šele v drugi polovici maja izšel OpenBSD 3.7, ki je vedno slovel po vključitvi kar največ varnostnih tehnologij in ga kljub domnevnemu "komunističnemu" konceptu zelo cenijo tudi v Redmondu (npr. Services for Unix izhaja ravno iz OpenBSD in velikodušnega dovoljenja BSD). Theo se tudi tokrat ni izneveril tradiciji in znova naslikal še legendarni poster (tokrat z motivom Čarovnika iz Oza) in skomponiral himno te različice (oboje najdete tule skupaj s spiskom sprememb za posamezne platforme). Prihod izdaje 3.7 obenem pomeni, da je različica 3.5 (in kajpada tudi vse starejše) uradno dokončno upokojena. Sam operacijski sistem spremlja še sistem ports, kjer bo med 3000 (od tega 2800 že vnaprej prevedenimi) naslovi vsak našel tisto, kar potrebuje. Uradne komplete 3 CDjev lahko samo kupite, npr. v belgijski izpostavi za 45€ (plus...

10 komentarjev

Novi OpenBSD brez podpore za Adaptecov AAC RAID?

OSNews - Tisti, ki vam je varnost računalniškega sistema najpomembenjša, boste morali paziti, da si ne boste omislili naprave z Adaptecovim krmilnikom za AAC RAID. Theo de Raadt in ostali razvijalci OpenBSD so namreč več kot 4 mesece moledovali omenjeno podjetje za ustrezne specifikacije tega krmilnika, le to pa jih je ves ta čas vztrajno ignoriralo. Čas za pripravo nove izdaje OpenBSD 3.7, ki bo izšla okoli 1. maja, se neusmiljeno izteka, zato je de Raadt dal Adaptecu čas, da si morebiti premislijo, le še do danes, sicer OpenBSD omenjenega krmilnika pač ne bo podpiral.

Med pravimi računalničarji pa itak velja načelo, da si najprej izbereš programsko opremo, nato pa šele kupiš takšno strojno opremo, da bo vse skupaj delovalo ...

1 komentar

OpenBSD 3.6!

Slashdot - Danes je uradno izšla nova različica brezplačnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi že številko 3.6. Če za OpenBSD še niste slišali, lahko nekaj vrstic o njem preberete na slovenski Wikipediji. Najpomembnejše novosti nove različice so podpora SMP za i386 in amd64 arhitekturi, boljša podpora tehniki hotplug in podpora celemu kupu nove strojne opreme. Celoten seznam novosti si lahko ogledate na uradni strani. Za prenos si poglejte seznam zrcalnih seznam strežnikov po svetu, ki OpenBSD 3.6 ponujajo.

4 komentarji

Vodja Microsoftovega oddelka za varnost ljubitelj OpenBSD

ComputerWorld - Na tej strani lahko preberete, da je vodja oddelka za varnost Microsofta, Jesper Johansson, v bistvu velik oboževalec operacijskega sistema OpenBSD. Sicer pa je že znano, da Windows vsebuje kar nekaj kode, ki jo lahko najdemo tudi v OpenBSD. Johansson tudi pravi, da so dosegli velik napredek v varnosti IIS 6 in da vodstvo končno začenja razumeti, da je varnost lahko tesno prepletena z uporabnostjo programske opreme.

10 komentarjev

Odprla se je slovenska stran o risankah

Slo-Tech - Danes se je (ponovno) odprla slovenska stran o risankah - SloCartoon. Tokrat barvitejši, funkcionalnejši, lepši, predvsem pa močnejši kot kadarkoli. Potopite se v svet animiranih junakov, obujajte spomine na risanke iz vaše mladosti.

Osnovo strani predstavlja baza risank, v kateri je sedaj okoli 1300 risank, veliko truda pa je bilo vloženega tudi v pisanje recenzij, opisov serij, vsebine posameznih epizod in medijev. Tudi "tehničnim" člankom se nismo odrekli, tako da si lahko na strani preberete zanimivo zgodovino He-mana, Ninja Želv, Čarovnika iz Oza in še marsikaj drugega.

In ne pozabite: Risanke niso samo za otroke, zato obiščite Slocartoon.net.

4 komentarji