» »

usklajevanje zvoka in slike

usklajevanje zvoka in slike

Nik8 ::

to je moj problem:(. mam en film, in zvok zaostaja okoli 3 sekunde, mogoč sekundo gor dol...kaj naj naredim?:(
Nik

ekson ::

virtual dub,hm mogoč bi se dalo popravi tut z prmiero treba je probat

Nik8 ::

Prejle sem najdel ta članek na mojmikro.si

VIDEO Zvok in slika -- se ne šika
Pri nekaterih filmih lahko pride pri rezanju do težav z zvokom. Ta je lahko malenkost zamaknjen, tako da ljudje odprejo usta, še preden se zasliši zvok, ali pa zaslišimo zvok, ko ljudje še nič ne rečejo. Temu rečemo, da je zvok "padel iz sinhronizacije". Težava se zdi precejšnja, a z nekaj matematike jo je mogoče odpraviti.
Najprej si je treba pozorno ogledati film in ugotoviti ali zvok prehiteva sliko ali zanjo zaostaja, nato pa film odpremo v programu VirtualDub in izberemo za zvok in sliko neposredno kopiranje pretoka (Direct Stream Copy), kot smo to naredili pri rezanju. Zdaj iz menija Video izberemo Frame Rate in si ogledamo vrhnji del okna, ki je namenjen pretvorbi. Zanimata nas vrednosti A in B.
Obe vrednosti si zapišimo na kos papirja, saj ju bomo potrebovali, še posebej pa nas zanima njuna razlika, torej B -- A, ki je v našem primeru 0.536. To vrednost označimo s C. Zaenkrat ne vpisujemo ničesar. Zdaj se prestavimo na zanjo sličico filma (saj veste, gumb 2) in odčitamo celoten čas filma. To vrednost označimo s T. Naslednji korak je, da izberemo Video/Select Range in odstranimo kljukico pri Offset audio to maintain a/v sync. Slika Offset Range: Odstranimo kljukico pri Offset audio to maintain a/v sync. Zdaj pa potrebujemo malce matematike. Najprej moramo T pretvoriti v sekunde, tako da dobimo zapis recimo 49.624 s, kar pomeni, da naš film traja 49 sekund in 624 tisočink. Zdaj pa si zapišemo enačbo, ki se glasi:
Zamik = (C x T/A) x 1000
V našem primeru bi to bilo (0,536 x 49.624 / 24) x 1000 = 1108. Ta številka je zelo pomembna. Spet odpremo Video/Select Range in se pripravimo za vpisovanje zamika. Če smo ugotovili, da je v našem filmu zvok pred sliko (slišimo preden vidimo), potem to vrednost vstavimo v polje Start Offset. Če pa je zvok za sliko (vidimo, preden slišimo), pa moramo vrednost vpisati v polje End Offset. Zdaj izberemo File/Save As AVI in izberemo ime datoteki.


No vglavnem to sem probal … ampak problem je kr mi pride končni rezultat 0!
Zamik = (0 x 1806.320/25)x1000=0
negre in negre:(
Nik

Inja ::

Jst to nardim tko.... najprej približno ugotoviš za koliko je zvok zamaknjen, nato vrednost spremeniš v ms. 0,5 s je 500 ms -> 3 s je 3000 ms.
Film odpreš v VirualDub - izbereš video/direct stream copy - nato greš na streams/stream list - v belem polju imaš source kjer piše kateri zapis zvoka je - klikneš z desnim - preveriš da je izbrana možnost direct stream copy - izbereš interleaving... - spodi maš možnost audio skew correction - v polje pred katerim piše delay audio track by vpišeš vrednost ms in sicer če zvok prehiteva vpišeš pozitivno številko, če zvok zamuja vpišeš negativno številko (npr -500). Nato vse potrdiš in daš file/save as.
Če se še vedno ne ujema, pač ponovno poskušaš ugotovit za koliko še prehiteva oziroma zamuja in ponoviš vajo. Sej ko enkrat dobiš občutek lahko že iz prve ugotoviš za koliko je treba premaknt.
Jst sm še vse filme tko popravla, pa tud ne zdi se mi pretirano zapleteno.

Lp, Inja

Nik8 ::

js tega streams sploh nimam.
Nik

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nik8 ()

Inja ::

No, jst uporablam VirtualDubMod 1.5.10.1 - za druge verzije ti pa ne morem povedat kako pa kaj, k vem da majo menije ful drugačne.

Lp

Sivina ::

Ne bom odpiral nove teme, bi se pa rad prikljucil z vprasanjem, ali se da rezat film s podnapisi, oziroma kako se v virtual dubu nalozi podnapise in se potem film razreze;(

Inja ::

Jst ne vem da bi se kej tazga dal. Po mojem bi blo treba najprej podnapise vkodirat v film, nato pa ga rezat z VirtualDub-om.
Mogoče, pa ve kdo tud za to krajšo rešitev...

Lp, Inja

bbobst ::

Kako pa se reši tak problem:
Zvok se na začetku filma ujema s sliko.
Na sredini prehiteva za okoli 1,5 sekunde in se konča 3 sekunde pred koncem filma.

krneki ::

Tako da ustreliš tistega, ki je ta problem ustvaril>:D

Druga varianta je pa, da razrežeš film na toliko delov kolikor misliš, da je delov v katerem se različno desinhronizirata zvok in slika. Vsak del posebej popraviš in z veliko sreče zlimaš skupaj.

Inja ::

A če film zalavfaš npr na koncu a lih tko 3 sekunde prehiteva?

bbobst ::

Ja, tudi.

Inja ::

No, jst sm tud pred kratkim mela en film, k je zvok v prvi polovici zamuju, v drugi polovici se je pa lepo ujemov. In sm ga spustila čez VirtualDub in zdj normaln dela.
Sam vrjetn je bil to bol slučaj kukr rešitev, loh pa probaš.

Lp

krneki ::

bbobst:

Še enkrat sem prebral tvoj post (prej sem mislil, da je na začetku v redu, na sred prehiteva, na konc pa zaostaja) in ubistvu je popravek zelo enostaven. Stakni si program AVI framerate s katerim povečaj framerate videa za okoli 0.01FPS (ker ne vem koliko je dolg film ne FPS si zračaunaj točno za koliko moraš video pohitriti). Pa naredi kopijo preden boš karkoli spreminjal.

CaqKa ::

sej je tudi napisal tak:

>>> Na sredini prehiteva za okoli 1,5 sekunde in se konča 3 sekunde pred koncem filma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VirtualDub za začetnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5814669 (8075) Revenant
»

Snemanje avi filmov

Oddelek: Pomoč in nasveti
373144 (2540) gruntfürmich
»

Kako sinhronizirati zvok s sliko v filmu?

Oddelek: Zvok in slika
101747 (1376) sleser
»

problemi pri divxih

Oddelek: Sedem umetnosti
81301 (1132) fictionel
»

Zvok zaostaja pr divx-u

Oddelek: Sedem umetnosti
51774 (1692) jc

Več podobnih tem