» »

AMD bo morda preskočil podporo DDR2 tehnologiji

AMD bo morda preskočil podporo DDR2 tehnologiji

X-Bit Labs - AMD, ki je bil vedno skeptičen glede podpore DDR2 tehnologiji, resno premišlja, da bi prešel naravnost na tehnologijo DDR3 ali XDR. Kot je vsem znano, je pri AMD-jevih procesorjih pomnilniški krmilnik vgrajen v sam procesor in sprememba podpore tehnologiji zahteva preoblikovanje jedra. Odločitev je tako vse prej kot lahka.

Zastavlja se vprašanje, kako bo AMD vzdržal korak z Intel-om vse do množične uporabe DDR3 tehnologije. Kot primer naj navedemo, da je Infineon ponudil testne primerke DDR2 pomnilniških modulov v marcu 2003 in šele 16 mesecev kasneje so se pojavile prve matične plošče z ustrezno podporo. Infineon bo ponudil testne primerke pomnilniških modulov DDR3 šele konec leta 2006. Samsung, ki je v sredini februarja izdelal prvi DDR3 pomnilniški čip velikosti 512 MB, načrtuje, da bo spodoben izdelati dovolj modulov že v letu 2006. AMD bi moral tako na stari tehnologiji zdržati vse do leta 2006.

Tudi Intel bo zelo verjetno prešel na DDR3. Tehnologije XDR skoraj zagotovo ne bo posvojil, saj ga bo proizvajalo podjetje Rambus. S tem podjetjem si je Intel pred petimi leti močno opekel prste, ko mu, v tistem času večjem tržnem deležu na področju procesorjev, ni uspelo, da bi trg množično sprejel RDRAM tehnologijo.

Še povezava do novice: klik!

63 komentarjev

«
1
2

OwcA ::

Težka bo. Intelov marketing se bo spet osredotočil na (efektivne) MHz-je, AMD pa na osveščenost uporabnikov, kar znese, če smo optimisti, 0,01 % trga.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Dr_M ::

DDR2 bi za AMDjeve procesorje prinesel vec skode kot koristi...
no, cist odvisn kok bodo hotl pomnilnisko sirino dvignt.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SavoKovac ::

Bo tak kot z rambusom.

Tic ::

Pomoje bi se jim bolj splacalo dvignt vodilo na 300mhz, sam pol maš pa spet take zakasnitve, da še na večerjo zamudiš.
persona civitas ;>

PrimozR ::

JAh sam če bi se več delal na 300MHz modulih bi bli loh dons v veik bolšmu položaju. Tut 200 MHz niso koj od šuba mel 5-2-2-2 (no no-name jih še dons nima oz. jih večina nima takih tajmingov). Dobijo se že DDR600 moduli, sam ne me pa za tajminge vprašat :D

Brane2 ::

Če bi prehod na DDR-II zahteval bistvene žrtve (nezdružljivost z DDR-I) potem se zdi odločitev smiselna.

DDR je poceni, prehod na II-ko pa verjetno večini uporabnikov ne bi prinesel praktično nič. Zakaj bi se torej trudili ?

Za $$, ki ga zahteva zamenjava proca, rama, MBja itd zlahka preideš z najcenejšega AThlona 64 na najhitrejšega.

CPU ima zelo soliden cache in nizko latenco, ki je DDR-II, kot jaz razumem, ne bo bistveno (če sploh) znižal.

Mogoče pa je AMD sprevidel, da je II-ka modna muha (ki BTW zahteva tudi več štroma) in čaka na to, kaj bo ponudila naslednja generacija.

Pospeševanje vodila do zadnejga procenta tudi nima preveč smisla, če gre čezenj samo promet do RAMa, ne pa tudi recimo pmet, namenjen grafični kartici itd.

Glavni problem Athlona niso več dejanjske zmogljivosti, temveč cena in z njo povezan izkoristek rezine (procent dobrih čipov).

Če bi danes imeli denimo samo prastare 130nm Opterone 246, vendar po ljudskih cenah, recimo 30 kSIT+DDV za kos, bi se folku strgalo.
Dobili bi megastičen strojček za drobiž, po možnosti dual-CPU. Tega večina recimo še danes nima.
Vse ostale izboljšave so sicer pika na i, vendar prinesejo v celotni sliki semtertja kako malenkost, ne spremenijo pa bistva.

Problem AMDja so torej IMHO samo še cene. Upam, da bodo ti poštimali do konca leta.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

nodes ::

se AMD že razvija procesorkje Windsor, Orleans in Manila, na novem o M2 podnožju z 1207 pini.

DDR-3 še ne bo za masse do konca naslednjega leta. da o XDRu sloh ne govorimo potem so tu še visoke cene

Tic ::

AMD Athlon 64 FX (Windsor) is expected to be released in Q1. Windsor is expected to be a dual core CPU built on a 90nm featuring AMD's Presidio Security technology and Pacifica Virtualisation technology. Windsor will introduce a new Socket M2 platform (1207 pins) and is expected to feature DDR2 667 support and contain a 2Mb L2 cache.

AMD Athlon 64 (Orleans) is expected to be released in Q1. Orleans is the cut down version of Windsor, featuring a 1Mb L2 cache alongside the features of Windsor such as DDR2 667, Presidio Security technology and Pacifica Virtualisation technology.

AMD Sempron (Manila) is expected to be released in Q1. Based on the Windsor & Orleans cores, Manila is expected to be a dual-core CPU featuring 512Kb L2 cache and DDR2 667 support. Manila is not expected to feature Presidio or Pacifica technologies, but will be based on the M2 platform.

AMD Trinidad mobile processor is expected to be released in 2006. Trinidad is a dual core CPU designed for desktop replacement notebooks. The processor is M2-based, and will therefore feature a DDR2-667 memory interface.

AMD Taylor mobile processor is expected to be released in 2006. Taylor is a dual core CPU designed for Thin and light laptops. Like Trinidad it is expected to be based on the m2 platform and feature a DDR2-667 memory interface.
persona civitas ;>

Brane2 ::

Hm. Q1 je mimo. Sicer pa, če to pomeni,da bodo obstoječim 24x-26x čipom padle cene, super.

Naj kar imajo tahude zadeve, jaz ne bom menjal obstoječega DDR-a zaradi modnih zasukov v svojih mašinah, bi se pa prilegel kak 252 ali dva, da o dvoglavih verzijah ne govorimo. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

OwcA ::

Tole je malo offtopic, ampak:
BTW [DDR2] zahteva tudi več štroma

Si prepričan? Velja splošno prepričanje, da je obratno, ampak to bi lahko bilo samo za to, ker delujejo na nižji napetosti.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Brane2 ::

Nisem prepričan. Sklepam po osnovnih fizikalnih zakonitostih. Hitrejši biflip navodilu pomeni pač ob vse ostalih parametrih nespremenjenih večjo porabo.

Težko pa je tu primerjati čipe z elektroniko različnih generacij, saj tam lahko z drugimi rešitvami prinesejo not razliko.

IMHO pa DDR ne bo tako hitro "out" in pojavile se bodo generacije z vzporednimi modeli DDR/DDR-II in takrat bo lažje primerjat. Tu bo pa treba prišteti še porabo notranje AMDjeve memory enote, da bo rezultat bližje realnosti, nisem pa ziher, kako bi to izluščili iz AMDjevih podatkov.

Kakorkoli že, po moje bo impact prehoda v povprečju bolj majhen.
On the journey of life, I chose the psycho path.

AtaStrumf ::

AMD je premajhen, da bi si zmišljeval. Na DDR 2 bo moral iti pa naj mu bo všeč ali ne. Zakaj? Ker je Intel čist prešel na DDR2 in ko bo folk nehal nadgrajevat stare mašine, AMD sam ne bo sposoben vzrževati potrebne prodaje DDR, ne ba bi šla cena v višave oz. da se proizvodnja ne bi več splačala. Pa dual core bo tudi rabil mal več bandwith-a, pa latenca ni več tolk huda, pa frekvence so višje in cene nižje. DDR 2 prihaja to an AMD system near you folk :D. Carsko bo to, da da bojo imel vsi proci isti podnožje, ampak itak do 65 nm pozabte na AMD dual core. Ne vem v čem je poanta delat nove proce na 90 nm, kot to piše v Tic-evi c/p novici.

Brane2 ::

Možno. No, če bo cena primerljiva, zakaj ne.

Kar se latence tiče, v to ne verjamem preveč.

Doslej so izboljševali bandwidth, latence pa ne kaj dosti. Za to bi morali IMHO spremeniti korenito notranjo zasnovo dinamičnih RAMov, v kar pa najbrž ne bojo šli.

Sploh pa to pomeni, da bodo cene 939 in 940 pinskim čipom precej padle, ko se pojavijo novi modeli.

Ravno prav, ko so se pojavili dvoglavi čipi, katerih vsaka glava je skoraj do dvakrat hitrejša od mojih 240-tk. :D

Sedaj naj se samo še prav na hitro "postarajo" >:D >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Zheegec ::

Razen za marketing DDR2 trenutno nima nobenega pomena. Dražji in z višjo latenco (to bi K8 še bolj prizadelo kot Pentium4), poleg tega pa večina programov nima potrebe po večjem memory bandwithu, dual channel DDR je čisto dovolj (6.4GB/s).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PrimozR ::

Em AMD premejhen? Dobr ni lih gigant tko k Intel, sam prodaje se mu pa dvigajo pa dvigajo. Intel rešujejo samo še OEM partnerji npr. Dell in HP ki v svoje že-narejene kište vgrajujeta P4ke. Kdor si pa sam sestavlja računalnik je pa že skorej bedak če ne gre na AMD64. (razen če ma potrebe po P4 arhitekturi - video/avdio obdelava)

OwcA ::

Ravno OEM partnerji predstavljajo največji delež tržišča.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Dr_M ::

BTW [DDR2] zahteva tudi več štroma

Si prepričan? Velja splošno prepričanje, da je obratno, ampak to bi lahko bilo samo za to, ker delujejo na nižji napetosti.


samo napajanje cipov je se vedno 2.5V, tako kot pri ddr.
zato pa prihaja pocas ddr3, ki se od ddr2 razlikuje samo po tem, da tudi napajanje deluje pri 1.8V. zato tudi manjsa poraba. to je to.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

AtaStrumf ::

Ma jok, kva eni bluzite tukaj. Da si razjasnimo par stvari:

1) DDR2 ima VIŠJE latence (CAS 3-4 v najboljšem primeru) -- vem, da ste nekateri to že povedali, samo mislim, da še vedno ni vsem jasno

2) DDR2 ima NIŽJO napetost (1,8V če se ne motim) -- tudi je že bilo omenjeno, pa tudi ni vsem jasno očitno

3) ima pa VIŠJE frekvence 533-677 MHz in zato VEČJO pasovno širino (njam, njam si misli Prescott)

Dva minusa in en plus torej! Ko pridejo še višje frekvence in ob človeških latencah (do 3) bo tudi za AMD to čist cool, (čeprav ne idealna) rešitev.

OwcA ::

Kako je lahko nižja napetost v kakršni koli obliki minus?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

DSmidgy ::

Kako je točno s temi latencami v ramih?

A ni oznaka ponavadi 3T za zakasnitve. A to pomeni 3 periode glede na frekvenco rama? A se to gleda 3 periode glede na 200 MHz (pri obeh enako) ali 400/800 MHz - pri 400/800 MHz DDR/DDR2 ramu?

Če se gleda na 400/800 MHz, potem je zakasnitev 3T pri DDRju časovno enaka 6T pri DDR2ju, kajne.

Potem je logično, da so zakasnitve večje, ko je DDR2 šele pri 533, DDR pa pri 400 MHz.

Dr_M ::

AtaStrumf: ocitno ti elektronika ni cisto domaca, mar ne?
VSAK cip rabi TUDI napajanje.

pri ddr so napetosti 2.5V/2.5V
pri ddr2 1.8V/2.5V
pri ddr3 1.8V/1.8V

ti se kej ni jasno?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Malinovc ::

Heh..slisali za nove cell CPEje..prava revolucija na podrocju integracije ...
No zadeve ( nove CPE ) bodo baje predstavlili z XDR Rambusih...mah zakaj pa ne ... imas 20xcore CPU... pol si pa ze lahko privoscis neki denarca za 8 kratno prepustnost vodila.... kajne :D

AtaStrumf ::

Jp, sem mal zabluzil 1 minus in 2 plusa :D.

Dr_M elektornika res ni moje področje, ampak vem pa 100% da DDR2 porabi manj štroma, zdaj kako točno to gre z napetostmi pa ne vem. Ni mi jasno zakaj dve napetosti, ampak vsaj ena je nižja od DDR in to je čist dost za dokaz moje trditve.

OwcA ::

Če bi malo bolj pomislil, bi videl, da je tista "100 % vednost" popolna bedarija. Prescott tudi deluje na nižji napetosti kot Klamath, ampak se verjetno strtinjava, da slednji porabi precej manj energije.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Spajky ::

Jest mislim, da bo AMD šel na DDR2 šele, ko mu res ne bo druge, ker je treba spremenit/redizajnirat mem.kontroler v procu! in ker DDR2 daje pri isti frekvenci vsaj cca.1/4 slabše rezultate (DDR na 200MHz dela bolje kot DDR2 na 250MHz!); IMHO z ddr3 bo še slabše; samo frekvence se pumpajo navzgor spet (stara pesem!, koristi pa nobene praktične (razen za proizvajalce hardvera, da spet prodajajo).

IMHO bi blo bolje, da bi skočil na XDR direkt čez čas, seveda če se je Rambus "spametoval" iz prejšnje izkušnje z Intelom in ne bi delal marketinških oslarij z AMD-jem in proizvajalci mem.modulov kot v prejšnjem Rdram primeru (najnovejša Rambusova mem.tehnologija je izgleda bogovska, če jo je vzel Sony za svoj najnovejši PS).

Bomo vidli ... (je reku Ray Charles) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Dr_M ::

AtaStrumf: ena je signalna napetost, druga pa napajanje cipa.
tut hdd ma 12V in 5V. zelo podobna situacija. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

xenon74 ::

AMD bo pričel podpirat DDR2 ram skupaj s socket M2 procesorji to je jasno.
Zakaj AMD do sedaj ni podpiral DDR2 rama?
Nekaj zaradi latenc, nekaj zaradi tega, ker ne bi uvedba prinesla nobene pohitritve ampak mnogo težav. En socket (če je sploh možen DDR2 na 939/940 pinih) in dva tipa RAMa bi prineslo samo zmedo in nič drugega.
Predvsem pa niso uvedli DDR2 zaradi same dobavljivosti. AMD je z Opteronom konkretno zaplaval v strežniške vode, kjer ogromne količine rama niso nič posebnega. Tu se pomoje skriva bistvo, kajti DDR palčke s količino 2GB so brez večjih problemov dobavljive medtem, ko je 2GB DDR2 ECC na eni palčki zaenkrat še zelo draga redkost. Masovna prodaja takega naj bi se pričela šele v drugi polovici letošnjega leta.
Ena od prodajnih prednosti Opterona je tudi zmožnost naslavljanja ogromnih količin RAMa - kaj ti to pomaga če ena 2GB DDR2 ECC palčka stane skoraj toliko kot en 24x proc.

X74
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

AtaStrumf ::

Hja, samo daj ti Prescott-a na frekvenco Klamath-a pa bomo videli kdo več porabi >:D? Problem je tu že mal bolj komplexen kot samo napetost, se strinjam, samo tako po kmečki logiki je bilo smiselno tako razmišljat (do Prescott-a je to še kar držalo), ker to sem 100% vedu, da manj porabi (prenosniki, pa to), zdaj, a je to samo nepetost al še kaj, je pa nekaj drugega, s čemer se ne obremenjujem :D.

OwcA ::

Lahko bi se obremenjeval vsaj s kakšno osnovnošolsko enačbo, recimo da je delo enako produktu napetosti in toka. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

MrStein ::

Sedi, imaš šus.

Produkt napetosti in toka je moč. :\ ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

profii ::

moč~delo~energija~poraba~gretje=uxI

OwcA ::

Električno delo in električna moč sta v tem primeru tesno povezana, vprašanje je le, ali nas zanima časovna odvisnost (in posledično povprečna vrednost, čemur sem se želel izogniti), ali ne. Glede na to, da je tok skoraj vedno podan normiran na enoto časa, je vse skupaj bolj ali manj vprašanje, ali pišemo tisti s ali ne. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

AtaStrumf ::

No saj, to tud še vem (U=IxV), samo od česa je pa zdaj tok skozi čip odvisen mi pa ni več jasno. Po moje tudi ni več tako enostavno, ker gre pač za polprevodik in zna bit precej odvisno od tega kaj dela.

MrStein ::

U=I*R , khmm...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PrimozR ::

A pa bo DDR na ta novmu podnožju samo za dual core al tut za single core?

AtaStrumf ::

MrStein odvisno je kaj je zate U :D. Če napetost pol imaš prav.

MrStein ::

U je oznaka za napetost.
Kaj je zame, zate ali za Lojzeta, je irelevantno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

OwcA ::

Oznake za fizikalne količine niso ravno pregovorno konsistentne, že v fiziki sami ne, kaj šele širom naravoslovnih ved.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

MrStein ::

Dobro, gremo z druge smeri. Kaj pomenijo U, V in I ?
To ja je ponekod V za napetost vem, samo kaj je potem U ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

R33D3M33R ::

A ni V oznaka za potencial ali sem zamešal:\
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

OwcA ::

Ja, z U se ponavadi (dokler govorimo o elektriki) označuje potencial, z V pa napetost (razliko potencialov).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

IgorGrozni ::

Obrni Owca, V-potencial, U razlika potencialov. Sistem SI.

LP.IgorGrozni

Sem se ustrašil, da sem se narobe naučil v I letniku...Fjuu !

OwcA ::

@IgorGrozni: link?
Načeloma SI ureja merske enote, ne fizikalnih količin.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

zile ::

Owca ne krive vere učit...:P
U

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

OwcA ::

A je kriva?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

zile ::

Je ja, sem dal še link zraven...

Dr_M ::

hehehehehe.

nakonc boste se ugotovil, da elektrika sploh ne obstaja ;) :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

IgorGrozni ::

Pre internet:D . Kaiserjev elektro. priročnik na moji delovni mizi.
Kaj češ, stara šola:)
Ja, SI=Systeme Internac. des Unites = za enote.

LP.IgorGrozni

Zgodovina sprememb…

zile ::

IgorGrozni: na sredini nekje so oznake. ;)
pa še Ohmov zakon za AtaStrumfa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove napovedi iz AMDja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
559946 (7241) RejZoR
»

Dvojedrni Xeoni so tu

Oddelek: Novice / Procesorji
213655 (2860) Jan987
»

Infineon z DDR3

Oddelek: Novice / Pomnilnik
213545 (2926) kody
»

AMD, DDR2, Socket M2

Oddelek: Novice / Pomnilnik
144988 (4564) MrStein
»

Intel in dvojedrni procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
222201 (2201) OwcA

Več podobnih tem