»

AMD bo predstavil procesorje na novem podnožju (M2) v drugi četrtini tega leta

Hartware.net - O tem, da bo AMD spremenil podnožja za svoje, v tem trenutku izredno priljubljene procesorje, smo že poročali ( prvič in drugič). Sedaj pa na nemški strani Hartware nudijo verjetno zelo točne informacije o prihajajočih produktih.

Po napovedih bodo prvi procesorji na voljo že aprila letos in naj bi do konca druge četrtine tega leta že dosegli 25% vseh proizvedenih primerkov.

Kot vemo, je AMD pričel v družini K8 vgrajevati pomnilniški krmilnik v sam procesor, kar tehnološko pomeni predvsem manj zakasnitev pri pretoku podatkov (po nekaterih špekulacijah naj bi po isti poti šel nekoč tudi Intel). Slaba stran vgrajenega krmilnika pa je, da smo vezani na povsem določen tip pomnilnika. V aktualni družini K8 (Athlon 64, FX,...

50 komentarjev

Prvi DDR3 čipi

Elpida DDR3

vir: DarkVision Hardware
DarkVision Hardware - Elpida je danes najavila čipe nove generacije - DDR3 SDRAM, ki bodo v prihodnosti nadomestili DDR in DDR2 spominske module, kateri so v računalnikih uporabljani danes.

Prvi načrtovani čipi imajo kapaciteto 512 megabitov oziroma 64 MB, načrtujejo pa že tudi večje čipe z gigabitno in dvo gigabitno kapaciteto. Vsi čipi bodo proizvedeni v 90 nanometerskem procesu, ki je že dovolj izpopolnjen, da bo ob začetku prodaje mogoče dokaj nemoteno dobavljati čipe.

Elpida načrtuje, da bodo proizvajalci spominskih modulov prve primerke dobili do konca leta 2005, v letu 2006 pa že lahko...

6 komentarjev

AMD bo v procesorje integriral PCIe

The inquirer - Pravzaprav krmilnik za PCIe, če smo natančni. Po integraciji krmilnika za delovni pomnilnik se nam tako obeta še integracija krmilnika za PCIe, kar bi nedvomno pomenilo precej velik korak k znižaju latenc na PCIe vodilu, kar posledično pomeni hitrejše delovanje vsega, kar se zanaša na prenos podatkov preko PCIe. Končno je tako postalo jasno, zakaj se bo uporabilo vseh 1207 nogic na procesorjih, ki bodo izdelani za socket 1207, ki je napovedan za drugo četrtletje 2006. Intel bo zgledu verjetno sledil, čeprav se še ne ve kdaj, novica pa je na voljo tule.

18 komentarjev

Infineon z DDR3

X-Bit Labs - Podjetje Infineon Technologies AG je objavilo, da je svojim partnerjem v računalniški industriji že poslalo prve primerke pomnilniških modulov DDR3, dočim jih lahko v naših računalnikih pričakujemo šele koncem prihodnjega leta. Zdajšnji primerki tečejo pri 800 in 1067 MHz, pričakujejo pa hitrosti vse do 1600 MHz.

Prvi pomnilnik nove generacije je sicer izdelal Samsung že februarja letos. Pri Samsungu še napovedujejo, da bodo njihovi moduli grajeni v 0,08-mikronski tehnologiji. Po napovedih IDC bo DDR3, ki bo resda navoljo že prihodnje leto, šele leta 2009 pridobil dvotretjinski delež. Bomo videli.

21 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev

AMD bo morda preskočil podporo DDR2 tehnologiji

X-Bit Labs - AMD, ki je bil vedno skeptičen glede podpore DDR2 tehnologiji, resno premišlja, da bi prešel naravnost na tehnologijo DDR3 ali XDR. Kot je vsem znano, je pri AMD-jevih procesorjih pomnilniški krmilnik vgrajen v sam procesor in sprememba podpore tehnologiji zahteva preoblikovanje jedra. Odločitev je tako vse prej kot lahka.

Zastavlja se vprašanje, kako bo AMD vzdržal korak z Intel-om vse do množične uporabe DDR3 tehnologije. Kot primer naj navedemo, da je Infineon ponudil testne primerke DDR2 pomnilniških modulov v marcu 2003 in šele 16 mesecev kasneje so se pojavile prve matične plošče z ustrezno podporo. Infineon bo ponudil testne primerke pomnilniških modulov DDR3 šele konec leta 2006. Samsung, ki je v sredini februarja izdelal prvi DDR3 pomnilniški čip velikosti 512 MB, načrtuje, da bo spodoben izdelati dovolj modulov že v letu 2006. AMD bi moral tako na stari tehnologiji zdržati vse do leta 2006.

Tudi Intel bo zelo verjetno prešel na DDR3. Tehnologije XDR skoraj zagotovo ne...

63 komentarjev