» »

RAID - nimam pojma, kak se nastavi

RAID - nimam pojma, kak se nastavi

Nemesiz ::

Prosim vas za pomoč. Dobil sm nov računalnik, pa ne znam nastavit RAID. Osnovna plošča je MSI K8N Neo4 Platinum, imam dva diska Hitachi 80Gb. Problem je, da ne vem postopka za nastavitev sistema RAID (da bi dva diska laufala kot en z 14 000 obrati). Ne vem kako se imenuje RAID (0, 1, 0+1), nastavitve v BIOS-u se imenujejo drugače. Pa tudi ne vem kaj moram vse nastaviti v BIOS-u. Ali je pomemben vrstni red spreminjanja nastavitev? Zraven plate sm dobil dve disketi za RAID, pa me za njih sploh ne vpraša. Zanima me tudi ali je treba RAID nastavit tudi v Win XP in ali je potrebno še v Win XP instalirat dodatne programe. Ali obstaj še kakšna pomebna stvar nastavitev (na plati, v BIOS-u, kjerkoli) ki jo moram nastaviti? Kako naj vem če sem prav nastavil (kaj mi mora javiti ob zagonu plate, ob zagonu Win XP) in kako naj preizkusim pravilne nastavitve?

Lepo bi vas prosil za odgovor, kakršenkoli je dober tudi za druge osnovne plošče. Če obstaja še kaj pomembnega kar sem izpustil bi vas lepo prosil, da me opozorite.

Vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč.

zmelkoow ::

LP!

Najprej poglej kateri RAID kontroler imas - Via ali Intel - nato v navodilih od maticne plosce poglej kje nastavis, da ti omogoci RAID - ponavadi je to pri Integrated Pheripherials. Potem moras ob zagonu pritisniti doloceno kombinacijo tipk da bos prisel v nastavitveni meni RAIDa. Nato nastavi RAID1 - mirroring.
V BIOSU moras nato nastaviti da ti bo iskal boot na RAID polju.
Ob instalaciji WinXP moras na zacetku instalacije pritisniti F6 (se mi zdi) - ko ti napise press... if you want to install additional RAID drivers. Nato bos vstavil disketo in izbral kontroler.

To je priblozno - vec ti pise v navodilih od maticne plosce.

gfighter ::

Mislim, da noče Raid 1 ampak Raid 0. Raid 1 ti poveča hitrost branja, prostora pa boš imel v tvojem primeru le 80Gb. Raid 0 pa pomeni, da se bosta diska obnašala kot en 160Gb disk ki bo deloval z dvojno hitrostjo. Seveda pa je potem tudi možnost izgube ppodatkov 2x večja. Drugače pa... klik
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sprememba iz AHCI na RAID0

Oddelek: Pomoč in nasveti
353431 (2785) zee
»

raid 0 setup

Oddelek: Strojna oprema
362059 (1522) GrimReaper
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293540 (2299) element
»

ICH9R in RAID

Oddelek: Strojna oprema
222105 (1601) T(he) Boss
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413664 (9268) matrix2

Več podobnih tem