» »

Verjetnostna teorija in borza

Verjetnostna teorija in borza

leinad ::

Torej zanima me predvsem kakšno vlogo igra verjetnostna teorija pri borznem posredništvu. A kdo od tukaj aktivno vlaga v delnice in je nasploh v tem biznisu? Baje, da za dobrega bourse-brokerja moraš biti tudi dober matematik, v kolikšni meri to drži?

Thomas ::

Trgovanje z delnicami je zelo random, trgovanje z derivativi pa ni toliko. Se pa že da kaj izračunati, v obeh primerih. Vprašanje je le, če se splača. Dosedanje izkušnje ne potrjujejo kakšnih velikih uspehov. Nekaj časa so že pobirali, potem jih je pa končno neslo.

Verjetno bi lažje izračunal svojo optimalno (in dobičkonosno) strategijo na pokru, kot na borzi.

Vendar borze dolgoročno gredo navzgor, poker je pa igra z ničelno vsoto.

Ma ne vem. Ni ... IMO ni prida igra to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

leinad ::

Ja za poker sem tudi že slišal, da se za marsikaj, da verjetnost izračunati predvsem pri variantah Omaha in Texas+še nekaj(se ne spomnim), tudi pri športnih stavah se baje, da s tem ustvarjati konstanten profit. Vendar sem od različnih oseb slišal, da se v kolikor si dober matematik, da na borzi priti do kar finih denarcev.

Recimo na tej stranije dokaj enostavno pojasnjena teorija verjetnosti, avtor te strani tudi zatrjuje, da je že mnogo zaslužil s investicijami v delnice in športnimi stavami, poleg je tudi prilimal neke slike dobitnih listekov, vendar ga vseeno treba jemati z rezervo. Kar se pa tiče teorije pa jo je laiku IMHO zelo dobro predstavil.

Tear_DR0P ::

Če znaš tolk statistike, da lahko uspešno igraš poker al pa napoveduješ športne stave - ali celo trguješ z delnicami, potem lahko dobiš prekleto dobro plačano službo in staviš samo če si bolan gambler.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

> Če znaš tolk statistike, da lahko uspešno igraš poker al pa napoveduješ športne stave - ali celo trguješ z delnicami, potem lahko dobiš prekleto dobro plačano službo

Potem pošlješ svojega delodajalca k hudiču in delaš zase.

BigWhale ::

Dober broker, dober matematik? Eh. Niti ne. Kako malenkost lahko predvidis, kaj vec pa ne. Cene delnic so odvisne tudi od tega s katero nogo je vstal CEO nekega podjetja (ali pa ce ni dobil dnevne doze od tajnice/ljubice/zene) in kaj bo storil tisti dan v sluzbi. :)

To je tezko izracunat... ;)

Thomas ::

Tudi tukaj so eni vzorci. Če jih ne znamo izračunat, še ne pomeni, da jih ni. Ali da jih ne zna kdo drug.

IgorGrozni ::

Pri povezavi borze in logike (matematike), vsaj pri meni vedno prikliče dvoje:

1. Borzno trgovanje, kot eno najdobičkanosnejših dejavnosti verjetno že uporablja matematiko, v takšni (največji možni) meri, da je finančno opravičljivo. Najboljše kadre in najboljše postopke izračunov.Ni pa videti ( seveda od daleč), da bi računska moč signifikantno izboljšala rezultate.
2.˝ Wall street˝ poizkus, ko so člani redakcije metali darts (puščice) v tarčo, kjer so bili cilj posamezni vrednostni papirji.
Donosnost ( fiktivna) papirjev izbranih z metom puščice je bila večja od donosnosti(fiktivna), ki so jih izbirali z običajno metodo analize trga.

Hm. Koliko ima v resnici borza opraviti z logiko ? Ali je bolj igra kombinacij, permutacij,..., kot vsaka druga igra na srečo ?

LP.IgorGrozni

gzibret ::

V Sloveniji se cene vrednostnih papirjev včasih malo čudno obnašajo. Firma v letnem poročilu prikaže rekordne dobičke, cena delnic pade. Firma prikaže izgubo, cena delnic zraste.

Čeprav je tega vedno manj.

Je pa velik odvisno od borznih posrednikov. Npr vsak posrednik ti bo za dolgoročno investicijo svetoval vzajemni sklad. Koliko so danes cene vzajmnih skladov zaradi tega prenapumpane? Če bodo borzniki še naprej uspešno novačili ljudstvo, se pri vzajemcih še nekaj let obetajo lepi zaslužki. Če pa bodo borzniki in reklame neuspešne, pol pa joj... Vendar tega matematiki in dataminerji ne znajo (morejo) napovedat.
Vse je za neki dobr!

jeti51 ::

>> V Sloveniji se cene vrednostnih papirjev včasih malo čudno obnašajo. Firma v letnem poročilu prikaže rekordne dobičke, cena delnic pade. Firma prikaže izgubo, cena delnic zraste.

A to je zate čudno? Se vidi, da nimaš povsem pravilne predstave, kako borza sploh deluje. Glej, na ceno delnice ne vpliva samo poslovanje podjetja, temveč so v njo všteta tudi pričakovanja, kaj bo v prihodnje. Če se pričakuje, da bo neko podjetje v naslednjem letu podvojilo dobiček za 100%, bodo te delnice vsi kupovali. Ko po enem letu ista firma dobiček poveča "samo" za 60%, bo to pod pričakovanji, in cena bo kljub rekordnemu dobičku najverjetneje padla - pač ker so bila v ceno všteta prevelika pričakovanja.

>> Npr vsak posrednik ti bo za dolgoročno investicijo svetoval vzajemni sklad. Koliko so danes cene vzajmnih skladov zaradi tega prenapumpane? Če bodo borzniki še naprej uspešno novačili ljudstvo, se pri vzajemcih še nekaj let obetajo lepi zaslužki. Če pa bodo borzniki in reklame neuspešne, pol pa joj...

Ja, ja, ja... vrednost točk vzajemnih skladov ni neposredno odvisna od tega, koliko vlagateljev imajo, temveč od vrednosti delnic/obveznic + ostalega, kar imajo v portfelju. Število vlagateljev v sklad ima le posredni vpliv - več kot je vlagateljev, več denarja pride na borzo in posledično so tudi cene delnic višje. Ampak če pa tak sklad vlaga na kakšen veliko večji trg, kjer se obrača toliko denarja, da je promet, ki ga ta sklad naredi, zanemarljivo majhen v primerjavi s celotnim prometom na tistem trgu, takrat je pa praktično vseeno, ali v ta sklad vlaga 1000 ali pa 100.000 "Janezev". Se na cenah delnic in s tem na vrednosti točk sklada ne bo kaj dosti poznalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

gzibret ::

> A to je zate čudno? Se vidi, da nimaš povsem pravilne predstave, kako borza sploh deluje. Glej, na ceno delnice ne vpliva samo poslovanje podjetja, temveč so v njo všteta tudi pričakovanja, kaj bo v prihodnje.

A študiraš ekonomijo? Tako učijo na faxu, kar pa se ne sklada s stanjem v SLO. Spremljam cene delnic od ustanovitve borze naprej (tam nekje okoli 1992). Se morda spomniš cene delnic Dadasa? Firma u razsulu, cena delnice pa je šla v orbito. Do neslavnega čofa v blato :D .

Na cene delnic v SLO vplivajo največ govorice - in tega ne (na)učijo na ekonomiji. In pika. Cena delnic nima nobene zveze (oziroma v zadnjem času zelo majhno) z resničnimi letnimi izkazi podjetij. Ali s pričakovanji.

No, v bistvu v svetu ni kaj drugače. Vendar tam govorice širi ozek krog izbrancev.
Vse je za neki dobr!

LordWorm ::

Hehe na EF nas ze nebojo naucili kako vlagati.Nas pa ucijo o zelo pomembnih grafih:\ :)

Mislim da je vec ali manj treba spremljat gospodarstvo.Recimo ko je Novartis prevzel Krko je cena delnice (Krke) sla gor za 100%.Logicno.
Seveda pa smo mali delnicarji marsikdaj prikrajsani za kako informacijo.Tako je recimo predkratkim cena Svile narastla za 100% in potem kmalu padla.Kdor je za to vedel, je lepo zasluzil.

Ce pri teh stvareh ves kaj delas, je tveganje zelo majhno oz ga ni.
Jaz se bom moral ocitno se veliko nauciti, ker imam delnice Gorenja in Save, s katerimi bi imel zgubo, ce bi jih prodal sedaj:)

S tisto teorijo o verjetnosti pa si zagotovo nemores pomagat tukaj.

nicnevem ::

> Recimo ko je Novartis prevzel Krko ...

Lek je prava beseda ;)

> S tisto teorijo o verjetnosti pa si zagotovo nemores pomagat tukaj.

Nekaj že, čeprav je meni ljubša tale reč, še wiki...
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

M-man ::

Spremljam cene delnic od ustanovitve borze naprej (tam nekje okoli 1992).

Očitno bolj slabo, ker tudi v Sloveniji, čeprav v temi ne govorimo zgolj o slovenski borzi, na rast in padec cen delnic vplivajo rasti dobička oz. ostale informacije, ki lahko posredno vplivajo na donosnost podjetja v prihodnosti.

Slovenska borza ni izjema, zato se gibanje cen skoraj vseh delnic da pojasniti z informacijamo oz. pričakovanji, ki jih s svojimi napovedmi dajejo podjetja in analitiki. Posebnost je le to, da se kažejo s precejšnim zamikom. Razlog za to pa je verjetno predvsem v obdavčenju dobička - špekulativni nakupi, ko ciljaš na rast do 4% se ne izplačajo.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-man ()

budili ::

Na cene delnic v SLO vplivajo največ govorice - in tega ne (na)učijo na ekonomiji. In pika. Cena delnic nima nobene zveze (oziroma v zadnjem času zelo majhno) z resničnimi letnimi izkazi podjetij. Ali s pričakovanji.

:\
torej so 2004 zlo fajn govorili, zdejle 2005 ko vse malce peša, vsi molčijo.

Pa recimo analiziramo Gorenje:
- min dobiček
- cena del. sile
- cena železa/al
- cena transporta (benz pa to....)
- konkurenca (orodjarna-Kitajci,jug)
- razvoj/novosti?

mogoče kdo najde kak + v letu 2004,2005...

torej trg s padanjem avtomatsko odseva stanje v podjetju. Povej samo en razlog zakaj bi delnica rasla, ob slabih rezultatih oz. katere so te govorice, ki delnico slabijo?

Glede govoric, mogoče malce mešaš. Kake insiderske info so seveda dobrodošle(velike investicije, rezervacije za kazni...). Pri prevzemih, pa le napni ušesa:D, mogoče kaj ujameš.

Mogoče lahko predvidiš, kateri bi lahko bil?

LordWorm ::

Sej pri dolocenih firmah pise na njihovih splethin straneh kake nacrte imajo na prihodnje leto.Samo itak vsi obljubjajo uspeh zato da bi pritegnili vlagatelje.

jeti51 ::

>> Se morda spomniš cene delnic Dadasa? Firma u razsulu, cena delnice pa je šla v orbito. Do neslavnega čofa v blato
Se morda spomniš Enrona?;) Ne misliti, da se to lahko zgodi samo v Sloveniji.
Zmeraj je tako, da je en del cene povezan s poslovanjem podjetja, drug del cene pa so razna pričakovanja na osnovi splošne gospodarske klime, raznih govoric in pa tudi bezljanje nepoučenih vlagateljev ("če je do zdaj tako zelo raslo, bom pa še jaz kupil..."). Seveda so obdobja, ko ima psihologija veliko večjo vlogo pri ceni delnic kot pa razne bilance, ampak prej ali slej se takšna cena ustrezno popravi (se npr. sesuje, če je prej pretirano rasla glede na rezultate). Dolgoročno pa neke cene ne bodo nikoli držale visoko izključno samo govorice, Slovenija ni nobena izjema.

gzibret ::

Enron je kar dober primer, kaj naredijo govorice (no, čeprav je vmes bilo tudi ponarejanje izkazov podjetja), ki so firmo držale previsoko.

Še lepši primer, kaj naredijo govorice, je index tehnoloških podjetij NASDAQ. V dveh ali treh letih je zrastel za nekaj 1000%, na več kot 10.000 točk. Koliko je danes? 2.000? 2.200?

Dolgoročno govorice ne zdržijo, kratkoročen efekt pa je lahko velik. In to zelo velik.

Nekdo je rekel, pa se ne spomnim kdo, je pa neka znana osebnost: "Ti lahko nateguješ malo ljudi dolgo časa ali pa veliko ljudi malo časa. Ne moreš pa nategovati veliko ljudi ves čas."
Vse je za neki dobr!

poweroff ::

Za Time Series Analysis je že kdo slišal?
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako začeti z investiranjem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5520993 (18552) avani
»

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Oddelek: Novice / Rezultati
278744 (6697) antonija
»

Precenjeni Amazon posloval z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5216804 (14009) Tilen
»

Gospodarska rast in stanje na borzi

Oddelek: Problemi človeštva
382582 (1816) kekz
»

Trgovanje z delnicami

Oddelek: Loža
2311990 (11317) LoneWolf

Več podobnih tem