» »

Povezava digitalne kamere in računalnika

Povezava digitalne kamere in računalnika

branko73 ::

Kupil sem digitalno kamero Panasonic NV-GS21, pa me zanima kaj vse potrebujem za prenos podatkov iz digitalne kamere na računalnik oziroma, da jih posnamem na CD ali DVD. Kateri softver in kartice potrebujem.
Iz dosedanjih razprav sem razbral, da potrebujem kartico Firevire/IEEE1394. Ko sem kartico hotel kupiti mi je trgovec rekel da imam preslabi računalnik in da bo vleklo zelo počasi. Zanima me če je to res.
Imam namreč procesor AMD Athlon XP 1800+, RAM DDR 256MB,HDD 80GB MB ASUS A7N8X-X. Vsem, ki mi boste svetovali se prav lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav8-O
Branko

SavoS ::

aja, to te je debelo nategnil trgovec........

Na duronu 1200 sem zajemal sliko z miniDV kamere, res, da sem imel 512MB rama a vendarle........sem imel komaj 40Gb HDD, pa je zadeva delala čisto normalno.......

Ti kar mirno kupi tole firewire kartico in veselo na delo......

Dokupi še vsaj 256Mb rama, ker drugače se ti bodo programi za obdelavo bolj počasi odpirali....
Seveda dela tudi z 256Mb rama vendar bolj počasi...to se pozna najbolj potem pri obdelavi videa........

Programi za import, obdelavo in snemanje videa
PINNACLE STUDIO 9.XXX
TMPGEnc
NERO 6.6.0.6

Obstajajo pa še tudi drugi programi...........
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Meamoto ::

1 ura posnetkov v digitalnem formatu zasede okrog 14GB, tako da se zelo hitro lahko znajdeš v prostorski stiski (računaj da če video spečeš direktno na DVD, brez obdelave, boš porabil še cca. 2.5GB na uro videa za temp file).

Seveda bi delovalo tudi z 256MB RAM-a, ampak samo če si zelo hud mazohist ali pa če imaš odločno preveč časa... :D

agerksic ::

Jaz sem zajemal na Athlonu 1000, s 384 MB SDRAMa in je zajem potekal brez problemov. Popolnoma enako kot sedaj na A64 3000+. Pozna se le pri obdelavi, kjer pa bi tvoj comp moral delati brez problema, le še eno palčko RAMa nabavi, da ne bo prepočasen.

dg ::

Za zajem ni problemov, samo firewire kartico pa bo. Problem rata pri montaži in obdelavi. Sam uporabljam Pinacle 9 in mi pri obdelavi - montaži v full DV kvalieteti kuri cca. 700 Mb RAM-a (Peak Commit charge v WinXP task managerju). Zmontirano zadevo nato zapečem na DVD (meniji, dodana muzika, slikce za ozadja, podobna šara....) tudi z Pinaclom. Zna pa trajat prekodiranje v DVD-R obliko kar nekaj časa.

Meni zajem slike v full DV kvaliteti traja enako kot če bi gledal kaseto direktno s kamere (1 ura kasete = 1 ura zajema preko firewire na PC). Ko je enkrat vse pripravljeno, zmontirano in pripravljeno za prekodiranje in pečenje na DVD-R pa traja to kar 3-4 ure. Mam 1 Gb Rama pa en 80 GB disk samo za montažo videa, procesor je Celeron 2 GHz (je pa FSB na 133 in vse skupaj dela na 2,66 GHz). Ne glede na to da je Celeron "baje" totalen k....c od procesorja, pa tud boljši procesorji (preizkušeno tudi na P4 3 GHz) ne skrajšajo postopka bistveno, saj med prekodiranje "trpi" trdi disk. Bi blo treba met kaj konkretno hitrejšega da bi skrajšal čas prekodiranja na npr. 1 uro ali manj.

Ti kar nabav firewire kartico in veselo na delo, mogoče se res splača RAM kupit, ampak to tko al tko ni slaba ideja (RAM-a nikol zadost). 8-)

_spirit_ ::

Meni je to delalo še na starem računalniku P3 733mhz in 256mb rama ter Pinnaclovo firewire kartico... :D tako da kar se tiče tega ne bi smelo bit problemov.

Samo firewire kartico si nabavi in veselo prenašaj podatke ;) Take trgovce pa je res za tepst po glavi >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _spirit_ ()

AtaStrumf ::

Naj uganem: to ti je rekel en samooklicani strokovnjak v Mlacomu. Ko sem hotel kupit USB kartico za enga starga pentiuma je bil blazno pameten, da je mašina prešibka in da ne bo delalo in ko sem podvomil v to mi je začel nabijat, da je nek strokovnjak in da kako lahko sploh podvomim v kar mi reče. No hvala mu lepa, ker sem pol ugotovil, da ima ta "prešibka" mašina že na plati USB header-je (zahvala gre Slo-Tech _FORUMU_), tako da sem samo par unih plehkov z USB izhodi sprobal (sta dve možni postavitvi žičk) in drugi je dalal BP. He, he sem se smejal, hvala stari prišparal si mi 4-5k, budala jedna!

Po moje ti bo tudi delal, čeprav ne bo glih letel. Rabiš dost placa na disku pa mal več ram-a ti tudi ne bi škodilo, drugače pa ni frke. Pa če ga spet dobiš na linijo mu povej da ga pozdravljam, he, he.

igor0203 ::

Mene zanima, če hočeš z kamere film dat na komp, a moraš nujno kupt FW kartico al je v redu tud un FW k je na plati?

Tomay ::

Seveda lahko uporabiš tistega na plati.

Če imaš mrežno na plati a se tudi sprašuješ če moraš novo kupit ali pa usb?
Voodoo 4Ever

mrbungle ::

Na prejšnji plati nisem imel firewire konektorja, zato sem kupil Pinnaclovo firewire kartico. Ko sem menjal PC, sem na plati dobil firewire konektor, tako da prejšnje Pinnaclove kartice sploh nisem priklopil. Zajem je tak, kot je bil preko kartice (no, vsaj jaz nisem opazil razlike..).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony MiniDv

Oddelek: Zvok in slika
71102 (1011) mrbungle
»

Firewire kartica (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
697316 (6464) BadWolf
»

konfiguracija racunalnika za obdelavo videa

Oddelek: Zvok in slika
181375 (1159) Jebiveter
»

PC primeren za urejanje videa

Oddelek: Zvok in slika
321689 (1239) Caligula
»

digitalna kamera

Oddelek: Kaj kupiti
51223 (1123) potepuh

Več podobnih tem