» »

Virtual memory izkljopljen - zatikanje v igrah?

Virtual memory izkljopljen - zatikanje v igrah?

Damny ::

Lp. Naj najprej povem, da imam u kisti 1 Gb rama pa sem se odlocu da ugasnem virtual mamory, ker naj bi comp biu pol hitrejsi. Dela use lepo, samo v igrah se zatika (na cca. 10 sec. se zatakne sam za trenutek). Sem dal nazaj na default pa lepo dela. Kaksna ideja kaj bi lahko se storil, da bi igre lepo laufale?

SasoS ::

I don't get it. Dal si nazaj na default in je delalo bolje...a ni logično da potem tako tudi pusti?

Damny ::

Saj ves kako je, ce je lahko hitreje pa naj bo. Me samo zanima ce lahko se kako nastavitev v OS oz. bios-u popravem, da bi mi pol brez virtual memorya delalo. Samo to me zanima. Hvala

Damny ::

Hja prehitro sem se hvalil. Tezava se je ponovila. Ko mi stekne mi stekne tut zvok, samo za trenutek.

Pa zacnimo s konfiguracijo k sumim da je tam problem:
AMD Athlon XP 3000 +
MSI K7N2 Delta2 series (nForce II) - zadnji driverji z neta (plato sem zdaj menjal)
ATI Radeon 9600pro - zadnji driverji z neta
2 x 512 Mb Corsair Twinx 1024-3200 DDR na dual channelu (uparjena) (rame sem tudi sedaj zamenjal)
HD maxtor 120 Gb in WD 40 Gb

WinXP SP2 nalozeni 2 dni nazaj + usi popravki.

Primoz ::

možnost a) vklopi nazaj swap
možnost b) kupi več RAMa
kaomožnost c) oskubi servise, ki tečejo v win in upaj da si sprostil dovolj pomnilnika, da ga za špil ne bo zmanjkalo.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Damny ::

a) vklopleno
b) RAMA 1 Gb
c) servisov pa nebi blo potrbno izklaplat glede na to da sem CS igou na 512 Mb rama brez problema.

Cedalje bol mislim, da sem kje u biosu kj narobe nastavu (bom dal default) al pa da je kj s kakimi gonilniki narobe. Nevem :(

Damny ::

Zdaj s5 dela. Sm mal programe k so u ozadju laufal izklopu. Kot kaze je to igro motil. Reseno. LOL se sam s sabo pogovarjam tuki :D

Primoz ::

reku si da si virtual memory ugasnu ... to je swap. Vzgi nazaj, drugače operacijski sistem ne more vse krame v ozadju zmetat na disk, tako da ostane bistveno več pomnilnika za program ki se trenutno izvaja (je pa res da zaradi tega preklop med procesi potem traja kakšno sekundo več).

In brez swapa (virtual memory) je 1GB RAMa premalo za delat kaj resnega.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz ()

BigWhale ::

Nevem, kdo vas je sploh ucil virtual memory izklapljat... To se ne dela. In da bo sistem potem hitreje delal je ena urbana legenda.

TribesMan ::

Bigwhale v teoriji Page File res izboljša performanse, vendar je problem v tem, ker si winsi tako posrečen operacijski sistem, ki ne zna pametno upravljat z page fileom.

Moje izkušnje so sledeče. Vedno kadar pečem CD/DVD se mi dogaja da je sistem totalno neodziven. Karkoli delat z računalnikom med pečenjem je podobno vrtanju v koleno. Ko se spraviš zaganjat programe, ali če recimo med pečenjem preskakuješ med dvema programoma se sistemu kar meša. Disk bere/piše na veliko, preskok iz firefoxa v recimo iTunes ali winamp traja več kot 15 sekund. Med tem pa je aktivnost diska na full... Če se kaj veliko igram z tem sledi tudi buffer underrun. Kar je totalno nesprejemljivo za mašino z 512 RAMa in spodobno hitrim diskom, ki je sposoben prebrati do 50MB/s...

No in potem mi je zadnjič v glavo padla ideja da bi disableal page file. Za vsak slučaj sem iz backup kište potegnil še 256MB RAMa in ga vtaknil v mašino ter izklopil swap. Ne moreš verjet kakšna ogromna razlika je med odzivnostjo sistema prej in zdaj. Disk se še komaj kaj uporablja, problemov med pečenjem ni več,... Skratka sem full zadovoljen.

Ker pa so me začeli vsi opozarjati kaj bo ko bom pognal kak spominsko požrešen program sem se odločil za mali test. Pognal sem skoraj vse programe ki jih mam na mašini, tako da je na računalniku teklo več kot 40 procesov. (Med mojim vsakdanjim delom se ta številka vrti nekje od 30 do 35 procesov.) Zadeva je pokurila manj kot 500MB pomnilnika od 768MB... Da ne omenjam da je bilo preklapljanje med programi popolnoma brez vsakega zatikanja. Disk je bil komaj kaj aktiven. Da bi kaj takega naredil z page fileom raje sploh ne pomislim.

Tukaj pa mate še screenshot situacije.



Zdej kaka je pa situacija z igrami pa nimam pojma, ker jih ne igram. Verjamem da igre zahtevajo precej več pomnilnika, kot povprečni multimedijski/office programi... V mojem primeru zadeva deluje veliko bolje brez PF kot z njim. Zato ostajam pri tem. Ko pa bo prvi signal pomanjkanja pomnilnika bom šel v trgovino po dodatnih 512MB pomnilnika pa čao miško.

Zanimivo je pa tudi to, da na službeni mašini (PowerMac G3 z 512MB RAMa) swaping deluje veliko bolje kot na winsih, saj ob podobni uporabi nikoli nimam težav z neodzivnostjo sistema... In glede na to da sam OS X pokuri precej več pomnilnika kot Windows, lahko brez kakega hudega mozganja ugotovimo, da je Windows style swaping proti Unix/Linux variantam, precej bogi.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

bastadu ::

Jaz tudi ne vem, zakaj winsi niso narejeni tako, da bi najprej nafilali fizičen pomnilnik in šele nato, ko bi bil fizičen poln, začeli pisati v pagefile na disku...:\

gzibret ::

Pri virtual memory je stvar sledeča.

Najbolje je, če imaš statičnega. Nastaviš max = 512, min = 512 MB (kot primer). Če imaš avtomatskega, kišta lahko kako stvar mleje kar dolgo, saj mora disk ves čas večati in manjšati fajl, kar traja (kako dolgo rabi disk, da posname 256 MB npr.?).

Če imaš veliko rama, lahko virualni pomnilnik izklopiš, vendar to ne paše nekaterim igram. Ne vem, zakaj.

Najboljša rešitev:

Nastavi page file na konstantno velikost, npr Max=1MB, min=1 MB.

Povej, če se obnese.
Vse je za neki dobr!

TribesMan ::

Jest sem mel prej 768MB swapa... fixnega in lepo defragmantiranega... ter postavljenega na prvo particijo na drugem fizičnem disku kot windowse, sem mel eno particijo samo za swap, veliko 1GB, podobno kot linux. Če je bil swap na istem disku kot winsi je bla situacija še bolj obupna.

Za to foro z minimalnim swap fileom sem pa že slišal. Pač nastaviš swap na 2MB (manj kot 2MB ti winsi ne pustijo) in potem je volk sit in koza cela. Mogoče bom probal... sam zaenkrat ne vidim smisla, saj imam commit charge od 350 do 400MB... torej polovico uporabljenega fizičnega pomnilnika. Škoda se karkoli obremenjevat :D Važno da dela in da dela bolje.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

DominusSLO ::

Po mojih izkušnjah se gzibret-ova teorija še najboljše obnese. Naj bo min in max isti. Količino pa ugotoviš sčasoma. Nastaviš npr. na 512MB in ko(če) se pojavi okence:"...low on virtual memory..." pač vrednosti počasi zvišuješ, dokler se to okno ne pojavlja več(lahko tudi ugotoviš v task managerju). Najboljše je najmanj, kar pride skozi.
To govorim do 512MB rama, z večjo količino nisem še imel opravka:(

SasoS ::

XPji po defaultu ne menjajo skos velikosti paga fajla. Pri installu določijo 1.5x RAM in ponavadi tok tudi ostane. Tako da do fragmentacije page fajla pride redko. Druga stvar je samo delovanje...namreč kot vsi OSi, XPji ram vedno zafilajo do konca (prazen ram je mrtva teža, ane), tisto kar ne uporabijo aplikacije se uporabi za disk cache. Saj veš, če neko datoteko prebereš 2x jo bo drugič prebral hitreje ker je že v cachu. Tukaj se pa pojavi dilema - ali aplikacije ki tečejo in jih uporabnik dolgo ni uporabil (vse tiste ikonce v systrayu...) vržeš nazaj na disk in sprostiš ram za tekoče delo, ali pustiš v ramu in s tem zmanjšaš velikost disk cacha. Po pravici, uporabnik tukaj pričakuje da bo računalo vedelo kaj hočeš v naprej. Ako boš kliknil na nek nedejaven proces in ga bo moral pobrati iz paga fajla boš pizdil, če boš 2x poganjal isti program in ga bo vedno nalagal iz diska (namesto da bo v cachu) boš spet pizdil :D. Je pa res, da včasih XPji preveč preferirajo page-out na disk...včasih ko delaš z velikimi datotekami sistem rata precej neodziven zaradi disk cacha ki zavzame skoraj cel fizičen pomnilnik...IMO je kljub temu izklapljanje paga fajla slaba poteza.

Sc0ut ::

Ne vem če se na winxp da, samo na win98 se je dalo, če si mel recimo 256 + recimo 128 ramov, si lahko tistih 128 ramov naredil kotdisk, in pol nastavil, da je tisto swap file. Vidim pa, da winsi XP hočejo 1.5xram, tak da je predrago toliko rama imet samo za sawp.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

neres ::

Mene pa zanima, zakaj če izklopiš virtual memory potem v task managerju še vedno kaže da uporablja virtual memory?

Mavrik ::

Če izklopiš page file, potem se lahko začnejo dogajati čudaškosti z nekaterimi programi. In ne, igre ne bodo tekle hitreje, kvečjemu problemi bodo ker nekateri špili že zdaj porabijo tam 1 GB in več pomnilnika (Doom 3, Half-Life 2 in taki) in praktično obvezno rabijo swap file.
The truth is rarely pure and never simple.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Swap ali pagefile?

Oddelek: Operacijski sistemi
493387 (2189) MrStein
»

Forcanje, da PC uporablja RAM namesto pagefile.sys

Oddelek: Operacijski sistemi
292082 (1706) Microsoft
»

Win XP in paging file size ??

Oddelek: Pomoč in nasveti
111140 (958) bobby
»

kako optimizirati winxp pro za 512+ rama?

Oddelek: Operacijski sistemi
131337 (1136) bastadu
»

Pomen odstranjevalne datoteke - swap filea? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
556682 (5656) andrej

Več podobnih tem