» »

Poljska umaknila patente iz dnevnega reda

Poljska umaknila patente iz dnevnega reda

Slo-Tech - Včeraj je Poljska rešila dan - malim evropskim programerskim hišam, posameznikom in prostim programerjem je do nadaljnega omogočila preživetje.

Na zasedanje kmetijskih ministrov je prišel podsekretar poljskega ministrstva za znanost in informacijsko družbo, ter zahteval umik glasovanja o direktivi z dnevnega reda. Tega naj ne bi storili poljski diplomati v Bruslju, saj so bili pritiski lobijev nanje premočni.

Tako se je vsaj začasno pridobilo več časa, da se začnejo vpletene strani razumno pogovarjati o problemu in ga poskušajo rešit. Vedeti pa je treba, da se je zaenkrat le preložilo glasovanje in nič drugega. Če se nihče ne bo upal oporekati in bodo multinacionalke s taktiko grobe sile zadevo gnale naprej, bo direktiva potrjena v začetku 2005.

Zdaj ima ministrstvo za gospodarstvo nekaj časa, da pripravi novo slovensko stališče, ki bo dostojno zastopalo interese tistih, ki se jih direktiva najbolj dotika - tako v gospodarstvu kot v neprofitnem sektorju. Upati je, da bo nova politična oblast uspela zbrati dovolj poguma, da se loti te pomembne teme na način kakršnega si zasluži v informacijski družbi in dokazala, da je resno mislila, ko je govorila, da kljub ukinitvi ministrstva to še ni konec informacijske družbe, e-participarne-demokracije in transparentnega oblikovanja stališč.

Linuxdaddy je posredoval link na poročanje Radio Slovenija Realplayer; minuta 9:00 do 10:30 (izjava Franca Buta je, da Slovenija direktivo podpira).

49 komentarjev

Jst ::

Vemo. Ampak vseeno pohvala za novico.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

marS ::

kaj pa gospod Potočnik????
...no more heroes...
https://ilbis.com/

poweroff ::

Škandal!
Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvopiše o tem tole:

"21.12.2004
Kmetijski ministri EU bodo določali ribje kvote za leto 2005
Kmetijski ministri Evropske unije se bodo danes v Bruslju sestali na zadnjem zasedanju letos in, kot običajno to storijo vsak konec leta, določili kvote za ulov rib v evropskih morjih za prihodnje leto, za globokomorske vrste pa za skupaj dve leti. Zasedanja, ki se utegne zaradi zahtevnih pogajanj o kvotah zavleči še v sredo, se bo iz Slovenije udeležil državni sekretar s kmetijskega ministrstva mag. Franc But.

Pogajanja o kvotah za Slovenijo niso posebej pomembna, saj ta sistem v Sredozemlju ne velja. Drugih točk pa na dnevnem redu skoraj ni: ministri bodo med drugim govorili še o uvedbi prostovoljne sheme za licenciranje pri uvozu lesa v EU, enem od korakov, s katerim želi povezava sodelovati pri preprečevanju nezakonite sečnje v tropskih gozdovih. Slovenija sicer eksotičnega lesa praktično ne uvaža. Govora bo sicer še o poenostavljanju zakonodaje s področja kmetijstva.
(STA)"

Nič pa o programskih patentih!!!

Očitno so slovenski predstavniki precej nesposobni.
sudo poweroff

minmax ::

mathai: pustimo tega nesrečnega Buta, res je, da tip ni nič kriv in so godljo zakuhali drugi, on je pa tokrat samo pokasiral.

Zdaj je to glasvoanje za nami, spraševati se je treba le o prihodnosti: kakšno bo novo uradno stališče slovenije?

poweroff ::

Kontaktirat Buta, kontaktirat ministrstvo za gospodatstvo, itd. Kaj pa kaj pravna stroka - kakšno je njihovo stališče o tem? Odprto pismo morda?
sudo poweroff

BigWhale ::

Je kdo ze koga poklical in telefoniral ali vsi samo maile posiljate?

Z-lot ::

Jupi! Poljaki spet rešujejo Evropo (kdo bi si spet mislil kaj takega)!
:))

Tear_DR0P ::

Kdo bi si mislu da isti fuknjenci ki so šli nad hitlerjeve tanke s konji in kopji, zdej evropo pred microsoftom rešujejo. Dal so nam še eno šanso da slovensko vlado prepričamo da spremeni svoj odnos do IT (softwerskega, da se ne bo kak hardveraš, ki misli da se ga softwer ne tiče kej oglašu) sektorja.

Le vkup, le vkup uboga gmajna
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

linuxdady ::

Matthai: Pravna stroka s tem vprašanjem nima prav veliko opraviti, saj gre predvsem za politično vprašanje. Pravno namreč predlog direktive ni sporen. Vsekakor je vsaj legalen. Ali je pa tudi legitimen, to pa je mnogo širše in predvsem ne zgolj pravno vprašanje, saj trči ob veliko širši sklop družbenih norm, kot jih ureja pravni red - ob moralo.

minmax ::

linuxdady: v bistvu imamo trenutno problem, ker tudi pravno stvar ni čista. Besedilo direktive je legalno, je pa tudi dvoumno. No in to dvoumnost nekateri izkoriščajo, da prepričujejo ljudi v dobri veri, da patentna direktiva ne bo omogočala patentiranja programja. Vendar vsi politični indici kažejo, da gre le za pesek v oči in , da bo ob implementaciji v državne zakonodaje stvar pomenila polno patentabilnost (full patentability). Tako EPO že podeljuje programske patente (kljub temu, da večina pravnikov tega ne ve in se zavejo šele, ko dobijo konkretne linke do teh patentov) in trdi, da bo ta direktiva pomenila v bistvu uzakonitev Evropske Patentne Konevencije kakor si jo interpretira EPO.

Keyser Soze ::

Kar ste volili tisto ste dobili. Ne?
Imam občutek, da bo Slovenija počasi potonila v en srednji vek 21. stoletja. Sploh kar se tiče področij s katerimi se je ukvarjal MID.

Upam samo da se motim. Čeprav vidim in občutim drugače.

mchaber ::

But je po radiu dejal, da je uradno stališče Slovenije, da je za predlog o patentih na software.
.

Vikking ::

ma ja, Poljska ni nardila čisto nič, sklepe so države že zdavnaj sprejele, prvo uradno zasedanje ministrov bi le uradno potrdilo,, je pač naletelo da so to kmetijski ministri in se Poljski ni zdelo da bi zakone o IT sprejemali kmetijski ministri, čeprav je bil predlog na A listi!

Trdi ::

Mogoče bi pa odgovorne fante povabili na kakšno klepetalnico podobno tej:
http://www.gov.si/vurs/mkgp-chat-transc...

Enako kot ga je tisti kmet vprašal, če ve koliko mleka dajo mlekarice na dan, bi ga lahko vi vprašali kaj o programiranju. :)

Anyway, sem napisal že pri prejšnji novici ampak je verjetno nihče več ne bere. Prosil bi za kakšno OBJEKTIVNO stran na netu, če se da dobiti. Z argumenti za in proti. Namreč meni to zgleda vse preveč pesimistično. Če bi bilo res, kar vi pravite, potem se programov sploh ne bi več moglo pisati. Sploh nobenega. ASP bi zagotovo bil patentiran in kar koli bi delal v zvezi s tem, bi bilo že nedovoljeno. Potem Microsoft lahko kar preneha z izdajanjem Visual Studia, ker programa bez uporab "patentiranih tehnologij" že ne bi več mogel narediti.
Jaz to interpretiram drugače - namreč da bodo zaščiteni programi, ki delajo nekaj ŽE patentiranega. Če si ti izmisliš nov proizvodni proces (in ga patentiraš) in za to narediš software, potem je normalno, da ga lahko tudi zaščitiš. Je pa seveda to res treba bolj nedvoumno zapisati, ker s temi direktivami lahko vsak sodnik počne, kar ga je volja.
Trdota d.o.o.

minmax ::

trdi ni tako enostavno.

1. velike programske tvrdke imajo med sabo cross licensing agreements - pogodbe o nenapadanju

2. ne tozi se malih rib, temvec se ponavadi pocaka da nekdo zraste in se ga potem tozi, oziroma da se patent zacne siroko uporabljat.
Primer tega je GIF, JPEG... itd itd.

3. ja, dejansko je stvar zelo pesimisticna... saj ne da bo to pomenilo da jutri tega ne bo mogoce, ampak razvoj se bo krepko upocasnil. ...

tu po definiciji ni objektivnega stalisca... imas patents4inovation.org in swpat.ffii.org kjer imas eno in drugo stran lepo razlozeno (btw: ... saj vem da bos rekel da sem objektiven, samo lahko ti povem, da je na strani od patents4innovation veliko demagogij... medtem ko gre ffii v detajle do zadnje crke zakona, ostajaja patentni lobij cimbolj velikobeseden in izmuzljiv...

Sc0ut ::

Ja kdaj pa potem prenehajo patenti veljat? Ker v farmaciji po 20 letih firma zgubi dovoljenje za originator in lahko proces, ki je bil 20 let patentiran uporabljajo druge firme in potem proizvajajo generike. V računalništvu ni tako?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

DFMax ::

Glejte o tem bi mogli razpravljati v javnosti, kjer vec ljudi, kaj cuje. Samo na slo-tech-u ne bomo nic dosegli. Glede pesimisticnih mnenj pa, nikoli ni prepozno. Ce prepricamo nekoga, ki ima moc to ustaviti, potem bo to ustavil, neglede na trenutno situacijo!
Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly. -- Henry Spencer

Trdi ::

scout, po mojem da mora biti kar isto. Ne moreš držati patenta več kot dvajset let.
Trdota d.o.o.

modicr ::

Keyser Soze, koga pa naj bi volili? To je bilo dogovorjeno
maja in takratna vlada (Min. za gospod.) je prav tako
podpirala SW patente.

Trdi, tezko je najti objektivno stališče ...


Dodajam dve (tuji) mnenji:

Patents: A Small Price to Pay for Progress
http://www.cio.com/archive/080103/debat...

Patents Are An Economic Absurdity
http://fare.tunes.org/articles/patents....

Lp, ROman
(c) nisem patentiran

motorc ::

Hmm ... cudno, da na 24ur, kjer itak vsako rumeno stvar objavijo ni tega oz. js nisem tega zasledil. Zdej, a) so pod pritiskom ali b) dejansko ne vejo o cem se gre. Ce gre za b) se splača tut njih obvestit. Sej vete kako vsako stvar napihnejo ... pa naj se to.

Asgard ::

Ej tipi zdej vas mam pa ze dost. Nonstop pluvate po Microsoftu. Men ni neč naredu ampak mi daje delo in jelo. Kaj se sploh pizdite ka Linux itak še 10 let ne bo za desktop userje.Patenti jah jebat ga ane , če nekaj pogruntaš maš pravico to zaščitit. Mislim da je Microsoft naredu čist ql OS ki se NE sesuva če maš le pravi hardwer. Kaj se nonstop pritožujejo tisti ka majo neke MSi plate pa tako sranje. Misli sami ste krivi kupte nekaj kar je vredu pa bo delal. Sam mam kupljene XP-je pa nimam nobenih problemov in tudi mašine ki jih zložim na delovnem mestu delujejo z 1x inštalacijo leto al pa še več (odvisno kaj dela uporabnik). Ko bi že enkrat nehali take bedarije klatit de je Microsoft slab in take. Nevoščljivi ste pač da jim je ratal. Spište svoj OS pa ga prodajajte pa bomo vidli kako bo ko vas bo začel eden napadat. Jaz podpiram Microsoft in podpiram odprtokodne sisteme. Ne napadam Linux distribucij in ne pluvam po Windows sistemu. ;((
We hate Duplicators !

motorc ::

Asgard: Kako bos pa spisu svoj OS, ce je pa npr. doubleclick patentiran?

Bistri007 ::

Pa sej lahko tudi owpensourcarji priglasite patente za vse živo. Pol pa MSju zaračunate za svoje patente... :D

upirna ::

Patenti so dragi in si jih lahko priviščijo le velika podjetja.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

overlord_tm ::

Mislim da je Microsoft naredu čist ql OS ki se NE sesuva če maš le pravi hardwer.


in pol pravjo da je Linux zberčen glede HWja:D :D :D

CCfly ::

Ej tipi zdej vas mam pa ze dost. Nonstop pluvate po Microsoftu. Men ni neč naredu ampak mi daje delo in jelo.

Gledam komentarje pred tvojim in glej nikjer se ni nihče usajal nad Microsoftom, nihče nad open sourcom. In po tvoji zaslugi gre popolnoma spodobna tema po gobe. Zgnij.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Jux ::

Ej tipi zdej vas mam pa ze dost. Nonstop pluvate po Microsoftu. Men ni neč naredu ampak mi daje delo in jelo.

Kje, kje zavraga je kdo kaj rekel čez MS. WTF je narobe s tabo?

Kaj se sploh pizdite ka Linux itak še 10 let ne bo za desktop userje.

Mogoče ti nebi škodlo za hec naložit na rač. neko newbie linux distribucijo in preizkusit tvoje trditve.

Patenti jah jebat ga ane , če nekaj pogruntaš maš pravico to zaščitit.

Odvisno od področja ane? Še posebej, ker patenta ti in jaz ne moreva vložit brez izjemnih stroškov. Skratka maš pravico zaščitit, ampaka v praksi tega ne moreš.

Mislim da je Microsoft naredu čist ql OS ki se NE sesuva če maš le pravi hardwer. Kaj se nonstop pritožujejo tisti ka majo neke MSi plate pa tako sranje. Misli sami ste krivi kupte nekaj kar je vredu pa bo delal.

Kdo v tej temi komentira MS glede kvalitete OS in glede sesuvanja. Prosim, POKAŽI POST!

Sam mam kupljene XP-je pa nimam nobenih problemov in tudi mašine ki jih zložim na delovnem mestu delujejo z 1x inštalacijo leto al pa še več (odvisno kaj dela uporabnik). Ko bi že enkrat nehali take bedarije klatit de je Microsoft slab in take.

Pa resno misliš da maš ti ekstra velik pojma o delovanju računalnika ali pa operacijskega sistema in da si realno merilo za to ali so winsi stabilni ali ne. Skratka da si nevem, neprimerno boljši v tem od ostalih uporabnikov tukaj? Ali se ti zdi, da smo na slo-techu zbrani tepci, ki ne znamo našimat računalnika da pravilno deluje in zato pizdimo?

Nevoščljivi ste pač da jim je ratal. Spište svoj OS pa ga prodajajte pa bomo vidli kako bo ko vas bo začel eden napadat. Jaz podpiram Microsoft in podpiram odprtokodne sisteme. Ne napadam Linux distribucij in ne pluvam po Windows sistemu

WTF, kdo je začel napadat MS. Samo zavedamo se da če bo software patentabilen to ne pomeni nič dobrega za našo branžo (BTW: večina slovenskih IT podjetji tako misli, Gartner group to ugotovi v svoji študiji, MID (RIP) se izreka proti patentom, večja pravna podjetja odsvetujejo takšno zakonodajo,... - Kaj še rabiš?)

Da ne boš rekel, da ti poskušam uvalit nevem kaj - lej:
1. Ne začenjaj flamewar-ov, ker NOBEN NI NIČ REKEL ČEZ MS. Komenitramo novico.
2. Preberi si zgornje linke, da dobiš filing za področje in potem komentiraj. Če nebi rad bral in bi rad poslušal, si zavrti posnetek govora RMS - link: evo ti.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Vikking ::

asgard je zelo lepo povedal!

ccfly ti zgnij, če ne kapiraš!

CCfly ::

Razloži mi korelacijo med novico, Asghardovim postom in ostalimi posti nad njegovim o premodri Vikking.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

mathjazz ::

Keyser Soze: pha, tako kot ti nažalost razmišlja tudi velik del Slovenjcelnov. In tako je NOVA vlada kriva, da nam pretijo patenti, da bomo dobili novo davčno zakonodajo z obdavčenim študentskim delom ...

Resnica pa je ravno obratna: vse to je dediščina prejšnje vlade, ki je bila ob koncu že tako neenotna, da je bil MID proti patentom, (vsi) ostali pa za.

:/
www.getfirefox.com

Ferplay ::

Zahvale poljakom!
(kolikor vem so to morali narediti, ker kot vem so (mislim da poleti) skoraj glave letele od dveh njihovih ministrov ko sta predlagala da se zakon podpre.

Naredil so nekaj kar ni do sedaj v času evropske unije naredil nihče. Umaknil so točko z dnevnega reda katera je spadala pod A kategorijo. Glede na informacije ki jih imam tudi Nizozemska ni 100% odločena podpreti ta zakon. Kar se tiče pa slovenije pa But naj ne bluzi da to slovenija podpira ker Slovenija do sedaj nima izdelanega nobenega javnega stališča glede patentega zakona.(kar se dogaja v ozadju je druga zadeva)

Tisti pa ki nekaj primerjate MS in Linux z tem zakonom pa si prosim malo preberite zakaj se gre. Ko boste prebrali preberite še enkrat nato pa prespite zadevo in če boste jutri še vedno videli povezavo MS, Linux z tem zakonom potem ponovite postopek in to tolikokrat dokler ne boste videli resnične slike tega predloga zakona o patentih.

Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

pecorin ::

ce bi se stroka(programerji) odlocala za ali proti patentom, bi bilo verjetno 90:10 proti patentom. ker vedo kaj ti patenti pomenijo..

kot je pa omenil ze ferplay, pa tu nekateri patente podpirajo samo zato ker si mislijo "kar podprimo patente, tako bo ms postal se mocnejsi in bo lahko se bolj zaj**ali linux in opensource". sweet children :D

zdaj me pa zanima, zakaj drzava podpira programske patente. razlog. mi lahko kdo razlozi?

dr.J ::

Pokojni MID je bil v svojih izjavah proti patentom, a so se na njegovo priporočilo naši dvigovalci rok v Bruslju požvižgali oziroma ga niso razumeli.

Bravo Poljaki! Imajo jajca! Proti takim blesavostim kot je patentiranje razvpiti dvoklik z mišjo se je treba zoperstaviti. (ne tisti, ki to poskuša, pač pa tisti, ki to odobri)

Asgard ::

Tist ka je bil neki pamaten nej si nalozim en nov distro linuxa nej mu povem de sm probal od fedora core2 do debiana (ok ni nov distro sam tko ane) pa v nobenmu ne dela recmo opegl tak kot pod winsi. Je pa tako da kdo se bo jebal 10 ur de si bo postimal opegl ali pa urca kolkor je treba na winsih. zamislite se no mal.
We hate Duplicators !

pipy ::

Asgard inštalacija nvidinih dirverov za linux je bolenostavna kot je inštalacija v winsih, pa tudi atijeve drivere lahko spraviš k živlenju brez kakih večjih težav. Hitrost opengl-a lahko vidiš par postov nižje.
pipyemall

_sem_ ::

@pecorin
Programske patente v Sloveniji podpira Urad za intelektualno lastnino, ki se bori za barve Evropskega patentnega urada (EPO) in barve patentnih zastopnikov (odvetnikov). Patenti so njihov kruh. Če bodo dobili dodatno področje softvera, bo še za marmelado zraven. Ker zastonj zajtrka ni, marmelado plačajo programerji.

In očitno je UIL v Sloveniji bolj vpliven kot je bil MID :(

Trdi ::

zdaj me pa zanima, zakaj drzava podpira programske patente. razlog. mi lahko kdo razlozi?


Meni je to kristalno jasno. Odgovori si na vprašanje, kako je možno, da drag sistem, ki ni nič boljši od linuxa (da ne rečem, da je slabši) ima večji tržni delež od slednjega. Govorim o tržnem deležu v javnih, državnih ustanovah, ki prinašajo milijarde dolarjev. Microsoft ima na tem področju izredno dodelano politiko in daje neverjetne popuste, knjižnicam in šolam daje opremo zastonj itd. Še pred enim letom sem bral članek, kako je vlada nan nekem razpisu zopet na natečaju, kjer sta bili dve izbiri, izbrala "cenovno ugodnejšo" Microsoftovo. Cenovno ugodnejšo zato, ker kljub zastonjski ceni linuxa, oni smatrajo, da bi bilo treba porabiti ogromno denarja za usposabljanje kadrov in prehod na drug sistem.

Torej odgovor na tvoje vprašanje. Država podpira Microsoft, ker Microsoft podpira državo. Kdo bo s strani linuxa delal tako obsežne akcije, kot jih dela Microsoft?
Trdota d.o.o.

Sc0ut ::

Noben, ker ni denarja, opensource ni velika firma.

Ja ta zakon bi še bil najboljši, če bi bilo tako, kot eni pravijo, naj bo dinamično. Patenti ala double klik naj ne bodo patentirani, ker je to v bistvu nekaj, kar že temelji na dogmo. Je pa res, da pa je potem druga težava, kako pa se bo selekcioniralo, kaj patentirat, kaj pa ne sme.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

WarpedGone ::

Na blodnje glede MS in linuxa se pri tej temi nima smisla odzivat.

Stvar je bistveno globlja. Gre se za to ali bo sploh še možno narest novo uspešno firmo iz nule? Ne da te bodo slej ko prej zasule gore tožb.

Sem programer pri manjši firmi, delamo softver za državo. Kaj če se recimo MSju nenadoma zahoče kej tazga počet? Firma je privat in recimo da šef ne bo hotu se prodat. Zaradi našga knowhowa, bi nas zelo težko izrinili na razpisih.

Če bo sprejeta ta zakonodaja nas lahko zadušijo za tren oka zato ker naš softwer dela na windowsih in torej funkcionira na doubleclick. In bo šef čez noč zaprl štacuno.
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Prihodnost s softverskimi patenti v trenutni obliki je pač prihodnost par korporacij, ki bojo kupile ali pa uničile konkurenco. Kot je napisal WarpedOne - preprosto si ena velika firma zaželi točno ta posel in te postavijo pred dejstvo - al greš k nam al pa te s tožbami uničimo. Krasno, ni kaj...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Ja 20 let in patent potece. Bedaki.

Lani je najbrz potekla vecina patentov, ki so bili povezani z ZX Spectrumom 48k

WOOHOO! Jutri lahko svojega skupaj zlotam in ga zacnem prodajati!!!

A ne razumete? Ocitno ne. Ste pretrdi...

dr.J ::

> preprosto si ena velika firma zaželi točno ta posel in
> te postavijo pred dejstvo - al greš k nam al pa te s tožbami uničimo.

verjetno se Kitajci se na take zahteve požvižgajo?

BSD-jas ::

Zanimivo, spet nas morajo ravno Poljaki reševati pred najhujšimi človeškimi bedarijami. Najprej se je tam rodil in deloval nekdo (OK ni bil ravno Poljak v današnjem smislu, ampak kaj čmo...), ki nas je odrešil bedastoče, okoli česa se vrtita Zemlja in Sonce. Še pred tem so ravno Poljaki stali na prvih okopih obrambe pred Mongoli. Potem so Turke nagnali izpred Dunaja. Pa v Monte Cassinu je ravno poljski oddelek prevzel nase najhujšo klavnico in s tem Hitlerju odvzel še zadnje iluzije. Pa ravno poljski papež je moral nekaj malega prispevati k zlomu komunizma. In sedaj nas mora ravno poljski kmetijski minister reševati pred še eno bedastočo. Mislim, a smo brez Poljakov res tako nebogljeni?????
Vprašanje Radiu Erevan: Ali lahko ženska tudi po treh zakonih ostane devica?
Radio Erevan: Načelno da. Če je bil prvi mož iz Černobila, drugi operni
pevec in tretji zaposlen pri Microsoftu.

gfighter ::

Asgard

Kaj se nonstop pritožujejo tisti ka majo neke MSi plate pa tako sranje.


Ti pa si primerek... Jaz imam doma DVE MSI plati pa ne zamenjam ne ene ne druge. Pa NIKOL nisem imel najmanjšega problema z NOBENO od njiju, tako da bo naslednja plata spet MSI (hehe, komaj čakam nforce4 pa 2xPCIe za 2 geforca SLI :D ). Dej ne govori bedarij, če ne veš, kaj govoriš :\, pa preberi mal poste (al pa mogoče celo original članek) preden butneš take bedarije ven.

+

Instalacija PCLinuxOS - začetek danes ob 13.15, konec ob 13.55, 40 minut, računalnik je na netu, predvaja divxe, muzko, samba dela, office je gor, kaj še rabiš???
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

gfighter ::

No ja, popravek, eno uro bom moral še po control centru letat, da mi bo res vse všeč, ampak po drugi strani pa če instaliram winse, čakam najprej 40 minut za WinXP, potem rebootam, potem čakam 40 minut na Service pack 2, potem rebootam, nato instaliram motherboard, rebootam, potem instaliram grafo, pa zvočno, pa divx, pa office, pa winampa, pa rebootam in potem je to to. Hm, ni ravno za eno uro, ne?

Pa še opravičilo vsem za tele dva off-topic posta, samo takšni neargumentirani posti me pa res raz****jo.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Trdi ::

Ja 20 let in patent potece. Bedaki. Lani je najbrz potekla vecina patentov, ki so bili povezani z ZX Spectrumom 48k WOOHOO! Jutri lahko svojega skupaj zlotam in ga zacnem prodajati!!! A ne razumete? Ocitno ne. Ste pretrdi...


Zate odgovor: predvidevam, da je to vsakomur jasno in da zato ni treba tega posebej poudarjati. Seveda pa, če si do tega prišel šele po peturnem premisleku, potem pa res imaš občutek, da moraš svojo veliko odkritje razkriti svetu.

Za moderatorje:

8. člen 1. Nezaželena je uporaba kletvic in žaljivk.


31. člen 1. Kršitev 8. člena se kaznuje z izbrisom odgovora ali teme.
Trdota d.o.o.

3p ::

No, to z Spectrumom sicer ne drži... še vedno bi te najbrž lahko gnjavili zaradi kršitev avtorskih pravic. :) Drugače pa poljakom vsaka čast.

CCfly ::

"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

BSD-jas ::

Sem spisunil eno novico o tem, zdaj jo morajo samo še potrditi.

pozneje: skenslal so jo ;(
Vprašanje Radiu Erevan: Ali lahko ženska tudi po treh zakonih ostane devica?
Radio Erevan: Načelno da. Če je bil prvi mož iz Černobila, drugi operni
pevec in tretji zaposlen pri Microsoftu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
483841 (3841) ahac
»

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
483537 (3537) n_partial
»

Irski predlog o programskih patentih sprejet

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
372720 (2720) ||_^_||
»

Slovensko stališče do programskih patentov: aktivno državljanstvo je učinkovito

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
163421 (3421) BigWhale
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210270 (10270) krho

Več podobnih tem