» »

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Arhitektura dvojedernih Opteronov

vir: X-Bit Labs
več strani - Pred včerajšnjim smo poročali, da se Intel pripravlja na predstavitev dvojedrnih procesorjev, AMD pa je to pot korak pred njim in je to že storil. Čeprav bomo morali nanje počakati še kakšno leto, je prvi vtis zelo pozitiven. AMD-ju se zelo obrestuje dejstvo, da so imeli dvojedrnost procesorjev v mislih že od začetka izdelave serije AMD64. Danes so v HP-jevem strežniku ProLiant DL535 enostavno zamenjali Opterone z novimi dvojedrnimi Opteroni in stvar je, po nalaganju novega BIOS-a, delovala. X-Bit Labs in The Register.

28 komentarjev

gabl136 ::

Testi??

RejZoR ::

Se pravi ko bo tole zašlo v navadne Athlone bomo v oknih gledali dva CPUja čeprav bo v plati le eden. Sweet. Upam samo da bo cenovno dostopno. In če bi pol na takle duet obesli še kakšen HT derivat bi ven dobil 2 fizična in 2 navidezna CPUja. Šjkoda da okna prebavijo le dva:'(
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Aggressor ::

da se Intel predstavlja na predstavitev...


Pripravlja, ne predstavlja....

Tito ::

Hehe nekoč 4×4 jederni opteroni ... MIJAMI ... :D

Zheegec ::

enostavne

Enostavno.
v mislih že od začetka izdelave serije AMD64

K8, ne AMD64.

Hja, hyperthreading bi takšno zverinico s kratkimi cevovodi prej oškodoval za malo hitrosti, ne pa pomagal k pohitritvi.
Pričakoval sem, da si bosta CPUja delila L2 cache (vsak 512KB), ostalo pa je tako, kot predvideno (samo en memory kontroler).

[edit] LOL@me [edit]
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

|SNap| ::

A ni v praksi da se pri dvoprocesorskih sistemih z HT proci le-ta izklopi ?

ješ ::

AMD ima že zdaj HT derivat: nižji CPI od Intela. Pa še ni ti treba poganjat dveh ločenih procesov, da dosežeš željen rezultat.

xenon74 ::

hehe alien3001: HyperTreathing

dr.J ::

Hypertheading = hipernateg >:D

Yohan del Sud ::

Hehe. HyperTreathing je napisal... >:D

No ampak resno. Linki do meritev prosim.

Paramedic ::

hyperthreading
dvojedrnih

Drugače pa: zanimivo bo, ko bo to za navadne desktop in mobilne procesorje.

sverde21 ::

ja sam pol se bojo procesorji še enkrat bol grel

a to bo pol tak k bi meu plato za dva proca in dva proca gor sam d bo to en proc z dvemi jedri, ki si bosta delili L pomnik se prav da je v končni fazi skor bolš 2 proca nabavt če je glih v tem fora

men se zdi bolš d bi mal jedro povečal recimo z zdajšnih 1x1 cm (se mi zdi) na 1,5 x 1,5 cm tak b lahk več tranzistorjev not zmetal pa še več megovih hercov b vn potegnal lahk (sicer se mi zdi da je to Intel že neki delu z serijo EE (Extreme Edition) samo tam je samo več L pomnika zmetal zraven procesorja, kar ne bom rekel da je slabo ampak vsi hočemo hitrost ane?đ

BTW eno vprašanje: a zdj če si nabavm ta dvojedrni procesor mi bo folding@home naredu 1 paket hitrej kot če mam 1 jedrni procesor

ker kolikor sem jst bral na netu se pri večih procesorjih MHz ne sešteva se prav če maš 2GHz+2GHz ni 4GHz ampak manj

lambda ::

Kaj sverde, a je grdo vreme danes? Pa nekam pozna ura, kajne? :D

rekunius ::

BTW >:D se napiše dvojedrnih procesorjev ne dvojedernih>:D

hruske ::

ker kolikor sem jst bral na netu se pri večih procesorjih MHz ne sešteva se prav če maš 2GHz+2GHz ni 4GHz ampak manj

Mnja, do prihoda opteronov je to veljalo, opteronove izboljšave pa so ta učinek skoraj izničile.

Monster ::

....pa ne bo tule fora,d a bo Os prepoznal samo en proc? in bo sam proc razdelil proces na dva jedra?
Ka zaboga...

Jebiveter ::

OK, jest se ne spoznam prevec, sam... enega procesa (1 thread) ne mores razdelit na dva proca! Ce kej vem, je mozno razdelit le tako, da program ustvari vec threadov in jim potem zdruzi rezultate. Tako vsaj velja za dvo+-procesorske masine. V tem primeru mora pac aplikacija znat to nardit. Je pa res, da ne sledim tem zadevam ze kar nekaj casa (dokler se ne bo pojavila potreba po novem procu ;) ) . A je torej mogoce, da se proces multi-threada na HW level?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Zheegec ::

Nope, še vedno sta potrebna dva threada, to je samo bolj kompaktna in malo bolj učinkovita dual-CPU rešitev, ki gre v en sam socket.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Monster ::

se pravi da bo multi threading še bolj cool :)... sm se sam thread bi se verjtno tud dal razdeliti ... Če naprimer progiy sesteva A=a+1 v drugi liniji pa ma b = b+1 bi lahko vsaka vrstica romala na svojo nit in se izvedla skoraj sočasno... ali pač
Ka zaboga...

piscanc ::

za lazjo predstavo imejte v mislih kot da so diski v RAID polju... (O)
nekaj obdeluje en nekaj pa drug, verjetno ma ze kak sklop tranzistorjev ki poskrbijo za delizev in sestavo....

saj jst si tako razlagam dualproce...
opteron 170 - ASUS A8N-SLI Delux - A-Data DDR600 - 6800GT@quadro

Spc ::

Šjkoda da okna prebavijo le dva

Datacenter is the cure for you all.
>:D

morphling1 ::

Za 90% domačih uporabnikov in gamerjev je tale procesor več ali manj neuporaben in počasnejši od primerno hitrejših single core cpu-jev. Tisti ki misli da če single core A64 dela na 2.6GHz, da bo zunaj tudi dual core 2x2.6GHz verzija se močno moti, na začetku bodo notri basali 90nano jedra tam do max 2GHz ter za njih zaračunali dvojno ali večkratno ceno. Zadeva je uporabna predvsem za cenejše serverje.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

lunamit ::

Koj pol pravite, da je to LE HT. ???

A nima nobenega HW-ja za razdelevanje dela. Spomnim se da je intel že dolgo nazaj planiral 64 bitne procesorje, ki bodo v gručah in je bil velik poudarek na razdelevanju dela med procesorje. A tukej ni tega?

Aja pol ena igra ne bi laufala nič hitreje?

Tarzan ::

Joj, zadeva je drugačna kot si nekateri predstavljate.
Dejansko bo izgledalo, kot da sta na plošči dva procesorja, in v WinXP boste videli dva grafka, ki kažeta CPU load. Glede na to, kako je Opteron zasnovan, pri dveh jedrih nebi smelo biti skoraj nobenega negativnega vpliva na hitrost, in bi res folding delal z dvojno hitrostjo. Recimo, pri deh dual core procesorjih bi se pa že začeli kazati negativni vplivi preobremenjenega HyperTransporta in s tem nekoliko slabši rezultati, kot če bi imeli 4 opterone s 100% izkoristkom (naprimer enoprocesorska-enojedrna rešitev).
Igre bi delale prav tako hitro, kot enojedrni opteron z enako frekvenco. No ja, baje da naj bi UT do neke meje podpirali več procesorjev, ampak na splošno bi igre delovale slabo, je pa res, da bi lahko ob tem ko igraš igro, z drugim jedrom/procesorjem obdeloval kakšne podatke, kodiral divx, Foldal proteine, karkoli, ne da bi ti igra zaradi tega delovala počasneje ali se zatikala.
V serverjih bo to super, saj bomo lahko v ploščo s štirimi podnožji za procesor spravili 8 procesorjev. Sicer bo pri taki zverini že nekoliko problematičen HT, ampak če naprimer pogledamo 4-way P4 Xeon server in Opterona, bo razlika v izkoristku vseeno MOČNO!! (v bistvu neprimerljiva) v prid Opteronu.
Prva serija Intelov z dvemi jedri bo IMHO sranje, ki bo splavljeno samo zato, ne bodo izgubili velikih proizvajalcev OEM računalnikov. Njihovi nasledniki pa so nekaj drugega, če bo res kar Intel obljublja, se Opteronom ne piše preveč dobro, razen, če tudi AMD ne naredi česa novega.

hruske ::

Se čist strinjam s tarzanom. :D

Brane2 ::

Ta stvar utegne postati mogoče še najbolj uporabna ravno za gamerje.

Vsaka generacija iger poskuša kar najbolj izkoristiti tekočo generacijo najkartic- večprocesorsko delo pa je bilo odoslej zapostavljeno iz enostavnega vzroka, ker mularija ni imela takih strojev.

Sedaj, ko pa večglavi stroji bodo na voljo, se bodo pa začeli pisati vse bolj zahtevni programi za fizično simulacijo v igrah, AI itd.

Ker se vsi trudijo kar najbolj izkoristiti stroj in ker so igre izrazito real-time apllikacije, se bodo v to tekmo spustili vsi, to se zdi neizogibno...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tarzan ::

Se strinjam z Branetom. Poleg tega pa še vedno upam, da bo prihod 64bitnih AMDjev vzpodbudil razvijalce, da ko so že pri delu, podprejo še malo to...:\

hruske ::

E, pa spet se strinjam s Tarzanom :)
Pa z branetom tudi. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novice iz AMDjevih logov

Oddelek: Novice / Procesorji
294071 (2468) simnov
»

Padec cen Opteronov

Oddelek: Novice / Procesorji
193629 (2881) Smorny
»

Procesorske novice

Oddelek: Novice / Procesorji
343232 (2259) PrimozR
»

AMD želi 50-odstotni tržni delež (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
577934 (6564) Alexius Heristalski
»

Cray že ponuja dvojedrne Opterone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
587093 (6078) Thomas

Več podobnih tem