»

Intel pripravlja Ultrabooke

Asus UX 21 - prvi Ultrabook

vir: AnandTech
AnandTech - Angleški jezik se je v preteklih nekaj letih dodobra obogatil z izrazi, ki poimenujejo različne prenosne računalnike. Skupni imenovalec vseh je nedvomno notebook, ki dandanes predstavlja običajen prenosnik, velik okrog 15 palcev (+/- ~2 palca), trenutno z dvojedrnim procesorjem, okrog 500 GB trdega diska, večinoma v mehanski izvedbi, z okrog 4 GB pomnilnika, itd. Pred leti je Asus s pomočjo Intela, ki je predstavil procesorje Atom, pokazal poceni in majhne prenosnike, ki so jih ljudje poimenovali netbooki. A Atom se je izkazal za bistveno prešibak procesor, ko so uporabniki želeli na prenosniku izvesti zahtevnejša opravila. Posledično je na trg prišel nov izraz, notbook, s katerim so novinarji začeli označevati nekoliko zmogljivejše...

10 komentarjev

Cray že ponuja dvojedrne Opterone

Cray XD1

AnandTech - Te dni se vse novice vrtijo okoli AMD-jeve predstavitve dvojedrnih procesorjev. Kot poroča Anandtech, so strežniški Opteroni iz serije 800 dobavljivi že danes, vašo denarnico pa najcenejši stanjša za 1.512$. Če ne potrebujete štiri procesorskega sistema, bodo po napovedih 21. maja na voljo dvojedrni Opteroni serije 200, namenjeni dvoprocesorskim sistemom. Najcenejši iz te družine, ki bije pri 1.8 GHz, bo stal 851$.

Tudi Cray, širnemu občinstvu poznan kot izdelovalec super računalnikov, je včeraj na svojih spletnih straneh sporočil, da bo z junijem mogoče naročiti izvedenke njihovih sistemov z novimi procesorji.

Sistemi, zgrajeni okrog Opteronov, so bili načrtovani tako,...

58 komentarjev

Prve informacije o cenah dvojedrnih Opteronov

Slo-Tech - V javnost so prišle informacije o cenah novih AMDjevih dvojedrnih procesorjev Opteron. Različice serij 800 in 200 bodo namreč na voljo kupcem že konec tega tedna, medtem ko bo treba na serijo 100 počakat na drugo polovico letošnjega leta.

Vstopni modeli dvojedrnih procesorjev naj bi se tako prodajali po približno enakih cenah kot njihovi enoprocesorski bratci višjeha hitrostnega razreda. Tako bo treba za dvojedrni procesor Opteron 865 odšteti 1,514 ameriških zelencev, kar je enako kot za enojedrnega Opterona 852, medtem ko se bosta dvojedrna procesorja z oznakama 870 in 875 prodajala po ceni 2,149, oziroma 2,649 ameriških zelencev za slednjega.

Znane cene pa so zaenkrat le smernice za AMDjeve OEM partnerje, ki bodo imeli precej proste roke pri postavljanju cen z novimi procesorji. Prav tako bo AMD s prihodom dvojedrnih Opteronov oznanil sklenjena nova partnerstva s podjetji, ki bodo v svojih sistemih uporabljala nove Opteron procesorje.

6 komentarjev

Dvojedrni procesorji v 2005

Slo-Tech - Zelo vroča tema v naslednjem letu bodo vsekakor dvojedrni procesorji. Izraz "dvojedrni" pravzaprav pomeni, da bomo imeli dve jedri na eni sami procesorski ploščici in preprosto povedano je to le malce bolj napredna oblika dvoprocesorskih sistemov, saj omogoča paralelno procesiranje s samo enim procesojem (torej ne potrebujemo osnovne plošče za dva procesorja), poleg tega pa lahko obe jedri tudi neposredno dostopata do registrov drugega.

AMD in Intel ter tudi VIA so napovedali in tudi že demonstrirali svoje dvojedrne procesorje. Na Xbitlabs so napisali zanimiv članek, ki govori o specifičnih implementacijah "dual-core" procesorjev AMD, Intel in VIA. Poleg tega pa lahko izvemo tudi še...

25 komentarjev

Opteroni na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je brez velikega pompa začel pošiljati prve serije Opteronov, izdelanih v 0,09-mikronski SOI-tehnologiji. Trenutno so na voljo modeli 146, 246, 248 in 846 s frekvenco med 2,0 in 2,2 GHz, ki se bistveno ne razlikujejo od 0,13-mikronskih bratcev. Integriranega imajo megabajt drugonivojskega predpomnilnika in dvokanalni pomnilniški krmilnik za PC3200. Po proizvajalčevih navedbah je maksimalna poraba energije 67 W, v posebnem stanju varčevanja pa porabijo le 21 W.

To je četrta veja procesorjev, ki jih je AMD ponudil v 90 nm tehnologiji; po Athlonih 64 3000+, 3200+ in 3500+ na prehod nanjo še vedno čakajo 3800+, 4000+, FX-53 in FX-55, ki so še vedno na 130 nm. Več o tem.

15 komentarjev

Intel razkriva dvojedrni mikroprocesor za prenosnike na 65 nanometrih

X-Bit Labs - Kot kaže so pri Intelu ugotovili, da z višanjem delovne frekvence ni nujno vedno doseči hitrejšega mikroprocesorja in se tako podajajo v vode večjedrnih procesorjev. Tako so letos na jesenskem Intelovem razvojnem forumu prikazali tehnologijo prvega primereka dvojedrnega mikroprocesorja za prenosne računanike, imenovanega Yohan. Narejen bo v 65-nanometerski tehnologiji in pričakujejo, da bo komercialno dobavljiv že prihodnje leto.

S tem mikroprocesorjem nameravajo uvesti tudi novo platformo, imenovano Napa, ki bo vključevala integrirano grafiko Calistoga in Intelove brezžične vmesnike Golan.

To so prvi koraki k večjemu podaljšanju avtonomije prenosnikov po predstavitvi tehnologije Centrino, saj si je Intel zadal cilj doseči do leta 2010 avtonomijo prenosnikov okoli 10 ur, o čemer lahko danes samo sanjamo.

Novica na X-bit Labs

6 komentarjev

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Arhitektura dvojedernih Opteronov

vir: X-Bit Labs
več strani - Pred včerajšnjim smo poročali, da se Intel pripravlja na predstavitev dvojedrnih procesorjev, AMD pa je to pot korak pred njim in je to že storil. Čeprav bomo morali nanje počakati še kakšno leto, je prvi vtis zelo pozitiven. AMD-ju se zelo obrestuje dejstvo, da so imeli dvojedrnost procesorjev v mislih že od začetka izdelave serije AMD64. Danes so v HP-jevem strežniku ProLiant DL535 enostavno zamenjali Opterone z novimi dvojedrnimi Opteroni in stvar je, po nalaganju novega BIOS-a, delovala. X-Bit...

28 komentarjev

Intel bo razkril dvojedrne procesorje

X-Bit Labs -

Pri Intelu so obljubili, da bodo hitrih procesorjev željnemu ljudstvu razkrili nove dvojedrne procesorje prihodnji mesec na tradicionalnem Intelovem razvijalskem forumu. Spomnimo se, da lahko dvojedrni procesorji obdelajo dvakrat več podatkov v urinem ciklu kot njihovi enojedrni bratje in hkrati obdelujejo več niti.

Judi Goldstein, tehnični inženir iz Intelovega oddelka za programsko opremo bo predstavil rezultate študije o Intel Threading Tools, orodjih, ki izboljšajo aplikacije, da bi na večjedrnih procesorjih delovale hitreje, ter še nekatere druge težave, ki se pojavljajo pri prehodu na nov tip procesorjev.

Intel je obljubil, da bodo dvojedrni procesorji dosegljivi za strežnike, namizne računalnike in prenosnike dosegljivi naslednje leto. Jasno je, da bodo prenosniki uporabljali Pentium M tehnologijo, strežniški procesorji pa Itanium 2, ni pa še znano, kaj bomo uporabljali navadni uporabniki. Več o tem.

14 komentarjev