» »

MID proti piratom

MID proti piratom

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Danes je ministrstvo za informacijsko družbo sklicalo tiskovno konferenco, kjer so predstavili brošuro Peter proti piratom, ki skuša najmlajšim predstaviti nekatere pasti uporabe nelegalne programske opreme.

Ob branju knjige se boste gotovo veselo zabavali, žal pa nisem povsem prepričan, da bo imela na piratstvo kakšen omembe vreden učinek, saj njena ciljna publika najbrž še ne zna brati.

Ker pa brošura ni izdana pod kakšno izmed prostih licenc, zakonska zaščita pa pripada avtorju na podlagi same stvaritve dela, ne bo odveč opozorilo, da je njeno razširjanje preko P2P omrežij nezakonito!

53. člen ZASP v 2. alineji sicer dovoli predelavo v parodijo ali karikaturo, vendar je le malo verjetno, da bo komu uspelo ustvariti še hujšo parodijo od samega originala....

45 komentarjev

Doman ::

Mah nej se borijo proti pirastvu z znižanjem cen, ker so te preveč zasoljene.

Geo ::

To je noro, sej jim nic nemorejo...Kdo bo kupil novo igrico al pa nov program ko stane par 100 jurijev ce lahka dobis za 1000sit.Pa nevem v cem je fora dat take stvari vn, v sloveniji obstajajo velik vecji problemi ko pa piratstvo!

minmax ::

mislim da bi moral lugos protestirat.

ker so iz brošure izpustili enega najmočnejših akterjev proti piratstvu in za nižanje cen programja - prosto programje. .. tiste organizacije na koncu imajo zastonj reklamo, kaj pa lugos?

mitja ::

... pa še to: tale strip ali karkoli že je, je polna slovničnih napak :D ...

Phoebus ::

Mislim da je strip za starostno skupino ki ji je namenjen, dober. In ne moreš komentirat stripa če gledaš iz strani človeka ki je že prerastel to. Za otroke ki glih znajo brat je to super. Dejte to enmu 6-9 letniku in užival bo!

Witboy ::

Zanimiv strip... hihi sam, ce bo pa to kej pomagalo proti piratstvu hihi

BigWhale ::

Men je pa strip vsec... :)

HairyFotr ::

LOL :))
Zlobni pirat z über superračunalnikom pa otroško suženjsko delavno silo 8-O

Majo pa domišljijo :D

Marjan ::

v novici:
> saj njena ciljna publika najbrž še ne zna brati.

Od kje ti ideja, da bodo te stripe kazali 5,6 letnikom?!?

Komentar na strip: funny :)))

Zanimivo, da strip ne omeni prostega programja ?!

urosh ::

Edino ne vem - če je izdajatelj ministrstvo in tako dalje - zakaj se ne uporablja namestobesede cd, naša prelepa poslovenjena (toporišičeva) izmišljotina ZGOŠČENKA? hehe strip da te kap... In nekdo je zato celo dobil polno denarja.. svašta... bo treba začet za državo delat>:D

Lp

minmax ::

namen je bil čisto lušten.
ampak pade točno na točki kjer pade 99% stripov za otroke pod 10 let. vse je črno-belo.
ta strip je tudi za 'malce starejše otroke'. in lahko bi bil zato bolj niansiran.

MrStein ::

Zakaj niso omenili prosto programje ?

Od kdaj pa MS in kompanija podpira svojo najhujšo konkurenco ?
A pričakuješ tudi , da bo VW v svoji reklami še Opla omenjal ? ;)


Sicer pa anketo :

Kdo se je pripravljen odpovedati se ilegalnemu programju/glasbovju/filmovju na svojem PC :

a) v celoti
b) v vseh programih, ki jih dejansko uporablja
c) v vecini programih ( OS, pogosto uporabljani programi )
d) v nekaj programih
e) nikakor

:P

MrStein ::

Me res zanima kaj bi bilo, če bi kakega soseda prijavil na www.bsa.si, da ima nelegalne windowse.>:D

DSmidgy ::

Najbolš je tisto, ko po tipkovnici skače, da uniči superračunalnik.

Lahko se pa še to ven potegne iz tega stripa: porgramov/iger/filmov/muzike ne smeš kupovat pri piratu, ampak jih moraš snemat preko interneta (da zlobneži ne služijo).

lukanium ::

Halo...?! :\

Tole skropucalo pa presega vse meje dobrega okusa.

Če že delajo nekaj takega, bi lahko bili' 'vsaj malo' bolj ažurni. Naj me kdo popravi, če se motim, ampak časi, ko smo kupovali piratske izdelke so nekako mimo, a ne? Mulcem, na katere cilja tale zadevščina, ja ne bo nič jasno! :D
Mislim, da s(m)o precej bolj navajeni na P2P...

Kakorkoli, vsakršen komentar je v bistvu odveč.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

phantom ::

V tem stripu sploh ni nič, kar bi bilo usmerjeno proti P2P omrežjem in odkar je ADSL popularen ratu, itak večina ljudi s tam downloada ilegalne stvari, tako, da tisti "pirati", ki DVDje ripajo pa programe krekajo itak ne zaslužjo kej dost.
Nauk stripa:
No, otroci, vidite, kaj se zgodi, če od piratov igrice kupujete. Drugič jih raje na eMuli zdowloadajte.

MrStein ::

bajro ::

huda zgodbica ni kej :D

rekunius ::

Se pa strinjam z vsem kar je bilo napisano pred mano, dodajam le to:


Ok everybody now: RETARDS

Alex- ::

Samo resno...
Teli pirati z "garažnimi" zalogami CDjev po jurja... to sploh še obstaja? :\ Pustmo tiste čezoceanke v Pacifiku k furajo zaloge winsow>:D

CD po jurja... so 5-8 years ago? V svojem naselju sm poznal enga... pa še ta je zapru trgovino, ko so pekači začel prhajat zravn računalnikov.

Torej... čemur ta koncept zlobnežev?

AtaStrumf ::

Ja sam to pa res, pirati so že zdavnaj propadli, tukaj so pa kao ful močni in obvladujejo svet. Lepo vas prosim. Tale strip bo treba mal update-at.

uzul_666 ::

Hehe sej ne more bit nč boljš če pa dajo takega idiota na vrh MID ko je Gantar.
Mislim da je ta strip interni dokument MID o piratstvu, spisan tako, da ga minister lahko razume. >:D :\

P.S.
Vidim tudi da so na MID zelooo ažurni kar se tiče piratsva (še eno zapravljanje našega dnarja)...:D :D

Xplicit ::

LOL


lahko sam recem da so se zadeve lotil na cist napacen nacin
me zanima kolk bo to dejansko pomagal NEkopirat igrc


1. kot prvo - zgodba sploh ne doseze tistga k bi mogla - prestrast otroke da ne bi kopiral iger. Zakaj?
zato ker ce ta dva ne bi kopirala spilovm jih ne bi potegnl v ekran in ne bi dozivela ze superiorne dogodivscine (glede na potek povprecnega osnovnosolca je to dejansko life-time adventure).

2. da ne govorimo o znanstveni fantastiki.... - potegnilo jo je v zaslon...

3. kje ste ze vidl ksnega pirata v leder jacketu, pa s popolnim izgledom cef****...

4. tista prijava je nasjboljs - 'hitro, unici racunalnik!' in pol model pohod tipkovnico - LOL
da ne govorim pol o tem da se zarad tega sesede cel stolp oz. mesto - totalno LOL

5. sploh je pa najbolj huda prjava tist k prjav en tamal - program je prevzel nadzor nad racunalnikom, ga tud resetirat ne morm



btw - itak pa vsi vemo da osnovnosolskim frocom ta stari itak nabavljajo original igrce, razn ce nimajo starejsih bratov ali sester

mrTwelveTrees ::

ko bereš to novico, si v ozadju predstavljaj glasbo >
.... A JE TO ! ( sej vemo katera musko mislim :D )

yimi ::

Ah no.... sj zgodbica je fina, samo mislim, da ne ciljajo na pravo populacijo. 12 letniki pa res ne vem če naredijo toliko škode s temi igricami. oz. Kolko časa bo moral 12 letnik dajati na stran denar za sladoled da si bo lahko nov špil nabavo? -> Sploh je ne delajo
Politika je pa tut napačna. Američan, ki v povprečju zasluži 2000$ mu verjetno ni takšen strošek dat 150$ za windowse. Slovenskemu študentu, ki pa nujno potrebuje za šolo računalnik lahko pa 150 jurju stran vrže zato da bo office nabavu pa windows. Tisti denar ki ga dajejo za razne take brošure in študije naj raje namenijo za cenejši software,

Nejc Pintar ::

hm, vpliv malimehki na ministrstvo je ocitno prevelik da bi omenili prosto programje, poleg tega pa je to predvsem pranje možganov otrokom in zapravljanje denarja davkoplačevalcev
Lahko je biti prvi, če si edini!

HairyFotr ::

OK... zlobni pirat v fancy obleki, k se ga je treba bat... the usual cr*p k ga naložijo za vse take scene (dilerje, prijaznega strička k ponuja prevoz domov)
ampak child-labour pa načrti za dominacijo sveta... WTF?
In to bojo v 10.000 izvodih potalal po osnovnih šolah :\
Že vidm kako bo vse okol bližnje šole posmeten :D
Sj je kul strip (za nasmejat), ampak dosegl pa navjo čist nč.

Prosto programje pa tut ne prinaša programerjem neke plače in to je sodeč po temu stipu evil >:D

atasmrk ::

JAO... Je ta stvar tko zlo hecna, da sm mogu dvakrat prebrat. Tanajbol je tist konc: "S tem denarjem potem financiram različne kriminalne dejavnosti. "

Domišljija na nižku.

MIDadmin ::

Nakaj vidikov zgodbe, ki se mi zdi v dosedanji debati niso izplavali na povrsje:

1.) Otroci zrastejo. Verjeli ali ne, tudi mi vsi smo nekoc bili 8 let stari. 8 letniki ne dobivajo piratskih igric z Mule...
2.) 8 letniki imajo tam med 30 in 40 let stare starse, ki imajo oh in sploh dela v sluzbi in so le veseli, da ima mulc na dezeven dan kaj poceti in da jim ne visi za vratom. Strip je namenjen tudi starsem...
3.) Stripi so ene sorte karikature. Karikirati pomeni pretirano poudarjati dolocene lastnosti (fizioloske, karakterne ali kaksne druge). Ocitanje stripu da karikira ali postavlja stereotipe pomeni le to, da je zadel svoj namen.
4.) Prosta programska oprema ne pase v ta stos. KISS (keep it short & simple) pomeni, da v eno zgodbo ne smes uvajati prevec podzgodb, sicer obstaja velika nevarnost, da jo bodo ljudje narobe razumeli. Free & open source sw je druga igra na cisto drugacnem igriscu. To da FOSS ni omenjen v stripu ni napaka. Tega MID podpira, vendar na druge nacine in ne v tem stripu.
5.) Nekateri pa (vsaj tako se mi zdi) so pa res ze izgubili otroka v sebi in ne razumejo, da so zgodbice za otroke pac to. Zgodbice za otroke. Seciranje zgodbe tu ne pomaga. Pomembno je pritegniti pozornost in jo zadrzati dovolj dolgo da sporocis poanto zgodbe.

Me pa veseli, da je na ta strip toliko komentarjav. In da ste ga, vsaj nekateri, res pogledali. Upam, da ga bodo tudi tisti katerim je namenjen. Slo-tech srenja prav gotovo ni ciljna publika tega stripa in ravno zato vam hvala za vse komentarje. S-T teamu pa za objavo novice.

coderock ::

Hmm... in poanta domnevam da je: "ne smes kopirati programov in glasbe"?
Ne vem kako lahko pri tem kdo rece, da to ne leti tudi na Open Source in glasbo izdano pod Creative Commons ipd. licencami.

Imam idejo... naredimo nasprotni strip, kjer bo izmenjava CD-jev zazelena... seveda zraven "pozabimo" omeniti, da mora biti v skladu z avtorskimi pravicami.
Bo MID objavil tudi taksnega?

BBB ::

A potem, ko bo mularija vso svojo piratsko robo v smeti zmetala, bo pa vesela? Torej bodo pac manj igrali (tudi z anglescino se bodo manj srecevali), bodo manj spoznavali programe (ostali bodo na ravni znanja enaki kot pred racunalnisko dobo - racunalnisko neuki bodo kot bodoci iskalci zaposlitve bistveno manj zazeleni in bodo nekonkurencni, kar je prava stimulacija za brezposelnost), poslusali pa bodo tisino. No, pretiravam malce, da karikiram situacijo, kot je to za strip omenil MIDadmin. Dejansko bo mularija poslusala kaksne 3 CDje, igrala dve ze dokaj stari igrici in morda kdaj na fotrovem racunalniku, kjer je morda nainstaliran Office, poskusila kaj napisati.

Je morda kdo misljenja, da bo v povprecni druzini, ki obicajno bolj na tesno shaja s financami (cemu bi bilo toliko ljudi pri nas sicer kar daljse obdobje zapufanih?), fotr na tecnarjenje mularije sel kupit nove igrice? Nak, ce ne bo nehal teziti, ga bo enkrat uzgal in bo mir. No, saj v druzini z vecjimi prihodki se bodo starsi lahko brez problemov preseravali, ampak takih druzin je malo.

Potem pa naj nekdo pojasni, kako bodo zalozniki potem kaj vec prodali. Programske hise bodo tako ali tako propadale, saj to je nekaj povsem obicajnega v svetu kapitalizma (ce po ceni, po kateri ponujajo programje, ni dovolj povprasevanja, bodo morali znizati ceno ali iti zugrunde). Pa kaj so protipirati res tako ozkogledi in ne morejo uvideti, da v ekonomskem sistemu nastopa veliko vec kljucnih dejavnikov, ki ob nepravilni strategiji privedejo do slabih poslovnih rezultatov. Ce otrok igrice po legalni poti ne more dobiti, je ne bo igral, ce pa ima moznost, si jo bo pridobil nelegalno in jo bo igral. V obeh primerh pa se zlobni zalozniki lahko obrisejo pod nosom, le da za drugi primer okrivijo otroka in tistega, ki mu je igrico priskrbel (pirat, kolega, stric z eMulo, ki nekoliko spominja na, pri nas priznanega junaka, nelegalnega svercarja soli Martina Krpana). Nihce ne uposteva kupne moci potencialnih kupcev. Direktorja Ferrarija se nisem slisal, da bi se kaj pritozeval, da nikakor ne uspe prodati vec svojih avtomobilov. Ce pa bi nekdo njihove modele avtomobilov izdeloval in prodajal brez licence po ceni obicajnih druzinskih avtomobilov, bi se pa taisti direktor mocno zgrazal, da mu jemle dobicek - na racun povprecno premoznih zemljanov sigurno ne.

Osebno me Gantar po svojih osebnih karakteristikah se najbolj spominja na podobo pirata iz stripa - z zavajajoco propagando podrediti si po lastni volji otroke, kot bodoce odrasle osebe, da se mu brezpogojno pokoravajo za dosledno izvajanje kapitalizma, prav do skrajnosti, kot iz obdobja zacetkov indutrializacije. Sociale bo itak vse manj, njihovi strasi, kot kasneje tudi sami, pa se bodo se bolj matrali, da bodo shajali s placo. Torej, Gantar, naj gredo se otroci delat, ne pa igrice igrat, kajne?

Ce bi protipiratom slucajno uspelo izkoreniniti piratstvo, pa bi davek na medije kot nadomestilo za nelegalno kopiranje se naprej pobirali.

poweroff ::

Kaj pa takle scenarij.

K Petru uleti prijatelj s piratskim Wordom, in piratsko enciklopedijo, ker morata napisati seminarsko nalogo za šolo. Word se stalno sesuva in mulca pokličeta na tehnično pomoč Microsofta. Tam jima povedo, da morata piratsko kopijo takoj uničiti in kupiti novo za 100 jurjev. Potem mulca začneta preračunavat koliko ju bi to stalo in ugotovita, da bi si za ta denar lahko kupila n lizik in sladoledov.
Znajdeta se v precepu, ker uporabljata nelegalen software, ki se poleg tega neprestano sesuva, denarja na nakup originala pa nimata.

Potem uleti en tip iz Lugosa in jima ponudi OpenOffice.org, Mozillo in Wikipedijo. Mulca si vse skupaj lepo naložita na računalnik (vmes še nekaj vzklikov v stilu: "O, glej, to je pa v slovenščini, pa pomoč mi nesebično nudijo preko internetnih forumov!"), tip iz Lugosa pa jima razloži, da s tem, ko uporabljata piratsko programsko opremo samo širita monopol velikih programerskih podjetij (seveda s stavki, razumljivimi otrokom), zaradi česar je potem država prisiljena kupovati MS Word in Windowse, ker ljudje ne znajo uporabljati alternativ, saj so se kot otroci preko piratskih kopij naučili uporabljati samo MS produkte.
Lahko jima še pove, da nekatere kose programja je pač treba kupiti, za veliko pa obstajajo brezplačne alternative.

Konča se zgodba tako, da domov uleti Petrov oče, ki dela v državni upravi in Peter mu pokaže OpenOffice. Petrov oče se tako navduši, da sklene, da si bo OOo namestil še v svoji službi in šefa prepričal, da ga uvede namesto Worda.

Mulca pa s pomočjo Wikipedije napišeta odlično seminarsko nalogo in dobita 5.

Na koncu pa seznam spletnih strani z opensource viri.

E, to bi bila zelo inovativna zgodbica. Seveda pa ne bi bila všeč ne založnikom, ne programskim podjetjem. Pa tudi Pristop bi imel morda nekaj težav z njo.
Točnega podatka sicer ne vem, ampak je bilo pa enkrat konec 1999, ko sta Urad za informiranje in Microsoft Slovenija imela neko akcijo. Če me spomin ne vara, je akcijo izpeljal ravno Pristop. Naj me kdo popravi, če se motim.

Mislim, da je takrat Mladina napisala en strupen komentar v stilu, kaj se zgodi, ko imamo Državo + Korporacijo, ki se predstavljata kot civilna družba. So vlekli ene zanimive paralele s fašizmom.
Ja, bo treba pobrskati po Monitorju (11/VIII, stran 8) in Mladini...
sudo poweroff

Tarzan ::

hehe, kaj ko bi open-source community res izvajala take reklame? Denar je sicer problem, ampak s pomočjo kakega bogatega sponzorja >:D .
Drugače pa mislim da tale propaganda ne bo obrodila sadov. Kar se mene tiče... metanja denarja skozi okno. Izgleda da je piratstva še premalo in ga imajo še vedno preveč.

pivmik ::

Ne vem kaj se ma Ministrrstvo TOLIKO za sekirat, sej skoraj vsa programska oprema in predvsem igre prihajajo iz TUJINE. A se sekirajo za tuje firma da bodo še več denarja kradle Sloveniji. Slovenija ima velike dolgove v tujini in rešila se jih bo lahko le z večjim izvažanjem in manjšim uvažanjem. In če ne bomo vrnili dolgov bomo morali dati naša podjetja v tujo last. Ministrstvo pa zgleda da dela v prid tujim podjetjem in v škodo Sloveniji - samim sebi. Za take brošure naj poskrbijo/sponzorirajo ta tuja podjetja, ki prodajajo to drago programsko opremo/igre.
LP, Gregor GRE^

jype ::

Pa saj brosure niso sponzorirala domaca podjetja. Ti si jo!

No, pa deloma tudi Microsoft, ki tudi ni domace podjetje.

AceD ::

Strip je očitno namenjen 8-10 let starim otrokom. Starejši ga itak ne bodo vzeli niti malo resno niti ne bo imel učinka na njih. Da je namenjen tudi staršem? Ne vem, na kakšne starše bo imel vpliv s takim pretiravanjem (sužnji, hudi-grdi-zli pirati, itd. - sam še teroristi manjkajo :\ ). Očitno pa je pretiravanje ob takem klasičnem pristopu good vs. evil res potrebno.

Lahko bi se MID ukvarjalo s stvarmi, ki bi bolj koristile Slovencem kot antipiratstvno. Veliko hardvera se, recimo, sploh ne da kupiti v trgovinah v Sloveniji, ker pač ni zastopnika od tistega proizvajalca. Pri tujih spletnih trgovinah pa je dostava v Slovenijo prej izjema kot pravilo. Pa čeprav sta obe državi članici EU. Kakšni večji premiki v tej smeri bi sigurno bolj koristili Slovencem kot tista brošura. Ministrstvo (kot del vodstva v državi) bi pač moralo po logiki delovati v prid državljanom. Pa ne da je v Sloveniji logika (spet) odpovedala? :\

BSD-jas ::

Nauk stripa je verjetno nekako takšen: otroci, nikar ne kradite igric, sicer se bodo morali ubogi menedžerji skoraj bankrotiranih multinacionalk (npr. M$) voziti z audiji namesto z merđoti. Če očka noče dati denarja, pa oropajte kakšno staro mamo, ki nosi penzijo z banke, potem pa denar še topel za legalno kopijo igre!

ThinMan ::

In tako pridem do strani 12 zgodbice in se zamislim ter skoraj zjokam. Kaj prodajajo našim malčkom. Zgodbice za lahko noč ali grozljivke.

Širjenje dezinformacij, kar tako posplošujejo stvari, ker bi jih verjetno radi zmetali v en koš.

Kak efekt bo imela zgodbica na ciljno populacijo, Današnja mladina ni to kar je bila mladina pred 5, 10 ali več let.

Nevem zakaj pospološevanje da denar od piratstva gre v financiranje kriminalnih dejanj (verjetno so imeli v mislih alkaido in podobno), dejte no mir. V sloveniji je taka revščina in toliko brezposelnih da je joj, naj poskrbijo rajši za povišanje plač in pocenitvi programja, pa bodo rešili "piratizem" - delno.

In v razmislek: Kaj so nam govorili kdo je MARTIN KRPAN in kaj je on počel ? Ali ni nek slovenski heroj s svojo kobilico in soljo ?

Ja pa še nekaj: ali ni M$ doživel takšno rast glih zaradi piratov. Dvomim da bi M$ bil toliko znan če bi vsi kupovali licenčne programe.


LP,

FLADÉ

Tito ::

Obup ... Par strani sem prebral ,pa sem umeral od bede ... Skratka živa kuzlerija ... Naj se raje v šolstvu malo pršpara pa naj grejo na odprto sceno, ne pa da nabavljajo licence za miljarde ... :D Saj v šolstvu bi lahko imeli nameščene Linux operacijske sistem z OpenOffice-om ... Da bi malo prišparali, predvsem za to ... KEr drugaga v šoli tak al tak ne delajo kot malo urejajo dokumente ...

Mimogrede opažam da se knjižnice kar lepo vedno bolje posvečajo Linuxu ... :D

Matri[X] ::

Nasa drzava (spet) zapravlja denar za brezvezne stvari. Namen drzave je da skrbi za drzavljane, jim lajsa zivljenje in bivanje v drzavi, ne pa da nam pere mozgane z raznimi brosurami kot je tale. To, da so pa ciljna publika otroci je pa katastrofalno, prepustite vzgojo otrok starsem! Podobno je blo z vojasko propagando. Mislim, da bi bila vecina slovencev proti vojaskim letakom in brosuram v solah.

Yerpo ::

Zanimivo, kako lepo se je g. MIDAdmin izognil odgovorom na komentarje, ki zadevajo bistvo tega problema, torej ceno legalnega softvera in se osredotočil na pomenske variacije ter dlakocepsko analiziranje posameznih stavkov. Free & open software poleg tega ni "druga zgodba" kot je velikodušno poudaril, tako stališče forsira kvečjemu od saj-veste-koga podmazana uprava in zagotavlja neenakopraven odnos do njega še v prihodnje.
In kako zanimivo tudi, da ga od takrat ko smo mu ponudili protiargumente, tudi ni več na spregled...

Ziga Dolhar ::

Yerpo, določena -- dejstva! -- so pač nepomembna (pa čeprav resnična). Naprimer cena legalnega softvera; po eni strani ljudstvo želi, da naj se država vtika v področja, ki se je ne tičejo (npr. "določanje cene programske opreme"), po drugi pa ji odrekajo pristojnost na področju, ki je temeljno njenemu delovanju oz. nalogam ("uresničevanje" ZASP-a).

Veš, v takih diskusijah se tudi jaz ne pojavljam preveč rad. (Lovljenje na "zajebe", kot npr. neažurnost (prodajanje cedejev?!?!?!), črnobelo slikanje, tehnična nedoslednost -- pa je nevredno človeka, ki poskuša dojet namen in sporočilo tovrstnih akcij.)
https://dolhar.si/

MIDadmin ::

Yerpo: tu sem. Kot vodja razpisov za sofinanciranje odprtokodnih projektov in eden redkih ki v drzavni upravi propagira (in tudi kaj naredi) za odprto kodo, tvoje komentarje jemljem precej osebno. Posebej tisti del o podmazovanju. Na zalost si nasel ravno najbolj napacnega cloveka za tovrstne ocitke.

Glede protiargumentov, pa bi ti predlagal, da raje ponujas resitve. Jaz ti npr. lahko obljubim, da lahko MID naredi strip o Petru, ki bo uporabljal OSS (ze omenjeno na tem forumu). Sequel tega sedaj (na tem forumu) tako pljuvanega stripa. A bo potem v redu? A potem ne bo zapravljanje davkoplacevalskega denarja? A potem bodo v stripu sami good guyi al pa bo notri tudi kak tip v crni jakni, ki mu bo nad glavo visel napis M$? Me zanima kako zastavis tak strip za otroke in ne poenostavis zgodbo...

Povsem resno zbiram predloge za scenarij. Ce ne verjames, da to lahko naredim - yust try me.

Alexius Heristalski ::

Mah, naj gre MID v 3 PIsane MArjetice, za kakšne oslarije porabljajo denar! Ko da ni še nihče slišal za Linux in ostale odprtokodne projekte. Pol se pa ljudje sprašujejo, če bi volili LDS ali ZLSD (težka dilema, ni kaj).
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Yerpo ::

Moja kritika ni bila niti malo osebna (razen, priznam, tisti del o nepojavljanju, kar vzamem nazaj), kar je MIDadmin pravkar sam upravičil. Če je v celotni upravi eden redkih, ki podpira odprtokodno programje in kaj naredi zanj, potem je stvar še bojl žalostna kot sem mislil.
In ne, težav ne bo rešil en strip. Takega črnobelega predstavljanja problemov tudi ne potrebujemo. Kaj če bi recimo lahko v omenjenem stripu oče za konec rekel sinku nekaj v stilu: "Ne kupuj teh stvari od piratov. Pridi, greva v trgovino, za pet tisoč tolarjev bova dobila tvojo igrico, pa še priročnik boš dobil zraven, in velik plakat zlobnega pirata v lični škatli."
To bi bilo dosti bolj kredibilno kot ena pravljica o gusarskem otoku.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LibreOffice vs InDesign

Oddelek: Pomoč in nasveti
141875 (1283) opeter
»

Brošura osnove uporabe računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
81421 (1125) Domini tm
»

Nakup superg ali kako se prebiti skozi goste izločke oddelka za marketing

Oddelek: Loža
266791 (5973) Penderecki
»

CorelDRAW X3 - težava z A.R.M.

Oddelek: Programska oprema
51537 (1454) Lukasis
»

MID proti piratom

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
453722 (3722) atasmrk

Več podobnih tem