»

The Pirate Bay izdal film

The inquirer - Pri vsem znanem piratskem zalivu so izdali dokumentarni film o zgodovini izmenjave datotek preko medmrežja. Film nosi provokativen naslov: Steal This Film in je seveda prosto dostopen za prenos v različnih formatih. Klasični dokumentarci, kot so na primer tisti, ki jih snemajo pri televizijski hiši BBC, naj bi bili neustrezni, saj po mnenju ustvarjalcev Pirate Baya njihovi avtorji naj ne bi razumeli novih tehnologij in sprememb. Za prihodnost načrtujejo tudi nadaljevanja, če bo dovolj donacij, ki bi jim to omogočile.

Morda lahko kot drugi del pričakujemo parodijo na Pirate s Karibov.

12 komentarjev

Brazilija: Prisegamo zvestobo Pingvinu

Wired News - Članek na Wired vas popelje po zgodovini Brazilskega glasbenika in politika Gilberta Gila, povede vas do njegove podpore licencam Creative Commons in do nestrinjanja založbe Warner. Govori o Brazilskem vladnem uporu farmacevtskim patentom in skorajšnjemu kršenju patentnih "pravic". O državi, kjer strada 22 milijonov ljudi in porabljenih šestdesetih vrečah izvožene soje za eno ali enoinpol-letno licenco MS Office plus. O tem kako lahko ne podjetje, ampak cela država sprejme navidez anarhično ureditev odprtokodnega poslovnega modela. O revoluciji ki se vidno bliža in njenih nasprotnikih. O Brazilskem pozdravu in pozdravu revnejših držav odprtokodnim rešitvam. O intelektualni lastnini in njenem edinem namenu, ščitenju ameriških korporacij.

Za vas je pisal: Julian Dibbell

62 komentarjev

Green day na zanimiv način rešuje svoje investicije

Slo-Tech - Punk skupina Green day se trudi čimbolj izkoristiti težavne čase, ko na njihov zaslužek (bolje rečeno na zaslužek založb) prežijo taki in drugačni pirati. Tako so uporabnikom ponudili posebnen zbirateljski komplet petih CD-R plošč, potiskanih z grafikami skupine. Za osem dolarjev tako dobite lične zgoščenke za glasbo, ki ste jo prenesli s spleta -- na nelegalen način.

Očitno se člani Green day zavedajo, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Sedaj lahko samo še čakamo, kdaj bodo glasbene skupine na svojih spletnih straneh objavile povezave do njihovih računov za mikroplačila.

21 komentarjev

MID proti piratom

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Danes je ministrstvo za informacijsko družbo sklicalo tiskovno konferenco, kjer so predstavili brošuro Peter proti piratom, ki skuša najmlajšim predstaviti nekatere pasti uporabe nelegalne programske opreme.

Ob branju knjige se boste gotovo veselo zabavali, žal pa nisem povsem prepričan, da bo imela na piratstvo kakšen omembe vreden učinek, saj njena ciljna publika najbrž še ne zna brati.

Ker pa brošura ni izdana pod kakšno izmed prostih licenc, zakonska zaščita pa pripada avtorju na podlagi same stvaritve dela, ne bo odveč opozorilo, da je njeno razširjanje preko P2P omrežij nezakonito!

53. člen ZASP v 2. alineji sicer dovoli predelavo v parodijo ali karikaturo, vendar je le malo verjetno, da bo komu uspelo ustvariti še hujšo parodijo od samega originala....

45 komentarjev

Parodija na Tom's Hardware

Slo-Tech - Vsi že vemo, da je Tom pred dnevi objavil test Intelovega Pentiuma 4, ki naj bi deloval na pošastnih 3600 MHz. O dvomljivi pravičnosti testa so govorili že v nemških ter angleških forumih, a moje mnenje nekako kroži okoli dejstva, da je Tom dejansko imel inženirski primerek, ki je odklenjen, ga navil preko FSBja ter enostavno sklepal. A pustimo to. Raje si za olajšanje od včerajšnjega petka trinajstega preberite parodijo na njegov test. Smeha na tone [:D].

5 komentarjev

V boj proti prahu!

Case Junkiez - Tudi najlepše ohišje je po dobrega pol leta delovanja (še posebej, če je pošteno prevetreno) od znotraj podobno 20 let staremu klumpu zaradi, uganili ste, vedno nabirajočega se praha. Računalničarji s prahom od nekdaj vodimo majhno vojno. Vztrajno se ga lotevamo z raznimi filtri, sesanjem računalnika, pločevinkami s stisnjenim zrakom, toda prašna zalega vedno znova najde pot do notranjosti računalnika. Na Case Modders Australia strani si lahko ogledate zanimiv članek z imenom "10 stvari, ki jih sovražim pri prahu" (parodija na film ni izključena :)). Avtorji so se v članku pošteno lotili našega prašnega problema... Izvedeli boste zakaj za vraga je prah sploh škodljiv ter kako se ga najbolje lotiti. Zanimivo branje...

3 komentarji