» »

Le kaj Münchnu onemogoča prehod na Linux?

Le kaj Münchnu onemogoča prehod na Linux?

Slashdot - Najboljši argument za prehod na Linux je ponašanje s primeri, ko se velika množica uporabnikov odloči za spremembo. Ponavadi gre za podjetja, pred meseci pa je na ta način "zaslovel" tudi München, ki je sklenil vseh 13.000 računalnikov mestne uprave opremiti z Linuxom. Kljub temu, da jim je Microsoft ponujal različne ugodnosti, so se odločili za domači SuSE, ki je bil še precej ugodnejši.

Te dni pa se Bavarci soočajo z velikimi težavami, saj jih je stranka Zelenih opozorila na morebitne konflikte s programskimi patenti. V Evropi je namreč že sedaj podeljenih čez 30.000 patentov, ki so seveda popolnoma v nasprotju z obstoječo zakonodajo, spornih pa naj bi jih bilo vsaj 50. Tako je prehod na Linux začasno zamrznjen, dokler odgovorni ne proučijo morebitnih finančnih vplivov na reformo. Klik!

26 komentarjev

pivmik ::

München = NEMŠKO
Minhen = SLOVENSKO

Dejte to popravit, sej smo slovenska stran.
Zakaj pol ne pišete "Roma" in ne Rim?
LP, Gregor GRE^

Microsoft ::

Ha ha, in potem pride Microsoft v München in jim v zameno, ker so hoteli presedlati, rece: "Ceno smo podvojili.":)))

Ce ne drugega, je saj fer clanek, da pokazejo tudi na slabe strani takih prehodov. Da niso kar naprej neke 'relkame' za Linux.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

borchi ::

aja, minhen je sedaj. ko sem js še v šolo hodu še ni blo tk. bil je čikago, dunaj, budimpešta, po se je pa že počasi nehalo. že za washington in cleveland se niso mogli zmenit a so že zreli. zdej pa že kr minhen?
l'jga

jype ::

Skratka, ce imas dovolj denarja, da patentiras nekaj, kar se ni patentirano (nikjer ne pise, da moras rec sam ali prvi izumit), se lahko delas norca iz vseh.

Se kdo od bralcev meni, da so programski patenti dobra ideja?

Mocno upam, da se bo zgodilo to, kar je napovedal Brane2. Potem bodo vsa podjetja, ki skusajo kaj smesnega patentirat, propadla, ker si ne bodo mogla privoscit licencirat patentov, ki jih drzi OSS skupnost.

marS ::

mislim da je skrajni cajt da se nekaj reši s temi patenti ker če ne, bo velika piz****ja. Ta primer pa je ful butast. Pa ne vem kaka filozofija je potrebna pri prehodu. - najprej strežnike in potem ko jim potečejo licence za office gor open office na winsih da se folk navadi. potem, čez nekaj časa pa desktope kar na linux. Sploh ne vidim problema, ne verjet da so vsi tako butasti /kot nas prepričuje m$/ da ne bi mogli prešaltat na open office
...no more heroes...
https://ilbis.com/

moj_nick ::

Ja, pa Njujork mamo tut ;)
110111001001010001010000

jype ::

Jaz pa zvim v Lajbahu.

Beernarrd ::

Drugače pa po naše ni Minhen ampak je Monakovo

Brane2 ::

VSe to je že omenjeno in že davno pričakovano.

Nemci sploh nimajo težav s programskimi patenti in jih bodo mogoče imeli šele, če bodo progrramske patente priznali.

To je torej stvar zakkonodaje, ne painherentna slabost Linuxa.

Tudi če jih bodo uvedli, to še zdaleč ne pomeni konca ne za Linux ne za njegovo uvajanje v državne in druge ustanove.

Tole je sicer haklc, ampak pričakovan.

Sploh pa so bile tiste novice o masovnih prehodih prezgodnje. Če še zagnancem kot sem jaz, do danes ni uspel 100% prehod na Linux, težko pričakujem od totalnih analfabetov, da bi opravili prehod že leta nazaj.

Sinuhe ::

Monakovo je zastarelo ime, ki ga nihce vec ne uporablja. München je ime mesta, kot ga uporabljamo v slovenscini. In prosim, "Minhen"? Kaj pises tudi "Šekspir" namesto "Shakespeare" in, kot receno, "Nju jork" namesto "New York"? V slovenscini imajo posebna imena le mesta, ki so si jih pridobila prek zgodovine. Resda smo nekoc imeli "Monakovo", ampak danes je to neuporabljivo ime. (Kot je "Carigrad" za "Istanbul", ceprav nas hocejo na RTVSLO prepricati drugace.)

Je pa res, da se Čikago pise poslovenjeno glede na Pravopis. Skrajno cudno.

Nacelno imena tujih mest pisemo v originalu, izgovarjamo pa jih z najblizjimi slovenskimi fonemi.

swar ::

Sovrazim pisi kao sto govoris :\

MrStein ::

V tem Press release-u pravijo, da to ne pomeni večjo spremembo, ampak le en novi,dodaten korak na poti k cilju.

Pa omenijo tudi, da se Dunaj tud zanima za linux.

der_Alte ::

Če se ne motim, je "Monakovo" slovensko ime za "München" in ne nek kretenski "Minhen".

Ahja... slabo berem komentarje... je že blo napisano. :D Čeprav ne vem, zakaj bi bilo zastarelo. A bomo zdaj hodili v Blajburg? Pa u "Vin"? Je Dunaj tudi zastarelo ime? Najbolj žalostno je recimo, da Štajerci samo čukasto gledajo, ko jih vprašaš, če hodijo kaj v Gradec.

minmax ::

da ne bo pomote...

kar zeleni s temle počnejo je to, da hočejo na lastno vlado pritisnit, da bi se jasno izrekla proti programskim patentom zato, da bi imela javna uprava prosto pot v linux in ne obratno, da naj javna uprava gre dol z linuxa, da bodo imeli programski patenti prosto pot ...

ah ja... brave new world of intelectual property

Sinuhe ::

Ne, Dunaj je se vedno Dunaj. Ne vem, *zakaj* je "Monakovo" zastarelo ime; pac, le malokdo ga se uporablja, mnogo pa ga sploh ne pozna. Eksonimizacija na delu, najbrz.

Krajsi spisek poslovenjenih imen krajev je na Wikipediji.

MrStein ::

Kaj, torej "Minken" sploh ni prav ? Ajajjj ... ;)

lorenz ::

Lahko bi pa nemska ( pa tudi nasa ce ne bi bila kupljena) vlada opicila davek na software ki je narejen v komercijalnih firmah in se prodaja v komercijalne namene ( pa saj ni normalno da je firma ki prodaja taki drek ena najvecjih in nabogatejsih firm na svetu in najverjetneje je potrebno za tako sranje kakih 50-100 programerjev , vse ostalo je larifari in nategovanje.)


In ali Micro.... nima v svojih kodah nicesar kar je kdo drug patentiral .

cekr ::

Če bi se vsi Linux verniki malo spustili na realna tla, bi videli, da pri tem prehodu v Münchnu niso problem patenti. To je samo izgovor. (Tam tudi ne gre za direktni prehod iz MS na Linux, ker so v uporabi še drugi sistemi. )
Problem ne bi bil samo prehod na drug sistem. Stvar je v tem, da je mnogo nameskih programov pisanih samo za določene sisteme in veliko krat tudi za točno določeno strojno opremo.
Ker pa večina mesta čisto dobro funkcionira, nima nobenega smisla za neke postopke izdelovat nove programe, ki v končnem sploh ni rečeno, da bi delali bolje, kot v sedanji postavitvi.

Vsi verniki ne vidite skozi zarosena okna; niso samo v uporabi programi za pisanje besedil in preglednice; uporablja se še mnogo drugih progamov, ki so namensko pisani. Namensko pisan program pa stane lahko tudi nekaj 1000 licenc za sistem ali kateri koli program s police.

V končnem bi prehod v takšnem mestu kot je München stal precej več, kot pa naročnina na plačane storitve.

Vreščanje nekakšnih free-zagrizencev je kratkoročno slepilo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BigWhale ::

'Namensko' pisane programe je potrebno vzdrzevati, jih posodabljati....

cekr ::

A v Linuxu jih pa ni treba? Pa to ni zastonj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

ghaefb ::

:D cekr...
Se dobro počutiš ko nas lahko poimenuješ "linux verniki, free-zagrizenci" ??
Skoraj si kaj pametnega napisal...

Tvoja ideologija je točno takšna kot jo imajo vsi "windows verniki" :P
Zakaj bi prehajali na Linux sisteme, večina namenskih programov je napisanih za windows, ne spača se pisati namenskih programov za druga okolja... saj vse deluje lepo in prav na windowsih... prehod na Linux je predrag :\

Pa ravno zato je treba prehajat na Linux, da se bodo začeli pisat namenski programi za Linux !
München na 13 000 računalnikih prešel na Linux, bo pa treba napisat programe ki bodo delovali na Linuxu.
In prav je tako. Ne pa da ostajajo na windowsih in podpirajo itak že tako velik monopol microsofta.

Ljudje sploh ne vedo da obstatjajo alternativni OSi... in to bomo spremenili ravno mi "linux verniki", pa če vam je všeč al pa ne.
A si lahk predstavlate da bi imele ostale firme takšen monopol kot ga ima microsoft na področju OS!?
Na primer avtomobilska industrija, hi-fi tehnika, al whatever... katastrofa

MrStein ::

cekr :

- prehod MORAJO naredit, ker jim poteče licenca/podpora za WinNT4.0
- lahko gredo na MS sistem=1.000.000 EUR ali linux=10.000 EUR ( tak na oko )
- namenski programi :
- če so tak specialni, jih bo itak treba na novo napisat tudi za winXP
- če pa niso, pa bodo itak laufali tudi v linux-u ( wine itd. )
- pod pogojem, da sploh imajo kaj takega, kar nameravajo obdržati.

jype ::

Microsoft nima nobenga monopola. Ma velik delez in tezi, ja, ampak jaz se kar fajn znajdem brez njegovih izdelkov.

Primer problema je, da recimo firma X, ki dela windows softver za banke, noce povedat kako jaz napisem svoj softver, da bi lahko s tisto banko delal iz kakega drugega OS. Skoda, ampak tega si verjetno ne morejo privoscit (vsaj mislijo si).

Ceprav nekateri mislijo, da so namenski programi uh in ah dragi in da je zato pametno ostat na Windows, temu ze leta ni tako. Koliko zadnjih filmov, ki ste jih gledali, je bilo renderiranih na Windows? Koliko vremenskih napovedi so vam zracunale Windows postaje? Koliko molekul ste nazadnje simulirali na Windows? Kje sploh uporabljajo Windows za resno delo? Se v 100% Windows shopih si ne morejo privoscit, da ne bi imeli med Internetom in svojimi racunalniki kakega unix firewalla. Sprijaznit se bo treba z dejstvom, da so Windows pac v zatonu.

KDE je neprimerno mocnejsi desktop kot Windows, OpenOffice je ze na pol poti do tam kjer je danes Microsoftov Office (ki dejansko ni slab program, da ne bo kdo mislil, ima pa svoje hibe, predvsem razvojni model, ki ne omogoca tako sirokega in hitrega testiranja in odpravljanja napak, kot ga omogoca razvojni model, ki ga prakticira OSS skupnost).

Dejstvo, da je Linux vedno mocnejsi player pa je po moje posledica tega, da v Linuxu prakticno nic ni sveto. Ce kdo naredi katerokoli rec bolje kot je obstojeca, se jo pac zamenja. Ogromna testna skupnost, sestavljena iz sposobnih programerjev, se pac pozna. Dvomim, da bo kdaj obstajalo podjetje, ki bi bilo sposobno najeti taksno intelektualno kapaciteto.

cahahopie ::

He, Windowsi so tako ponarodeli, da bi morali že biti zastonj, saj jih ima ja skoraj vsaka kibla na našem planetu (ja, pa še kak satelit ...).
Večina firm v Sloveniji ima gor naložene Windowse in če si tako podjetje želi voditi račune, ima ponavadi lastno računovodsko službo, ki rabi računovodske programe in to take programe, da bodo seveda delali na Windowsih... in tako je večina firm, ki takšne programe dela, navajene le Windows platforme oz. se jo drži kot pijanec klopa.
Npr. podjetje s šuhi, kjer je moja mama član uprave, imajo le kible s Windows sistemom. Že dolga leta zanje piše programe neko podjetje s katerimi se dobro razumejo in tipi pri tej firmi poznajo le jezik oken, start menija, fat, ntfs... no to je njihova najsodobnješa pogruntavščina, še pred kratkim je vse baziralo na dobrem starem DOSu.
IN... nato pride k njim v firmo tipo, ki jim priporoča Linuxe, seveda reče, da so zastonj, toda delo se plača (drago)... in če tak preračunaš... pri njih v firmi s šuhi občasno pride nek tipo kaj pokrpat ali pa ponovno naložit, ki sicer dela pri nekem servisu... če pa bi vzeli Linuxe, bi pa pri tem naleteli na en kup bolj zoprnih težav.. torej najti dobrega serviserja, ki se na to spozna (hmm... konkurence sigurn ni velike) , no in ta sigurno zelo ceni svoje znanje in ga drago tudi zaračuna... torej dolgoročno (če se stvari prej ne bodo umilile) te na koncu pride skoraj enaka cena. No, pa da ne bo hudega... na moj prenosnik (ok...sj je čelav prenosnik) je en tipo nalagal 3 ure Linuxe in 1 uro Windowse. 6 jurjev pa je ura.
(no pa da ne boste mislil, da sem tako nesposoben - šlo je za metanje dnarja stran, tipo je naredil to kar mu ni noben rekel, da mora... toda računat pa je kar znal... bastard).


Pa glede... Minhen, Muenchen...
Kot je že en rekel, so določena imena krajev, ki smo jih Slovenci "poslovenili" ... no pa to ni vsak kraj na zemeljski polobli. Dunaj, Rim, Milan, Pulj, Videm, Celovec, Gradec, Lipnica, Beljak, Monošter, Tržič, Trst, Občine ..., razen Rima in Milan-a, so vsi ti kraji skupaj z nami spadali v neko povezano celoto, državo - Habsburško monarhijo, ponekod smo samo hodil študirat, nekam na morje, po večini teh krajev pa še danes živijo naši sonarodnjaki.

Njujork, Njudžersij, Losanđželes, Keln, Bon, Štrasbur, Marsej, Štokholm ?????!!:\

BigWhale ::

Cekr,

> A v Linuxu jih pa ni treba? Pa to ni zastonj.

Bistvo si falil za ene 200km...

mathjazz ::

Ker močno dvomim v Minhen, bo do takrat, ko mi nekdo predloži znanstvene dokaze, da München ni pravilno, namesto Minhen spet pisalo München.
www.getfirefox.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10428787 (25007) Ashrack
»

Silverlight bo na voljo tudi za Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
717952 (5945) CaqKa
»

München nadaljuje

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
366023 (6023) Bistri007
»

Le kaj Münchnu onemogoča prehod na Linux?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
265178 (5178) mathjazz
»

Sedaj tudi Velika Britanija?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
102050 (2050) Sid Izprijeni

Več podobnih tem