» »

Zakaj Janezek uporablja kurjepis

Zakaj Janezek uporablja kurjepis

CBS News -

Vedno hitreje razvijajoči se računalniki skupaj z internetom in elektronsko pošto prodirajo v vse domove. Proces računalizacije je najintenzivnejši v Ameriki, kjer je prišlo do prvih nesoglasij in težav.

Vse skupaj je namreč prišlo tako daleč, da se učitelji, starši in zgodovinarji močno bojijo za standardni ročni lepopis, saj učenci čez Lužo pričnejo uporabljati tipkovnice že zelo zgodaj. Neka devetletna deklica, naprimer, pravi, da je uporaba računalnika za pripravo vsakovrstnih zapiskov lažja: ni potrebno paziti na pisavo, ob napakah ni brisanja, sam proces pa je hitrejši. Večina se pridružuje temu mnenju, nekateri učitelji pa po mnenju strokovnjakov ravnajo neodgovorno, ko učence za projektne naloge, spisane na računalnik, dodatno nagradijo. In trend se širi.

Stanje je alarmantno, vedno manj ameriških otrok je zmožnih čitljivo pisati pisane črke, posebni kurzivni lepopis pa obvlada manjšina. K sreči obstajajo tudi posamezniki, tako učitelji kot učenci, ki jim je stilni lepopis v veselje, kot naprimer Sue Bolton na Woodsidski osnovni šoli, kjer lepopis še poučujejo. Obširen članek na to temo.

Ali ima ročni lepopis še prihodnost, pa presodite sami, saj se računalniki vedno bolj vrivajo v naš vsakdan. Ni nemogoče, da bo čez nekaj let že vsakdo hodil z majhno prenosno tipkovnico in brezžičnim oddajnikom.

Pri nas se za zdaj tovrstnih težav ni treba bati, saj v naših šolah še vedno pridno uporabljamo nalivna peresa. Akoravno lepopisa res ne učijo več.

15 komentarjev

Sid Izprijeni ::

Jaz razne zapiske, ko delam kako stvar, še večinoma na roko delam. Pa sem ultrapristaš računalniškega pristopa, vendar je pa rokica le hitrejša in mimogrede še potegne kako črto ali puščico sem in tja in tu in tam pritisne kako skico, shemo ali diagram. Bolj je obvladljiva in je skorajda neposredno povezana na misli, medtem, ko sta miš in tastatura vmesnika, ki sta rahlo bolj okorna.

Ne me narobe štekat. Pisanje na roko zagovarjam samo, če se s tem prihrani čas ali zagrabi dobro idejo. Sicer pa to res postaja vedno bolj stvar preteklosti. Lepopis je pa čista romantika.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

frenk ::

lepopis smrdi...razvoj gre naprej in eni tega pač ne dojemajo...naj crknejo>:D

Roadkill ::

Jest precej hitreje in predvsem lepše tipkam kot pišem ročno. :)

Fury ::

jp.. kar se mene tice je rocno pisanje primerno le za take predmete v soli kjer mas veliko skic in diagramov in matematiko... vse ostalo je najbols pisat na comp :)

pivmik ::

Glavno da znam pisat in da vsak lahko prebere to kar napišem.
Lepota pa je subjektivna stvar.
LP, Gregor GRE^

mrTwelveTrees ::

Počakte še neki časa, ko bojo dlančniki ZELO ZELO poceni, mel boš doma računalnik v kuhinji, spalnici, dnevni sobi, kopalnici... v avtu, v mobitelu - vse povezano med sabo - ko bo to postalo standart ... potem bo ALARM, kdo bo to še pisal kej na roko ? noben...

Ziga Dolhar ::

Kaj pa tabletke?

Lepopis z OCRom. :)

Prfoks vesel in podatki na disku! :)
https://dolhar.si/

Mate ::

Da bi zdej prepovedal delat razne naloge na racunalnik, tako kot to pocnejo nekateri ucitelji za voljo manjsega prepisovanja je bedarija. Ce bos to naredu otroku, mu bos sigurno otezil njegovo prihodnost. Po drugi strani pa morjo bit otroci in odrasli po mojem mnenju se vedno zmozni tako lepega pisanja, da ga lahko normalno pismen clovek brez problemov bere.

Jeebs ::

Se pridružujem Roadkill-u. Sploh več ne znam lepo ročno pisat.;(
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

nodes ::

Ja lepopis so imeli davno nazaj, potem je prišla v modo dohtrska pisava, ki je nisi sam dešifriral čez dva dni. Lepopis le še kot šolski krožek.

mathjazz ::

Sid izprijeni ima prav. Roka je še vedno najbolj obvladljiv "vmesnik" in Ziggga je lepo nakazal, da se tipkovnicam in verjetno tudi miškam slabo piše, ker živimo v času dlančnikov in tabletk. Rokopis še ni za staro šaro.
www.getfirefox.com

Nikita H ::

jst ne znam za sabo brat...oziroma se ne morm učit iz svojih izpiskov ( zapiskov) tako da si ne predstavlam kako bi gimnazijo in pol faksa naredu brez sušolk....slava jim!

Tody ::

Nikita to je res jest ti dam tut prov :D Po resnici v vsakdanjem življenju (kontorlke-zapiski ne štejejo) kaj še pišete na roko ???

Freelancer ::

Hahaha a to ste resni, da prfoxi prepovedujejo na racunalnik delat dolocene stvari? Ocitno neumnost dolocenih osebkov zvisuje eksponentno... Edino, kar s tem dosezejo je, da porabis vec casa, ne pa, da se zmanjsuje kolicina prepisovanja. Hja, mal postimite solstvo in mladino motivirajte, pa bo. Kaj? Aja zdej pa noce noben nc slisat :) Zakaj ze? Ker so itak ucenci krivi za vse?:\

Neandertalec ::

Ne vem, ne vem, ce so ravno racunalniki krivi za grdopis. Jaz sem imel tezave s pisavo ze od takrat, ko se nikomur se sanjalo ni, kaj je racunalnik in vem kako so mi prfoxi vedno tezili zaradi pisave, pri spisih pa sem ponavadi dobival ocene kot delo (t.j. vsebina) 5, oblika (t.j. pisava) 2 ;-). So se pa že takrat našli kakšni psihologi, ki so imeli dovolj jajc, da so si upali povedati, da je tezenje glede pisave cisti terorizem (prevedeno v dandanasnji besednjak)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisane črke

Oddelek: Šola
938426 (25218) next3steps
»

Lastnoroči podpis

Oddelek: Loža
437387 (5283) next3steps
»

Je učenje pisanih črk še smiselno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13337548 (31080) Okapi
»

Račun

Oddelek: Šola
171608 (1247) joze67
»

Zakaj Janezek uporablja kurjepis

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
152936 (2936) Neandertalec

Več podobnih tem