» »

Pisane črke

Pisane črke

M@73Y ::

Iščem uradno tabelo slovenske abecede in sicer za:
male in velike tiskane črke, ter male in velike pisane črke.

Do sedaj sem našel le sledečo tabelo
ki sicer vsebuje vso zahtevano pisavo, a je bolj hoby program variante. Rad bi bolj profi, kot je recimo standard za tehniško tiskano pisavo.

absurdno se mi zdi, da vpis tako trivialne zadeve v iskalnik (google/najdi.si) ne najde popolnoma nič konkretno uporabnega.

lp,
..jump into psytrance tunnel..
  • spremenil: M@73Y ()

garamond ::

Zakaj bi pa to rabil? Standardi za računalniške pisave (code pages -- nabor znakov) ne ločijo med kurzivnim in tiskanimi črkami. Recimo, oba velika A-ja iz tvojega primera bi v računalniški pisavi imela enako kodo (recimo UTF -- v obliki števila), to, da je eden kurziven je pa samo ena možna reprezantacija; čeprav je ponavadi v datoteki fonta označeno, da je pisava kurzivna.

Če hočeš vedeti vse znake, ki so uporabljani v slovenščini, je še najbolje pogledati v uvod v SSKJ. Mislim da bi morali biti tam tudi vsi samoglasniki s svojimi naglasi.

Našle bi se tudi pisave, ki podpirajo slovenščino, ampak to pomeni samo to, da je nekdo pogledal, kaj vse se uporablja v slovenščini, in to vključil v pisavo. Precej verjetno pa je, da bi imela pisava še podporo za druge manj razširjene jezike in posledično znake, ki jih v slovenščini ni.

M@73Y ::

rabil bi za to, ker je tekla debata o pisavah, in mi nekdo ni verjel, da take črke sploh obstajajo. mislim, zadeva je res osnovnošolska, ampak, glede na to, da se velikih pisanih črk večinoma sploh ne uporablja (v današnji rabi večinoma prevladuje uporaba velike tiskane črke in nadaljevanje male pisane, če me zastopiš) in potrebujem eno bolj oprijemljivo gradivo s katerim lahko dotičnemu človeku pomaham okoli nosa ter mu razložim, da obstaja tudi ta pisava.
Potrebujem torej tako primerjalno tabelo kot je zgoraj, samo da je v bolj "uradni" obliki ala. wikipedia itd.
..jump into psytrance tunnel..

dzinks63 ::

rabil bi za to, ker je tekla debata o pisavah, in mi nekdo ni verjel, da take črke sploh obstajajo.

Včasih se je temu reklo lepopis in je bil obvezni predmet v osnovnih šolah.

V učnih načrtih za osnovno šolo lahko sledimo učnemu predmetu lepopis od leta 1774. Takrat so ga imenovali „pravpisanje“. Cilj poučevanja je bil pridobitev razločnega in prijetnega rokopisa. Kot samostojni predmet je bil ukinjen leta 1959. Pri učni uri lepopisja okoli leta 1930 v 4. razredu narodne šole učenci spoznajo zgodovino pisave in pisal ter se poučijo o pomenu in vlogi lepopisja v šoli. Osnove lepopisne pisave dobijo tako, da s peresnikom in tinto pišejo velike in male lepopisne črke na učne liste. Pri tem spoznajo pravila lepopisja, pravilno držo telesa, predvsem roke in prstov, in taktiranje – tanka črta navzgor, debela navzdol.


Drugače pa takšne pisave išči pod kaligrafijo, kot umetnost lepega pisanja. Calligraphy

garamond ::

V bistvu je širši pojem za pisane pisave "script". Obstaja res dosti takih pisav, pred časom so bile res popularne (link). Te pisave so tudi del zgodovine, v slovenščini so omenjene v knjigi Knjižna tipografija.

Je pa to bolj kategorija pisav. Za računalnik je vseeno, ali je neka pisava pisana ali ni -- črke bodo še vedno imele enake kode. Okoli teh kod sicer lahko še dodatno rečemo, ali so črke podčrtane, oddebeljene, kurzivne ... kakšnega fonta so -- tukaj pridejo še najbolj v poštev pisane črke, ker pač izberemo font s pisano pisavo. Fonti vsebujejo tudi podatke (namenjeni bolj ljudem in klasifikaciji), v kateri kategoriji je pisava. Kot ena večjih (poleg serifnih in neserifnih pisav) so tudi pisane pisave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: garamond ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ime pisave

Oddelek: Pomoč in nasveti
111686 (1217) adinfinito
»

Kako zgleda slovenski narekovaj?

Oddelek: Programska oprema
344594 (4038) ender
»

Pisava in šumniki

Oddelek: Programska oprema
62215 (2074) DMouse
»

Zakaj Janezek uporablja kurjepis

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
151997 (1997) Neandertalec
»

OCR

Oddelek: Programska oprema
14924 (716) Go-ahead

Več podobnih tem