» »

Pisane črke

Pisane črke

M@73Y ::

Iščem uradno tabelo slovenske abecede in sicer za:
male in velike tiskane črke, ter male in velike pisane črke.

Do sedaj sem našel le sledečo tabelo
ki sicer vsebuje vso zahtevano pisavo, a je bolj hoby program variante. Rad bi bolj profi, kot je recimo standard za tehniško tiskano pisavo.

absurdno se mi zdi, da vpis tako trivialne zadeve v iskalnik (google/najdi.si) ne najde popolnoma nič konkretno uporabnega.

lp,
..jump into psytrance tunnel..
  • spremenil: M@73Y ()

garamond ::

Zakaj bi pa to rabil? Standardi za računalniške pisave (code pages -- nabor znakov) ne ločijo med kurzivnim in tiskanimi črkami. Recimo, oba velika A-ja iz tvojega primera bi v računalniški pisavi imela enako kodo (recimo UTF -- v obliki števila), to, da je eden kurziven je pa samo ena možna reprezantacija; čeprav je ponavadi v datoteki fonta označeno, da je pisava kurzivna.

Če hočeš vedeti vse znake, ki so uporabljani v slovenščini, je še najbolje pogledati v uvod v SSKJ. Mislim da bi morali biti tam tudi vsi samoglasniki s svojimi naglasi.

Našle bi se tudi pisave, ki podpirajo slovenščino, ampak to pomeni samo to, da je nekdo pogledal, kaj vse se uporablja v slovenščini, in to vključil v pisavo. Precej verjetno pa je, da bi imela pisava še podporo za druge manj razširjene jezike in posledično znake, ki jih v slovenščini ni.

M@73Y ::

rabil bi za to, ker je tekla debata o pisavah, in mi nekdo ni verjel, da take črke sploh obstajajo. mislim, zadeva je res osnovnošolska, ampak, glede na to, da se velikih pisanih črk večinoma sploh ne uporablja (v današnji rabi večinoma prevladuje uporaba velike tiskane črke in nadaljevanje male pisane, če me zastopiš) in potrebujem eno bolj oprijemljivo gradivo s katerim lahko dotičnemu človeku pomaham okoli nosa ter mu razložim, da obstaja tudi ta pisava.
Potrebujem torej tako primerjalno tabelo kot je zgoraj, samo da je v bolj "uradni" obliki ala. wikipedia itd.
..jump into psytrance tunnel..

dzinks63 ::

rabil bi za to, ker je tekla debata o pisavah, in mi nekdo ni verjel, da take črke sploh obstajajo.

Včasih se je temu reklo lepopis in je bil obvezni predmet v osnovnih šolah.

V učnih načrtih za osnovno šolo lahko sledimo učnemu predmetu lepopis od leta 1774. Takrat so ga imenovali „pravpisanje“. Cilj poučevanja je bil pridobitev razločnega in prijetnega rokopisa. Kot samostojni predmet je bil ukinjen leta 1959. Pri učni uri lepopisja okoli leta 1930 v 4. razredu narodne šole učenci spoznajo zgodovino pisave in pisal ter se poučijo o pomenu in vlogi lepopisja v šoli. Osnove lepopisne pisave dobijo tako, da s peresnikom in tinto pišejo velike in male lepopisne črke na učne liste. Pri tem spoznajo pravila lepopisja, pravilno držo telesa, predvsem roke in prstov, in taktiranje – tanka črta navzgor, debela navzdol.


Drugače pa takšne pisave išči pod kaligrafijo, kot umetnost lepega pisanja. Calligraphy

garamond ::

V bistvu je širši pojem za pisane pisave "script". Obstaja res dosti takih pisav, pred časom so bile res popularne (link). Te pisave so tudi del zgodovine, v slovenščini so omenjene v knjigi Knjižna tipografija.

Je pa to bolj kategorija pisav. Za računalnik je vseeno, ali je neka pisava pisana ali ni -- črke bodo še vedno imele enake kode. Okoli teh kod sicer lahko še dodatno rečemo, ali so črke podčrtane, oddebeljene, kurzivne ... kakšnega fonta so -- tukaj pridejo še najbolj v poštev pisane črke, ker pač izberemo font s pisano pisavo. Fonti vsebujejo tudi podatke (namenjeni bolj ljudem in klasifikaciji), v kateri kategoriji je pisava. Kot ena večjih (poleg serifnih in neserifnih pisav) so tudi pisane pisave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: garamond ()

Zoran7 ::

Dvigujem staro temo, ker iscem podobne informacije kot OP.
Zanima kaksen tip oz vrsta pisanih crk se uci v Sloveniji. Je to kaksen evropski ali germanski model, oz kako se locijo ti modeli med sabo, ali so kaksni standardi?
Gledam malo po netu in se crke razlikujejo od teh kar smo se mi ucili v soli (npr. črka f - glej sliko..)
Je kdo ki se razume malo bolj v te stvari in bi bil pripravljen razloziti, saj ne najdem nicesar pametnega na netu..

 Abeceda

Abeceda

otago ::

Zanimiva tema :)

A se ni v Sloveniji ucilo dve vrsti pisane crke r?

donvito ::

https://podium.gyldendal.no/lilibi-dev/...

Sam še vedno pišem tisti drugi mali pisani r, tako so nas učili v OŠ. In ne tega, ki je prikazan spodaj v linku:
KLIK

Zoran7 ::

Nekaj podobnega smo se ucili tudi mi, zanima me ce je to uradna verzija, ki se jo uci v soli al kr neki od proizvajalca ucbenikov..

Malo sem pobrskal se pri sosedih in ugotovil, da so na Hrvaskem z letom 2014 standardizirali ucenje pisave in sicer so potrdili tole verzijo:



Med drugim zaradi "- Dosad nije postojao univerzalan početni oblik pisma pa je svaka početnica birala pismo po volji. Na Učiteljskom fakultetu nije bila riješena edukacija nastavnika s određenim tipom pisma. Sve je, dakle, poprilično slobodno i nejasno određeno - objašnjava Reberski.".

Vec na strani pravopis.hr in Jutarnji list clanek

Kako je s to situacijo pri nas, ce kdo ve, je kak de facto standard al je prepusceno ucitelju in njegovemu slogu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zoran7 ()

next3steps ::

donvito je izjavil:

https://podium.gyldendal.no/lilibi-dev/...

Sam še vedno pišem tisti drugi mali pisani r, tako so nas učili v OŠ. In ne tega, ki je prikazan spodaj v linku:
KLIK

Roko na srce, bistvene razlike ni, dokler za črko r stoji še kakšna črka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje mature s pisanimi črkami (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
508480 (6854) gendale2018
»

Lastnoroči podpis

Oddelek: Loža
437332 (5228) next3steps
»

Bo ročno pisanje izumrlo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8017481 (13893) Jerry000
»

Je učenje pisanih črk še smiselno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13337193 (30725) Okapi

Več podobnih tem