» »

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Novi RCUL-ov sistem za filtriranje SPAM-a je očitno zelo uspešen...

Slo-Tech - Virusi in SPAM so velika nadloga vsakega poštnega sistema. Zato se vsi resni administratorji teh nadlog lotevajo s takšnimi ali drugačnimi rešitvami. Končno so se reševanja teh problemov pred kakšnim mesecem dni lotili na Računalniškem centru Univerze v Ljubljani. Žal precej po domače in s precejšnjo mero neposluha za uporabnike.
RCUL-ovi sistemski administratorji so za pregledovanje virusov namestili Micro Trendov InterScan, RCUL-ov sistem pa brezpogojno briše vse, kar "prepozna" kot viruse in SPAM. Uporabniki si seveda "zaščit" ne morejo ne prilagoditi lastnim potrebam, ne izklopiti.
Tako ravnanje - brezpogojno brisanje - je morda še smiselno v primeru virusov (čeprav so tudi tukaj možni lažni alarmi), povsem nepojmljivo pa je to za obravnavanje SPAM-a in predvsem "SPAM-a". Po mojih informacijah se namreč več uporabnikov pritožuje, da niso prejeli nekaterih pomembnih e-sporočil, RCUL pa s tem nekaterim asistentom tudi uspešno onemogoča komunikacijo z študenti, oziroma obratno - študentje se sedaj ne morejo več zanesti, da bodo sporočila, ki jih bodo poslali profesorjem ali študentom zares prišla do njih. RCUL sistem namreč domnevno okuženo oz. SPAM pošto lepo izbriše in o tem ne obvesti nikogar - ne pošiljatelja, ne prejemnika. Pošiljatelj torej v dobri veri nekomu na RCUL pošlje e-sporočilo, sporočilo pa ne prispe in pošiljatelj o tem ni nikoli obveščen. Naj samo spomnim, da je glede podobnega ravnanja SiOL-a izbruhnila celo manjša afera.
Poleg tega sistem na začetek vsakega e-sporočila vrine besedilo, s katerim uporabnike obvešča, da so bili iz e-pošte odstranjeni virusi in spam. Da gre za poseg v integriteto sporočila očitno nihče ni pomislil, da bi se dalo sporočila točkovati in označiti v glavi sporočila (s spremenljivkami X-Virus-Scanned, X-Spam-Checker-Version, X-Spam-Status, X-Spam-Level ter X-Sanitizer), pa kot kaže na RCUL sploh ne vedo. Ali pa vedo, pa iz samo njim znanih razlogov zadeve ne implementirajo.
Ker se težave vlečejo že dlje časa, je očitno najbolj zanesljiva pot za komunikacijo med zaposlenimi na Univerzi ter z študenti spet uporaba telefona oziroma papirja in svinčnika.

Ob vsem skupaj RCUL tudi ni najprej pometel pred svojim pragom, saj se njihov poštni strežnik še vedno nahaja na RBL seznamu, kar pomeni, da je zaradi neustreznih nastavitev poštnega strežnika preko RCUL-a mogoče praktično neovirano pošiljati SPAM. Pravzaprav je bila za spamerje verjetno edina resnejša ovira pasovna širina, saj se RCUL na pritožbe poslane na "abuse" naslov sploh ni odzival, preprosto zato, ker (ne)odgovorni tega e-naslova sploh ni bral! Ob tem seveda ne preseneča, da so tudi sedanje pritožbe uporabnikov bob ob steno, uporabniki RCUL-a pa svoje pošte ne morejo pošiljati na resnejše sisteme, ki zavračajo pošto iz 'open relay' strežnikov.
Ker je elektronska pošta ne samo sredstvo za komunikacijo med zaposlenimi na Univerzi in z študenti, pač pa tudi sredstvo za komunikacijo in izmenjavo mnenj z znanstveniki iz celega sveta, bi se bilo smiselno tudi vprašati ali nek sistem "Umetne 'Inteligence'", ki samovoljno odloča kaj je in kaj ni SPAM in ki ga sploh ni moč izključiti ali celo prilagoditi, morda ne omejuje svobode raziskovanja. Omejevanje le-te je namreč po bolonjski deklaraciji nedopustno.

Ob primerih RCUL-a in SiOL-a se lahko vprašamo ali nam bo v prihodnosti nemara zavladala naveza AI filtrirnih sistemov in premalo angažiranih sistemskih administratorjev?

15 komentarjev

chuck ::

Zanimivo branje, čeprav mislim da ta novica prej sodi v forum, saj ni tako širokega pomena kot Siolova, navsezadnje spet ni tako veliko uporabnikov RCULa in še vedno imaš možnost uporabe drugih emailov. Ponudba je ogromna, če eden štrajka, pač uporabiš drugega.

BSD-jas ::

Sigurno bo prej ali slej nekdo hotel, da mu pošlješ celoten oglas za podaljševanje tiča :D :D

Skrat ::

...in še vedno imaš možnost uporabe drugih emailov. Ponudba je ogromna, če eden štrajka, pač uporabiš drugega.


To je priblizno tako, kot da bi ti v tvoji firmi, kjer si zaposlen, dali e-mail naslov, potem pa ne bi meli nesposobnega sistemskega administratorja in bi rekli, da za komuniciranje s poslovnimi partnerji raje uporabljaj Hotmail >:D

RCUL ima raznorazne tezave ze kar precej casa in glede na to, da je (bil) to centralni postni streznik najvecje raziskovalne institucije v Sloveniji, bi clovek pricakoval, da bo enkrat bolje... pa nic ;((
Free software is a matter of liberty, not price.

poweroff ::

Skrat: "potem pa ne bi meli nesposobnega sistemskega administratorja

BI imeli NEsposobnega... ali pa NE BI imeli sposobnega. :D
Sicer pa ja - čez uni-lj gre dnevno preko milijon mailov...

MrStein ::

Torej niti slučajno ne bi rad branil slabih adminov, ampak :
- če hočeš biti prepričan, da je sporočilo prišlo do sprejemnika, zahtevaj potrdilo o prejetju ( lahko tisti vgrajeni v program, še boljše pa prositi z besedami, ker potem 100% veš, da je sporočilo bilo prebrano, ne pa da je prejenik na "slepo" klikal na dialoge ali celo imel avtomatski odziv. Sicer potem veš da je prejel, ne veš pa če je opazil in prebral. )

To ni 100% on topic, ampak ... :
- če te skrbijo ponarajena sporočila, uporabi digitalne podpise
- če te skrbi, da nepooblaščeni prebirajo sporočila, uporabi enkripcijo

To je vse otročje lahko za uporabo in 100% deluje. Izgovore in jamranje na /dev/null, prosim
;)

minmax ::

mrstein: ja seveda lahko prosiš prejemnika za reply... ampak preden se zgodi round trip lahko traja več dni. meni se zdi precej nesprejemljivo da bi moral tako čakat, če bi lahko sistemec stvar prilagodil - glej arnes, kjer imajo stvar dobesedno idealno rešeno...

email itak ni 100% medij, ampak morajo se pa MTAji držati vsaj osnovnih pravil, če hočemo da dela kolikor tolikor v redu. eno od teh je, da se sporočil nikoli ne sme na skrivaj požirat. lahko se jih da v posebni folder ali kaj podobnega. ... očitne viruse ločit od navlake ni ne vem kako težko... problem je v spamu... spam pa lahko gre enostavno v svoj folder...

dr.J ::

Ja, mail na @uni-lj sux. Žalostno je, da ni zanesljiv. Kot je bilo razbrati iz sporočila na forumu, admini sploh niso vedeli, da je relay odprt. :\ Zato pa je (bil) na black listi.

Mreža (Metulj) je bolj kot ne edina zadeva, ki dobro deluje.

jsmith ::

Ali pa ti spam filter pobije sporočila, ki vsebujejo črko P:

http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,110867,00.asp

Phoebus ::

Matthai sam do bolonjske konvencije je za nas še kakšen mesec tako da se zdaj lahko admini tam še čohajo po jajcih....ali pa začnejo iskat nove službe, saj majo še dober mesec časa... ;)

Skrat ::

Phoebus: preden se bo "Bolonja" uveljavila in zazivela, pa ne samo pri nas, ampak povsod v evropi, bo trajalo se vsaj dve leti... zal :(
Free software is a matter of liberty, not price.

Phoebus ::

Uh, po dveh letih praskanja bojo pa reveži čist brez jajc... >:D >:D >:D >:D >:D

zee ::

Ravno danes sem hotel poslati mentorici abstract za en strokovni članek. seveda ga ni dobila. tudi link do tega dokumenta ne, potem ko sem ga predhodno uploadal na svoj plac na arnesu.

Bistveno je naslednje: Po mojih izkušnjah so vsi sistemci v vzgojno-izobraževalnih inštitucijah večji ali manjši debili, ki nimajo pojma o pojmu.

Naj se zgledujejo po Arnesu. Resda sedaj pride kar precej spama mimo njihovih filtrov, vendar je to posledica starega softvera. kogar spam res moti, si bo pa itak zrihtal svoj lasten program za filtriranje pošte (SA Proxy ali kaj podobnega).

mojih 50 stotinov na to temo.

zee ::

Pa mimogrede: Bolognska deklaracija nima nič pri tem, čeprav se mi zdi, da bo po njej in tudi zaradi nje več takšnih sistemcev, ki bojo težki runkli.

Vsah pohvala seveda velja tistim sistemcem, ki se spoznajo na posel!!

zee

MrStein ::

minmax: "mrstein: ja seveda lahko prosiš prejemnika za reply... ampak preden se zgodi round trip lahko traja več dni."

Ja in ? Mail ali pride do prejemnika ali ne. Če ne pride , potem "več dni" ne boš dobil nič, pa niti potem ne.

Bakunin ::

trenutno NI standarda/nacina, ki bi 100% zagotovil da je nekdo RES dobil tvoje e-sporocilo.

PS: ocitno jim je uspelo priti iz ORDB.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je izgledal splet leta 1996 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
559032 (5121) ABX
»

RCUL dokončno ugasnil?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
395193 (3493) |GrEgOr|
»

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Oddelek: Novice / Zasebnost
154181 (4181) MrStein
»

Cyber war

Oddelek: Loža
131593 (1418) Medved

Več podobnih tem