»

Lažje odjavljanje od reklam v Gmailu

The Verge - Gmail dobiva zelo uporabno funkcijo, ki bo olajšala odjavljanje od reklamnih elektronskih sporočil. Ta niso povsem isto kot nezaželeni spam, ampak gre za sporočila, ki jih pošiljajo resnični pošiljatelji in imajo možnost odjave. Navadno pa je ta skrita nekje na dnu sporočila v mikroskopsko majhni pisavi. Gmail bo odslej možnost odjave prikazal na vrhu sporočil.

Seveda bo Google to lahko storil le za sporočila, ki imajo dejansko nekje v besedilo povezavo na stran za odjavo (klasičen spam je nima). Pomembna razlika je tudi ta, da vas klik v Gmailu klik na gumb Odjavi ne bo peljal na pošiljateljevo stran za odjavo, ampak mu bo Google sam poslal avtomatično sporočilo z zahtevkom za odjavo. Sliši se dobro. Kaj pa drobni tisk?

Prva stvar, ki se je uporabniki e-pošte naučijo, je obvezno ignoriranje spama. Kdor odgovarja na spam, s tem samo potrdi, da je elektronski naslov živ, kar vodi do povečanja količine prejetega...

15 komentarjev

NY Times poslal 8 milijonov kosov spama

The New York Times - Sinoči je 8 milijonov ljudi prejelo e-poštno sporočilo od New York Timesa (nytimes@email.newyorktimes.com), v katerem so bili pozvani, naj še enkrat razmislijo glede preklica naročnine na njihov tiskani izvod (glej priponko). Kot se je kasneje izkazalo, je bila pošta namenjela le ~300 ljudem, ki so dajansko preklicali svojo naročnino, ni pa še jasno, zakaj so jo prejeli vsi ostali. V zraku je več teorij, od vdora v njihove poštne strežnike, strežnike njihovega marketinškega sodelavca oz. uradne razlage -...

20 komentarjev

Vrača se MP3-spam

The Register - Spamerji so neverjetno vztrajni in iznajdljivi, ko na vsak način iščejo nove načine, kako pretentati filtre in svoja sporočila le nekako dostaviti do prejemnikov. Izpopolnjene filtre so že poskušali ukaniti s slikovnim spamom, s pridom izkoriščajo orodja za strojno prevajanje, ki odlično delujejo za evropski trg, sedaj pa se vrača še MP3-spam.

Prvikrat je bila taktika MP3-spama uporabljena oktobra 2007, ko so na ta način priporočali nakup ničvrednih delnic (pump and dump), nato pa je metoda hitro izginila....

8 komentarjev

RCUL dokončno ugasnil?

Slo-Tech - Včeraj je prehenal delovati RCUL - strežnik Univerze v Ljubljani. Uradnega obvestila o tem ni, neuradno pa se je izvedelo, da so ga upravitelji dokončno izključili iz omrežja, z čimer se je končala njegova dlje časa trajajoča agonija. Strežnik RCUL je namreč že nekaj časa deloval slabo in nezanesljivo, kar nekaj časa se je skozi njega pretakal spam, naslov za prijavo zlorab (abuse) ni deloval, pred svojim koncem pa so uporabnikom ponagajali še precej nenavadno nastavljeni protismetni filtri.


Kot posledica uradno nenapovedane izključitve so precejšnjemu številu uporabnikov, študentom in profesorjem, prenehali delovati elektronski poštni predali, izginilo pa je tudi kar nekaj...

39 komentarjev

Spam lahko dobite tudi zaradi napake pri pošiljanju e-pošte

Slo-Tech - Pred kratkim se je na nas obrnil bralec Slo-Techa, ki se je preko programa Socrates Erasmus prijavil na mednarodno izmenjavo študentov. Kmalu zatem pa je dobil reklamno sporočilo nekega podjetnika, ki se ukvarja z jezikovnimi tečaji, sporočilo pa je bilo poslano vsem Socrates Erasmus študentom. Ker je šlo za komercialno ponudbo, ki s programom izmenjave studentov nima nič skupnega, je bralca seveda zanimalo kje so dobili njegov e-mail.
Po kratkem preverjanju je bilo ugotovljeno, da je pošiljatelj elektronske naslove dobil od svojega prijatelja, ki se je tudi prijavil na izmenjavo študentov. Kje pa jih je dobil on?
Izkazalo se je, da je Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani študentom, ki so bili v program sprejeti, po elektronski pošti poslala obvestilo. Vendar pa niso poslali obvestila vsakemu posebej, pač pa vsem skupaj in to na tak način, da so lahko vsi prejemniki videli ostale prejemnike sporočila (vsi prejemniki so bili navedeni pod "To:" in ne pod "Bcc:").
Z...

6 komentarjev

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Novi RCUL-ov sistem za filtriranje SPAM-a je očitno zelo uspešen...

Slo-Tech - Virusi in SPAM so velika nadloga vsakega poštnega sistema. Zato se vsi resni administratorji teh nadlog lotevajo s takšnimi ali drugačnimi rešitvami. Končno so se reševanja teh problemov pred kakšnim mesecem dni lotili na Računalniškem centru Univerze v Ljubljani. Žal precej po domače in s precejšnjo mero neposluha za uporabnike.
RCUL-ovi sistemski administratorji so za pregledovanje virusov namestili Micro Trendov InterScan, RCUL-ov sistem pa brezpogojno briše vse, kar "prepozna" kot viruse in SPAM. Uporabniki si seveda "zaščit" ne morejo ne prilagoditi lastnim potrebam, ne izklopiti.
Tako ravnanje - brezpogojno brisanje - je morda še smiselno v primeru virusov (čeprav so tudi tukaj možni lažni alarmi), povsem nepojmljivo pa je to za obravnavanje SPAM-a in predvsem "SPAM-a". Po mojih informacijah se...

15 komentarjev

Siol does it again

Slo-Tech - Fantje pri Siolu so res neverjetni. Prejšnji mesec so odklopili ADSL, ker nisem plačal junijskega računa. Opomine, pravijo, da so pošiljali po elektronski pošti, na naslov @siol.net, ki ga seveda ne berem. Da bi jim kapnilo v glavo, da so plačani računi za julij, avgust in september in da je zato nekaj drugega narobe, se seveda ni zgodilo. No, ampak to je že stara zgodba. Včeraj so njihove sposobnosti živciranja svojih uporabnikov dosegle nove višave.

Meni nič tebi nič so onemogočili pošiljanje preko smtp.siol.net kateremukoli pošiljatelju, ki nima na koncu naslova e-pošte @siol.net. Ker za pošto uporabljam ARNES-ov račun, to pomeni, da ne morem več pošiljati sporočil z naslovom nekdo@guest.arnes.si, če sem na internet povezan preko ADSL. Da bi bila zadeva še hujša, so enako naredili tudi vsem svojim strankam, ki imajo lastne domene. Nesrečen fant na tehnični pomoči je povedal, da zdaj delajo spisek svojih lastnih domen, da jih bodo lahko spet vključili.

A vrh ledene gore ni to,...

163 komentarjev

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Slo-Tech - Včerajšnje DELO je poročalo, da je Siol pred dnevi nenapovedano brisal elektronsko pošto svojih uporabnikov.

Na to dejstvo je na forumu prevajalcev prvi opozoril Primož Gabrijelčič, eden bolj znanih in eminentnih slovenskih računalničarjev. Med vikendom je namreč kolegici poslal e-sporočilo v katerem je bila zapisana beseda "pissed off", Siolov poštni sistem pa je sporočilo prestregel in zavrnil, ker je, navajam, content filter has detected a sensitive e-mail ... Policy: Dirty Words, Action: Delete.

Gabrijelčič se je zaradi tega pritožil na SiOL, kjer so vključitev sistema za filtriranje e-pošte najprej priznali, kasneje pa to zanikali in zatrdili, da so le namestili protivirusno zaščito elektronske pošte. Program naj bi na SiOLu zagnali poskusno, po pritožbah pa naj bi ga že izklopili.

Da verjetno ne gre za "zaroto širših razsežnosti", pač pa zgolj za malomarnost, kaže dejstvo, da je sistem filtriral samo grde angleške besede, slovenskih pa ne. Gabrijelčič je to učinkovito...

15 komentarjev