» »

Nov Microsoftov črv

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Road Runner ::

DMouse ::

Vsak operacijski sistem ima luknje, tako da je tvoja izjava čisto neumestna.

IceIceBaby ::

Niti ne. linuxaši in mac userji še nismo doživeli kakšne podobne epidemije. Sigurno se tu in tam pojavi kakšna varnostna luknja, ampak ni pa treba zato skor vsak mesec 2x backupa pomembnih podatkov delat in bit v skrbeh kdaj bo spet kak črv udaru. Virusi pa itak niso problem.

tx-z ::

ja, učer sm jst glih kompresiru en video, 6 ur je delu, bil je na 70% in mi napiše RPC bla bla bla bla...in kr je bil računalnik tok obremenjen nism mogu tega preprečt
tx-z

Lee_Nover ::

lol ? ... linuxaši ahaha ... oh c'mon it's just funny
dej mal poglej kok exploitov je .. in to za karkol se zmisls najds exploit
in "nimate" teh problemov, ker redno updejtate sisteme ane .. pach geeki
windows uporabniki so pa uglavnem folk k zna komi przgat racunalnik pa mail prebrat
brezveze .. auto update mas nastiman pa ti prow lepa dela use

Jux ::

kst se sicer strinjam da je windows manj varen sistem kar se takih stvari tiče, epidemije pa pomoje niste doživel iz drugih razlogov:

1. ni tolk velik računalnikov z linuxom oz. mac os
2. povprečna rač. izobraženost uporabnika linuxa ali mos je dosti višja in skrbite za popravke, za uporabo firewalla itd.

jst tud še nisem mel v zadnjih dveh letih 1 ga virusa na mojmu računalniku, nobenga črva itd, pa mam 4 računalnike z windowzz doma.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jaka83 ::

Jux: Same here. Tudi jaz nisem fasal nobenga virusa ali črva, pa imam comp 24/7 pržgan in DLjam zadeve IN NE LAUFAM FIREWALL-a.

swar ::

Jst mam na ruterju firewall in odprte samo tiste porte ki jih potrebujem pa nisem fasu nobenga crva kljub temu da nisem mel updjetane winse...

norvalk ::

tezko se je ne strinjat z razmisljanjem avtorja spodnjega clanka:

tukaj

po mojem, (za)dost objektivna "analiza" - zaenkrat so winsi enostavno se (pre)vec "insecure by design". obcutno bolj kot katerikoli drug os! in odgovornost za taksno stanje lezi samo-in-zgolj na ramenih mikromehkega in nikakor na (ne)vednosti uporabnikov...

necromncr ::

Vsem tem, ki se slepite z neunicljivostjo vasih oken: Walda niste dobil virusov in vam nihce ni vdrl. Kdo pa bi hotel? Zakaj bi se pravljal na dial-upe in adsl-je? Folk potrebuje major sajte in dobre connectione. In ce smem citirat nek post v newsgroupsih: Hacking dial-up is like picking your nose with gloves.

Linux gives you choice, Windows .. well.. if you cant think, stick to it.

Dr_M ::

necromncr: po mojmu compu so ze parkrat neki stikal gor, ko nism meu firewala gor. teb ocitno sploh ni jasn kok folk skenira ipje in porte. itak pa ma 3/4 folka brez firewalla trojance, tko da...upam da ti je to jasno.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Malinovc ::

Sploh nevem zakaj si delate preglavice.... manj govoric in vec kode ......
Delite in pocakite da slabsi sistemi izumrejo. :))

|CyGNUS-x ::

Jst se tud strinjam da Linux ni nič kaj bolj varen kot Windows. Seveda na prvi pogled zleda že tako, da je Linux car vendar v resnici majo Linux tisti uporabniki, ki so boljši od drugih in si seveda updejtajo svoj sistem. Drugo pa je to, da imajo winse skor vsi, tudi takšni, ki komajda znajo priti na net.

Tako, da o varnosti ne bi govorili tako...
Ni in ne more biti nobenega drugega načina za preizkušanje
resnične moči kapitalistične države kot je vojna.

Blue22 ::

ja jest mam pa xpje, pa nimam firewalla uklopnelga, nimam auto updatea, še SP1 nimam gor. kva bi se sekirov? sm pa kje nortona odprem (to je enkat na 3 mesce) pa je :D
kurc kne vem kaj bi napisu

hruske ::

1. s tem da ne skrbiš za up-to-date računalink se ni za hvalit, ampak za zaletit z glavo v zid.

2. folk se ne zaveda, da tako kot vse ostalo računalnik potrebuje vzdrževanje.

3. slotech linux je hecna izjema: ne morejo ti pokvarit namestitve, lahko ti vdrejo, kolikor pač lahko. Se prav je trotl zihr za večino uporabnikov, podobno kot so windows precej enostavni za uporabo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varnostna luknja v Mambo portalu

Oddelek: Novice / Varnost
103188 (2089) poweroff
»

Linki ponovno dovoljeni za IE uporabnike

Oddelek: Novice / Varnost
282569 (2569) Vlady
»

Pregledi lanskega leta I.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62472 (2472) Marjan
»

Intelovi štirje T-ji

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
82670 (2670) Dr_M

Več podobnih tem