»

Američani in Britanci svarijo pred kiberterorizmom

Slo-Tech - Današnji Dnevnik poroča, da ameriška in britanska vlada svarita pred internetnim terorizmom. Menda naj bi bile na udaru državne strani z zaupnimi in osebnimi podatki in borze, opozarjajo pa tudi na črve, ki hromijo promet na internetu. Pravi biser pa je naslednji stavek: "Predvsem pa so v nevarnosti jedrski sistemi in elektrarne, ki so po poročanju Samija Saydijarija iz mednarodne agencije za varnost na spletu mamljiva tarča izšolanih teroristov. Ohromitev enega od največjih generatorjev električne energije za severovzhodni del ZDA, v Detroitu, katerega delovanje je življenjsko povezano z internetno komunikacijo, bi lahko povsem ohromilo vse življenje na tem območju.".

Če namreč odštejemo možnost, da bi bil kdo dejansko tako nor, da bi omogočil upravljanje jedrske elektrarne preko interneta, je očitno, da bi imeli od kraje zaupnih podatkov največ koristi kriminalci, spamerji in marketinška podjetja, ne pa nekakšni internetni teroristi.

Še več, vprašanje je, če kiberterorizem v...

8 komentarjev

Microsoft lovi pisca virusov

Silicon - Gotovo se še spomnite virusne mrzlice, ko sta Blaster v večji in SoBig v manjši meri pustošila po širnem spletu. No, kasneje se je pojavilo nekaj izpeljank oz. predelav virusov, katerih avtorje so večinoma polovili, a še vedno ostaja uganka, kdo je prvotna virusa napisal in spustil v svet. Microsoft je tako danes razpisal 250.000 dolarjev nagrade za vsako informacijo, ki bo vodila do prijetja avtorja bodisi Blasterja ali SoBiga. Če nemara veste, kje se skrivata oba, pa boste dobili kar pol milijona, če boste seveda to informaciji delili z redmondskim velikanom. Več o tem.

21 komentarjev

Za varnost ne potrebujete popolne kode, samo pametne uporabnike

Slashdot - Pri ITBusiness so opravili intervju z eno dandanes najvplivnejših oseb v IT industriji, Bill Gatesom. Pogovarjali so se predvsem o varnosti v Microsoftovih izdelkih in o tem, kaj razvijalci počno glede izboljšanja le- te.

Glede na odgovore vodilnega moža nameravajo v prihodnosti veliko sredstev vložiti v osveščanje uporabnikov, kako uporabljati požarne zidove in o tem, da je programsko opremo treba posodabljati, če želijo ostati varni. Sicer pa ni pozabil povedati, da jim njihova posebna orodja in interni pregledi kode omogočajo skoraj popolno programsko kodo.

Na podlagi teh izjav se postavlja vprašanje, če ne bo morda prihajajoči Longhorn omejil uporabnika na brskanje po 'varnem' spletišču stran na msn.com ter igranju zaupanja vredne pasjanse. [;)]

28 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

Opiranje na MS ogroža nacionalno varnost?

Slashdot - Skupina vodilnih strokovnjakov s področja računalniške varnosti je opozorila na mnoge varnostne luknje v Microsoftovih operacijskih sistemih. Te so predvsem posledica tega, da se pri velikanu iz Redmonda trudijo vključiti čim več tehnologij v sam operacijski sistem.

Posledica je izredno kompleksen sistem, ki ga že avtorji sami težko nadzorujejo. Poleg tega uporaba operacijskega sistema v večini računalnikov pomeni, da so vsi ogroženi, ob odkritju varnostne razpoke. Zato zanašanje izključno na Microsoftovo tehnologijo ogroža nacionalno varnost ZDA. Vse skupaj so opisali v zanimivem poročilu (PDF).

4 komentarji

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Sojenje avtorju Blasterja B

The Register - Po poročanju Registra se bo 17. novembra začelo sojenje osemnajstletniku, ki naj bi bil priredil izvirni Blaster v inačico B. Jeffrey Lee Parson se bo po besedah njegovega odvetnika zagovarjal kot nedolžen, saj naj bi bil virus izpustil v svet po naključju. Sojenje bo navkljub dejstvu, da je Parson državljan Minnesote, potekalo v Seattlu, saj je bil ena izmed večjih žrtev pohoda Blasterja B tudi Microsoft, točneje njihova storitev Windows Update, ki jo je črv poskušal onemogočiti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. Več o tem.

Zanimivo je, da so doslej prijeli le avtorja različic B in F Blasterja, ki so povzročile sorazmerno malo škode, dočim avtor prvotnega črva, ki je povzročil mnogo večjo škodo, ostaja neznan.

Kdor zna, pač zna.

15 komentarjev

Avtor Blasterja F priznal krivdo

The Register - Pred natanko tednom dni smo poročali, da je romunska policija priprla domnevnega avtorja inačice F črva Blaster, ki je nedavno ugašal računalnike po svetu. The Register danes poroča, da je romunska policija proti Ciobanuju že vložila obtožnico. Ciobanu je priznal, da je virus spustil v svet, a obenem še trdi, da je bilo to nenamenoma in da njegov črv ni niti slučajno tako nevaren kot prvotna različica. Po njegovih besedah se je namreč virus sam prekopiral na splet, ker je bil med preizkušanjem slučajno povezan z internetom. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zaporne kazni.

Avtor izvirnega črva še vedno ostaja neznan. Klik!

7 komentarjev

Dober Črv

ZDNet - Novi črv, Win32.All3gro.A, o katerem so prvič pisali v nekem korejskem magazinu, se pošilja kot e-pošta z nasovom "New antivirus tool" ter priponko "Antivirus.exe". Sam pravi, da bo pregledal računalnik ter se znebil vseh "slabih" črvov, žal pa je njegov poseg v računalnik vse prej kot dober: neposredne škode sicer ne naredi, vendar naredi t.i. "zadnja vrata", preko katerih imajo lažji dostop do računalnika potencialni hekerji (oni, zli) oz. virusi (ki pa morajo ta vrata seveda poznati). Klik!

0 komentarjev