» »

Novi rekorder med digitalnimi fotoaparati

Novi rekorder med digitalnimi fotoaparati

Digital Focus - Na prihajajočem največjem fotografskem sejmu - Photokini, naj bi Canon med drugim predstavil tudi profesionalni digitalni fotoaparat EOS 1Ds s kar 11.1 megapiksli. To je še enkrat več kot si lahko privoščijo današnji najboljši digitalni fotoaparati. Le oglejte si!

16 komentarjev

smash ::

malo sem brskal po netu pa nisem nikjer se nasel nobenih specifikacij za ta fotoaparat...

mogoce bi lahko nekdo, ki se bolje spozna na digitalce, povedal, kaj tocno pomeni teh 11.1 Mpixlov ter kaksne so to ločljivosti ter kako velke slike se da s tem fotoaparatom ustvarit..

[:\]

||_^_|| ::

to pomen da ma CCD tipalo 11.1 miljona točk. Za primerjavo: 2,1 Mpixel ti naredi 1600x1200 slike. Sam mene neki druzga zanima: kakšen medij bo tle notr? Ker bo slika zasedla šepaše prostora.

Zzzzzzz ::

Mhm, ja, dobro vprašanje. Microdrive-a se ne bi branu v tej kameri... :D
Morda pa bo foto podpiral XD picture card, za katero obljubljajo majhnost (je že), veliiiiko prostora, celih 8 GB na 2,5 x 2 x 0,2 cm (d x š x v) kartici (za to pravjo, da bo... enkrat do spomladi/poleti 2003, zaenkrat je samo do 128 MB) in hiter prenos podatkov (do 5 mb/s branje in 3 mb/s zapisovanje). Vendar, ta kartica je v domeni Fujija in Olympusa...
No, nima smisla razpredat, bomo vidli.
Če slučajno koga zanima: "xD-Picture Card".

iration ::

||_^_||, majhen popravek: tipalo v tem fotoaparatu ni CCD ampak je CMOS. Če slučajno koga zanima, je Canon predstavil tudi naslednika uspešnega G2 modela, namreč G3.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

smash ::

a je s tem modelom pol ze presezena kakovost slike, ki jo imejo nedigitalni fotoaparati al še ne?

||_^_|| ::

smashit: kakovost slike ki jo imajo klasični fotoaparati ne more biti nikol presežena. Zaradi samega digitalnega zapisa. enako je pri CDjih. Nikoli ne moreš nastaviti tako velike frekvence vzorčenja da bi bila enaka LP plošči.

poweroff ::

Presežena res en more biti, vprašanje je koliko je zadovoljivo za še tako hude profesionalce. Nekje sem prebral da ocenjujejo da bo 16 Mpixlov tista magična meja, preko katere se ne bo splačalo iti. Kar se pa medija tiče pa po moje en microdrive ne bo dovoolj... vsaj 2 ali 3 CF-type2 reže bimorala imeti ta mašinca. Ali pa kakšen minidisk... Predvsem mora biti medij dovolj hiter da ne čakaš potem par (deset) sekund da se slika zapiše...

CaqKa ::

||_^_|| : pravzaprav to ni čisto eksaktno.. tudi foto film ima svoje meje. pa vinilka tudi

City ::

Se strinjam z ||_^_|| kakovost slike pri laica formatu, kjer se uporablja film do 50 asa še dolga leta ne bo presežena, problem je samo v prenosu v digitalno obliko, kjer uporabljajo scanerje ki so ranga 100.000 eurov naprej in tukaj se pozna cena in prednost digitalne kamere, seveda če si začetnik in nisi v založništvu. ;)

attackiko ::

seveda se da presečt ločljivost navadnega leica filma.. če se ne motim majo boljši ločljivost okoli 16 mio pik. Brez skrbi da že danes z dobro digitalko posnameš boljše slike kot z trotelkamero

Zzzzzzz ::

City: Za založništvo (neke srednje, vendar zelo solidne kvalitete - 300 dpi) je zadosti en 3 megapixel digitalc, če ne še celo preveč, razen če ne delaš kakega plakata 2x2 metra...
Po mojem nima smisla tisoče sit dajat za extra kvalitetne filme, ki so tudi po 100 eurov, če, mhm, ne vem, kako naj povem, npr. če nema smisla oz. če nemaš dnarja. Dobro, Delo si to lahko privošči, za nas, navadne smrtnike, ki založništvo delam enkrat na kvatre.... no, en simpl digitalc, malo višjega razreda je prow zadost. In slike so... ajajajaj, odličene.

City ::

Zvonko ne vem kje si to pobral, pri nas uporabljamo olympusa E-10 ( 4megapixl ) in fuji ki je narejen v bodiju Nikona F60 z menljivim objektivom okoli ( 6megapixl ). Za objavo slike posnete z digitalcem v reviji da ni popačenja je maksimalna velikost 10X15 cm ampak samo v primeru da se uporablja digitalni tisk, kar je pri veliki nakladi zelo drago, za obdelavo grafike katere slika je namenjena za naslovnico revije ali za namene plaketiranja bi v tem primeru gledali kar velike kocke pri 4-5 megapxlih.

attackiko vsak srednjega razreda digitalc posname bolšo sliko kot trotelkamera AMPAK pri zrcalorefleksni je pa malo drugače fotoaparat NIKON F90 (cirka 100.000 sit) da neprimerno boljšo ostrino in barve kot olypus (okoli 400.000 sit) ali Fuji (okoli 1.000.000 sit).(s tem da si sliko posnameš na domačem scanerju)

Drugače pa pri foto filmih kvaliteto v 90% določa kvaliteta objektiva, in ne sam film tako malo v vednost.

Zzzzzzz ::

No, ja, vidm, da si ti profesionalc. Valda se jst ne morem primerjat s tabo, glede na to, da sm bolj amater v založništvu in imam do sedaj samo par izdelkov prakse. Slikce v članke pa itak ne stavim večje od 10x14, ker mi potem pol A4 strani poberejo.
Kakšnih izrazitih popačenj pa jst sploh nisem opazu in mislim, da če jst nism opazu, potem tudi drugi ne bodo (ala, profesionalci morda) - ker sem opazu veliko napak, ki jih niso drugi in nekatere od teh so bile takooooo očitne...

Še tole: Digitalni tisk: v čem je poanta tega? Mislm, način dela, tiska, priprave ipd.

Zzzzzzz ::

Še tole sm pozabu vprašat:
Zakaj so nekateri filmi zeeeeloooo dragi, tudi po 100 eurov ipd, če v večji meri sploh ne vplivajo na sliko?

City ::

Zvonko jaz nisem profesionalec samo delam s takimi ljudmi tako da sem "prisiljen stvari poznati" Za časopis, lady, Stop in podobno je digitalc lahko hitro dosti. Pri koledarjih revijah, ki se jih tiska na kvaliteten papir npr. Playboy :D je malo drugače
Digitalni tisk je v grobem rečeno isto kot če bi doma printal iz Freehenda ali Quarka (ne vem kaj uporabljaš upam da ne Corela) na papir. Ne rabiš dosti priprave, stvar gre direktno iz DTP-ja v mašino.
Glede filmov ki stanejo okoli 100 eurov je pa tako da če imaš slab objektiv ti bo naredil slabo sliko tako da ti film za 100 eurov ne bo pomagal, čeprav jaz ga še nisem videl, so pa posebni filmi, ki so ranga okoli 15 asa in so namenjeni za posebne primere v karerih je bistvenega pomena svetloba in njena toplota. Se pravi prostor v karerem je veliko umetne svetlobe in če želiš da pride do izraza v realni barvi in ostrini uporabiš ta poseben film, ki pri nas stane par tisočakov. Ne vem koliko poznaš fotografijo zato ti težko povem tako da bi zastopil, zakaj se uporabljajo različni filmi.

Zzzzzzz ::

Kokr si mi povedal/napisal, potem je digitalni tisk odlična zadeva, ne rabš filma - a potem tudi osvetljevanja in montaže ni?8-O
Drugače pa cenovna (stroški na enoto) razlika med standardnimi mašinami in digitalnimi?
Drugače pa za DTP uporabljam (oz. sem) PageMakerja, zdej se pa lotevam InDesigna (2.0). Corela ne maram za DTP, ker nema niti osnovnih stvari, ki jih člouk rabi (stolpci, poravnave, itd.). Ga uporabm, če imam glih kko grafiko za naredit, ma ko je le-ta končana, export v EPS in to je vse za kar uporabim Corel. Drgač pa poznam tudi profesionalce, ki delajo v Corelu. No, profesionalce, tle pr nas imajo eno tiskarno pa delajo od knjig do vabil v Corelu. Jst ne bi mogu.
Še nekaj da vprašam: Veliko slik, ki jih objavim na papirju, tudi skeniram (ker jih pač dobim take) na 300 dpi, pa jih potem malce obdelam v Photoshopu - saj je to dovolj za navadno publikacijo (knjižico/časopis)?
U navadno fotografijo se ne zastopm glih preveč, samo to bi te prosu, če mi razložiš, kaj pomeni "X asa" (x = številka), ki nemam pojma, kaj naj bi to blo, pa še radovednost me daje...:D
Še to glede filmov: Meni je zadosti tisti za par sto sit... :)

Če te slučajno zanima, poglej na www.dinkel-foto.de, user: 40000, pass: dattel, kjer so zanimive cene raznih foto stvari, od digitalcev do filmov. Seveda v evrih, trgovina je pa v centru Münchna.[:\]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kodak ukinja proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
86808 (5681) bMozart
»

Nakup fotoaparata

Oddelek: Kaj kupiti
61653 (1544) tomaz-
»

Mini DV – Hi8 kamera

Oddelek: Kaj kupiti
152213 (2059) krneki
»

Kako onemogočiti goljufije s pomočjo digitalnm digitalnih fotografij

Oddelek: Zvok in slika
81542 (1395) andrej

Več podobnih tem