»

Novosti v svetu filmskih kamer

Detajl kamere Scarlet-X

Slo-Tech - Včeraj sta tako Canon, kot RED predstavila svoji novi kameri, s katerima nameravata spremeniti svet.

Scarlet je že tretja kamera, ki so jo predstavili pri podjetju RED. Obljublja 12 FPS pri fotografiranju v ločljivosti 5120x2700 oziroma snemanje z do 25 FPS (neprepleteno) pri snemanju v ločljivostih 4K (4096x2160), pri čemer je moč hkrati fotografirati in snemati video (DSMC). Razen "modrosti" (RED svoje video procesorje imenuje brain), si bo Scarlet vse lastnosti delila s sestrsko kamero EPIC, prav tako bodo izmenljivi vsi priključki in pripomočki, nanjo pa bo mogoče namestiti tudi Canon objektive. Do 31. decembra velja čas prednaročil, v katerem boste za kamero (vključujoč modrost, SSD in Canonov bajonet) odšteli 9750 USD, v novem letu pa bo cena za sam procesor...

36 komentarjev

Canon razvil tipalo s 120 megapiksli

PC Pro - Canon se je pohvalil, da so razvili tipalo za svoje digitalne fotoaparate, ki ima 120 milijonov točk. Senzor APS-H, ki je iste vrste kakor v Canon EOS-1D, v teoriji podpira ločljivost 13.280 x 9.184 oziroma 120 megapikslov. Canon trdi, da število točk ne vpliva (preveč) na odzivnost, tako da naj bi z izboljšanim načinom branja iz kamere s tem tipalom iztisnili 9,5 fps.

Žal bo preteklo še ogromno vode, preden bomo novost lahko uporabili v praksi. Spomnimo, da je Canon že pred tremi leti razvil tipalo s 50 megapiksli, pa so fotoaparati še vedno daleč od te vrednosti (smiselnost absurdno visokih ločljivosti je drugo vprašanje). Še več, Canon je dejal, da nimajo nobenih načrtov za uporabo v...

22 komentarjev

Canon EOS 550D

Canon 550D

Slo-Tech - Canon je pred kratkim najavil nov model v svoji široki družini EOS digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov - EOS 550D.
Novinec se lahko pohvali z mnogimi lastnostmi, ki jih drugače najdemo le v aparatih višjega cenovnega ranga.
Navdušencem nad fotografijo so tako na voljo:

- 18MP APS-C CMOS tipalo
- ISO 100 - 6400
- DIGIC 4 procesor
- 3" zaslon ločljivosti 1.040.000 pik
- 9-točkovni AF sistem ostrenja
- zaporedni zajem 3,7 slike na sekundo
- snemanje videa v HD ločljivosti 1080p
...

Za razliko od modela 500D so HD video posnetki veliko bolj tekoči, saj tokrat zajemanje poteka pri 30 sličicah na sekundo za 1080p ločljivost oz. pri 60 sličicah...

43 komentarjev

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

Canon predstavil nov DSLR-fotoaparat

TG Daily - Canon je predstavil svoj novi DSLR-fotoaparat. Fotoaparat z imenom EOS Rebel T1i za ameriški trg oz. EOS 500D za evropskega bo zmogel slike posneti s 15,1 milijonom točk, kar je skoraj tri milijone več kot njegov predhodnik. Prav tako bo to prvi fotoaparat te serije, ki bo zmogel snemati HD-videoposnetke s 1080 piksli. Ogrodje je zelo podobno kot pri modelu XSi, le da ima nekaj dodatkov, ki jih je Canon potegnil iz dražjih modelov, kot sta EOS 50D in EOS 5D Mark II.



Srce fotoaparata je procesor Digic 4, ki podpira ločljivosti do 4752 x 3168 (taka slika bo imela 5 MB). LCD-prikazovalnik meri tri palce in kaže sliko z 920.000 točkami. Zmore tudi kontinuirano slikanje s 3,4 fps do 170...

54 komentarjev

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih

12,25 in 8,11 Mpixel senzorja in pripadajoči leči, merilo v milimetrih.

vir: engadget
engadget - Čeprav trenutno vodi Samsung z desetimi megapiksli in trikratnim optičnim zoomom (in videzom kompaktnega fotoaparata, čeprav naj to ne bi bil), bo tako ostalo le še nekaj mesecev. Sony bo namreč že marca predstavil nove senzorje s kar 12,25 megapiksli, že letos pa bo na voljo CMOS čip z 8,11 megapiksli.

Problem je le, da je tekma za megapiksle zelo podobna enaki tekmi pri kompaktnih fotoaparatih, ki je prinesla le ogromno šuma in nasploh slabo kvaliteto slike. Upajmo, da bodo proizvajalci upoštevali izkušnje kompaktnih fotoaparatov in se osredotočili tudi na kvaliteto leč.



Včasih...

85 komentarjev

Prvi kompaktni digitalni fotoaparat z dvema lečama

več strani - Kot je danes zaslediti na več novičarskih straneh, je Kodak predstavil nov digitalni fotoaparat zanimive zasnove. EasyShare V570, kakor se zadeva imenuje, namreč vsebuje tako lečo s trikratno povečavo, kot jo poznamo iz večine kompaktnih aparatov, kot tudi fiksno širokokotno z goriščnico ekvivalentno 23 mm.

Za malo manj kot 400 zelencev bo uporabnik deležen še tipala z ločljivostjo 5 megapikslov, snemanja filmov s 30 fps s kompresijo MPEG-4 ter solidnega 2,5-palčnega zaslona. Fotoaparat ima vključeno tudi opozarjanje pred stresenimi slikami ter, po prvih testih sodeč, presentljivo dober panoramski način slikanja.

Vsekakor je pristop zanimiv, kar zna Kodak ohraniti na...

15 komentarjev

Philips predstavil tekoče leče

Slashdot - Kvaliteta sodobnih fotonaprav je poleg elektronike najbolj odvisna predvsem od dobrih leč. Te so bile in še vedno so primerno drage in ne najbolj prilagodljive. Sedaj to mogoče ne bo več tako.

Tako bo Philips na CeBIT-u predstavil prve tekoče leče. Princip delovanja je zelo preprost; na površini okvirja je hidrofobna snov brez mehanskih delov, ki povzroči, da se hidrofilna faza, ki je v tem primeru voda, oblikuje v sfefične oblike. Z aplikacijo različnega toka lahko spreminjamo lastnosti hidrofobne faze, ki povzroči, da voda v notranjosti spremeni obliko. Preprosto in široko uporabno.

Sledeča novica je tako samo še eden od dokazov, da bomo počasi sposobni posnemati naravo. Potem pa morda tudi do nanotehnologije ne bo daleč.

4 komentarji

Creative CardCam za knjigo rekordov

EverythingUSB - Creativov novi izdelek, CardCam, je prišel v knjigo rekordov kot najtanjši fotoaparat(-ić) na svetu. Debel je le 6 milimetrov in velikosti kreditne kartice. Ima 8 MB vgrajenega spomina, na katerega lahko spravite 101 fotografijo nižje ločljivosti in 26 fotografij višje ločljivosti. 1.3 megapiksla bo dovolj za fotografije ločljivosti 640x480, višje pa fotoaparat doseže z interpolacijo.

S fotoaparatom dobite tudi program ArcSoft PhotoImpression, za več podatkov pa pojdite sem ali pa sem. Za CardCam boste ošteli okroglih 100 dolarjev.

0 komentarjev

Visoka ločljivost za profesionalce

24 ur - Canon je najavil prihod "novega" (o njem smo že poročali, zato si oglejte povezane novice) profesionalega digitalnega fotoaparata z ločljivostjo kar 11 megapikslov in oznako EOS-1Ds. Sedaj so zunaj točnejši podatki zato si zadevo le oglejte. Novi EOS bo poleg izvrstnega zajema slike ponujal tudi cel spekter novih zmožnosti. Med njimi bo celo podpora standardu IEEE 1394 al bolj znano - Firewire. Vsi zagrizenci pa si preberite tole.

8 komentarjev

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji