» »

Zakaj nVidia ne dela Pentium 4 čipseta?

Zakaj nVidia ne dela Pentium 4 čipseta?

X-Bit Labs - Če malo pomislite, je to nekam nelogično - Intel obvladuje 80% trga procesorjev, podpora dvokanalnemu PC 2100 DDR SDRAMu pa bi s Pentiumom 4 prišla bolj do izraza kot pri Athlonu, pač zaradi hitrejšega sistemskega vodila. Zakaj torej? Razlog se izkaže za malo "neumnega" - Intel namreč hoče previsoko licenčnino. Zahtevajo namreč 5 dolarjev po čipu za vsak 20 dolarski čip. Za ilustracijo te cene pa naslednje:

Vzamimo čipovje SiS645, ki je že dobilo Intelov blagoslov. Da naredijo en čip, jih stane 12 zelencev. Temu prištejte 5 Intelovih dolarjev, pa imamo $17 stroškov. Če čip sedaj prodate za 20 dolarjev, ostane 3 dolarje dobička - in to v najboljšem primeru.

Nazaj k nVidii. Poleg vsega tega je Intel pred nekaj časa še uradno izjavil, da nVidia ne bo dobila licence za Pentium 4 v bližnji prihodnosti. Škoda. nForce + P4 bi po mojem mnenju bila prav odlična kombinacija...

4 komentarji

Boeing ::

nekdo si pljuva v lastno skledo... >:D

R0K ::

Zakaj pa v tem primeru nVidia izpade čudno?? Tu je krivec Intel, ker so norci ko zahtevajo take cene za vsak čip.

Itaq še nimam vsaj dve lete kupit Intela ker še dolgo nebo naredil konkurenčnega proc. T-Breadu in Hammerju.

Radiant ::

Gre se za to da je N force kot cipovje predrago (kot vse kar nvidia producira) za segment trga v katerega bi pasalo kajto ce pogledamo cene med VIA in Sis nvidia tu ni nic zgubila ker pa je vecina trnutnih ponudb za p4 danes se vedno z SD ramom pa se manj. Poleg tega pa je tu seveda se problem z licenco ki je nvidia ne bo dobila od intela zato ker nvidia in intel nena glih prijazno sodelujeta. Poleg tega pa intel za prihodnost nacrtuje in zato je licenco za cipsete od graficnih firm dobil le Ati ki ima tudi kot edina firma na trgu trenutno se licenco za amd in tudi za HyperThreading tehnologijo preprosto ker rabi intel uporabno cipovje z dobor integrirano grafiko ki popolnoma podpira Spedstep in ima samo zelo dobre karakteristike za varcevanje z energijo in ce pogledamo te zahteve za mobilni trg je jasno da pride v postev le Ati. Poleg tega pa tudi intelu pase da je v igri cim vec tekmecev na trgu ampak le do te mere da nebi skodovali njihovem monopolu kar lepo kazejo tozbe z VIA corp. v zadnjem letu!

Lee_Nover ::

intel itaq smrdi
kar tice pa previsokih cen nForcea ... a se ti mesha al kaj ?
ko je vn prsu je bil po performansu bolsi od kerekol plate (nenavite) - edina konkurenca via 266A
notr ma ze gf2mx, pa tanajbolsi zvok za pc-ja, carsko mrezno, ...
in ce primerjash vse to pri ceni 50k proti 44k k si jo daw za eno epox plato ki nima nic gor pa ce se zmeri misls da je nForce predrag pol si enostavno neobjektivn kreten k gleda sam na to kako bo navil neki


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tegra 4 prihaja, nVidia z rekordnimi dobički

Oddelek: Novice / Procesorji
237595 (5961) FlyingBee
»

HTC je prevzel proizvajalca grafičnih čipov S3 Graphics

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
114535 (3638) Senitel
»

Novi Radeoni na policah trgovin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
999017 (6320) LordPero
»

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
394956 (3573) PrimozR

Več podobnih tem