»

Novice iz nVidie

X-Bit Labs - O nVidii je trenutno moč slišati tri različne novice, ki so tako ali drugače povezane s poslovnimi rezultati. Začnimo s trenutno najšibkejšim oddelkom nVidie, veznimi čipovji. nVidia pravi, da za ta oddelek v prihodnjem letu ne pričakuje izgub. Trenutna klima v industriji je, da bo NVidia ta oddelek celo zaprla, a Jen-Hsun Huang (CEO) je analitikom svetoval, naj raje počakajo na veliko presenečenje med sporom o veznih čipovjih z Intelom. Kako bodo rešili to težavo, saj bodo z začetkom leta 2010 izgubili licenco za prodajo veznih čipov za procesorje Opteron ter linijo Core i3/i5/i7, ni bilo razjasnjeno. V drugi četrtini tega fiskalnega leta je, presenetljivo, prodaja veznih čipovij prinesla kar 31 % prihodkov celotne družbe, kar je 27 % več kot v istem obdobju lani. A na obzorju so druge težave, saj je od vseh prodanih čipov večina vsebovala grafično jedro, ki bo nepotrebno, ko bosta AMD in Intel le-tega vgradila v sam procesor. Torej, počakajmo na presenečenje.

Druga novica je, da...

4 komentarji

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

GeForce 4 Ti4600 se poslavlja

X-Bit Labs - nVidia je danes potrdila, da bo prenehala s proizvodnjo najmočnejšega GeForce4 Titanium modela, prav tako pa naj bi se že začele pojavljati težava z dobavo starih zalog. Že prejšnji teden so se na internetu pojavili namigi, da nVidia ni sposobna dobavljati zadostne količine čipov za Ti4600, Ti4200 ter MX440 s podporo za AGP 4x, saj so se začeli preusmerjati v proizvodnjo omenjenih čipov za AGP 8x vodilo. nVidia je pojasnila, da so se za tako potezo odločili, ker Ti4600 ni zmogla konkurence Radeonu 9700, zahtevnejši kupci pa so čakali na NV30, kar je vodilo do mizerno majhne prodaje najmočnejšega GeForcea 4. Bomo videli!

6 komentarjev

nForce II prihaja

X-Bit Labs - Kot vse kaže, bomo le dočakali tako opevano nForce II čipovje. nVidia je namreč danes obljubila, da je čipovje nared in že pri proizvajalcih matičnih plošč, ki naj bi začeli z njihovim izdajanjem. Začel naj bi Leadtek, ki bo svojo K7NCR18D Pro ponudil že 29. tega meseca, po ceni 150 evrov. Kaže, da KT400 končno dobiva konkurenco, klik!

Tako, sedaj grem pa na dopust. Dva dni vam ne bo treba prenašati mojega "teženja" v novicah. Radujte se, dokler se še lahko ... [:D]

3 komentarji

Zakaj nVidia ne dela Pentium 4 čipseta?

X-Bit Labs - Če malo pomislite, je to nekam nelogično - Intel obvladuje 80% trga procesorjev, podpora dvokanalnemu PC 2100 DDR SDRAMu pa bi s Pentiumom 4 prišla bolj do izraza kot pri Athlonu, pač zaradi hitrejšega sistemskega vodila. Zakaj torej? Razlog se izkaže za malo "neumnega" - Intel namreč hoče previsoko licenčnino. Zahtevajo namreč 5 dolarjev po čipu za vsak 20 dolarski čip. Za ilustracijo te cene pa naslednje:

Vzamimo čipovje SiS645, ki je že dobilo Intelov blagoslov. Da naredijo en čip, jih stane 12 zelencev. Temu prištejte 5 Intelovih dolarjev, pa imamo $17 stroškov. Če čip sedaj prodate za 20 dolarjev, ostane 3 dolarje dobička - in to v najboljšem primeru.

Nazaj k nVidii. Poleg vsega tega je Intel pred nekaj časa še uradno izjavil, da nVidia ne bo dobila licence za Pentium 4 v bližnji prihodnosti. Škoda. nForce + P4 bi po mojem mnenju bila prav odlična kombinacija......

4 komentarji

Hitri denar

CNet - Sledili so načelu "easy money," se lotili uresničitve ameriškega sna, prekršili nekaj zakonov - ter bili zasačeni. Petnajst delavcev podjetja nVidia je ustanova Securities and Exchange Commision obtožila, da so kupili delnice zato, ker so imeli pomembne informacije z notranjosti podjetja, da naj bi takrat, marca 2000, nVidia sklenila dogovor z Microsoftom glede implementacije svojega grafičnega procesorja v Microsoftovo prihajajočo igralno konzolo, Xbox. Teh petnajst ljudi naj bi z insajdersko informacijo zaslužili, reci in piši, slaba dva milijona dolarjev. Z dvema od petnajstih naj bi se že dogovorili za izvensodno poravnavo, usoda ostalih je pa še v rokah kriminalistov. C|Net poroča.

1 komentar