» »

dummy@home: run windows

dummy@home: run windows

Slo-Tech - ... seveda tudi v drugo :

Ni popolnega operacijskega sistema - en je lepši, drug hitrejši, na tretjem teče tvoj najljubši program... Več OS-jev je sicer možno imeti na istem računalniku, žal pa je ponovno zaganjanje sistema samo zaradi nekega hitrega opravila vse preveč zamudno in nadležno. 'Navidezni stroji' in 'emulatorji' so med nami že kar nekaj časa - uporabnikom Oken je verjetno najbolj znan WMWare, Linuxasešem pa emulator Wine. Navidezni stroji nam omogoeajo poganjanje celih operacijskih sistemov v 'oknu', emulatorji (Wine...) pa programa brez potrebe po Osu. Skratka, na ZDNet-u so poskusili kar 5 tovrstnih programov ter spisali odličen članek.

Že res, da so emulatorji oh in sploh dobra pogruntavščina, vendar se je treba zavedati, da razne emulacije zahtevajo kar močan procesor, če hočete nemoteno poganjati aplikacijo, ki ni bila narejena za določen sistem, ampak izhaja iz drugega. Jaz bom raje ostal pri klasičnih dveh sistemih na ločenih diskih, kako pa boste vse skupaj izpeljali vi, pa je vaša stvar.

5 komentarjev

norvalk ::

wine ni emulator!!! je plast win32 zdruzljivih api klicev (ipd. sare) posebej razvita za linux - poganjamo torej native win programe neposredno pod linuxom in ne navideznega stroja kot pri emulatorjih... deluje pa zaradi tega tudi precej hitreje. primer: obicajna win razlicica counterstrike streljacine deluje v opengl nacinu prakticno povsem enako kot pod winsi...

linki:
* wine
* Unofficial Wine+Half-Life HOWTO

Ziga Dolhar ::

Sicer nisem nek jaki Linux poznavalec (roko na srce: newbie :]), vendar svojo trditev, da je 'Wine Emulator' utrjujem z naslovom strani v knjigi SuSE Linux 7.1 Professional - Configuration na strani 177. Naslov se glasi - 'The Windows Emulator Wine'.




norvalk, kako je s tem sedaj - ne vem. Se mi pa zdi popolnoma možno, da sta ti in SuSE besedico 'emulator' uporabila drugače - SuSE kot 'nekaj, ki ti omogoča zaganjanje exe datotek v okolju Linux', ti pa dobesedno ter 'tehnično pravilneje'.




p.s.: če še kdaj napišem kakšen bollox glede Linuxa, feel free to comment :]

norvalk ::

okie-talkie... :)

norvalk ::

a sta mogoce pomsnla na kaksno bolj ucinkovito hlajenje - 65 se mi zdi mucho prevec... za svojega durona vem iz izkusenj povedati, da postane "mehek" ze pri 55... :|

norvalk ::

damn... napacna novica! ;(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov Steam Play za Linux podpira igre z Windows

Oddelek: Novice / Igre
296618 (2543) Zvezdica27
»

Linux poslal diskete na smetišče zgodovine

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
198241 (4877) Randomness
»

Windows 95 za macOS, Linux in Windows

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
268455 (5556)          
»

dummy@home: run windows

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
51996 (1996) Ziga Dolhar
»

Selitev na Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
121808 (1808) undefined

Več podobnih tem