»

ReactOS začenja znova

Nemška verzija ReactOS

Slashdot - ReactOS je odprtokodni operacijski sistem, ki je napisan tako, da je binarno združljiv z Windows. Razvoj se je pod tem imenom začel leta 1998, ko so prevzeli poskus FreeWin95, ki je skušal napraviti karseda verno kopijo Windows 95. V več kot desetih letih projekt ni prilezel do stabilne različice - zadnja nosi oznako 0.3.11. Smele načrte je ves čas teplo pomanjkanje razvijalcev, zaradi česar se je vodja Aleksey Bragin odločil, da projekt zažene popolnoma od začetka. Nova implementacije podsistema Win32 se imenuje Arwinss in se močno zgleduje po emulatorju Wine za Linux.

23 komentarjev

Google Picasa na Linuxu

OSNews - Google se je končno usmilil uporabnikov enega alternativnih operacijskih sistemov, ki bi želeli uporabljati njegovo orodje za iskanje in organizacijo slik, Picassa. Od danes naprej si lahko brezplačno prenesete iz njihove domače strani prenesete različico Picasse za Linux.

Aplikacijo so pri Googlu prenesli s pomočjo Windows emulatorja Wine. To žal sicer ni pravi (tim. native) prenos na Linux platformo, kljub temu pa aplikacija deluje popolnoma normalno.

Trenutno so na voljo predpripravljeni namestitveni paketi za distribucije Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Debian in Ubuntu, na voljo pa je seveda tudi splošni namestitveni program za ostale distribucije.

33 komentarjev

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji

VMware Workstation 4

Windows XP gosti RedHat 8

vir: VMware
PC Linux Online - Izšla je četrta različica NavideznegaStroja™ za namizje, programa VMware Workstation. Namenjena je naprednejšim uporabnikom in zmore sočasno poganjati več operacijskih sistemov, kot so Microsoft Windows, Linux in Novell NetWare, na enem osebnem računalniku. Navidezni stroj je idealen za razvoj in preizkušanje novih programov in omogoča zamenjavo operacijskih sistemov in dodajanje novih brez ponovnega zagona. Cena izdelka je precej zasoljena, na voljo pa je tudi 30-dnevna preskusna izdaja. Podrobne informacije!

15 komentarjev

VMware Workstation 3.0 Beta

VMware - Nova verzija (beta) priljubljenega navideznega stroja za okolji Windows (sedaj tudi XP Home in XP Pro) ter Linux, je na voljo za download. Seznam novosti je ZELO obsežen, iz spiska pa mi je potegniti le nekaj pomembnejših (no, kakor za koga, seveda):

  • podpora za Okna XP (kot gostujoči ter gostiteljski OS),
  • podpora za USB,
  • lažje nastavljanje omrežja,
  • nov grafični vmesnik za Okna,
  • izboljšana podpora za prenosnike.


  • Drznil bi si še postaviti vprašanje bralcem: Koliko vas 'redno' uporablja 2 ali več operacijskih sistemov na enkrat? Hvala

    12 komentarjev

    dummy@home: run windows

    Slo-Tech - ... seveda tudi v drugo :

    Ni popolnega operacijskega sistema - en je lepši, drug hitrejši, na tretjem teče tvoj najljubši program... Več OS-jev je sicer možno imeti na istem računalniku, žal pa je ponovno zaganjanje sistema samo zaradi nekega hitrega opravila vse preveč zamudno in nadležno. 'Navidezni stroji' in 'emulatorji' so med nami že kar nekaj časa - uporabnikom Oken je verjetno najbolj znan WMWare, Linuxasešem pa emulator Wine. Navidezni stroji nam omogoeajo poganjanje celih operacijskih sistemov v 'oknu', emulatorji (Wine...) pa programa brez potrebe po Osu. Skratka, na ZDNet-u so poskusili kar 5 tovrstnih programov ter spisali odličen članek.

    Že res, da so emulatorji oh in sploh dobra pogruntavščina, vendar se je treba zavedati, da razne emulacije zahtevajo kar močan procesor, če hočete nemoteno poganjati aplikacijo, ki ni bila narejena za določen sistem, ampak izhaja iz drugega. Jaz bom raje ostal pri klasičnih dveh sistemih na ločenih diskih, kako pa boste vse...

    5 komentarjev