» »

Termoelektrični materiali

Termoelektrični materiali

Tech Review - Materiali, ki bi pretvarjali toplotno energijo direktno v električno (in obratno) so že dolga leta v raziskavah. V zadnjih 18 mesecih so raziskovalci prišli do velikih izboljšav na tem področju. Ti polprevodniki z zlatimi elektrodami so bili do sedaj preveč neučinkoviti, toda...

Pričakujejo, da bodo kmalu na voljo prototipi, ki jih bodo lahko enostavno vstavili v motor avtomobila in z naraščajočo vročino pridobivali tudi elektriko.

Predstavljajte si, da bi enostavno ob jedro procesorja postavili termoelektrik in nanj priključili ventilator na hladilnih rebrih. S tem, ko bi se procesor grel, bi posebni polprevodnik proizvajal električno energijo in s tem vrtel ventilator. Na ta način bi imeli uravnavanje hitrosti ventilatorja glede na temperaturo procesorja. Pa še manj možnosti bi bilo, da bi zmanjkalo električne energije. Več o termoelektrikih si preberite tukaj.

6 komentarjev

totimato ::

toplotno energijo direktno v toplotno ?
:)

alien-w ::

ups :D

dr.J ::

Celih 18 mesecev ?! 8-O

Ta pojav (da razlika temperatur povzroči nastanek električne napetosti v določenih materialih) je znan že skoraj 200 let, prvi se je pa z njim bolj natančno ukvarjal Seebeck že davnega leta 1821. V praksi so to termočleni, ki so zelo razširjeni, saj večina temperaturnih regulatorjev ne more brez njih. Pa tudi Peltierji delajo na osnovi tega pojava.

Jeebs ::

Hm... Če bi z vročino iz procesorja izdelovali elektriko za ventilatorje, zakaj bi bili potem le-ti sploh potrebni? Mislm, a ne bi se toplota spremenila v elektriko?8-O

alien-w ::

dr.J: rekel sem, da so v zadnjih 18 mesecih prišli do velikega napredka, drugače pa to dejavno raziskujejo že 10 let, prej je bilo pa samo malo znanega o tem.

Jeba1: ne, to ni res, pretvorba toplote v elektriko še zdaleč ni 100%. Če bo 5-10% bo po moje že OK, tko da se ne nadejaj hlajenja računala samo s temi elementi.

BBB ::

Tudi sam razmisljam tako kot Jeba1, da nimas kaj hladiti, ce pa tak material proizvedeno toploto pretvori v elektricno energijo. Fiziki baje pravijo, da je energija neunicljiva, torej, ce je nekje zmanjka, pomeni, da se je pretvorila v neko drugo pojavno obliko. Res je pricakovati, da ne bo vse toplote spremenilo v elektricno energijo, saj bi sicer temperatura hlajene zadeve padla na 0K.

Clanek je le prekratek, da bi sklepal ali gre za enak princip odjemanja toplote kot pri termoclenu, kjer gre za spoj dveh razlicnih kovin. Pa se ta termoclen ne pretvarja toplote v elektricno energijo brez dodatnega dela. Doslej je bilo se vedno pri pretvorbah ene energije v drugo nekoliko izgub (pretvorb) v nepovratno toplotno energijo. Detajle iz fizike sem ze precej pozabil a se se spomnim, da vodijo te zadeve v entropijo - nepovratno toplotno energijo, ki je posledica neurejenega gibanja delcev snovi (atomov, molekul) z enakomerno temperaturno razporeditvijo po snovi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika - toplotni koeficient

Oddelek: Šola
162326 (2085) Yacked2
»

Strojni trojanci na integriranih vezjih

Oddelek: Novice / Varnost
4921501 (16450) poweroff
»

Nuklearka v žepu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
454574 (2820) Spock83
»

Uporaba diode

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
76746 (6552) SSH
»

Nova anketa: uporaba tehnologij za zmanjševanje porabe na namiznih računalnikih

Oddelek: Novice / Ankete
193175 (2453) Road Runner

Več podobnih tem