»

Polprevodniki sposobni pretvarjati toploto v uporabno energijo

PhysOrg.com - Raziskava na državni univerzi Ohio je pokazala, da bodo računalniki nekoč sposobni reciklirati del svoje lastne odpadne energije.

Galij-magnezijev arzenid, kot se čudežni polprevodnik imenuje, ima zanimivo lastnost. Toploto zna pretvorit v kvantno mehansko stanje v polprevodnikih, imenovano tudi spin.

Če bodo projekt lahko razvili do te mere, da bo zrel za vsakdanjo rabo, se nam obeta prav zanimiv način recikliranja. Trenutno se znanstveniki ukvarjajo s projektom imenovanim spintronika.Raziskovalci s celega sveta se trudijo razviti elektroniko, ki bi za branje in pisanje uporabljala spin elektronov. Tako imenovana spintronika je praktično tehnologija prihodnosti, saj naj bi bila sposobna na manj prostora zapisati več podatkov, sprocesirati podatke hitreje in porabiti manj energije.

Na univerzi v Ohiu se trudijo projekt spintronike povezati s projektom termo elektronike (napravami, ki pretvarjajo toploto v elektriko). Hibridna tenologija "termo-spintronika" bi tako toploto...

16 komentarjev

Zloraba pametnih števcev električne energije na Škotskem

Pametni števec

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na Škotskem se je razširila nova vrsta prevare, ki izkorišča naivnost in pohlep odjemalcev električne energije ter pametne števce za elektriko, piše na svojem blogu Bruce Schneier. Del gospodinjstev v Veliki Britaniji namreč že uporablja pametne števce električne energije, kjer morajo, zlasti uporabniki s slabšo boniteto, elektriko plačati pred uporabo. Predplačilni sistem temelji na pametnih karticah, na katere v trgovini naložijo dobroimetje, in jih nato vstavijo v števce, ki registrirajo kredit.

Nepridipravi se pojavijo na vratih in ponujajo različne ugodnosti, kot je na primer nakup dobroimetja po polovični ceni. To lahko storijo, ker so uspeli razbiti sistem ključev za zapis dobroimetja, tako da lahko generirajo...

24 komentarjev

MSI Radeon HD 5870 Lightning

Hladilnik s kar 4 toplotnimi cevkami in dvema ventilatorjema

vir: Expreview.com
Expreview.com - MSIjeva serija grafičnih kartic Lightning bo v kratkem dobila prvega člana iz družine rdečih Radeonov. Spomnimo se, da je prav kartica iz družine Lightning najhitrejša enojedrna kartica z nVidiinim grafičnim jedrom, GTX 275. Serija Lightning je namreč posebej primerna navijanju zaradi svojega napajalnega sklopa, ki je, roko na srce, popolnoma predimenzioniran, vsaj za običajne uporabnike. A ekstremni navijalci, ki dnevno v zrak vržejo velike količine tekočega dušika, bodo navdušeni nad kar 15-faznim napajalnim sklopom, ki je celo digitalne narave. Da ne bo zmanjkalo električne energije za napajanje teh faz, bosta poleg PCIe reže skrbela kar dva 8-pinska PCIe priključka, kar pomeni, da bo...

8 komentarjev

Japonci bodo pridobivali energijo iz topota množice

Slashdot - Piezoelektričnost je zanimiva lastnost nekaterih kristalov brez centra inverzije, ki pa lahko imajo druge simetrijske elemente (npr. troštevne osi), da zaradi električne napetosti nekoliko spremenijo obliko. Uporabnejši pa je inverz tega pojava, saj ti isti kristali ob mehanski obremenitvi na ploskvah ustvarijo napetostno razliko, ki jo lahko bodisi samo merimo in izdelamo elegantne merilnike pritiska in striga bodisi uporabimo za koristno delo. Velja omeniti, da ne gre za same eksotične spojine, saj povsem običajna kremen in Rochellova sol (kalij-natrijeva sol vinske kisline) izkazujeta take efekte.

Podjetje East Japan Railway Company, ki upravlja s tokijsko železniško postajo, se je odločilo, da bo to tehnologijo...

38 komentarjev

Novi Opteroni ceníjo stare

Hartware.net - Včeraj je AMD predstavill šest novih dvojedrnih Opteronov za strežnike, hkrati pa ustrezno pocenil že obstoječe. Novi Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo tiktakali z 2,8 GHz, 1218 HE, 2218 HE in 8218 HE pa z 2,6 GHz.

Novi Opteroni serij x220 bodo imeli enake specifikacije kot dosedanji x220 SE, še vedno bodo grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji, porabili pa bodo za spoznanje manj električne energije - torej okrog 95 W (predhodniki med 120-125 W). Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo stali 545, 698 oz. 1514 dolarjev, kar je znatno ceneje kot prejšnja generacija (611, 786, 2149), ki se je prav tako ustrezno pocenila. Serija x218 HE je počasnejša, cenejša (432, 611 in 1340 dolarjev) in predvsem varčnejša, saj bodo porabili zgolj 65-68 W električne energije. Več tudi v obvestilu za javnost.

0 komentarjev

Slušalke na sončno energijo

vir: Gizmodo
Gizmodo - Se v prihodnosti odpravljate na samoten, neobljuden otok? Potem ima Gizmodo pravo stvar za vas -- med njihovim običajnim lovom na inovativne izdelke so namreč našli čuden izum. Gre za set slušalk, ki si jih enostavno namestite na glavo, na zadnjem delu pa imajo majhne sončne celice, s pomočjo katerih se proizvaja električna energija za delovanje napravice. Na razočaranje vseh stvar ne podpira predvajanja MP3 datotek, zmožna je zgolj predvajati FM radijske postaje, tako da če bo na vašem samotnem otoku dovolj radijskih signalov in če vas slušalke ne bodo ovirale pri nošenju v kape vgrajenega ventilatorja na solarni pogon, kar izvolite odklikati na izvorno novico.

8 komentarjev

Teorija polprevodnikov

Hardware Analysis - "Zanimivo je stopiti nazaj in si ogledati fiziko, ki omogoča delovanje naše čudovite tehnologije."

S temi besedami je avtor začel članek o polprevodnikih. Morda se vam zdi tema nezanimiva ali celo neznana, vendar dejstvo je, da na tranzistorjih pravzprav temeljijo vsi čipi, ki jih dandanes uporabljamo v naših računalnikih in drugih napravah. Morda se članek razlikuje od tistih, ki jih ponavadi berete, a vendar malo spremembe ne škodi. To je komaj prvi del članka, tako da niste (še) ničesar zamudili, vseeno pa morate imeti malo predznanja (ki ga lahko osvežite ali naberete tukaj), saj so polprevodniki dokaj zahtevna stvar.

0 komentarjev

Kaj so že polprevodniki?

HowStuffWorks - Polprevodniki so srce računalniških čipov ter tranzistorjev in so tako vgrajeni v praktično vse, kar poganja elektrika (torej tudi naša računala). Pa poznate njihove naloge ter sestavo? Na HowStuffWorks so spisali poučen članek, katerega ogled priporočam vsem Slo-Techarjem, saj je v njem razložen pomen, uporaba, skratka vse o polprevodnikih. Še vedno mislite, da so v Silicijevi dolini rudniki silicija?

6 komentarjev

Neverjetne zmožnosti hlajenja

Slashdot - O "hladilnikih", ki bodo iz toplote proizvajali električno energijo, smo vam že poročali. Tokrat pa je Slashdot našel neko podjetje (Cool Chips), ki pravi, da bodo imeli/imajo posebne hladilne naprave, ki bodo veliko bolj efektivne v hlajenju kot dosedanji peltieri in podobne hladilne rešitve.

V svojem poročilu javnosti namreč trdijo, da bo lahko ena ploščica velika en kvadratni inč! zadoščala za hlajenje hladilnika. Tako naj bi ploščica dveh kvadratnih inčev lahko že nadomestila klimatsko napravo za dnevno sobo. Te igračke delajo na principu "quantum mechanical electron tunneling"-a in naj bi bile resnične. Tukaj si preberite poročilo za javnost in sami presodite o resničnosti. Sam jim sicer ne verjamem, toda Boeing pravi drugače... Novica na Slashdotu. Hvala Thomas.

3 komentarji

Termoelektrični materiali

Tech Review - Materiali, ki bi pretvarjali toplotno energijo direktno v električno (in obratno) so že dolga leta v raziskavah. V zadnjih 18 mesecih so raziskovalci prišli do velikih izboljšav na tem področju. Ti polprevodniki z zlatimi elektrodami so bili do sedaj preveč neučinkoviti, toda...

Pričakujejo, da bodo kmalu na voljo prototipi, ki jih bodo lahko enostavno vstavili v motor avtomobila in z naraščajočo vročino pridobivali tudi elektriko.

Predstavljajte si, da bi enostavno ob jedro procesorja postavili termoelektrik in nanj priključili ventilator na hladilnih rebrih. S tem, ko bi se procesor grel, bi posebni polprevodnik proizvajal električno energijo in s tem vrtel ventilator. Na ta način bi imeli uravnavanje hitrosti ventilatorja glede na temperaturo procesorja. Pa še manj možnosti bi bilo, da bi zmanjkalo električne energije. Več o termoelektrikih si preberite tukaj.

6 komentarjev