» »

NASA in njena konzervativnost

NASA in njena konzervativnost

SMH - NASA je zares zanimiva ustanova. Po eni strani v tej ustanovi najdemo najsodobnejšo, po drugi strani pa najdemo najbolj zastarelo računalniško opremo. Najsodobnejša najdemo v oddelku za napovedovanje vremena, medtem ko najstarejšo najdemo v space shuttlih, ki so postali pravi računalniški muzej. Za kaj gre? Dejstvo je, da space shuttle še danes poganjajo zelo zastareli procesorji. Če za primer navedem, da space shuttli še vedno uporabljajo stare Intelove procesorje 8086 za preverjanje podpornih raket, me kar zmrazi. Zato NASA na veliko išče nadomestne dele. Po poročanju tega članka je NASA celo kupila zastarelo medicinsko opremo, da je lahko iz nje vzela procesorje 8086. Zato ni čudno, da se že dalj časa išče nadomestitev za že malce ostarele space shuttle. Pred časom sem izbrskal še eno zanimivost, ki pa jo ne boste našli v prej omenjeni novici: bojda, da NASA še danes precej čisla procesorje 486 in 386 in jih celo vgrajuje v satelite. Tukaj seveda ne gre za Nasino škrtost, saj procesorji 486 in 386 predstavljajo že preizkušeno tehnologijo, za katero se ni treba bati, da bi vsebovala kakšne nepopravljive hrošče.

4 komentarji

JerKoJ ::

Hmm tukaj ne gre samo za preizkuseno opremo ampak
za problem premalo odpornih procesorjev na kozmicne
zarke. Manjsi ko je tranzistor vecja je verjetnost da bo
energijski delec spremil vrednost bita 0 v 1 ali obratno.
Na zemlji to zaradi atmosfere trenutno se ni problem
v vesolju pa je to zelo velik problem, zato raje uporabljajo
386, 486 procesorje z vecjo natancnostjo delovanja, kot
pa najnovejse pentiume (ali athlone) , ki v vesolju sploh
ne bi mogli delovati

CaqKa ::

jaz se pa čudim zakaj moja 486ka tak dobro laufa :)

Brane2 ::

To je en aspekt, drugi pa je totalna nepotrebnost zamenjave. Ti stroške za CPU vidiš kot pač ceno čipa. Radiation hardened čipi stanejo bogastv u primerjavi z navadnimi. Ne bi se čudi, če bi kje dobil radiation hardened 8086-ko za $500 ali tudi desetkrat več, odvisno od stopnje tolerance.386-ka ali močnejši CPU bi verjetno stala bistveno, bistveno več, pa kljub temu so ti stroški drobiž u primerjavi z ostalimi stroški.

Kot recimo temi, da bi zaradi novega CPUja morali verjetno zamenjati kar cel board, kar pomeni zamenjavo kupa drugih čipov z novejšimi, to pa spet pomeni veliko večji $$$. Pa to še ni vse. Tako plato bi spet morali popeljati čez miljon testov (termični itd itd itd).
PA tudi to še ni vse, saj bi morali preveriti vsak drobec softverja s stare tudi na novi plati in to bi šele stalo $$$$$.

In kaj bi dobili na koncu ? Nič, samo veliko dražjo in novejšo plato, ki bi delala natanko isto stvar. Zaradi nje shuttle ne bi prišel nič prej v orbito...

Javna stvar je, da je shuttle neuporaben dedek, sploh odkar je ISS v luftu. Je veliko predrag in neučinkovit in ni niti približno dosegel zastavljenih ciljev. Zato pri NASI na veliko iščejo zamenjavo. Lockheed in Boueing IIRC sta vložila full $$$ v VentureStar in malčka X-33 a se je izkazalo, da so gledali praveč Bruce Willisovih filmov in hoteli preveč-stvar je propadla. Zdaj iščejo kako bolj skromno rešitev.

Če torej Shuttlea ne mislijo obdržati, zakaj bi vladali vanj ? A ti tio počneš z avtom, ki ga misliš prodat ?

Gh0st ::

To je res.
Procesorji v takih pogojih delovanja ne smejo porabljati veliko energije, odvajanje toplote in napajanje bi sigurno prispevale k večji obremenjenosti sončnih celic.

Sicer sem pa bral, da ima Hubblov teleskop tudi 486 procesor, ampak ta je uporabljen za nadzor krmilnih površin in pozicije, medtem ko za delovanje leč in drugih sistemov skrbi malo hitrejši proc (nevem kakšn).

V glavnem oni iz centra za nadzor pošiljajo paketke patch za software in jih potem remotely inštalirajo...

pošteno.

you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krstni polet Oriona uspel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9530209 (26035) BigWhale
»

Curiosity poganja stara in preizkušena strojna oprema (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13822894 (16134) Lion29
»

Zbogom, Atlantis (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5616099 (14066) Jst
»

Bodo Space Shuttle leteli do leta 2011?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
83586 (2860) WarpedGone

Več podobnih tem