» »

Prve izkušnje s 64-bitno inačico Windowsov XP

Prve izkušnje s 64-bitno inačico Windowsov XP

Le kaj bi to lahko bilo? :)

vir: GamePC
GamePC - Glede na to, da se zadnje čase v vedno večjih količinah na trgu pojavljajo 64-bitni procesorji, je bil Microsoft prisiljen izdelati tudi 64-bitno izdajo Windowsov XP iz preprostega razloga -- da ga konkurenca ne prehiti.

Na Game PC-ju so objavili prve izkušnje s tem, novopečenim, operacijskim sistemom, ki naj bi bil po prvih izkušnjah zelo obetajoč. Na trg bo verjetno splavljen šele takrat, ko bo AMD začel izdajati večje količine 64-bitnih procesorjev. Klik!

25 komentarjev

Spc ::

Em,
to niso XPji ... ampak 3790 - Windows Server 2003 Enterprise Edition 64bit >:D

CaqKa ::

če se ne motim so winxp 64bit že kar nekaj časa na trgu.

/edit
em ja ne motim se
http://www.microsoft.com/windowsxp/64bit/default.asp

tole so pa w2k3 kot je oni nad mano napisal.

WarpedGone ::

@Spc & CaqKa: kaj je z vami babe? Če bi se potrudla pa vsaj link odprla bi vidla da sta v svoji neizmerni modrosti usekala totalno mimo.

XP-64bit edition je že zunaj, ampak za Itanum (IA64), ne pa za AMD64. Na GamePC so si pač pogledal eno izmed pre-beta verzij 64bitnih XPjev, ki bojo laufal le na Opteronih in novih Athlonih.

Če pa bi mogoče še kdaj kej res prebrala kje, bi vedla da MS namerava podpirat 6 različnih 64bitnih platform. Katere vse točno to so, pa še ni najbol jasno. Sigurn IA64, AMD64, Power4, potem pa še ???.

MATiCEK ::

Samo to si pa prav povedal! Tak je ko eni mislijo, da so preveč pametni :)

CaqKa ::

potem pa je novica površno napisana.

andrej ::

si ziher glede tistih 6 64-bitnih platform? MS je pred leti ze imel 64-bitne Windows NT vendar jih je nehal razvijat, ko je takratni Compaq ustavil podporo za Alphe... Ampak 6? Od kot ta cifra?

Brane2 ::

Hja... peti Igralec bi povsem zlahka lahko bil MIPS. Gre siicer za licencirani core podjetja MIPS, po katerem potem proizvajalci stancajo dejanjski sislicij. Doloceni 64-bitni modeli so bili videti ze prav strupeni. Definitivno sem se napalil na njih, samo potem mi je zmanjkalo casa. Lahko pa pricakujete predstavitev v naslednji stevilki Elektronike.

Proizvajalec se jeodzval in s FAEjem sva rekla besedo ali dve...

V glavnem, nore stvari. Delajo na 1 GHz+ (sedaj so mogoce ze 2GHz verzije zunaj), so 64-bitne, na zunaj so pa videt ko kak malo boljsi mikrokontroller. Tudi porabo imajo noro dobro.
IIRC 1GHz model je imel tipicno 14W... 8-O

Filo ::

a veš kao.

Brane2 ::

A vem kao kaj ?

Ce mislis na samoreklamo, OK.

Samo:

-kontaktiral sem tipa, ki je zadolzen za te zadeve za Evropo. Sledi intreview s tipom, ki je predviden za prvo cifro Elektronike (dogovorjeno s tipom). Ne vem koliko tega se bo vrtelo krog tega cipa in sploh o cem tocno bo govora, samo pravim odkod vem za MIPSove 64-bitnike.

-tega ne morem objavit tu, ker s tipom ni tako dogovorjeno (revija se mora drzati dogovorjenih pravil). Drugace ne bi blo problema in bi v primeru interesa postal link na kak url.

-ta cifra se bo itak delila zastonj na sejmu Elektronike. Ce komu ne disi cena vstopnice za sejem, s tem nimam nic. Sejem ma svojo politiko, jaz pa svojo. Lahko pa zabrisem kak primerek cez ograjo ... :D

Spc ::

Jaz samo pravim, da je BUILD isti kot pa Windows Server 2003

:D

mrTwelveTrees ::

če sem prav zastopu so za intel in amd različni windowsi ?? wtf... :\

NoUse4AName ::

Ja logicno, ce sta cisto tretji vrsti procesorjev.

Person ::

@NoUse4AName:
Ja logično

Če so različne vrste, pol je res, sam problem je, ko folk NE VE, da še niso standardizirali 64bitno arhitekturo procesorjev;)
Let's make something useful!

Brane2 ::

No, ne vem, če sploh obstaja standard za arhitekturo procesorja.

Intel je postal slaven ne zaradi kakovosti x86 procesorjev (ki je bila na zacetkih crap de la crap) ampak zaradi ponesrecene izbire procesorja s strani IBMa za svoj PC in zaradi ponesrecene odlocitve IBMa, da odpre specifikašciej PCja za javnost toliko da omogoci drugim podjetjem nelicencirano izdelavo klonov.

To je postaviklo PCja na prestol, ne pa neke posebne kakovosti in zaradi tega je postala tudi x86 arhitektura nekaksen industrijski "standard" v svetu osebnih racunalnikov.

Najblizje standardu bi bilo licenciranje siroko sprejetih coreov, kot sta denimo MIPS, PowerPC ali Sparc, ki pomeni nekaksen standard.

Tako MIPS lahko dobite pri nekaj podjetjih, lahko pa seveda kupite licenco in si zrolate kakega tudi sami, ce seveda imate na razpolago proizvodno linijo za pecenje v silicij... >:D

IceIceBaby ::

jah kako bo pa pol s programi? a bo v trgovinah doom3 za amdje pa za intele...

NoUse4AName ::

Cisto lepo bojo delale na vseh procesorjih ki jih podpirajo windowsi.

Brane2 ::


jah kako bo pa pol s programi? a bo v trgovinah doom3 za amdje pa za intele...


Za AMD ne bo problemov. V najslabsem primeru bo delal 32-bitno. Sicer pa pri Linuxu & odprti kodi to vprasanje bolj ali manj odpade... >:D

norvalk ::

tole sicer ni cisto neposredno povezano z arhitekturami mikroprocesorjev... je pa pomembno in dolgorocno povezano s tem kaj bodo "standardi" in kdo jih bo dolocal.

* o (prog.) patentih
* o DCMA in nerazumnen scitenju kvazi avtorstva
* o eni izmed moznih kulminacij obojega (beri: prakticnih posledicah)

se "krajsi" izvlecek/povzetek za tiste z malo manj "volje in casa": uvedba prog. patentov omogoca zascito prog. rutin in algoritmov v toliksni meri, da lahko posamezen (dovolj premeteno spisan) patent zaobjame tako siroke in absurdne pojme kot je npr. ideja "o zlaganju spodnjic". lahko bi se zato zgodilo - v primeru sprejetja tovrstne politike scitenja intelektualne lastnine (tudi) v mejah eu - da boste v primeru "zlaganja spodnjic" primorani prijavitelju patenta placati zajetno licencnino... lepa primera tovrstnega "patentiranja" sta zloglasni "en-klik" amazon.com in ibmovo "prikazovanje prej prikrite informacije" (v to kategorijo bi npr. padli vsi okenski sistemi)! ne verjamete?! v dokaz link k sicer zavrnjeni ibmovi prosnji - "en-klik" v zda ni bil zavrnjen! ah, saj res - itak, da nam je zagotovljena moznost pritozbe na neupraviceni patent - samo ne vem kdo od nas ima cas in denar za taksno pocetje...

dcma po drugi strani v enako absurdni meri sciti avtorske pravice - nazoren primer tega je medsebojno tozarjenje dveh konkurencnih izdelovalcev garaznih vrat: link. garaznih vrat, lepo prosim! kaj sele cesa drugega!

mehanizem vseobsegajocega nadzora velikih podjetij tako postane popoln in zivljenje zanje (v pravnem smislu) brezskrbno...

ne!? se enkrat si (tokrat bolj pozorno) preberite tretjo od zgoraj podanih povezav - mikromehki ugotovi, da trzisce prepocasi usvaja nove izdelke in to navkljub temu, da prinasajo oh-in-sploh novosti ter zmogljivosti brez katerih se absolutno ne da ziveti. resitev je enostavna: spremenite format dokumentov, zlomite zdruzljivost s predhodnimi razlicicami in zaklenite uporabnike iz njihovih lastnih racunalnikov - ce seveda niso pripravljeni placati nadgradnje! konkurence tako ali tako ni oz. je ne more biti, saj se vsak poskus "vzvratne razgradnje" (angl. reverse engineering) tolmaci kot (najmanj) teroristicno dejanje in zato zatre ze v kali! se pomnite, dcma?!

kaksno zvezo ima to z arhitekturo nasih mlinckov? ko na "prostem" trziscu ostane samo se eno podjetje, pa ceprav je (nekoc) prodajalo le nek nepomemben (d)os...

hja, za najbolj zagrete se dve povezavi:
* se malo o prog. patentih...
* in o tem kako zakleniti uporabnike iz njihovih racunal - tukaj

slednja v precejsnji meri razjasni tudi cemu gnu/linux le ni tako samoumevno uresnicljiva resitev vseh tezav "svobodnega" trzisca, za katerega prihodnost/dobrobit nas pravzaprav niti ne bi smelo skrbeti!

"prihodnost" ni le posedovanje najnovejse "mobiopeke", avtomobila s 300 konjskimi mocmi in v njem nizkotonca, ki mimoidocim povzroca poskodbe not. organov... ni tudi nuja po posedovanju najnovejsih graf. kartic...

je (predvsem!) kakovost, raznovrstnost in svoboda odlocitev, ki jih v zivljenju zaradi taksne tehnologije smemo in lahko sprejemamo in mera v kateri bo to dopusceno nasim zanamcem!

manjka samo se - amen, k'ne!? ;)

lp

der_Alte ::

andrej: NT za Alpho so bili samo 32 bitni. V pripravi so bili Windows 2000 za Alpho, ki pa bi bili 64 bitni... ce bi kdaj izsli

andrej ::

drzi. NT-ji so bli 32-bitni, tudi na 64-bitni alphi. Koncna 64-bitna verzija pa nikoli ni prisla v prodajo, ceprav so jo nekateri srecnezi imeli ;)

andrej ::

Na MIPSih so NT-je ze laufali, samo so nehali z razvojem, ker se ni splacalo - beri je blo premalo uporabnikov. Isto kot pri Alphi. Tako da ne vem zakaj bi bil zdaj taksen preobrat...

Brane2 ::


slednja v precejsnji meri razjasni tudi cemu gnu/linux le ni tako samoumevno uresnicljiva resitev vseh tezav "svobodnega" trzisca, za katerega prihodnost/dobrobit nas pravzaprav niti ne bi smelo skrbeti!


Sem prebral, pa nisem dojel, kaj je napaka GNU/Linuxa.
Kaj si hotel reči s tem ?

Dr_M ::

jah kako bo pa pol s programi? a bo v trgovinah doom3 za amdje pa za intele...

kok ljudi pa bo igral na itaniumih doom3? :\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

norvalk ::

brane: sem kar nekako (v strahu ;)) pricakoval, da bo doticni stavek izzvenel premalo razumljivo... poudarek je namrec na "samoumevno uresnicljiva", a zal - priznam - res ni tako ociten.

naj isto povem se drugace - gnu/linux je sicer resda lahko odlicno "fizicno" utelesenje odprtokodnega sistema, katerega prednosti so nedvomno transparentnost, odprti standardi in s tem zagotavljanje "enakosti pravil igre za vse", vendar kot taksen neposredno ogroza monopol nekaterih... in ti slednji ne sedijo pasivno na svojih zadnjicah, si zatiskajo oci, usesa in usta! premorejo namrec odlicne pravniske kadre, ogromno marketinsko telo in finacne zaloge strasljivih razseznosti! tcpa, dcma in prog. patenti so tako zgolj posledica uspesnosti nj. lobiranja in zgolj vrh ledene gore!

in ravno v tem kontekstu me marsikdaj zalosti, ko vidim (predvsem mladino) kako lahkotno in ze kar brezbrizno se razpravlja o tem kako do najnovejsih marketinskih bombonckov (tu referiram svojo zgornjo objavo: najnovejse mobiopeke, graf. kartice, operacijski sistemi, avtomobili ipd.), katerih zmogljivosti se v resnici niti ne potrebuje, vendar pa se s tovrstnim "pocetjem" ucinkovito pripomore pri ustvarjanju vsesplosnega vtisa/prepricanja o neizbeznosti posedovanja taksnih novitet - in vse prelahkotni pripravljenosti odpovedovanja osebnim svoboscinam!

v tem oziru se najveckrat zastavljajo najnazornejsa vprasanja: ali lahko (legalno) posojamo vecino komercialno prog. opreme svojim prijateljem/znancem (tako kot npr. knjige)? ali lahko "pokrpamo" (oz. nekomu placamo, da to stori namesto nas) pomankljivo delujoce programe, tako, kot lahko zakrpamo npr. strgane nogavice? in... ali lahko poljubno spremenimo nekatere dele programja, kot to lahko naredimo npr. z navadno majico, ki ji lahko prisijemo/prilikamo/pririsemo poljubne dodatke? ne!? tem svoboscinam smo se torej ze odpovedali, poljubno veckratno predvajanje legalno kupljenih skladb/filmov pa bi lahko bili ze kaj kmalu na istem seznamu... da o prosti izdelavi varnostnih kopij in strokovnih varnostnih analizah niti ne govorimo - "dcma = no,no" za taksno pocetje!

... vse to je morda na prvi pogled res nepovezano z arhitekturami procesorjev, vendar je tak vtis le povrsinski - novi microsoftovi izdelki praviloma prinasajo novosti, s katerimi se poizkusa nase prikleniti uporabnike in ce se v isti sapi (praviloma) govori v smislu "ah, linux je itaq rulz, je l337s in zato sploh-in-oh ni skrbi za prihodnost odprtih standardov" ter se ob tem veselo pozablja/spregleda akcije kakrsne je tale, kjer je potrebno prispevati le svoj podpis, je taksno pocetje precej prazno in celo cinicno!

pa, brane, da ne bos tega jemal kot neposredni napad nase - ostrica leti predvsem na vse tiste uporabnike (tudi slo-techa), ki se najveckrat oznacujejo z izjavami tipa "jst h4ck00rz mam pa ze najnovejso beta 0.x razvojno razlicico winsev in zanjo nisem placal niti centa, tko da m$ od mene ne bo dobil cisto nic!" ... kar je seveda kratkovidna puhlost brez primere!

svet postaja vse bolj prepleten in zivljenje v njem vse manj enostavno... in najmanj kar lahko stori ozavescen posameznik (pa ceprav povsem "obicajen" smrtnik) je, da ostaja obcutljiv za pomembna druzbena vprasanja! vsaj toliko smo dolzni tudi nasim zanamcem!

... in podpis podpore neki smiselni peticiji nas ne stane cisto nic, se dodatni glas pa kljub temu pomeni precejsnji pritisk na politike, da vsaj vsake toliko pomislijo (ze zaradi svoje kariere) na se koga drugega kot le nase in svoje koristi! v tem smislu ne razumem tudi slo-tech adminov, da se niso pridruzili omenjeni akciji in to navkljub temu - v to sem preprican - da vsi v enaki meri cenimo prosto izmenjavo/pretok informacij.

... in ponovno amen, k'ne!? :P

lp

Brane2 ::


naj isto povem se drugace - gnu/linux je sicer resda lahko odlicno "fizicno" utelesenje odprtokodnega sistema, katerega prednosti so nedvomno transparentnost, odprti standardi in s tem zagotavljanje "enakosti pravil igre za vse", vendar kot taksen neposredno ogroza monopol nekaterih... in ti slednji ne sedijo pasivno na svojih zadnjicah, si zatiskajo oci, usesa in usta! premorejo namrec odlicne pravniske kadre, ogromno marketinsko telo in finacne zaloge strasljivih razseznosti! tcpa, dcma in prog. patenti so tako zgolj posledica uspesnosti nj. lobiranja in zgolj vrh ledene gore!


Kot sem videl, tudi GNU ne sedi na svoji zadnjici. Stvari se dogajajo. Userjev pa koneckoncev nihce ne more prisiliti v to, da zagovarjajo svobodo izbire. Kdor zagresi traparijo danes, jo bo placeval jutri...

Spraseval sem, v bistvu, kaj je narobe z GNUjem. Pac en nacin razmisljanja o stvareh, ki je svojo vrednost ze dokazal.
Komur ni vsec, naj pac uporablja drugega....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoc pri nakupu novega racunalnika: A ali B

Oddelek: Kaj kupiti
281650 (1181) Michaelosz
»

Paxville na testni mizi

Oddelek: Novice / Procesorji
112894 (2261) ferdo
»

V pričakovanju Athlona 64(FX)

Oddelek: Novice / Procesorji
182224 (2224) minmax
»

Za vse potrebne -- Opterona kakopak :)

Oddelek: Novice / Matične plošče
192529 (2529) Samuel
»

AMD Opteron 242, dobrodošel v resničnem svetu!

Oddelek: Novice / Procesorji
92363 (2363) noraguta

Več podobnih tem