»

Pentium M 780

GamePC - Če smo ravno pred kratkim govorili o enojedrnih Yonah Pentium M procesorjih, pa lahko omenimo še, da je Intel izdal še en model, trenutno najhitrejši, ki bazira še na Dothan jedru. Zelo verjetno je, da bo to zadnji model na Dothan jedru, a na potrditev te špekulacije raje še malo počakajmo.

Sam procesor tiktaka pri hitrosti 2,26 GHz, torej je za eno stopničko hitrejši od svojega starejšega brata, Pentium M 770 (2,13 GHz). Vse ostale lastnosti so popolnoma nespremenjene, sprememba je le v hitrosti.

Na GamePC, kjer so procesor testirali, so ga tudi navili na 2,7 GHz, kar sicer ni izjemno, je pa spodoben dosežek za zračno hlajenje.

Sam procesor ni najboljši nakup za ta denar, saj moramo za približno 5% pohitritve plačati skoraj četrtino več kot za 770, je pa predstavitev novega modela znižala cene ostalim procesorjem. Tako je po novem najbolj pametno kupiti Pentium M 760, saj za pol cene 780 dobimo le približno 10 odstotkov manj procesorske moči.

19 komentarjev

Primerjava platform za AMD64

vir: GamePC
GamePC - Testi AMD64 zadnje časa padajo, kot snežinke v zimskem viharju. Ker pa brez dobrega čipovja ne bi procesor nikoli tako dobro deloval so se na GamePC odločili, da preizkusijo tri za AMD64 primerna čipovja. Pobliže so si ogledali nVidiin nForce 3 Pro, Viin K8T800 ter AMD-jevo serijo 8000. Predstavnik VIE je bila Asusova plošča K8V, nVidiino poslanstvo pa je predstavila Gigabyte-ova plošča K8N Pro 150. Test je obsegal šest procesorsko požrešnih programov in štiri igre. Po opravljenih testih so ugotovili, da je VIINO čipovje odlično, saj je hitro in ima kar nekaj stvari, ki bodo marsikomu prišle prav. Klik!

4 komentarji

Athloni 64 prihodnji teden

X-Bit Labs - Več kot leto dni kasneje, kot je AMD prvotno načrtoval, bodo AMD-jevi prvi 64-bitni procesorji ugledali prodajne police in postali dostopni tudi širši srenji. Najprej bodo dostopni, kot je to že v navadi, na Japonskem, poroča Akiba PC Hotline, saj naj bi jih bilo v Tokyu moč kupiti že 19. septembra. AMD Athloni 64 3200+ bodo naprodaj v kompletu z matično ploščo MSI K8T NEO FIS2R po ceni 650 dolarjev, kjer bo procesor predstavljal približno pol tisočaka. Koliko procesorjev bo dejansko na voljo in ali bodo med njimi tudi močnejši modeli, ne ve nihče. Klik!

6 komentarjev

Prve izkušnje s 64-bitno inačico Windowsov XP

Le kaj bi to lahko bilo? :)

vir: GamePC
GamePC - Glede na to, da se zadnje čase v vedno večjih količinah na trgu pojavljajo 64-bitni procesorji, je bil Microsoft prisiljen izdelati tudi 64-bitno izdajo Windowsov XP iz preprostega razloga -- da ga konkurenca ne prehiti.

Na Game PC-ju so objavili prve izkušnje s tem, novopečenim, operacijskim sistemom, ki naj bi bil po prvih izkušnjah zelo obetajoč. Na trg bo verjetno splavljen šele takrat, ko bo AMD začel izdajati večje količine 64-bitnih procesorjev. Klik!

25 komentarjev

Za vse 21" LCD-ja željne

Testirali so Pentiu... em ...Samsungov LCD :)

vir: GamePC
GamePC - Danes so postali 17" LCD zasloni že skoraj standard, medtem pa počasi na naše mize in pred naše oči prihajajo še večji. GamePC je tokrat izvedel zanimiv preizkus 21-palčnega Samsungovega LCD prikazovalnika, ki sliši na ime SyncMaster 213T. Ponaša se z diagonalo enaindvajsetih palcev in dostopnim časom 25 ms. Izdelek že na pogled očara in bo verjetno pritegnil marsikaterega kupca z malo globljim žepom, da bo investiral vanj. Vsem, ki imate kak tolar preveč (ali morda 250.000 preveč -- alien-w) in bi ga radi (nes)pametno vložili, vam svetujem da si ogledate test.

16 komentarjev

Za vse potrebne -- Opterona kakopak :)

vir: GamePC
GamePC - Opteron se vse bolj širi na police računalniških trgovin. Ker pa procesor sam ne bi nikoli deloval brez ustrezne matične plošče, je Asus izdelal eno prvih matičnih plošč za to AMDjevo čudo, osnovano na arhitekturi K8. Ta proizvajalec matičnih plošč se je izognil AMDjevemu naboru 8000 in se je raje pridružil proizvajalcem, ki so izdali izdelke, osnovane na naboru nForce3 PRO. V sodelovanju z nVidio je nastalo čudo, imenovano Asus SK8N.

Izdelek se lahko pohvali s podporo dvokanalnemu dostopu do pomnilnika hitrosti 333 MHz, AGP 8X, Hyper Transportom in ostalimi naprednimi funkcijami. Na GamePC so ploščo poslali skozi vsa mučenja in rezultate prikazali kot zelo zanimive. V testno posteljico so posadili trenutno najpočasnejšega Opterona,...

19 komentarjev

Trije Geforcei FX 5900 Ultra na enem mestu

vir: GamePC
GamePC - Od izida serije NV35 je preteklo že kar nekaj časa. V tem obdobju je na svetovnem spletu nastalo kar nekaj testov, v katerih neposredno primerjajo ATi-jevega ter nVidiinega aduta. Tokrat pa so fantje na Game PC na test postavili tri grafikulje različnih podjetij iz nVidiine NV 35 serije. Ta podjetja so bila eVGA, MSI ter Gainward. Test so pripravili zaradi tega, da bi ugotovili zmogljivosti eVGAjeve kartice z novim BIOSom, ki kartici zniža frekvenco. To naj bi pripomoglo k boljši kakovost in hitrosti. Te močno opevane grafikulje pa so primerjali tudi s karticami iz ATIjevega tabora in sicer: Radeon 9800 Pro z 256 MB pomnilnika, Radeon 9800 Pro z 128 MB pomnilnika in Radeonom 9700 Pro ter Radeonom 9600 Pro. V testih je z nVidiinimi aduti pometel ATIjev vrh...

12 komentarjev

AMD Opteron 242, dobrodošel v resničnem svetu!

AMD-jevi čudesi

vir: GamePC
GamePC - AMD Opteron je procesor, ki je sposoben poganjatati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije. Zgrajen je okoli Hammer jedra s 105 milijoni tranzistorjev, ki so zgrajeni v 0,13 mikronih in tiktaka pri frekvencah od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz. Zunanja frekvenca tega procesorja je enaka notranji - od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz (odvisno od modela). Prvostopenjskega predpomnilnika je 128 KB, drugostopenjskega pa kar 1 MB. Lastnost je tudi tehnologija SOI, privzeta napetost procesorja pa je 1,55 V. Pri AMD-ju so se odločili, da bodo uvedli tudi novo podnožje -- Socket 940.

Ta AMD-jev procesor je torej na papirju zelo zmogljiv. Na Game PC pa so preizkusili ali je temu tako tudi v praksi in spisali kar štirinajst-stranski članek o 1,6 gigahertznežu....

9 komentarjev