» »

Še o Matrox Parhelia-512

Še o Matrox Parhelia-512

X-Bit Labs - Da bo Matrox Parhelia-512 iz specifikacij zares nadmočen čip (za potrditev bo treba počakati na teste), je gotovo že jasno. Vendar pa se kljub nekaterim odlikam, ki naj bi v svetu 3D grafike povzročile pravo malo revolucijo, še vedno najdejo dvomljivci, ki pravijo, da malce dvomijo v uspeh novega čipa. Prvi vzrok za to je že sama cena, saj naj bi izdelava kartice stala 450 $. Če k temu prištejemo še razne davke in stroške prevoza, da kartica pride v trgovine, cena kar lepo zrase. Na ta vzrok se navezuje tudi dejstvo, da odjemalcev, ki bi bili pripravljeni za najnovejši krik nove tehnologije plačati dobrih 100.000 SIT na svetu ni tako veliko. Položaj kupcev je v Ameriki zaradi boljšega socialnega statusa precej drugačen kot pri nas, vendar pa ne dvomim, da mnogi še danes raje posežejo po GeForcih 2Ti in GeForcih 3 Ti200, ki se jim je trenutno prav lepo spustila cena. Drugi dvom v uspeh pa je nastal zaradi pregovorno dobrih Matroxovih gonilnikov, ki jih zahtevni uporabniki niso nikdar preveč čislali. No, utegne se zgoditi, da bo Matrox končno izpljunil dobre gonilnike, vendar pa bo za uspeh Parhelie-512 moral nujno ponuditi še tako imenovano "lite verzijo", ki ne bo namenjena samo izbrancem, ampak tudi širšemu krogu uporabnikov.
Mimogrede, ko smo že pri Parheliji-512. Mogoče veste iz kje izhaja to ime Matroxovega čipa? Izhaja iz besede parhelion, ki bi v slovenskem prevodu pomenila nekaj v stilu "lažno sonce" ali "sosonce". V bistvu gre za optični učinek, ki si ga lahko ogledate na spodnji sliki.

4 komentarji

Area_51 ::

:)) A da ni to slučajno slika, ki je slikana z fotoaparatom. Ker je bolj podobna iz resničnega fotoaparata kot iz grafične kartice.???
Area 51

slycer ::

Itak, saj je to narvni pojav. Evo še uradna Matroxova razlaga:
SimHQ: Why the name Parhelia-512?

Sebastian: Good question, figured a few people would be scratching their heads at that one. A Parhelia is an atmospheric effect which occurs when sunlight is diffracted by ice crystals in the lower atmosphere. The result is the illusion of two smaller suns on either side, or Sun dogs as they are also referred to.... and is the world’s first 512-bit GPU, what could be more appropriate than the Parhelia-512?

Area_51 ::

:)) Ahaa, ker sem mislil, da je to sliko storila kartica Matrox-ova kartica. Zdelo se mi je nekam prelepo za zglajeno sliko.
Area 51

AtaStrumf ::

Ta slika ni glih najbolj reprezentativna. Ponavadi se pojavita dva sonca, en levo od pravega en pa na enaki razdalji desno od njega. (Par=2 "nova" Helia=sonca). Po domače se temu reče tudi Halo. Sem že dvajkat vidu tud pri nas, samo morjo bit kristalčki ledu pravilne oblike in v pravi poziciji če ne ni nič.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalo za CAD - kaj vzet (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716168 (4264) cryptozaver
»

Dve grafični kartici in problem

Oddelek: Programska oprema
112671 (2442) bluefish
»

Matrox Parhelia 512

Oddelek: Strojna oprema
472923 (2093) kuglvinkl
»

Ali Matrox resnično načrtuje G1000?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
51934 (1934) R0K

Več podobnih tem