» »

Nasveti pri nakupu racunalnika

Nasveti pri nakupu racunalnika

Voyager ::

Rabil bi kaksen nasvet, in sicer kaj predlagate naj kupim za bolj business orientiran racunalnik. Do sedaj sem vecinoma kupoval Intelov proc, sedaj pa bi bil morda cas, da bi poskusil z AMD-jem. Zanima me torej kako stabilni so v resnici AMDji, njihove prednosti in slabosti v primerjavi z Intelovimi proci. Pa katero maticno bi priporocali.

Ali naj se torej odlocim za AMD ?
  • spremenil: Voyager ()

goranTNT ::

Kupi AMD!
Ce mas kokr tok močan napajalnik in solidne ostale komponente bi ti moral delat zelo stabilno.
AMD je glede na Intel cenejši in zmogljivejsi, to pa pove vse. Sicer pa če je že bussines orentiran pa je lahko tudi Intel.

Voyager ::

A lahko malo vec poves o zahtevnostih napajanja oz. kaksen napajalnik potrebuje. In ali to velja za oba Duron in Athlon ?

Malecky ::

Ja velja za oba napajalnik naj bo min 250W za Durona brez prevelikega OC. Za Tbirda čez Ghz pa min 300W če maš dnar ali pa hodiš kaj v tujino bi lahko tam kupil dober napajalnik in tudi ceneje.

Ne kupuj Intela razen če rad proč dnar vrgel, dejansko bo za office use najboljši AMD to si pa teste poglej.

Vzem Asus ali pa Iwill pa ne bo zmrznil!

Pa še vredu hlajenje pač en vredu ventilatorček pa bo..

OldSkul ::

Prvič ste pozabil da se amd TB tudi zelo greje in pri tem rabiš dobre ventilatorje,ki pa so zaradi tega glasni in ne moreš delat.Problem pri AMD procesorjih so VIA matične plošče ki jim moraš non-stop menjavat gonilnike pa še nestabilne so predvsem zaradi SB!LIVE.

Res je to da je Intel počasnejši vendar je stabilen ima dobre osnovne plošče,se ne greje tako kot amd,in ni ti treba kupovat boljšega napajalnika!

yjj ::

Glede na bussines orientacijo bo p3 primernejši, saj ima podporo programov, ne boš potreboval novega napajalnika, pa še res je ne greje se veliko. Za hlajenje ti priporočam TT Golden ORB, ki je iz te družine najtišji

|KoRn| ::

Sadarj79 ej to kar si ti napisal, se dogaja v zelo redkih primerih.... pejt si dej se pogledat kaj se dogaja z Inteli ter njihovimi platami!!! Vecinoma vse super laufa, razen takrat ko osebek ki nabavi celo stvar nima srece!

KUPI AMD! oz. tist kar se ti bo ekonomicno najbolj splacalo... v tem trenutku je to AMD...
Freak on a leash!

Tzar ::

Imam intel in ga tudi svetujem. Velikokrat folk dela primerjavo in pravijo kolk je AMD cenej in hitrej od intla. ne upoštevajo pa strošek dodatnih nakupov, hlajenja, močnejšega napajalnika, instalacija nenehnih popravkov, velikega gretja ipd.
Res da je intel mal počasnej sam je pa po mojem ful bol. Osebno imam Celerona 700 in sem zadovoljen (zaenkrat) ko ga bo treba nadgradit, bop apdel PIII in ne kakšen AMD.
8-)
Življenje je lepo!

OldSkul ::

Korn jaz sem videl in slišal da so AMD in njegove plošče bolj nestabilne ,kot pa Intelovi procesorji in plošče!
Kar poglej mal po tem forumu ali pa po drugih da lastniki VIA čipovij samo jamrajo.

leskovsekg ::

voyager, če rabiš PC za delo, ne kupuj razmerja med hitrostjo in ceno ampak zanesljivostjo in ceno. Predvsem glej na garancijo, razširjenost servisov, odzivnost servisov, dobavo rezervnih delov v in po garanciji...
Skratka, če želiš kupiti delovno orodje kupi branda (IBM, Compaq, HP,..) in ne sestavljaj sam mašine. Saj je res, da je ta hitrejša in cenejša, ko pa boš čakal da ti zamenjajo npr. grafiko... Če nič grugega, boš imel lahko težave z gonilniki, saj močno dvomim, da ti bo kdo lahko zamenjal komponento čez dobri dve leti z enako (razen brandov)...

LP

goranTNT ::

Joj pa večina vas je kle pravih pristašov.
Če za manj denarja dobi hitrejse stvari zakaj nebi kupu.
Če gre za bussines komp. SB LIVEA ne bo potreboval.
Jst mam Durona 750Mhz in niti enkrat samkrat nisem mel nobenih težav.
Mal se potrudš, nasnameš nove gonilnike in stvar bo tekla kot je treba.

Liker ::

Se strinjam z leskovsekg-om(upam da je prov napisan:D). Za bussines se splača kupit eno od firm (jih je že on navedel). Če pa si se resno odločil da si boš računalnik sam sestavil, potem pa si raje kupi katero od plat na i815 čipovju in enga celerona (pIII je potrata denarja za bussines), pa bo vedno delal brez težav. Pa če boš kupu intela vsekakor ne kupuj plat na VIA čipovju (sam sem imel že tri in z vsako so bili drugačni problemi, zdej imam SA6 z i815 in zadeva laufa kot še nikoli...). Glede AMD-ja pa jaz nebi zgubljal besed, ker so vse že povedali!
LP

OrlyTM ::

Pozdrav .. tudi jaz se moram pridružit tej debati. Lastim si obe platformi in sicer TB1400 na via čipovju ter P3 650@910 na BX440 čipovju. Toliko težav, kot mi jih je povzročila kombinacija VIA-AMD, nisem imel še nikol v svoji rač. karieri. Že res, da je TB extremno hiter in poceni toda .. če rabiš računalo za vsakdanje delo, si ne moreš privoščit, da je mašina nestabilna in AMD-VIA kombinacija to je. Medtem ko moj drugi računalnik na Intel platformi deluje popolnoma brez vsakršnih problemov in je tudi precej hiter. Aja, pa da ne pozabim, v svojem AMD/VIA sistemu še nikoli nisem imel SB Live kartice, zatorej so problemi tudi drugje, ne samo z to kartico. Še največ problemov sem imel jaz z t.i. 686b žužkom, kajti prek IDE kanala nikakor nisem mogel usposobiti sodelovanje pekača in cdroma. V najboljšem primeru, sem dosegel, da mi je na Plextorju 12/10/32a cd zapeklo v 13min z 12x hitrostjo in med tem je bil računalnik popolnoma neuporaben za delo, kajti prenos prek southbridgea je porabil večino procesorkega časa (1400Mhz TB !!!!!).

Problem sem rešil tako, da sem kupil scsi kontroler in scsi cdrom ter tako razbremenil 686b southbridge in posledično mi sedaj računalnik deluje dokaj stabilno. Seveda ob precejšnjem hrupu ventilatorja, ki v poletni vročini komaj obdrži procesor med 50 in 55° celzija. Pa da ne pozabim, dva trda diska prav tako nista priklopljena na primarni ide kanal, temveč uporabljam Promisov ATA100 kontroler, ki je na matični plošči. Ne dvomim, da bi v nasprotnem primeru imel precej težav.

Zatorej ... ob mojem naslednjem nakupu procesorja in ostale periferije zanj, bom zopet gledal na cenikih pod rubriko INTEL ! Razen, če Nvidii uspe to, kar nas hočejo prepričati glede njihovega nForce-a.

PS: Nove plate z AMD760 čipovjem, prav tako uporabljajo VIA686b southbridge .. zatorej beri zgoraj.

Lep pozdrav
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

leskovsekg ::

GoranTNT, ne gre za simpatije pač pa za dejstvo!
Ferari je hiter, lep,... samo za prevoz tovora si ga ne bom kupil! Prav tako ne bom kupil velike cestne križarke, če rabim avto za vožnjo po Ljubljani! V tem primeru gre za isto stvar. Zakaj potem nimamo vsi doma dvo ali štiri procesorskih strežnikov, ali če želiš, zakaj nimajo strežniki 32 ali 64MB grafik? Odgovor je vedno enak: ker niso namenjeni temu.
Če nekdo rabi PCja za delo, mu je pomembno, da mu bo le-ta stabilno delal, da se bo lahko osredotočil na delo in mu ne bo potrebno razmišljati, katere gonilnike mora inštalirat in kje jih bo dobil....:O

Skratka, različni računalniki so zato, ker imamo ljudje različne potrebe in ne zato ker je konkurenca pač fina...:)

LP

fiki ::

očitno imate nekateri tu slabe izkušnje z Matičnimi ploščami(VIA) in ne s samimi procesorji. Zanima me zakaj takih problemov ne omenjajo na hardwareskih straneh že kar lep čas. Trenutno obstaja kar nekaj alternativ Viinim čipsetom tako da glede izbire ne bi smelo biti nobenih problemov. Kar se tiče viinih čipsetov pa morm povedat da so na tržišču že zelo dolgo in sam kar teško verjamem da ne bi bili vsaj tako stabilni kot intelovi čipseti. No če že odpišemo cel kup čipsetov za AMD procesorje pa nam ostaj še Nvidin prihajajoči čipset Nforce ki pride vn augusta. Tako kot je velik ljudi razočarano z amdjevimi čipseti jih je veliko tudi z intelovimi. Vsem ki se jim ne mudi z nakupom računalnika pa jim svetujem naj počakajo na Nforce. Z njim naj bi bila zaključena debata med AMD vs INTEL.
siki

Modri dirkač ::

Tko bom povedal: Mel sem slabe 2 leti ABIT BE6 pa celerona 433MHZ. Nič drugega kot sami problemi. Poskusil sem z novim biosem novimi driverji, starim biosem, starimi driverji, od windows 95 do 2000. Sistem je bil nestabilen pri vsaki večji obremenitvi. >:D
Zdaj mam pa 1.3 TB in KT7-raid. Sicer novi driverji in najnovejši BIOS;:D ni primerjave z Intelom: skratka zanesljivo in hitro!!!!
Everybody lies!

OldSkul ::

Modri ti se lažeš zakaj pa si ZOBATA OWCA!
Ti si mel vse skupaj defektno,zato te je zajebaval!

OrlyTM ::

hehe ... Modri .. kolk si mel pa celerona navitega ?!? :)))

Fiki: alternativ (vsaj nakupa vrednih) na SLO trgu trenutno NI ! nForce, SiS in ostalo pa šele prihaja. Zatorej ... ni.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Modri dirkač ::

To nima veze s mojo owco (sicer sem jo dobil na neutemeljeni podlagi). Navit ni bil sploh. Vedno laufal na 433mhz. Sploh ne lažem sadar79 , ker nisem gnoj.!!!!!
;(
Everybody lies!

OrlyTM ::

Pol si mel pa res smolo. Pa da ne bo pomote. Jaz ne navijam za nobeno firmo, jaz sem za najboljši sistem. Sistem z AMD-jevo nalepko to ni. Najhitrejši ... but offcourse. Najcenejšu ... but offcourse. Najzaneslivejši ... naka .. niti pomotoma.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Tommy ::

Jest osebno bi si kupil Intela ni pa rečeno da tudi ta dela stabilo spet odvino od proizvajalca os. plošče, ... imel sem plato Abit BE6II in z njo sem mel velke probleme nato sem jo zamenjal za Epox BX7 in zdej stvar deluje tako kot je treba. Da ti dela masina stabilno je zlo odvisn od samega hardvera je pa lohka na intelu al pa amd/viai se mormo pa zavedat da Microsoft daje bolso podporo Intelu.

--
LP

Tommy


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

Oddelek: Novice / Matične plošče
374045 (2832) Pyr0Beast
»

Nova plošča za celerona

Oddelek: Kaj kupiti
71235 (1091) rhabdo
»

AMD XP 2000+ proti Pentium 4 2.2 GHz (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
604349 (3456) G4nj4 5m0k3r
»

ABIT DDR - platka

Oddelek: Kaj kupiti
491519 (1061) asPeteR
»

AMD Tbird 1.33ghz pa DDR Ram ? Kera plata ?

Oddelek: Kaj kupiti
271603 (1373) evoice

Več podobnih tem