» »

So okrogli kabli kul?

So okrogli kabli kul?

I Am Not A Geek - Spomnim se, ko smo se, med inspiracijami ter v afektu modificiranja mojega ohišja (tega je sicer že dve leti) spravili delati okrogle kable. Olfa nož, malo iznajdljivosti, dosti mirne roke ter kakšnih deset kil lepilnega traku - in kabel je bil nared! Z nakupom svojega prvega ATA66 diska sem tudi zamenjal kabel iz 40 na 80-žilnega, a si zaradi ozemljitvenih žic med nosilkami signala nisem upal narediti okroglega kabla, saj sem se bal, da bi to vplivalo na hitrost prenosa. S tem vprašanjem so se ubadali tudi na Iamnotageek.com ter ugotovili, da opaznega vpliva na prenos podatkov ni. Sedaj veste [:D].

5 komentarjev

Brane2 ::

Tip je slabo opravil test. UDMA vmesnika na strani drivea kot računalnika sta zdresirana tako, da v primeru slabo prenešenega sektorja avtomatsko ponovita prenos tega sektorja iz bufferja.

Če prenašaš torej podatke iz HDD na pekač, morebitnih ponovitev ne bo videt, saj lahko HDD dostavlja podatke veliko hitreje, kot jih je pekač sposoben jemat.

VELIKO boljši test bi bil z dvema full hitrima a enakima diskoma na istem kablu, kjer bi kopiral full velik fajl z diska na disk....

Ali še bolje, ponovljeno branje/vpis majhnega filetka, ki bi padel v diskov buffer. Takrat bi se komunikacija odvijala predvsem v elektroniki in bi UDMA delal s polno hitrostjo...


Kriko ::

Sam imam doma narejene "okrogle" kable okrog dve leti, in sem jih naredil še ogromno za kolege in sorodnike ki se sami ne znajdejo in čisto vsem dela brezhibno.
Res se dosti govori o tej temi, ampak sem v tem času prebral kar precej testov in povsod so bili mnenja da sploh nima veze, če jih tako narediš!
No največ pa pomenijo izkušnje, zato jima vsak svoje mnenje!

Brane2 ::

Nč ne rečem. Mogoče stvar dela. Pravim samo, da si je tip izbral slab način demonstracije, ki ni pokazala pravzaprav ničesar.
Pri tako zastavljenih stvareh ne bi blo opazit tudi če bi blo recimo 50% paketov na kablu slabih...


CaqKa ::

da so inzenerji torej zastonj ugotovili da je potrebna ozemljitev med žicami? ali so pa nemara gledali fejst v prihodnost recimo če smo danes pri uata133 na uata200?

Brane2 ::

Snovalci vedno delajo z neko varnostno rezervo, ki zajema variacije v kakovosti vmesnikov tako na disku kot na plati, kablov in kombinacij 1/2 diskov na kablu ter tudi vplivov okolja (variacije napajalne napetosti, motnje v okolici itd). Tako kot pri navijanju procesorjev s takimi stvarmi žreš tisto varnostno mejo.
Tebi že mogoče dela, ni pa rečeno da bo vsem delalo VEDNO.

Mogoče bi blo zanimivo probat na kaki kombinaciji plate, kjer se frekvenco UATA da štelat in kakega full hitrega UDMA diska, do kod gre kombinacija z navadnim in do kod gre z okroglim kablom...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATA 133 okrogli

Oddelek: Kaj kupiti
251810 (1495) Caligula
»

Ide kabli

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141165 (846) McHusch
»

naredi si sam OKROGLE KABLE

Oddelek: Strojna oprema
6967 (719) Kriko
»

okrogli ide kabli?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
201310 (924) BojlerTM
»

Okrogli ide kabli

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101821 (1629) Pretorijanec

Več podobnih tem