To sem imel itak v planu. Rad bi zacel zares uporabljat Linux, tudi na ravni revije. Ne zato, ker bi rad prisel skozi zastonj (koneckoncev je treba vse placat, ceprav skozi ure dela) ampak zato, ker bi rad imel orodja za posteno ceno, narejena PO MOJI MERI.
Z Linuxom sem zacel, ker so nasi ISP prisli ven z idejo, da bi imel sam tudi svojo kisto na Internetu, ne samo prostor na njihovem disku. Nabavli smo torej kisto in jo picili na kabel ter ponujali okrog med drugim tudi poceni MB na disku ter ostale stvari, vendar stvar nekako ni dobila pravih kril.
Sem pa se "silom prilik" veliko naucil o Linuxu- no ja, glede na to, da nisem programer, da o Winsih ne vem pravzaprav nic, razen s strani uporabnika in da sem se vsega naucil sam, striktno skozi branje gora infoin man pageov.
Sedaj se mi svita o nekaterih stvareh, vendar premalo, da bi se hvalil s tem.
Pekac je narejen tako, da dela, ne pa tako, da bi se (zaenkrat) lahko hvalil s tem.
V prostem casu, ki mi ostane (trenutno mam norisnico z revijo -Infos pa to...) delam na V2 verziji tega, ki bo dosti, dosti boljsa. Takrat se bom pa lahko hvalil.
Ideja je v osnovi ta:
-vzames el-cheapo procesor na podobno poceni in majhni platici, recimo VIA C3 ali najcenejši Celeron na kaki flex ali mikroATX platici.
-gor namesto diskov zmontiraš 4 CDRW-je, kot so npr. moji 12x Sonyji
- das gor precej RAM-a, recimo 1.5 Gb (trije DIMMi po 512 Mb)
- povezes stvar s svojimi delovnimi racunalniki preko 100Mbit Ethernek kartice.
Tako kisto lahko zbootas s CDja ali preko Etherneta z ene od masin, nato pa jo lahko uporabis hkrati kot:
-pekac za CDje. V ramu je definitivno dost placa za IMG file, s tem odpade tudi guzva na IDE vodilu, saj gredo vsi podatki k pekacem in jih ni treba vmes vlec po istem kablu se v racunalnik z diska...
Tako bi verjetno s cisto vsako masinco lahko peku tud na 8 driveov hkrati brez problemov (z recimo extra porti na PCI kartici)
-http server, torej bi imel Website gor. Seveda bi bil cel v RAM-u. Vecina malih firm ima Website, manjsi od 10 Mb, torej to ne bi bil problem .
-se kake email mailboxe itd.
Cela fora je v tem, da bi bla masinca poceni, uporabna za vec stvari hkrati in koneckoncev robustna, saj bi ji blo nemogoce sesut hard disk