» »

Sejem sodobne elektronike 2001

Sejem sodobne elektronike 2001

Slo-Tech - Saj vem, da ste najbrž že opazili nov vnos v "Še se kadi" oddelku, a vseeno bolje pozno kakor nikoli z novico (saj bi jo napisal že prej, ampak hej, človek mora tudi uživati, mar ne? ). Primož, naš programer, guru ter administrator Slo-Techa je z velikim veseljem obiskal dotični sejem ter se nadejal kvalitetne predstavitve vseh z elektroniko povezanih izdelkov. Jim je uspelo? Beri in se čudi. V njem boste opazili tudi nekaj zelo intrigantnega - Primož celo premore možganski center za smisel za humor . Že golo dejstvo je vredno vašega klika, hehe. Ker tudi že vem, da ste malo naveličani vseh teh člankov, vam obljubim - naslednji vnos v "Še se kadi" bo test. Res.

8 komentarjev

Simko ::

sergio, kam so šle 'grafične na kupu'? :c( Pod arhivom jih ni.....

Simko ::

aja, ups, to je test ne članek...že našel, se opravičujem :8)

Brane2 ::

Samo par stvari:
- Na sejmu elektronike naj bi človek našel bistveno več, kot nekaj mobilcev. Zato je bil letošnji sejem precejšno razočaranje, vsaj zame. Folk je pobral s polic robo in prišel razstavljat, dostikrat natanko isto robo, kot so jo imeli že na prejšnjem sejmu. Če bi kdo na sejmu rad tudi oči napasel, naj gre v Nemčijo.
- Kar se samodejnega multipekača za CDjke tiče, sem gnjavil tipa (neka Mažarska firma), ki jih prodaja, in me moti:
- stvar je precej draga. Glede na to, celo stvar že imam, doma razen "robotske roke", ki jemlje CDje iz enot in jih nalaga v tiskalnik in na kupe, je zadeva več kot trikrat dražja od uporabljenega materiala.
-Uporabljene so plextorjeve enote, ki pa jih v primeru smrti ne morete kar kupit v trgovini, ampak samo pri TIpu, ki vam je prodal pekač.
Isto velja za tiskalnik, ki ga dela neko ameriško podjetje.
Stvar ne tiska na papirne nalepke, ki bi jih potem nalimala na navaden CD, ampak rabi posebne CDje, ki so seveda dražji.
Tiskalnik ima tako majhno barvno kartušo, kot najmanjši Epsoni in kartušo lahko seveda nabaviš samo na madžarskem... Tip pravi, da naj bi z eno kartušo sprintal kar 300 CDjk. Kaj pa je to, če delaš na serijo ?!?
Sam sem si naredil Linux masinco v ta namen in si upam mirno postaviti izdelek poleg njegovih, pa tudi ceno pečenega CDja bi si upal primerjat.

Sergio ::

brane2: ja, se strinjam, ampak vedi, da so take enote zelo redke (zelo zelo redke) in da si tip lahko pač pridrži pravico do visoke cene ter monopolističnega obnašanja... tukaj ni druge, žal... hm... a mi lahko malo opišeš ti ta svoj home-made CD-Wechsler-Burner?

Brane2 ::

Moj burner ni "Wechsler", ampak na (ne veliko) zalost "samo" burner.
Kako stvar dela ? Cist simple- en skriopt starta dva CD burnerja v paraleli, ki peceta vsak svoj IMG file na svoj pekac. Trenutno mi to dela lepo na Athlonu700 z dvema enotama SONY 12x. Ker je pri Linuxu stvar malce zakomplicirana z driverji za ATAPI CDRW enote, mi AThlon komaj sfolga dve 12x enoti, a delam na koscku softverja, ki bo pac datoteko skopiral direkno na SONY, brez driverjev in bom, upam lahko kuril4 CDjke naenkrat s polno brzino. Zaenkrat sta mi dve vec ko dosti in se mi s softverjem nikamor ne mudi. Lepo pocasi se ucim gcc in vsega okrog njega...
Za printanje nalepk sem si rahlo predelal EPSON STYLUS 1200 photo in nabavil 6 LITROV črnila >:D

Nalepke zgledajo bogovsko. Sedaj mam v planu izdelavo svojih stanc za nalepke in skatle. Po vsej Ljubljani sem kupu vse sorte papirjev (razen tistega za vrednostne papirje in sekret papirja) in jih spustu cez tiskalnik, tako da zdej imam taprave papirje za te stvari.

Kar se Madzara tice, smo na sejmu delili svojo revijo in tudi nekaj arhivskih CDjk (nisem stel na kos natancno, a mislim da cca. 300) s potiskanimi nalepkami. Eno sem odnesel tipu, da smo lahko primerjali kakovost njegovih "posebnih" in mojih "nalepljenih" CDjk. Ker stanc se nisem dobil, sem tiskal na Hera-ine nalepke (cenejsa varianta Zweckforma), ki se niso 100% Prava Stvar, kljub temu pa so bile cisto primerljive z njegovimi in vsekakor povsem primerne namenu...
V paci imam se nekaj papirjev, ki bi se znali obnesti bolje od trenutnega kandidata, a to je se za probat...

Sergio ::

zanimiva zadeva... če se ti slučajno da pisat, a bi lahko okoli 2000 (ali več :D) besed napisal o tem, kako si delal, na kaj si printal, katere programe si uporabljal in zadevo še malo poslikal? tema je zelo zanimiva in prepričan sem, da bi ti znal napisati dober članek... bi se dalo zmeniti kaj v tej smeri?

Brane2 ::

To sem imel itak v planu. Rad bi zacel zares uporabljat Linux, tudi na ravni revije. Ne zato, ker bi rad prisel skozi zastonj (koneckoncev je treba vse placat, ceprav skozi ure dela) ampak zato, ker bi rad imel orodja za posteno ceno, narejena PO MOJI MERI.
Z Linuxom sem zacel, ker so nasi ISP prisli ven z idejo, da bi imel sam tudi svojo kisto na Internetu, ne samo prostor na njihovem disku. Nabavli smo torej kisto in jo picili na kabel ter ponujali okrog med drugim tudi poceni MB na disku ter ostale stvari, vendar stvar nekako ni dobila pravih kril.
Sem pa se "silom prilik" veliko naucil o Linuxu- no ja, glede na to, da nisem programer, da o Winsih ne vem pravzaprav nic, razen s strani uporabnika in da sem se vsega naucil sam, striktno skozi branje gora infoin man pageov.

Sedaj se mi svita o nekaterih stvareh, vendar premalo, da bi se hvalil s tem.
Pekac je narejen tako, da dela, ne pa tako, da bi se (zaenkrat) lahko hvalil s tem.
V prostem casu, ki mi ostane (trenutno mam norisnico z revijo -Infos pa to...) delam na V2 verziji tega, ki bo dosti, dosti boljsa. Takrat se bom pa lahko hvalil.
Ideja je v osnovi ta:
-vzames el-cheapo procesor na podobno poceni in majhni platici, recimo VIA C3 ali najcenejši Celeron na kaki flex ali mikroATX platici.

-gor namesto diskov zmontiraš 4 CDRW-je, kot so npr. moji 12x Sonyji
- das gor precej RAM-a, recimo 1.5 Gb (trije DIMMi po 512 Mb)
- povezes stvar s svojimi delovnimi racunalniki preko 100Mbit Ethernek kartice.

Tako kisto lahko zbootas s CDja ali preko Etherneta z ene od masin, nato pa jo lahko uporabis hkrati kot:

-pekac za CDje. V ramu je definitivno dost placa za IMG file, s tem odpade tudi guzva na IDE vodilu, saj gredo vsi podatki k pekacem in jih ni treba vmes vlec po istem kablu se v racunalnik z diska...
Tako bi verjetno s cisto vsako masinco lahko peku tud na 8 driveov hkrati brez problemov (z recimo extra porti na PCI kartici)

-http server, torej bi imel Website gor. Seveda bi bil cel v RAM-u. Vecina malih firm ima Website, manjsi od 10 Mb, torej to ne bi bil problem .
-se kake email mailboxe itd.

Cela fora je v tem, da bi bla masinca poceni, uporabna za vec stvari hkrati in koneckoncev robustna, saj bi ji blo nemogoce sesut hard disk ;)

||_^_|| ::

Sejem je biu za mene precejšno razočaranje če ne že kar bedarija.
Da ne govorim o ZELOOOO majhnem številu razstavljalcev (namest štantov so ble ponekod kar klopce)

edina stvar k je res pritegnila pozornost mene in sošolcev je bla ena hostesa pr telekomu k je bla v miniču pa brez hlačk in je veselo razkazovala svoje mednožje:) to je pa tut use:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zasebna sporočila

Oddelek: Slo-Tech
343124 (1793) Elemen_T
»

Predlogi za izboljšavo strani

Oddelek: Slo-Tech
181476 (1112) iration
»

nov izgled slo-techa

Oddelek: Slo-Tech
181124 (802) Matek

Več podobnih tem