» »

Računalniška delavnica za dekleta

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev

mrTwelveTrees ::

Kaj pa windowsi... :))

marikatero dekle nima pojma kaj, kako, kje, zakaj... v winsih :8)

Lepa poteza vseeno !

upirna ::

Ne poučevat žensk o računalnikih. Komu bom pa pol prodaju odpadne dele mojega računala?|O

Reso ::

To je diskriminacija!
Sicer pa je avtor novice očitno nežnejšega spola :)))) Zarad tegale v novici: "Med vikendom BOMO spoznali notranjost raču".

ripmork ::

samo če se bojo ženske z računalniki ukvarjale,
kdo bo pa potlej telenovele gledal?...
sej bo še Akanal propadu:)

viper ::

eh ... tisina ... js mislim da je to lepo. ampak ZAKAJ linux. se strinjam z izjavo, da majo vecinoma punce ze z windowsi tezave, pa bi jih ucili linux ... halo. ko je pa se vedno skor vsepovsod v rabi windows. rajsi bi dali se vec dni delavnico, in najprej zaceli z winsi in nato po zelji nadaljevali z linuxom za primerjavo. ... edino ta del me moti.
I've got spinning wheels, baby! Heck let's do this!

asPeteR ::

Resnicno diskriminatorno dejanje!

... Nisem se zasledil, da bi bila kaksna delavnica IZRECNO za moski spol ... Pogosto je celo pridodana vrstica: "neznejsi spol se posebej vabljen" ...

Zgleda, da bo potrebno postati macist ...


8-)

ghibly ::

Kmalu bo postalo, kot v disku - zenske zastonj vstop, moski pa placajo.

sketch ::

Dve stvari

1. windows=licenca=$$$$, CP ima $$ ne sploh.

2. Kaj se penite nad eksluzivnostjo, saj vas na sergejevo predavanje v cp ni prisli niti pet (ce odstejemo moderatorje), pa ima s-t forum par tisoc clanov... ne me zdaj farbat, da na tole delavnico bi pa sli :D j/k
Adapt and overcome.

nicjasno ::

Ko bodo znale z linuxom delat, se jim bo windows zdel child's play. Meni se zdi ta ideja super, upam, da bo cimvec punc tja prislo.



In, bodimo resni, vecina fantov takih delavnic ne rabi (ok, dela z linuxom bi se jaz tudi rad malo bolje naucil).



Nekateri bi pa verjetno sli tja, samo zaradi punc in ne znanja.

undefined ::

Mwahaha. Se bodo naučile Linux, pa ne bodo obvladale Windowsev. :D

mrTwelveTrees ::

Za punce je šminka, lak za nohte, make-up ..

ne pa računalnik, lol :D

Mercier ::

Pust je blizu. Bo kdo HD al pa RAM? :D

(Some Like It Hot press)

undefined ::

mrTwelveTrees, točno tako. Punce za računalnikom so... čudne. >:D :D

(sic) ::

WTF ???

Dvojni post...

Fuck you all!!!

(sic) ::

Mene tudi moti dejstvo, da jih bodo učili Linux... Ne bi rad bil hud ampak je dejstvo tudi, da nežnejši spol o računalnikih (na gorob povedano) nima pojma. Kdaj ste nazadnje videli/slišali o računalniškem strokovnjaku, ki je bil(a) ženskega spola? Jaz še nikoli. In, če jih bodo začeli učiti Linux bo malo hudo, ko bodo prišle delat (kot tajnice, seveda :D ) pa bodo delale na Windowsih, pa sploh ne bo vedela kje začet... Brezplačna zadeva gor ali dol - Windowsi so POVSOD (tu se od samega sebe poraja vprašanje kje ste videli podjetje, ki je uporabljalo Linux? - pustimo kakšna podjetja, ki se vsaj malo ukvarjajo s računalniki ob strani (takšnim itak talče "sestanek" itak ni namenjen)?).

Fuck you all!!!

trillian ::

eee?

ma se vam je dokoncno zmesalo al ja?
kot prvo, ce se najdejo uciteljice linuxa, se najdejo tudi ucenke. meni se predvsem zdi diskriminacija punc stereotip o mejkapu in cunjah.

tipi ste prevec arogantni, da bi sploh pustili kaki, ki bi jo linux zanimal, blizu. ste res prepricani, da smo tako zelo neumne? zakaj? ker eno poznate, ki ne zna googlat? al celo dve? sploh poznate kako punco?

zakaj se vam zdi ucenje windowsov tako lazje in bolj zensko? kaj pa, ce se meni zdi, da je linux bolje urejen in pregleden in nekatere stvari v njem lazje razumem in popravim kot bom kdajkoli znala v winsih?

trapasti ste, da ne dojamete, da cyberfeminizem obstaja v vseh mogocih oblikah ze dolgo. samo zato, ker slo-tech nima bash zenske populacije se ne pomeni, da linuxacice sploh ne obstajajo.

res ste ozki, ce vam delavnica za punce dela toliko tezav. in jaz smotana, da se pustim provicirat.

trillian.
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Ziga Dolhar ::

Eh.

Ravno obratno: tovrstne tečaje bi potreboval predvsem fantje.

Poleg teh pa še kakšne... >:D
https://dolhar.si/

minmax ::

Heh, ... kaj je boljšega kot iti direktno v ferarija namesto, da se s fičotom prej dve leti okol furajo?

Fantje, ... kokr vidim se počutite malce ogrožene.. eni še windowsov niste do konca zaštekal, pa vas bodo takole punce po desni prehitele in to z Linuxom... seveda tega ne mislite zavestno, ampak v podzavesti je pa vaš ego malce na trnih...

Go girls, go girls.

Aja, predavanj eksplicitno za moške pa v pipi zaenkrat nimamo zato ker a) se še noben od vas _moških_ ni javil, da jih bo delal... in b) je itak večina predavanj obiskana izključno z moško populacijo. A bi se bolje počutili, če bi na zadnje primoževo predavanje dal napis "samo za moške?", če so pa tako ali tako bli na predavanju samo moški!!!!! bi se vam moški ego dvignu (al kaj druzga dvignl) al kaj? men ni jasn.

Mislim, izpadete malce smešno... po eni strani obupano, po drugi popolnoma sami vase zaverovani.

Veste kako naduti ste ob tem, ko mislite, da ste vi tisti, ki vedo kaj punce hočejo in kaj se hočejo učiti bolje od njih samih.?

b ::

Custveno nezreli papki.

Zalostno je, da morajo v kiberpipi prisiljeni organizirat tecaj samo za punce, ker bi se sicer tam nasrali bedaki, ki se do deklet obnasajo tako kot tile zgoraj. Verjetno se bojijo deklet, ki so od njih boljse tudi v racunalnistvu, poleg vseh ostalih podrocij. Get a life. One ga majo.

(sic) ::

Verjetno se bojijo deklet, ki so od njih boljse tudi v racunalnistvu, poleg vseh ostalih podrocij.

HAHA :D

Fuck you all!!!

undefined ::

> meni se predvsem zdi diskriminacija punc stereotip o mejkapu in cunjah.

But they look cuter like that. >:D

> ste res prepricani, da smo tako zelo neumne?

Ne, ravno nasprotno. Zato vas poskušamo odvrniti od teh nizkotnih stvari, kot je Linux in geek world. Če smo že mi notri, ni treba še vam v isto jamo past. :P

> sploh poznate kako punco?

Is that a trick question? :D

> trapasti ste, da ne dojamete, da cyberfeminizem obstaja v vseh mogocih oblikah ze dolgo.

Uf, že vidim nov izraz za SSKJ. :D

> res ste ozki, ce vam delavnica za punce dela toliko tezav. in jaz smotana, da se pustim provicirat.

:)) Daj no trillian, mal heca more bit. Otrok pa ne preresno jemat, jih je polno na slo-techu. :)

> Ravno obratno: tovrstne tečaje bi potreboval predvsem fantje.

Niti ne, Linux me ne interesira kaj preveč. Mogoče me bo nekoč, ko ne bo več "rožic". >:D

Kaboom ::

Girl powah ;)
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Tr0n ::

Heh, porocajte o udelezbi. Me res zanima.

Poznam kr nekaj punc, ki se tako ali drugace ukvarjajo z racunalniki in zadevo kr obvladajo (Windows seveda, ne Linux). Ampak taksne so pri nas ZELO redke.

undefined ::

> Ampak taksne so pri nas ZELO redke.



And it's not a bad thing. :)

Sergio ::

Hm, IceMan, a ni bistvo računalništva v deljenju znanja med vsemi ljudmi (da, tudi ženske štejejo med ljudi, newsflash)?

Mislim, nekatere reakcije v stilu "ženske so za špegučk pa mejkap" ter "haha, nobena ženska ne more znat več od mene, har har, look at my big ego, supported by hormones, supported by my ego", se mi prav gabijo.

Posmehujte se kolikor se hočete. Vam pa lahko enkrat zrihtam sestanek z gospo, ki bo vaše računalniško znanje pustila na vrvici ... hormonov ter ega.

Fuj inu fej.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

undefined ::

Ah Sergio, spet en, ki je stvar popolnoma napačno interpretiral. Sem kje morda namignil, da ženske niso enako pametne ali nekatere celo pametnejše od nas? Vsaj toliko te prosim, da si obziren, da mi ne polagaš svojih besed in interpretacij v moja usta. In kje točno sem se posmehoval?
Ah. Saj nekoč boš morda dojel za kaj se gre in kaj sem v resnici mislil. Obsedenost z računalnikom ni ravno pozitivna stvar že za fante, za punce pa še toliko manj. Seveda je potem očitno jasno, zakaj želijo potem taki fantje vpeljat še punce v to. Da pač niso edini v tem geek poslu. Potem se enostavno lahko izgovarjajo še na punce. :D

Pa da ne boš spet kaj od tega vzel za žaljitev ali egoizem. Psihologija vsekakor ni tvoja stroka. :)

mathjazz ::

Iceman: Ne, ravno nasprotno. Zato vas poskušamo odvrniti od teh nizkotnih stvari, kot je Linux in geek world. Če smo že mi notri, ni treba še vam v isto jamo past.

Niti ne, Linux me ne interesira kaj preveč. Mogoče me bo nekoč, ko ne bo več "rožic".


Opa, še en, ki nima pojma o čem govori. Vljudno vabljen na prihodnji tečaj Linuxa! Pa da uporabim tvoje besede za konec: Saj nekoč boš morda dojel za kaj se gre in kaj sem v resnici mislil!
www.getfirefox.com

undefined ::

> Vljudno vabljen na prihodnji tečaj Linuxa! Pa da uporabim tvoje besede za konec: Saj nekoč boš morda dojel za kaj se gre in kaj sem v resnici mislil!

Ah. geeke sploh ni težko razumet. Been there, done that. >:D :)

Sid Izprijeni ::

Moja mat je bla programerka svoj čas. Kaka njena službena sotrpinka pa je to še danes. Ni pametnega razloga, da punce ne bi mele pojma o računalnikih. Mogoče mamo samo desci določeno veselje ob tem, ko naletimo na bejbike, ki se jim kao nič ne sanja, pa one glumijo gljive, ker majo rade, da jim nekdo pomaga, mi se zdimo pa samim sebi strašno nadpomembni, ko jim nakažemo, kako se zazipa en fajl in pošlje po mejlu. Ampak to je pa že druga tema...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

> mi se zdimo pa samim sebi strašno nadpomembni, ko jim nakažemo, kako se zazipa en fajl in pošlje po mejlu

Speak for yourself and your own kind. Jaz teh doživljajev nimam, čeprav tudi delam takšne usluge. Le zakaj... verjetno mi manjka tist potreben ego, katerega je Sergio prej omenjal. On ga tudi verjetno pozna iz svojih izkušenj. :)

Jeebs ::

No ja, ne rečem, sej se tud marsikatera ženska znajde za računalnikom, ampak vsekakor bi bilo bolj primerno organizirat kak Windoze tečaj. Ne vem no, vsaj za tist folk, k se zvečer najde na IRC-u, za tiste lohk iz izkušenj rečem, da 80% nimajo pojma, kaj delajo. Pa ne govorim samo o ženskah. Tko, da če bi najprej poskrbel za tistih cca. 500 folka dnevno (povprečje na kanalu #slovenia ob 20h) bi blo cool. Al pa nej tečaj za Windoze pa Linux organizirajo istočasno, pa naredijo nekakšen test, kam kdo spada.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Sergio ::

IceMan: mojih izkušenj? Lahko razložiš to, prosim?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

undefined ::

You first, Sergio. :)

Sergio ::

Pa pojdimo:


Ah Sergio, spet en, ki je stvar popolnoma napačno interpretiral. Sem kje morda namignil, da ženske niso enako pametne ali nekatere celo pametnejše od nas?


Mogoče tu: "Mwahaha. Se bodo naučile Linux, pa ne bodo obvladale Windowsev.".
Čeprav dvomim, dosti bolj se pokaže tu: "mrTwelveTrees, točno tako. Punce za računalnikom so... čudne.".
Da ne omenim tvojega odgovora trillian: "But they look cuter like that".
Posmehovanje? "Uf, že vidim nov izraz za SSKJ. "

Za začetek.

Vsaj toliko te prosim, da si obziren, da mi ne polagaš svojih besed in interpretacij v moja usta. In kje točno sem se posmehoval?

Glej zgoraj.


Ah. Saj nekoč boš morda dojel za kaj se gre in kaj sem v resnici mislil.
Ne bit pokroviteljski.


Obsedenost z računalnikom ni ravno pozitivna stvar že za fante, za punce pa še toliko manj. Seveda je potem očitno jasno, zakaj želijo potem taki fantje vpeljat še punce v to. Da pač niso edini v tem geek poslu. Potem se enostavno lahko izgovarjajo še na punce. Pa da ne boš spet kaj od tega vzel za žaljitev ali egoizem. Psihologija vsekakor ni tvoja stroka.
Hm, če sem tak les za psihologijo, zakaj si, takoj ko je bilo govora o girls-only kempu, prešel na tak zadirčen posmehljiv ton govora, ki je dejansko seval iz tebe "pa sej brezveze da se matramo z njimi"? Se ti zdi, da se ne moreš z žensko pogovarjati o računalniki tako kot z moškim? Povej, kje je ovira?

Sicer pa še vedno pričakujem odgovor.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

undefined ::

> Mogoče tu: "Mwahaha. Se bodo naučile Linux, pa ne bodo obvladale Windowsev.".



Ja, zgolj šala, na neposmehljiv način. Večina punc, in seveda tudi fantov, namreč niti ne pozna osnov računalništva. Tukaj pa se organizira tečaj Linuxa. Če se bodo zdaj novinke šle učit Linux, a se tebi zdi, da bodo potem res avtomatsko obvladale še Windows? Sta namreč popolnoma različna sistema, čeprav se ti morda zdi Windows easy kot pasulj, ampak to le zato, ker z njim že od samega začetka in vedno delaš. Pa če sklepaš, da je res toliko "znalk osnov", da so že pripravljene na Linux, mislim, da se motiš.



> dosti bolj se pokaže tu: "mrTwelveTrees, točno tako. Punce za računalnikom so... čudne.".



Šala na istem principu, seveda ponovno s trdno podlago. Poznam nekaj primerov punc, ki so obsedene z računalnikom, nekatere celo hiperaktivnice. In to, kar vidim kaj počnejo, se mi, milo rečeno, zdi nemalo čudno. Verjemi, če bi bil ti priča temu čemur sem bil jaz, bi se strinjal z mano. Seveda pa nikjer nisem rekel, da so tu fantje izključeni, samo za fante je ponavadi nekako bolj logično, da so "nori", kot punce. At least that's what I think, but your opinion may differ.



> Da ne omenim tvojega odgovora trillian: "But they look cuter like that".



Ja, pomeni točno to kot rečeno, tu ni nobenega skritega pomena ali posmehovanja. Če boš natančno prebral zgornji dve razlagi, boš razumel tudi to šalo, ki seveda tudi ni tako prazna.



> Posmehovanje? "Uf, že vidim nov izraz za SSKJ. "



Cyberfeminizem. Sem dejansko šel gledat v ASP SSKJ za ta izraz in ga nisem našel, zato ta komentar. Mogoče malo neumesen... kakor vzameš. :)



> Ne bit pokroviteljski.



Ne bit sodeč. Judge not, less ya be judged. Or patronized in this case. :)



> Hm, če sem tak les za psihologijo, zakaj si, takoj ko je bilo govora o girls-only kempu, prešel na tak zadirčen posmehljiv ton govora, ki je dejansko seval iz tebe "pa sej brezveze da se matramo z njimi"?



Preberi si zgornjo razlago in mogoče boš sprevidel svoj popolnoma napačni dojem in povzetek interpretacije v zadnjem (spet v usta položenem) citatu. Če sem zdaj spet pokroviteljski in rečem, da res nisi nič dojel kot je bilo namenjeno, sem krivičen?



> Se ti zdi, da se ne moreš z žensko pogovarjati o računalniki tako kot z moškim? Povej, kje je ovira?



Beri zgoraj. Ne polagaj mi svojih interpretacij v usta. Boš že diplomsko lahko iz te prakse naredil. (ja vem, posmeh, zaslužil si si ga) :)



> Sicer pa še vedno pričakujem odgovor.



Tvojih izkušenj... torej, kot že razloženo zgoraj, tu ni bilo nobenega ega ali posmeha ali metanja kateregakoli spola/posameznika v kot neumnežev, zato sem preprosto v šali napisal, da mora biti ego tvoja lastna izkušnja, ko si jo položil meni v naročje. Pri meni je namreč ni bilo najti.



Če še kaj ni jasno, return to my office.

Prevedeno: potrudi se in napiši kaj te muči, kot si se res pohvalno potrudil v tem primeru.



Good day. :)

undefined ::

Dobro, kot zgleda je stvar razčiščena. Vseeno pa bi se rad opravičil, če sem koga užalil s svojimi, očitno nekaterim slo-techovcem težko razumljivimi, izjavami. Sergio&Trillian, ohranita mirno kri. In še enkrat, Sergio, nisem napadal Trillian, tako da brez vsake panike. :)

Sid Izprijeni ::

> mi se zdimo pa samim sebi strašno nadpomembni, ko jim nakažemo, kako se zazipa en fajl in pošlje po mejlu

Zaboga, IceMan, pa to je blo mišleno kot ironično prtiravanje!

Sicer pa, mi smo s tabo, ne se bat! :D
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

> Zaboga, IceMan, pa to je blo mišleno kot ironično prtiravanje!

I know that. :)

coderock ::

Gr8!

Jaz bi pa prav rad videl, da tudi kaka punca uporabljala Linux.

ripmork ::

meni osebno je čist OK če se spravi ženska populacija za
računalnik in odkrije (naš) svet hehe...
sam fuuuul mi pa najeda k če se s frendi pogovarjamo o
računalništvu pa tem,pol pa začnejo vsi xx osebki(ženske)
neki vzdihovat kok smo bedni pa tak...
to me pa razkuri totalno;(( ;(( ;((

ripmork ::

tako al tako pa nas mora bit vsaj nekaj šovinistov,da se bomo
lažje ubranil pred hordami razjarjenih feministk:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Oddelek: Novice / Kiberpipa
144950 (3969) iElectric
»

inschtala fest @ Koper

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
72015 (1688) pingec
»

Namestitevena delavnica Linuxa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
72551 (2213) PingoUser
»

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
83784 (3784) CCfly
»

Računalniška delavnica za dekleta

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
412187 (2187) nicjasno

Več podobnih tem